Archívum

Törtfehér

A törtfehér szín egy kevés sárgás beütéssel rendelkező fehér árnyalat. Épp csak annyiban tér el a tiszta fehértől, hogy mellette piszkosnak tűnik – ezért a kettő kombinációját kerüljük. Akkor szokták használni a lakberendezésben, ha a fehér túlságosan ridegnek, vakítónak tűnne. Erőteljes színek mellett és semleges paletta esetén is jó kiegészítő szín, ami fehérnek fog tűnni. Például ajtó- és ablakkeretek, fali panel, díszlécek festésekor érdemes kipróbálni a kiválasztott falszín mellé.

Saját munka 27.

Pályázatra terveztem: modern elektronikai eszközök klasszikus stílusú enteriőrökben

Narancssárga nélkül

Őszi dekorációs ötletek – narancssárga használata nélkül

Tone-on-tone

Ha szükség van mintákra, de nem akarjuk, hogy túlságosan domináns legyen, a tone-on-tone a megoldás

Virágdekor 4.

Őszi virágdekorációs ötletek

Paszpartu

Egy kép keretezésekor az esetek többségében szükséges a kép és a keret elválasztása egymástól a tökéletes látvány érdekében. Erre szolgál a paszpartu, ami vastag kartonból készül, színével kiegészíti vagy épp kiemeli magát a képet. Mivel ilyen esetekben a kép (nyomat, rézkarc, fotó, akvarell stb.) és a paszpartu is papír alapú, üveggel védik a kész munkát a külső hatásoktól.
Akkor is van lehetőség az elválasztásra, ha olyan képről van szó, melyhez sosem tesznek paszpartut és üveget, például olajfestmény vagy dombormű. A kép és a keret között ekkor úgynevezett alátétet használnak. Ez a kerethez képest keskeny, festett vagy valamilyen textillel fedett fa keret. Lenvászonnal borított alátéteket már évszázadok óta használnak olajfestményekhez.

Batthyány Kastélyszálló

A zalacsányi Batthyány Kastélyszálló a vendég szemével (2021)

Saját munka 36.

Pályázatra terveztem: tengerparti stílusú fürdőszoba

Augusztus 20. alkalmából

Piros-fehér-zöld enteriőr ötletek augusztus 20-a alkalmából

Angin

Az angin egy olyan pamut vagy lenvászon textil, mely nagyon sűrű szövésű (néha zsávolyszövéssel), ezért tartós. Eredetileg matracok és párnák behúzására használták, hogy a toll ne tudja átszúrni a felső huzatot, ágyneműt. Általában csíkos mintázatú, természetesen nyers színű alapon visszafogott színekkel (szürke, kék, barna, ritkábban piros vagy sárga). Ma már nem csak ipari szövet, hanem kedvelt lakberendezési textilfajta is. Előszeretettel használják például bútorszövetnek, díszpárna huzatként, függönynek vagy asztalterítőként.