Fehér

A fehér az összes színt magában foglalja, ami jól megfigyelhető, ha fehér fény prizmán halad át: szivárványt kapunk eredményül.
Élettani hatásait tekintve feltölti a szervezetet, könnyed, légies érzést ad, stressz oldó hatású. A szimbolikában pozitív fogalmakat társítanak hozzá. Jelenti többek között az ártatlanságot, tisztaságot, tökéletességet, hűséget, üdvözülést, békét. A vallásokban általában az isteneket és kísérőiket jeleníti meg (pl.: a Szentlélek galambja, Buddha születését jelző elefánt, angyalok ruhája és szárnya). Kínában és Japánban ez a gyász színe.
A fehérnek vannak hideg és meleg tónusai is, de általában hűvös színnek tartják. A lakberendezésben bárhol alkalmazható. A fürdőszobában és konyhában a sterilitást, tisztaságot biztosítja. Ez a szín veri vissza legjobban a fényt, így napossá, tágassá teszi az enteriőrt. Padlóra azonban óvatosan használjuk, mivel nem ad kellően stabil alapot, így lebegő érzést kelthet. Ha bizonytalanok vagyunk a stílusunkat illetően, hagyjuk fehéren a falakat és a mennyeztet, mert ez mindenhez megfelelő hátteret ad. Különböző textúrák és anyagok társításával kellően izgalmassá varázsolhatjuk a fehér tereket. Értelemszerűen kényes a fehér berendezés, ilyen helyiségekben nem lehet rendetlenség, nem hanyagolhatjuk el a takarítást sem. Gyakorlatilag bármilyen színnel kombinálható. A meleg színeket lágyítja, a hidegeket erősíti. Jól illik például a francia vidéki, tengerparti és skandináv stílushoz is.
A feng shui a fehéret a fém elemhez köti. A Jang, azaz a férfi oldal színe. A 7. csakrához (korona) tartozik.
Az üzleti életben minden olyan intézmény alkalmazhatja, ahol fontos a tisztaság, így többek között kórházak, élelmiszer feldolgozó üzemek, laboratóriumok, jótékonysági szervezetek, kozmetikai cégek.
A fehér enteriőr nagyon könnyen válhat rideggé, kórház jellegűvé, ezért hangulatos és mutatós fehér élettér létrehozásához kérje színtanácsadó segítségét.
 
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük