Arhívum | március 2018

Kültéri húsvéti dekor

Saját kezűleg elkészíthető kültéri dekorációs ötletek húsvétra

Facebook

Fabergé tojások

Peter Carl Fabergé (1846-1920), a francia származású, oroszországi ékszerész a cári család számára készített értékes húsvéti tojásairól lett híres. Az első 1885-ben készült, az utolsó pedig 1917-ben. Összesen 71 tojásról tudunk, de ebből csak 62 ismert, a többi valószínűleg magángyűjtők kezében van, vagy megsemmisült a történelem viharaiban.
A sort egy fehér zománccal bevont arany tojás nyitotta, mely egy miniatűr tyúkot rejtett, az pedig egy még kisebb koronát. Ez annyira tetszett a cárnénak, aki ajándékba kapta férjétől, hogy a cár ezután minden évben rendelt egyet húsvétra. Halála után fia, II. Sándor folytatta a hagyományt. Nem csak feleségének, de édesanyjának is ajándékozott egy-egy újabb darabot.
A tojások közös jellemvonása, hogy aranyból készültek, a felületüket drágakövekkel, igazgyöngyökkel, zománcozással díszítették. Fel- vagy szétnyithatók, belsejük pedig meglepetést rejt: mini hintót, táncoló balerinát, a palota kicsinyített mását, arcképet, zenedobozt, stb.
Az ékszerész nem csak a cári családnak, hanem más, vagyonos megrendelőknek is készített hasonló tojásokat, például a Rothschild és a Nobel családnak. Mindegyik ritka minőségű mestermunka, készítésük titka sajnos sírba szállt Fabergével. Azóta sem sikerült senkinek utánoznia.

Facebook

Színpárok 35.

Színpárok: barna-narancssárga

Facebook

Bútor láb végek

Klasszikus, dekoratív bútorláb végek: karom és golyó, oroszlán mancs, réz görgő

Facebook

Műkertészet

A kertészet egyik speciális ága az úgynevezett műkertészet. Ennek lényege, hogy a növényeket bizonyos alakzatra nyírják, ezzel elérve azt is, hogy azok így fejlődjenek tovább. Története az ókori római időkig nyúlik vissza, Plinius is megemlíti Természetrajzában. A reneszánsz és a viktoriánus kor hozta meg a következő két fellendülési időszakát.
A műkertészethez használt növények örökzöld évelők: cserjék, félcserjék, vagy fák. Azok a legmegfelelőbbek, melyeknek kis levelekből álló, sűrű lombozatuk van, oszlopszerűen és/vagy kompakt formában növekednek. A levélzetet és a gallyakat is formára vágják. Művészeti ágként, élő szobrászat néven is számon tartják már. Gyakorlatilag bármilyen „szobor” kivitelezhető, legyen az geometrikus, vagy organikus forma.
A műkertészethez legalkalmasabb növények, melyek hazánkban is könnyen beszerezhetők: puszpáng (Buxus sempervirens), tuja fajták (Thuja …), nemes babér (Laurus nobilis), magyal fajták (Ilex …), mirtusz fajták (Myrtus …), tiszafa fajták (Taxus …) és a fagyal fajták (Ligustrum …).
A modern műkertészet már drót merevítőket, forma-kosarakat is használ segítségként, de az igazi régimódi, klasszikus műkertészet alapja a biztos kéz, a metszőolló és a türelem. Egy-egy látványos növényszobor elkészítése akár éveket is igénybe vehet. A kerítésként, ágyásszegélyként használt, formára nyírt sövényeket tekinthetjük a legegyszerűbb műkertészeti alkotásoknak.
Napjainkban is közkedvelt kertészeti forma, akár a lakáson belül is, cserepes változatban. Nem csak számos kastély, kúria, vidéki ház kertjét díszítik ilyen alkotások. Például a Disney parkokban is gyakori díszítő elem. Ma már készen kapható, metszett, cserepes változatok is kaphatók, melyeket már csak „formában kell tartani”.

Facebook

Ír zöldek

Szent Patrik napi zöldek

Facebook

Órák

Az ember számára mindig fontos volt az idő mérése. Eleinte a természeti jelenségeken kívül (nap, hold, csillagok állása) nem volt erre más lehetőség. Ahogy fejlődött az ember technikailag, úgy alakult ki az igény valamiféle szerkezetre, mellyel pontosabban lehet mérni az eltelt időt. Sokféle megoldás követte egymást a történelem során (napóra, homokóra, gyertyaóra, vízóra, stb.), míg eljutottunk a ma is ismert órákig. Természetesen ezeknek is rengeteg fajtája van, sokféle módon csoportosíthatók (például: kijelzés módja, hordozhatóság, alkalmazott mechanika). A lakberendezésben használt órák a funkcionalitásuk mellett dekorációs szerepet is betöltenek.
Az antik álló óra hazánkban már ritkaságnak számít. Ezek faborítású, igazából már bútordarabnak számító, nagyméretű ingaórák, üveg által védett számlappal és üvegablakkal, melyen át az inga látszódik. A skandináv Gusztáv-stílus gyakran dolgozik velük, mint fókuszponttal. A fa részeket általában lefestik a stílusra jellemző színre (fehér, törtfehér, szürke, világoskék). Az angolszász országokban a fa eredeti barna színét tartják meg leginkább, lakkozva, esetleg pácolva.
A kandalló óra, a nevének megfelelően, régen a kandallón kapott helyett. Jellemzője a teljes talpon álló kivitelezés. A borítás lehet fa, kőzetféle, valamilyen fém, vagy ezek kombinációja. A számlapot általában itt is üveg fedi. Gyakori a szoborral kiegészített változat. Egyszerűbben szemlélve az asztali órákkal rokon.
A falióra az egyik legkedveltebb típus. Nagyon sokféle lehet: ingás, kakukkos, konzolos, stb. Szín- és formavilága is rendkívül változatos, akárcsak a mérete. Könnyen lehet belőle fókuszpont, azonban a környezetébe is olvadhat, ha ez a cél. Nem kell kinyitni, elővenni, megfordítani, kerülgetni, csak rápillantunk, és már megyünk is tovább.
Az ébresztőóra az asztali órák egyik speciális válfaja. Ahogy az a nevéből is sejthető, elsősorban a hálószobában használjuk. Mostanában azonban a mobiltelefonok kezdik kiszorítani ezeket az órákat az otthonokból. A régi típusú, két harang közti ütő mozgásával hangot adó ébresztőórák mellett biztosan senki nem aludt el 🙂
Aki a feng shui szabályait be akarja tartani mindig ügyeljen arra, hogy – bármilyen óráról is van szó – pontosan járjon. Ha a rendszeres felhúzás, elemcsere, javíttatás ellenére késik, siet, megáll, inkább cseréljük le az adott darabot.
Kérje lakberendező segítségét a megfelelő kiegészítők kiválasztásához is.

Facebook

Saját munka 19.

Bármilyen ajtó típusból választhatunk klasszikus enteriőrbe illőt (bejárati biztonsági, beltéri nyíló, falban futó tolóajtó)

Facebook

Tortatál festés

Farrow&Ball tortatál festő workshop végeredménye. A felhasznált festék: Farrow’s Cream. (Utolsó képen a kiindulási állapot)

Facebook

Valódi bőr

A valódi bőr már az őskor óta jelen van az ember otthonában. Eleinte csak ruhaként és takaróként használták fel, később, ahogy finomodott a kikészítés minősége, más célra is alkalmazták. Ma a lakberendezésben elsősorban ülőbútorok kárpitanyagaként és szőnyegként találkozunk a bőrrel, pedig sok más felhasználási módja lehet, mely érdekesebbé teszi az enteriőrt. Amennyiben férfias otthon létrehozása a cél, ez még nagyobb hangsúlyt kaphat.
Több gyártó is forgalmaz olyan bútorfogantyút, mely bőrből készült, vagy bőrborítást kapott. A kontrasztos fonallal készült esetleges varrás egy szükséges elemből díszítő motívumot varázsol. Finom részlet például egy konyhabútoron.
Régi házak könyvtárszobáiban sokszor úgy oldották meg a hangszigetelést, hogy az ajtó szoba felőli része vastagon kipárnázott bőrborítású volt, mivel ez a helyiség gyakran a dolgozó szoba szerepét is betöltötte. Ezt steppeléssel, vagy gombozással is díszítették. Ezt az elegáns megoldást a modern korban is felhasználták, például cégvezetők irodájában. Még ha nincs is szükség a hangszigetelésre, nyugodtan elevenítsük fel a hagyományt, mert különleges hangulatot adhat az otthoni irodánknak is.
Régen az íróasztalok lapját is bőr betéttel látták el. A papír nem mozgott rajta írás közben, ugyanis a magas fényű lakkozás, politúrozás igencsak csúszós felületet eredményezett, valamint a könyöknek is kényelmesebb volt. Klasszikus stílusú bútorokat gyártó cégeknél még mindig kapható ilyen íróasztal.
Különféle használati- és dísztárgyakat is találhatunk bőrrel borított változatban ma is. Nem csak természetes és elegáns anyag, de tartós is. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: tároló dobozok, levélbontó kés és nagyító nyele, kézműves faliképek, poháralátét.
Mostanában egyre nagyobb divat a műbőr fali panelek használata az otthonokban, elsősorban látványelemként. TV készülék mögé, a kábelek elrejtésére is alkalmas, de könnyű tisztíthatósága miatt előszobai fogas-fal és ágy melletti falvédő szerepben is helytáll. Aki nem szereti otthonában a műanyagot, valódi bőrből is megrendelheti, hiszen ezek mindig egyedi méretben készülnek.
Kérje lakberendező segítségét otthonának berendezéséhez akkor is, ha ragaszkodik egy bizonyos anyag használatához.

Facebook