Arhívum | december 2014

Natúr színek

A természetes, semleges színeket tekinthetjük a lakberendezés alapköveinek. Bár sokak szerint unalmasak és személytelenek, mégis nagyon sokoldalúan használhatók és szakértelemmel csodás enteriőrök hozhatók létre általuk.
A naturális színekhez tartozik többek között a bézs, drapp, tób, krémszín, a szürke világos árnyalatai, tojáshéj szín, homokszín, ekrü, a barna legvilágosabb árnyalatai, a csontszín, stb. Hideg és meleg tónusok vegyesen. A természet készen szállítja nekünk ezeket az árnyalatokat. Gondoljunk például a különféle kövekre, nyers lenvászonra, faanyagokra, szizálra.
A natúr színek nagyszerű hátteret biztosítanak az élénk színeknek. Az erős, meleg árnyalatokat visszafogják, tompítják, a hidegeket erősítik, kiemelik. Ha bizonytalanok vagyunk, milyen színeket szeretnénk látni otthonunkban, először fessük a falakat az egyik fenti árnyalatra, a nagyobb bútorokra válasszunk semleges színű szövetet, majd ezt az alapot dobjuk fel a nekünk tetsző élénk színekkel, például díszpárnákon, függönyön, dísztárgyakon behozva azokat. Ha megunjuk, így könnyű lecserélni egy másik színre, amíg ki nem tudjuk választani a nekünk legmegfelelőbbet.
A semleges színek nyugtatóan hatnak az emberre, pihentetik a szemet. Szinte bármilyen lakberendezési stílushoz illenek, biztos kézzel nyúlhatunk ehhez a színpalettához. Nagyon jól mutatnak például a francia vidéki, Gusztáv, vagy tengerparti stílussal. Még a meleg árnyalatok is tágítják a teret, mivel többnyire világos tónusokról van szó. Kicsit karakteresebb hatásért választhatunk sötétebb árnyalatokat is. A különféle textúrák kombinálásával izgalmasabbá tehetjük az összképet.
Bár biztonságos megoldásnak tartják a natúr színek használatát, nem könnyű úgy összeválogatni őket, hogy a végeredmény valóban szép legyen. Kérje lakberendező-színtanácsadó segítségét a berendezéshez.
Facebook

Halloween

A Halloween egy ősi kelta hagyományból kialakult ünnep. Úgy tartják, hogy ezen az éjjelen a szellemek számára átjárható lesz az élők és holtak birodalma közti határ. Ebből a vallási hiedelemből lett a ma ismert vidám bolondozás. Elsősorban az angolszász országokban van nagy hagyománya, de napjainkra szinte az egész világon elterjedt.
A Halloween jelképei közé tartozik például a faragott töklámpás, fekete macska, boszorkány, denevér, szellem és álzalában minden, ami egyébként is ijesztő. Színei elsősorban a narancssárga, fekete és fehér. Bár nálunk a gyerekek cukorka-kéregetése nem honosodott meg, de itt is szerveznek jelmezes mulatságokat és feldíszítik a házakat.
Klasszikus stílusban berendezett otthonunkhoz is megtalálhatjuk a megfelelő Halloween díszítőelemeket. A töklámpásba vigyorgó arc helyett faragjunk hagyományos mintákat, vagy geometriai motívumokat. Mécseseket beletéve szép árnyékot vetnek majd a falra. Készítsünk narancssárga és fehér virágokból csokrot és állítsuk bele egy fekete selyempapírral vagy textillel becsomagolt vázába. Az asztalra tegyünk egy lapos tálat, tele dísztökökkel. Töltsünk meg néhány mutatós üvegedényt narancssága és fekete cukorkákkal. Helyezzünk mécsestartókat a kandallópárkányra, lépcsőfokok szélére, komód tetejére, stb. – hangulatvilágítással töltve meg ezzel az egész lakást. (A biztonságra mindig ügyeljünk!) Megfelelő színű kartonpapírból vágjunk ki pár Halloween jelképet és gyurmaragasztóval erősítsük fel a tükrök, ablakok, szekrényajtók sarkába. Ha vacsoravendégeket hívunk, a teríték is lehet különleges: válasszunk tányérokat a Halloween színei közül, akár kombinálva azokat. A sima fehér étkészlet is feldobható egy narancssárga szalvéta és fekete szalvétagyűrű kombinációval. Ültetőkártya helyett a vendégek neveit tartalmazó zászlócskát szúrjuk bele egy-egy piros almába és tegyük a tányérba. Az ajtódíszt is cseréljük le az ünnephez illőre.
Ha nincs ötlete az ízléses Halloween dekorációhoz, mely illene az Ön otthonába is, kérje lakberendező tanácsát a díszítéshez.
Facebook

Fekete-fehér kombináció

A fekete-fehér enteriőr nem csak elegáns, de izgalmas is

Facebook

Viktoriánus házak

Jellegzetes viktoriánus házak

Facebook

Viktoriánus stílus

A viktoriánus stílus a 64 évig uralkodó Viktória királynőről (1819-1901) kapta nevét. Boldog házassága Albert herceggel és erős személyisége meghatározta az egész akkori brit társadalmat.
A viktoriánus stílus legjellemzőbb vonásai a családcentrikusság, az erkölcs és az otthoni kényelem megteremtése. A középosztály vagyoni helyzete egyre jobb lett, így már nem csak a nemesség engedhette meg magának, hogy nagy házat vigyen, vagy drága árucikkeket vásároljon. Megjelent a tömegtermelés is, ami lehetővé tette az olcsóbb, de minőségi anyagok, kiegészítők beszerzését (pl.: porcelán, kárpitanyag).
A magánélet védelmében átalakultak az otthonok. A hálószoba privát területté vált. A vendégeket a szalonban, könyvtárban, budoire-ban fogadták. A szobákat dús mintájú függönyök, szőnyegek díszítették, az ülőbútorok puha kárpitozásúak, kényelmesek lettek. A nők szívesen készítettek saját kezűleg dísztárgyakat (pl.: madárfészek- és virágkompozíciók, akvarellek, kézimunkák, árnyképek), sőt a bútorok, használati tárgyak decoupage-olása, azaz színes papírdarabokkal borítása is nagy divat lett. A szobákat bútorokkal zsúfolták tele, hogy minden családtag megtalálhassa a kedvére való tartózkodási helyet. A fűtést a kandalló biztosította, világításra gázlámpákat használtak. A gyerekeknek általában külön emeletet biztosítottak (legtöbbször a padlástérben), ahol nem csak aludni, de játszani is volt lehetőségük. A festményeken megjelent a családábrázolás. A cselédség alkalmazása sem maradt a nemesek kiváltsága. A cselédek a ház életétől elszeparáltan, külön szárnyban, vagy az alagsorban kaptak helyet, ahogy a kiszolgálóhelyiségek is (konyha, kamra, mosószoba). A higiénia is előtérbe került, bár csak kevés ház rendelkezett külön fürdőszobával, de minden hálószobában volt mosdószekrény tállal, kancsóval. A kádat is a hálószobába, a kandalló elé állították be fürdéskor. Ebben az időben terjedt el a vízöblítéses angol WC.
Az 1851-es londoni világkiállítás sokat lendített az ország kereskedelmén. Az emberek megismerhették távoli tájak használati- és dísztárgyait, szokásait. Később az Arts and Crafts mozgalom visszahozta a kézzel készült, egyedi termékek virágkorát. Fontos szerepet kapott a kert és a kertészkedés, amit szintén a vagyoni helyzet megmutatására használtak. Ennek jegyében egzotikus növényeket, ritka gyümölcsöket termesztettek (pl.: ananász, rododendron). A konyhakert elengedhetetlen volt. Az építészetben és építészeti elemeknél újjáéledt a gótika is.
Rengeteg gyönyörű stílusjegy jellemzi ezt a korszakot, melyek a mai modern társadalomban is klasszikus értéket és szépséget teremtenek. Egyedi viktoriánus hatású enteriőr létrehozásához vegye igénybe lakberendező segítségét.
Facebook

Szivarszoba

Szivarszoba: ahol a káros szenvedélyből stílusos időtöltés lesz

Facebook

Fejtámla

Szokványos fejtámlák helyett

Facebook

Narancssárga

A narancssárgát két elsődleges szín, a piros és sárga összekeveréséből kapjuk, ezért úgynevezett másodlagos színnek hívjuk. Ezt tartják a legvidámabb színnek. Nincs hideg árnyalata. Komplementere a kék.
Élettani hatásait tekintve a narancssárga egyszerre nyugtató és izgató. Növeli az étvágyat, ösztönzi a kreativitást, pozitív hatással van a szexualitásra és az emberi kapcsolatokra. A szimbolikában az erőhöz, kitartáshoz, boldogsághoz, fiatalsághoz társítják. A tűzre, naplementére, őszre, gyümölcsérésre asszociálunk általa.
A narancs nagyon jól helyettesítheti a pirosat. Anélkül energetizál, hogy emelné a vérnyomást. Bár feltűnő szín, nem nyomja el a környezetét és nem olyan kihívóan ingerlő, mint a piros. Megvan benne a sárga vidámsága és napsütéses érzete is. Mivel a földszínek közé tartozik, a lakberendezésben előszeretettel alkalmazzuk az ilyen színekkel berendezett terek élénkítésére. Bátran használjuk nappaliba, étkezőbe, konyhába, tompább árnyalatait akár gyerekszobába, hálóba is. Fehérrel, krémszínnel és barnával kicsit tompíthatjuk az erejét és elegáns belső teret alkothatunk. Ahogy a meleg színek általában, látványra ez is szűkíti a teret. Élénk árnyalatai jól illenek trópusi vagy mediterrán hangulatú enteriőrökbe is.
A narancssárga a feng shui-ban a Jang, azaz a férfi oldal színe. A 2. csakrához (szex) tartozik.
Az üzleti életben sok dizájner választja ezt a színt figyelemfelkeltés, kiemelés céljából, mivel nem hat agresszívan. Játékgyártók, élelmiszeripari cégek gyakran használják termékeik reklámozásánál.
A túl sok ebből is nyomasztóan hathat, így hangulatos, klasszikus narancssárga enteriőr létrehozásához kérje színtanácsadó segítségét.
Facebook

Üzenőtábla

Családi üzenőtábla klasszikus enteriőrbe illő stílusban

Facebook

Ajtódíszek 1.

Őszi ajtódíszek – akár saját kezűleg is

Facebook