Arhívum | október 2017

Albérletben

Albérletben lakók gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy szinte semmit nem alakíthatnak a saját ízlésükre. Mivel más tulajdona az ingatlan, általában nem engedik a falfestést, a bútorok átalakítását, falfúrást, padlócserét, vagy hasonló, végleges változtatást. A nagyon alapos takarítást leszámítva, milyen lehetőségei vannak a bérlőnek, ha nem szeretne egy vagyont költeni az ideiglenes lakhelyre, betartaná a szerződésben foglaltakat, ugyanakkor számára kellemes környezetben akar élni?
A fürdőszoba a legkényesebb pont, itt különösen elvárjuk a higiénia érzését, a tiszta és rendezett környezetet. Cseréljük le a zuhanyfüggönyt, ha van. Igazán nem nagy befektetés és az ízlésünknek megfelelő darabot választhatunk. A régit megtarthatjuk, ha úgy érezzük, vita lenne a tulajdonossal annak eltérő ízlésvilága miatt. A padlót is feldobhatjuk kültéri, rácsos, klikkes padlóburkolóval. Mivel a helyiség általában kicsi, nem kell sokat venni. A rácsok között a víz is el tud folyni a padlóösszefolyóba. Kellemes rálépni és szép látványt nyújt. A nem megfelelő világításon talán segít egy izzócsere, ha már a lámpát magát nem cserélhetjük le. A rejtett led csík is működhet, hiszen az bármikor eltávolítható, ha úgy ragasztjuk fel. A kiegészítők a sajátjaink (szappantartó, törölköző, tároló dobozok, stb.), így azokkal bátran variálhatjuk a színeket és a mintákat.
A konyhában komfortosabb hangulatot tudunk teremteni egy könnyen mosható szőnyeggel, és egy függöny cserével. Kicsit nagyobb ráfordított összeget jelent a bútor fogantyúinak cseréje (a régieket tegyük el, mert az a lakáshoz tartozik). A világítást hasonló módon javítsuk fel, mint a fürdőben. A kiegészítők (saját darabjaink: konyharuha, cserepes fűszernövények, dekoratív kávéfőző, stb.) nagyon sokat jelentenek a látvány szempontjából itt is.
Bútorozatlan ingatlan esetén, legalább a szobák üresek, oda a saját bútoraink kerülnek be. Azonban a bútorozottan bérelt lakásban kihívást jelenthetnek még a szobákban lévő holmik is. A belmagassághoz illő, készre varrt függönyöket olcsón meg lehet vásárolni. Elég nagy a választék szín és minta tekintetében is. A régi függönyt egyszerűen hajtsuk össze és rakjuk el a kiköltözésig. Ha kevés a tárolóhely, esetleg rákényszerülhetünk plusz bútor beszerzésére. Nagyon sok internetes adok-veszek csoport van, ahol használt, de nagyon jó állapotú bútort találunk, a boltihoz képest töredék áron. Költözéskor ezeket akár újra el is adhatjuk. Ugyanígy beszerezhető például kilépő szőnyeg az ágy mellé, vagy egy nagyobb a nappali kanapéja elé. Növényekkel, díszpárnákkal, takarókkal még a legsiralmasabb enteriőrbe is élet vihető.
Az erkély korlátjára damillal, vagy gyorskötözővel felerősített, fillérekért kapható gyékény napozó szőnyegek eltakarják a nem túl esztétikus korlátot, mellvédet. Rövid távra egy kevésbé drága műfű is jó választás lehet. Egymásra rakott faládákba kerülhetnek a cserepes virágok, így nem kell falat fúrni a virágtartónak.
Kérje lakberendező segítségét albérletének otthonossá tételéhez is.

Facebook

Halloween dekor

Saját kezűleg elkészíthető dekorációs ötletek Halloweenra

Facebook

Képek máshol

Keretezett képeket nem csak a falra felakasztva helyezhetünk el

Facebook

Ajtódíszek 7.

Ajtódíszek Halloweenra – akár saját kezűleg is

Facebook

Különleges ablakok

Különleges konyhai ablak megoldások – nem csak konyhába

Facebook

Étkező fala

Ha az ebédlő a konyhában, vagy a nappaliban kap helyet, sokan választják azt a megoldást, hogy az étkező asztal rövidebb oldalát egészen a falhoz tolják és a család így üli körbe. Ennek hátránya, hogy az a falrész könnyen bepiszkolódhat. Nem csak az esetlegesen kifröccsenő étel okozta foltok miatt, hanem a kisgyerekek kezeinek nyomán is.
Mosható tapéta felrakásával nem csak a könnyebb tisztán tarthatóság valósul meg, de színt és fókuszpontot is tudunk adni a helyiségnek. Tapéta boltokban rengeteg mosható tapéta közül választhatunk, általában a kifejezetten vizes helyiségbe szánt termékek közül. Ezzel a módszerrel az étkező a helyiség szerves része lesz, nem fog kényszermegoldásnak tűnni, hogy oda került az asztal.
A táblafesték használata ugyancsak könnyen tisztítható felületet ad, a fekete szín viszont már jóval hangsúlyosabbá teszi a területet. A gyerekeknek remek szórakozást is nyújt. Ha mágneses alapozóval kombináljuk, családi mini kiállítást is rendezhetünk ezen a felületen.
A fa fali panel igazán elegáns megoldás a problémára. Már előre gyártva, készen is kapható, de asztalos egyedileg is elkészítheti. Fára való festékkel és/vagy lakkal kezelve lemosható lesz a felülete. Az egész szobában végigvitt panelezés tökéletesen klasszikus hatást eredményez.
A természetes kőburkolat impregnálás után víz- és kosztaszító lesz. Létezik olyan ultra vékony (1,5-2 mm) kőfurnér lap, mely akár át is világítható. A kőtapéta is jó megoldás lehet. Mindegyik ragasztással rögzíthető. Utóbbi kettő hajlítható, tehát íves felületre is alkalmas.
Az egyszínű, festett falhoz jól mutat egy mintásra homokfúvott üveglap is, ahol a mintát a fal színe emeli ki. Természetesen ezt kissé bonyolultabb rögzíteni, de a gyártó cégek a felszerelését is vállalják. Egy nagy, keretezett tükröt is a falra akaszthatunk e célból.
Kérje lakberendező segítségét további ötletekhez és a hasonló problémák megoldásához.

Facebook

Őszi gyertyatartók

Őszi terményekből készített hangulatos gyertyatartók

Facebook

TV2 interjú

A TV2 Szépítők c. lakberendezési műsorának szombati adásában volt a velem készített interjú, ami az alábbi linken elérhető. A felvezető után rögtön ez a blokk következik.
https://tv2.hu/musoraink/szepitok/245440_csokkentheto-a-lakashitel-osszege.html

Facebook

Szőnyegek másképp

Amikor lakberendezési tárgyakat öröklünk, lehet köztük olyan darab, amitől nem szívesen válnánk meg, ugyanakkor eredeti állapotában a saját otthonunkba nem tudjuk integrálni. A bútorokat viszonylag könnyű átalakítani, lefesteni, más funkciót adni nekik. A szőnyegekkel azonban már nehezebben boldogulhatunk. Ha szép, de méretben nem megfelelő, vagy kissé már kopottas az állapota, esetleg egy rokon készítette saját kezűleg, akkor van néhány mód a megmentésére.
A padló helyett tegyük a falra. Falikárpitok, faliszőnyegek már évszázadokkal ezelőtt is használatban voltak. A takarási és huzatfogó funkció mellett a szépség is fontos volt. Nyugodtan követhetjük ezt a hagyományt. A nagy falfelület a nappaliban, vagy az ágy mögötti fal a hálószobában tökéletes hely a szőnyeg számára. Remek fókuszpont lesz a szobában. Fa keret segítségével erősítsük a falra úgy, hogy ne tudjon megnyúlni. Ha hosszabb futószőnyegről van szó, még egy fél baldachin rész is kerülhet belőle az ágy fölé.
A szövött, puhább szőnyegeket használhatjuk ágytakaróként, vagy az ágy végébe terítve díszítő elemként. A kedvenc olvasó fotelünket, vagy a kanapét is „kibélelhetjük” vele, ezzel kuckósabbá téve azt és védve az eredeti kárpitot.
A szőnyeg kárpitozáshoz is kiváló anyag. Felújíttathatunk vele egy puffot, karosszéket, vagy lábzsámolyt is. Strapabíró lesz, miközben az örökség is új életre kel. Így könnyű színt vinni az enteriőrbe.
A kopottasabb szőnyegekből készíttessünk díszpárnát, ülőpárnát. Vastag az anyag, ezért célszerű profi varrodára bízni a feladatot, ahol ehhez megfelelő gép is van. A nagyon viseltes részeket kihagyva, méretre vágják a szőnyeget és úgy készítik el a párnát. A klasszikus szőnyegekhez nagyon jól illenek a rojtos, gyöngyös díszítő elemek is.
Aki kedvet kapott az átalakításokhoz, de nem rendelkezik örökölt darabokkal, az sok antikvitásban találhat számára megfelelő, szép, régi szőnyegeket. Kérje lakberendező segítségét a válogatáshoz és a további felhasználási ötletekhez.

Facebook

Modern design

A természetből átvett, organikus formák segítségével a modern design is könnyebben integrálható elegáns környezetbe

Facebook