Archívum

Uszadékfa

Az uszadékfa olyan faanyag, melyet hosszan áztatott valamilyen természetes víz (folyó, tenger, tó stb.), majd a hullámtevékenység vagy egy vihar végül partra sodorta és ott kiszáradt. Nyers, természetes szépsége dísze lehet egy enteriőrnek.

Kockás ősz

A skótkockás minta tökéletesen illik az őszi palettához

VOC jelentése

A festékek VOC értéke mutatja meg, mennyi káros illékony szerves vegyületet tartalmaz, melyek még évekkel a festés után is kipárolognak a termékből. (Törvényileg előírt maximum érték: 30 g/l) Ezért célszerű VOC mentes vagy minimális VOC tartalmú festékeket vásárolni, különösen akkor, ha gyerekszobában kerül majd felhasználásra.

Őszi fenyőfa

Új dekorációs ötlet hódít: a karácsonyfa mintájára feldíszített műfenyő őszre hangolva

Delfti csempe

A delfti fazekasság fellendülése az 1600-as évek közepén a Holland Kelet Indiai Társaság által importált kínai porcelán termékek népszerűségének volt köszönhető. Az ónmázas cserépedények olcsóbb alternatívát jelentettek a drága import helyett. Az 1640-es években a delfti fazekasok tettek először monogramot, illetve céges jelzést a csempékre, ezzel művészi szintre emelve azokat.
A fehér máz jól imitálta a porcelán fehérségét. A kézzel festett minta legtöbbször egy csodás kék árnyalat, de gyakori a barna színű is. A delfti termékek eleinte a kínai motívumokat másolták, később azonban áttértek a holland életből vett mintákra, mint például a tulipán, a szélmalom, a hajó és a földművelő jelenetek. Egy kalapos sellőt ábrázoló minta már 1650 óta forgalomban van, mind a mai napig! A több darabból összeálló nagyobb minták is kedveltek, például konyhai cseppfelfogók esetében.
Ahogy a középosztály gazdagodott, úgy engedhették meg egyre többen a csempe használatát otthonukban. A kandallók körül és a konyhákban találjuk a legtöbbet, mert könnyű volt tisztítani. Más európai országokba is eljutott a delfti csempe. Angliában egy új technikának, a transzfer nyomtatásnak köszönhetően sorozatgyártásban is készítettek ilyen stílusú csempéket.
Néhány holland cég még mindig az eredeti módszerrel gyártja ezeket a termékeket, így újonnan is rendelhetők, nem csak antik darabokat találni. Igazán látványos fókuszpont alakítható ki a segítségükkel, gyakorlatilag bármilyen helyiségben. Ehhez kérje lakberendező segítségét.

Monokróm

Monokróm enteriőrnél ügyeljünk a többféle textúra és minta használatára. Ezzel elkerülhető, hogy a helyiség unalmas vagy lehangoló legyen.

Minikertek 4.

A pozsgások mutatósak, ugyanakkor kevés helyet és gondozást igényelnek. Antik tárgyakat használva cserépként igazán dekoratív kiskertet hozhatunk létre, akár a lakásban is.

Tengeri üveg

Az 1960-as évekig a tengerparti városokban egyes cégek és persze a turisták is úgy szabadultak meg az üres üvegektől, hogy a vízbe dobták azokat. Ezek összetörtek hánykolódás közben, majd a víz, a homok és a sziklák kerekdedre csiszolták az éles (legtöbbször háromszög formájú) szilánkokat. A sós víz korrodáló hatására az üveg felülete opálos lesz. Ehhez a folyamathoz kb. 20 évre van szükség. A „tengeri üveg” szinte a szivárvány minden színében fellelhető, de leggyakoribb a türkiz, a barna, a zöld és a fehér (színtelen). Kiváló dekorációs elemek egy vízparti témájú enteriőrhöz.

Lakberendezés – Home staging – Ingatlanbefektetés

Lakberendezés = az adott ingatlant a tulajdonos(ok) igényeire és ízlésére szabva kell megtervezni, átalakítani és berendezni. A költségkeretet a tulajdonos szabja meg.
Home staging = az eladandó ingatlant (ami sokszor lakott) úgy kell berendezni/átrendezni, hogy az minél több leendő vásárló ízlésének és igényének megfeleljen. A felkészítés magában foglal kisebb felújítási munkálatokat is, de a ráköltendő összeg maximum az ingatlan értékének 5%-a.
Ingatlanfejlesztés/befektetés = egy rossz állapotú ingatlan megvásárlása, majd teljes körű felújítás utáni ismételt értékesítése. Mindezt oly módon, hogy az ingatlan minél több leendő vásárló ízlésének és igényének megfeleljen. A ráköltendő összeget és az eladás utáni várható profitot összhangba kell hozni.

Minden fehér

Fehér fehérrel – mégsem skandináv vagy vintage