Arhívum | február 2017

Rendezett fészer

Hamarosan ismét itt a tavasz, a kerti munkák kezdetének ideje. Lényegesen könnyebb a kezdés és a tervezett ütemezés betartása, ha az ehhez szükséges összes felszerelés rendezetten, egy helyen megtalálható. A ház és a kert mérete, valamint az ott lakók kerthez való viszonya adja meg, kinek mekkora helyre van szüksége.
A legpraktikusabb megoldás egy különálló kerti fészer, ahol még kisebb munkálatok elvégzésére is van hely, ha esős lenne az idő. Állítsunk be egy asztalt, mely elég magas ahhoz, hogy állva is kényelmesen dolgozzunk rajta (átültetés, címkézés, dugványozás, stb.). Zárt tárolóra valószínűleg kevesebb szükség lesz, a nyitott polcrendszer praktikusabb helykihasználást jelent. A kézi szerszámokat (metszőolló, olló, kislapát, stb.) akasszuk fel kampókra, így jobban szellőznek az alapos letisztítás után és karnyújtásnyira lesznek. A zsinórokat, köteleket, vékony drótokat fűzzük fel egy konyhai papírtörlő adagolóra a könnyebb kezelhetőség kedvéért. A nagyobb gépeknek, amilyen a fűnyíró és a kerti grill, készítsünk méretre egy-egy ajtó nélküli szekrényt, ahonnan könnyű ki-betolni, amikor szükség van rájuk. Így a felettük levő tér is szabadon felhasználható, mivel nem akadályozzák, hogy odaférjünk ahhoz a falszakaszhoz. A nagyobb szerszámokat (hólapát, lombseprű, stb.) szintén a falra szerelt kampókra tegyük, hogy rendezettebb legyen az összhatás és így nem is botlunk beléjük. Ha lehetőség van rá, válasszunk olyan fészert, aminek ablaka is van, de a megfelelő világításról mindenképpen gondoskodjunk.
Amennyiben nincs lehetőség külön fészerre, alakítsuk ki a garázsban a kerti szerszámok helyét. Az oldalfalra felakaszthatjuk a seprűt, gereblyét, ásót, stb. Ha elég széles és magas az épület, fejmagasságtól kezdve építsünk be zárt szekrényeket, ahol a cserepeket és egyéb kellékeket tarthatjuk. Az ajtóknak köszönhetően semmi nem esik rá véletlenül a garázsban álló autóra.
Ha csak a pincében, vagy a padláson van elég hely a kerti eszközök tárolására, akkor is követhetjük a fenti ötleteket, csak kicsit fárasztóbb lesz felhozni/levinni, amire éppen szükségünk van. Megfelelő világítás mellett azonban itt is kialakíthatók kellemes munkasarkok. Ahol van üvegház, ott annak egyik szegletében is berendezhetjük a „munkaállomásunkat”. Amennyiben semmilyen más lehetőségünk nincs, a házon belül, a kertbe vezető ajtó mellé tegyünk egy alul zárt, felül polcos szekrényt, így a legszükségesebb dolgok mindig kéznél lesznek a kertbe menet.
A lakberendező a kerttel kapcsolatos rész funkcionális, mégis dekoratív kialakításában is tud segíteni.

Facebook

Tárolók a kamrában

Dekoratív és hasznos tárolók a kamrában

Facebook

Más csempe

Attól, hogy a csempe nem négyszögletű, még lehet klasszikus stílushoz illő

Facebook

Vizuális térjavítás

Sokan találkoznak azzal a problémával, hogy a lakásban, vagy házban egy helyiség mérete, alakja nem megfelelő. Ha nincs pénz, idő, vagy lehetőség falat bontani, akkor a vizuális hatások megváltoztatásával javíthatunk az összképen és a térérzeten.
Ebben a színek lesznek segítségünkre. Általánosságban elmondható, hogy a hideg színek tágítják, míg a meleg színek szűkítik a teret. Azonban az sem mindegy, hogy ezek a színek mennyire sötétek/világosak, illetve telítettek/telítetlenek. Ezen kívül minden helyiségnek hat oldala van (általában): a négy fal, a padló és a mennyezet. Mindegyiket használjuk fel a kívánt eredmény eléréséhez!
A túl nagy belmagasság nem mindig előny. Rideg, kongó lehet még a berendezett tér is. Ha a falakhoz és a padlóhoz képest sötét színűre festjük a mennyezetet, azt közelebb érezzük magunkhoz, így vizuális csökkenhet a magassága. Sokkal barátságosabb, hívogatóbb lesz az összhatás akkor is, ha hideg színt választottunk hozzá. A világos mennyezet, sötét falak kombinációval ennek ellenkezőjét érhetjük el, ha nagyon alacsony a belmagasság.
Amikor egy szoba csőhöz hasonlatos és keskeny, szűkös érzetet kelt, célszerű a szemközti rövid falat sötétebbre festeni, ezáltal az sokkal közelibbnek tűnik majd. Ezzel ellentétben, ha a két oldalsó fal sötétebb, a szemközti fal jóval távolabbinak tűnhet. Ez érzéki csalódás, de sokat javít az otthonosság érzetünkön.
Szintén általános megfogalmazás, hogy a hat oldal közül a padló legyen sötétebb árnyalatú, mert ez lehorgonyozza a teret, biztos alapot ad. A többihez képest túl világos padló épp ellenkezőleg, a bizonytalanság érzetét kelti az oda belépőben.
A fentieknél minden esetben a kontraszt a meghatározó! Példa: homokszín padló, fehér mennyezet és pasztellkék falak > ezek a színek vizuálisan nagyon közel vannak egymáshoz, tehát az összkép hat világos oldal lesz majd, függetlenül attól, hogy a padló a legsötétebb közülük.
Kérje lakberendező segítségét a tökéletes tervezéshez.

Facebook

Színpárok 22.

Színpárok: piros-lila

Facebook

Régi lambéria

Ha nincs pénz, vagy idő lecserélni a régi lambériát, fessük át és így frissítsük fel az összhatást

Facebook

Paisley minta

A kasmír minta (paisley) egy csepp alakú, a végén visszahajló növényi minta. Kultúránként más neve is lehet, például: ciprusfa, mangó, mandula.
Keleti eredetű, mely Európába a Kelet India Társaság révén jutott el a 17. század második felében. Később az importált, illetve az indiai kolóniákról hazahozott selyem és gyapjú kasmír sálak révén lett igazán népszerű. Áruk igencsak magas volt.
Marseilles-ben kezdték el a nyomott kasmír mintás anyagok tömeggyártását, majd ezt követte nem sokkal később Anglia és Hollandia. A 18. század végi ipari forradalomban megjelent szövőgép azonban lehetővé tette a minta utánzását. A legnagyobb gyártó üzem a skóciai Paisley-ben volt, erről a városról kapta a nevét is. 1800-tól már öt színnel dolgoztak, míg más gyárak csak két színnel. 1860-tól már 15 színt használtak egyazon munkán, ami még mindig csak a negyede volt az eredeti importált szövetek színhasználatának. Paisley-ben nem csak szövött gyapjú textilként gyártották, hanem nyomott mintás pamutanyagként is. Ez utóbbi jóval olcsóbb volt, így még szélesebb réteghez jutott el. Az eredeti textilt még mindig nagy mennyiségben importálták, annyira keresett volt.
A 60-as években a beat nemzedék előszeretettel viselt kasmír mintás ruhákat. Napjainkra a paisley megőrizte ugyan keleties jellegét, de lépték- és színválasztéka miatt számos klasszikus stílushoz jól illik. Még a minta iránya sem kötött. Nem csak bútorszöveteken, de tapétán, szőnyegeken, kiegészítőkön is megjelenik.
Ha Önnek is tetszik ez a minta, kérje lakberendező segítségét az otthonához illő választáshoz.

Facebook

Asztalközép 8.

Asztalközép ötletek Valentin napra

Facebook

Ajtódíszek 6.

Valentin napi ajtódíszek – akár saját kezűleg is

Facebook

Patchwork, quilt, appliqué

A patchwork napjainkban is divatos kézimunka fajta. Eredete valószínűleg a szegénységben gyökerezik, hogy mindent, amit lehet, újra felhasználjanak. A régi, elhasznált ruhák, háztartási textilek még épen maradt darabjait felszabdalták és ezeket újra összevarrták. Ágytakarókat és párnahuzatokat készítettek belőlük.
A foltokat geometrikus alakzatokra vágják (háromszög, négyszög, ötszög, hatszög), hogy egymással jól kombinálhatók és könnyen összeilleszthetők legyenek. A kis darabokat nagyobb egységekké, úgynevezett blokkokká varrják össze, majd ezeket a blokkokat illesztik össze a kész egésszé. Sokféle alapminta alakult ki, melyek külön nevet is kaptak (pl.: Ohio Star, Windmill, Log Cabin). A felhasznált anyagok színei és mintái adják meg a takarók igazi báját.
A kézzel készült, régi darabok nagyon értékesek. A varrógép elterjedésével sokkal könnyebb művelet lett a patchwork készítés is. Azonban sokan éppen azt szeretik benne, hogy bárhol végezhető, akár a buszon utazva is. Sok lelet bizonyítja, hogy a történelem során folyamatosan foglalkoztak az emberek hasonló újrahasznosítási technikával. A 18.-19. században terjedt el igazán az amerikai telepeseknek köszönhetően. A viktoriánus korban státusszimbólum is volt, hogy milyen minőségű textilekből készítették a nők a kézimunkát (ők nem régi ruhákat használtak), mivel a nyomott mintás pamutanyagok vásárlását csak a tehetősebbek engedhették meg. A II. világháború után vált hobbivá, kellemes időtöltéssé a foltvarrás. Ma már mintakönyvek, kezdő készletek, tanfolyamok érhetőek el a témában, szinte bárhol.
A quilt olyan takaró, mely három rétegből áll (felső réteg, töltet, hátoldal) és ezeket díszvarrásokkal (steppelés) rögzítik egymáshoz. A varrás a teljes felületen történik és ez adja meg a mintát. A felső réteg lehet patchwork munka is. Ez esetben a steppelést úgy végzik, hogy az kiemelje a patchwork mintáját.
A harmadik foltvarrásos technika az appliqué. Egy textil alapra más textilekből kivágott darabokat varrnak rá úgy, hogy azok széleit folyamatosan aláhajtják. Itt nem a geometriai formákból áll össze a minta, hanem már eleve a választott alakot vágják ki az anyagból. Ez csak kézzel varrható, géppel nem. Kombinálható az előbbi két módszerrel is.
Néhány patchwork takaró remek dekorációs elem lehet egy hálószobában, vagy nappaliban. Ha Ön is beszerezne/készítene néhány mutatós darabot, kérje lakberendező segítségét a választáshoz.

Facebook