Arhívum | november 2014

Előkert

Már az előkert jellemez minket, ezért legyen rendezett és szép

Facebook

Lajos-stílusok

Az 1610-1793 közötti időszak Franciaországban jellemző belsőépítészeti stílusait összefoglaló néven Lajos-stílusoknak nevezzük, az akkor uralkodó négy király után.
XIII. Lajos (1601-1643) időszaka alatt a barokk még nem forrott ki Franciaországban, a reneszánsz hatása erős volt. Éppen ezért a belső terek még visszafogottabb díszítésűek voltak. A bútorok ugyan dúsan faragottak, de természetes színűek és nagyméretűek. Az építészeti elemek a meghatározók rajtuk. A székek kárpitozottak és többségük már nem összecsukható. A királyi székhely ekkor a Louvre volt. Csak uralkodása vége felé kezdte éreztetni a hatását a barokk irányzat.
XIV. Lajos (1638-1715), a Napkirály a pompa megszállottja volt. A barokk az ő uralkodása alatt érte el tetőpontját. A minél több díszítő motívum aranyozás és egzotikus anyag használata volt a cél minden művészeti irányzatban. Ő építtette át a Versailles-i kastélyt az egész világon híres királyi palotává. A bútorok terén a legismertebb Boulle neve, akit a róla elnevezett berakás tett híressé. Előszeretettel használt aranyozott bronzot, teknőspáncélt, sárgarezet, nemes faanyagokat. Az építészetben Mansart alkotott maradandót. Őt főként a nevét viselő tetőszerkezet megoldás révén ismerjük. A kertek szépsége Le Nôtre munkásságához köthető. A mértanilag rendezett virágágyások, szökőkutak, hosszú sétányok ma is csodás képet mutatnak. A Versailles-i palota színpompás freskói és falfestményei Le Brun-nek köszönhetők.
XV. Lajos (1710-1774) a Napkirály dédunokája volt. Korának stílusa a rokokó, melyet a túldíszítettség, a kagyló motívumok, a chinoiserie, a nőies belső terek jellemeztek. A divatot két leghíresebb szeretője, Madame Pompadour és Madame Du Barry diktálta. Megindult a porcelángyártás, a csipkemanufatúrák és selyemszövők támogatása a minél pompásabb anyagokért, melyek vetekedtek a drága külföldi árukkal. A falakat kárpitozással vagy tapétával borították, a bútorokat lakkozták, festették, a C és S betűket formáló díszítéséket szinte mérték nélkül használták.
XVI. Lajos (1754-1793) uralkodása a klasszicizmus időszakára esett. A Pompei-i ásatásokon előkerült ókori római épületek, szobrok, használati tárgyak nagy hatással voltak a kor emberére. A fojtogató túldíszítettséget visszafogottabb stílus követte: az ókori építészet díszítőelemeit ismét felhasználták, a bútorok formái letisztultabbak lettek, a vonalak kiegyenesedtek. Még az öltözködésben is a kissé kényelmesebb ruházat felé fordultak. A vidéki élet idealizált szépségeit megjelenítő mintákat, díszítéseket használtak a textileken, porcelán és egyéb használati tárgyakon.
A forradalom kitörése vetett véget a Lajos-stílusoknak és Franciaország régi rendjének egyaránt. A több évig tartó fejetlenség és terror alatt számtalan épület, festmény, értékes szobor, porcelán, stb. semmisült meg a csőcselék szándékos rongálása, gyújtogatása során. Ezek örökre elvesztek az utókor számára.
Szerencsére elég forrás és kép áll rendelkezésre ahhoz, hogy a Lajos-stílusok bármelyikébe bele tudjon szeretni valaki és azt meg akarja valósítani saját otthonában is. Kicsit felfrissítve és a mai házak/lakások méretéhez igazítva, egy jó lakberendező segíthet valóra váltani ezt az álmot is.
Facebook

Római roló

A római roló elegáns árnyékolási megoldás, letisztult kontúrt ad az ablaknak

Facebook

Zeneszoba

A zeneszeretet és a klasszikus lakberendezés találkozása

Facebook

Fehér

A fehér az összes színt magában foglalja, ami jól megfigyelhető, ha fehér fény prizmán halad át: szivárványt kapunk eredményül.
Élettani hatásait tekintve feltölti a szervezetet, könnyed, légies érzést ad, stressz oldó hatású. A szimbolikában pozitív fogalmakat társítanak hozzá. Jelenti többek között az ártatlanságot, tisztaságot, tökéletességet, hűséget, üdvözülést, békét. A vallásokban általában az isteneket és kísérőiket jeleníti meg (pl.: a Szentlélek galambja, Buddha születését jelző elefánt, angyalok ruhája és szárnya). Kínában és Japánban ez a gyász színe.
A fehérnek vannak hideg és meleg tónusai is, de általában hűvös színnek tartják. A lakberendezésben bárhol alkalmazható. A fürdőszobában és konyhában a sterilitást, tisztaságot biztosítja. Ez a szín veri vissza legjobban a fényt, így napossá, tágassá teszi az enteriőrt. Padlóra azonban óvatosan használjuk, mivel nem ad kellően stabil alapot, így lebegő érzést kelthet. Ha bizonytalanok vagyunk a stílusunkat illetően, hagyjuk fehéren a falakat és a mennyeztet, mert ez mindenhez megfelelő hátteret ad. Különböző textúrák és anyagok társításával kellően izgalmassá varázsolhatjuk a fehér tereket. Értelemszerűen kényes a fehér berendezés, ilyen helyiségekben nem lehet rendetlenség, nem hanyagolhatjuk el a takarítást sem. Gyakorlatilag bármilyen színnel kombinálható. A meleg színeket lágyítja, a hidegeket erősíti. Jól illik például a francia vidéki, tengerparti és skandináv stílushoz is.
A feng shui a fehéret a fém elemhez köti. A Jang, azaz a férfi oldal színe. A 7. csakrához (korona) tartozik.
Az üzleti életben minden olyan intézmény alkalmazhatja, ahol fontos a tisztaság, így többek között kórházak, élelmiszer feldolgozó üzemek, laboratóriumok, jótékonysági szervezetek, kozmetikai cégek.
A fehér enteriőr nagyon könnyen válhat rideggé, kórház jellegűvé, ezért hangulatos és mutatós fehér élettér létrehozásához kérje színtanácsadó segítségét.
 
Facebook

Kerítés

A szép és biztonságos kerítés megakadályozza a behatolást, legalább részben átlátható és harmonizál az épülettel

Facebook

Galéria

Egy jól átgondolt és igényesen kivitelezett galéria nem csökkenti a térérzetet

Facebook

Állatok az otthonunkban

Az állattartás hatalmas felelősséggel jár, ezért nagyon jól gondoljuk át egy állat befogadása előtt, hogy mit tudunk vállalni ezzel kapcsolatban! Lakberendezés szempontjából leginkább a kutyát és a macskát kell figyelembe venni, hiszen ők szabadon közlekedhetnek otthonunkban.
Egy városi lakásban, aminek nincs kertkapcsolata, kedvenceink általában minden helyiséget a birtokukba vehetnek. Sétáltatás után a kutyánk lábát le tudjuk törölni, nedves időben akár lemosni is, ezért nem hordanak szét sarat a lakásban. Ez azért fontos, mert lehetővé teszi a szőnyeg vagy padlószőnyeg szabad használatát. Egyedül a vedlés időszaka okozhat gondot, főként a hosszú szőrű kutya/macska fajtáknál. Gyakori porszívózással (szőnyeget és bútorkárpitokat egyaránt), valamint a fekhelyre szoktatással azonban ez is megoldható.
Kertkapcsolatos lakás vagy ház esetén, amikor kedvenceink kedvük szerint közlekedhetnek ki-be, ez már jóval nagyobb probléma. A parketta, fapadló vagy kőburkolat sokkal könnyebben megtisztítható a sáros mancsnyomoktól és a szőrszálaktól. Célszerű ilyen burkolatokat alkalmazni minden helyiségben, amit az állatok is használhatnak. Kotorékebek vagy nagy testű kutyák esetén kerítsünk el egy kisebb részt a kertben, ahol ők is nyugodtan játszhatnak, szaladgálhatnak anélkül, hogy kárt tennének a dísznövényekben vagy a veteményesben. Növényeink védelmében rendszeresen takarítsunk utánuk.
Fontos a saját kuckó kialakítása, amit (főleg a kutyák) magukénak tudhatnak akkor is, ha mi nem vagyunk otthon. Szoktassuk őket úgy, hogy ezt elfogadják. Legyen a fekhely kényelmesen puha, elég nagy a bevackolódáshoz és persze olyan látványt nyújtson, ami nem borítja fel az elegáns enteriőr harmóniáját. Manapság már rengeteg „design” kutya-macska kelléket vehetünk a boltokban, a játékoktól kezdve a fekhelyekig. Ha azonban valami igazán speciálisat szeretnénk, rendeljünk asztalostól beépített vagy kifejezetten az otthonunk klasszikus stílusában készült darabokat.
Javasolt az állatok etetéséhez-itatásához szükséges tálkákat és a macskaalmot olyan helyen tartani, ahol a vendégeink nem láthatnak rá, például a mosókonyhában, kamrában vagy egy eldugottabb sarokban, nagyobb ház esetén a garázsban vagy akár az alagsorban is. Egyéni hozzáállás kérdése, hogy ki milyen helyiségekbe engedi be állatait, mit szabad nekik a lakáson belül és mit nem, de egy elegánsan berendezett otthonban célszerű úgy nevelni kedvenceinket, hogy ne okozzanak olyan kárt, amit időigényes vagy nagyon költséges helyrehozni.
Ha úgy szeretné átalakítani lakását, hogy abban már kedvenceinek is megfelelő helye legyen, vagy épp most áll kutya vagy macska befogadása előtt és minden kényelmet meg akar adni nekik, kérje lakberendező segítségét.
Facebook

Vonatból otthon

Vasúti kocsiból is lehet klasszikus stílusú, kényelmes otthont varázsolni

Facebook

Pöttyös

Újra hódít a pöttyös a lakberendezésben

Facebook