Arhívum | augusztus 2018

Petrolkék

A petrolkék egy sötét, zöldeskék árnyalat, kevés szürkével keverve. Nevét a nyers petróleumról kapta.

Facebook

Dobozágyak

Régi, művészien kivitelezett „dobozágyak”

Facebook

Távolkelet

Az európai ember számára a távolkelet mindig kicsit misztikus világnak tűnt. Ugyanakkor a teljesen eltérő kultúrák nagy vonzerőt is jelenthetnek. Sokan vágynak arra, hogy otthonukban tovább élvezhessék az ott töltött nyaralás érzését.
A japán stílus a Zen-en alapul, ami a buddhizmus egyik ága. A természetközpontúság, a nyugalom és a zavartalan harmónia jellemzi. Az otthonokban nincs semmi felesleges, minden egyszerű vonalú és praktikus. A falak gyakran eltolhatók, így a terek elkülöníthetők, vagy egybe is nyithatók. A bútorok alacsonyak (futon, ülőpárnák), a világítás szolid. A natúr színek adják az alapot: a bambusztárgyak bézs színei, a faanyagok sötétbarnái, a rizspapír törtfehér színei. Ezekhez jöhetnek a színfoltok, de csak kis mennyiségben. A bonsai fák és az élő bambuszok behozzák a természetet. Mini japán kerttel is tökéletesíthetjük az összhatást. A természetes színek megtörésére jó módszer például egy cseresznyepiros kimonót falidíszként, vagy tradicionális használati tárgyakat (pl.: teáskészlet) díszítésként alkalmazni.
Az indiai stílusú enteriőr élénk színeivel kápráztat el elsősorban. A telt fűszerszínek (kurkuma sárga, fahéj barna, paprika piros stb.) mellett a drágakövek színeit (pl.: smaragd, zafír, rubin) merészen használják együtt. Jellemzőek a dúsan faragott, sötétbarna fa bútorok, a több rétegben alkalmazott, csillogó textilek, tükrök és réz kiegészítők, színes falak. A baldachinos ágy jó választás, ha ezt szeretnénk megvalósítani otthonunkban is. Szimbólumok mélyítik el az amúgy is mozgalmas látványt: Buddha, elefántok, lótuszvirágok. A gyöngyökkel, apró tükrökkel hímezett nagy párnákat székek helyett is használják. A hagyományos szárikból készíthetünk függönyt, de ágytakaróként is jól mutatnak. Tompa megvilágítás illik hozzá leginkább, legyen az lámpás, vagy gyertyák sokasága.
A balinéz stílus egy igazi trópusi szigetvilágot hoz be otthonunkba. Nyugodt és visszafogott stílus. A házak nyitottak az erdő, vagy az óceán felé. A tér nagy és szellős. A teakfa barnája uralja az enteriőröket. Nem csak padlóburkolatként és bútorként hasznosítják, de csodás szobrokat is készítenek belőle. A természet itt is elsődleges szerepet játszik. A víz és a zöld növények elengedhetetlen kellékek a stílus megteremtéséhez. A fehér textilek törik meg a natúr színek egyhangúságát. Baldachinos ágy, lágy muszlin függönyök, természetes kövek a fürdőben teszik teljessé a látványt. Az élénk színeket a trópusi virágok biztosítják.
A fentieket nyugodtan megvalósíthatjuk az otthonunkban is. Fontos azonban, hogy az ingatlan adottságaira szabjuk a stílusokat, különben könnyen nyomasztó, vagy díszletszerű lehet a végeredmény. Kérje lakberendező segítségét a megvalósításhoz.

Facebook

MSC Splendida

Az MSC Splendida belső terei a vendég szemével (2016)

Facebook

Gyümölcsös ládák

Gyümölcsös ládákból dekoratív és hasznos tárolók

Facebook

“Kezdő” lakberendezőknek

Ha a gyerek lakberendező akar lenni…

Facebook

Sarokszekrény

Hogyan tehetjük könnyen hozzáférhetővé a konyhai sarokszekrényt

Facebook

Felújítás előtt

Használt, nem túl jó állapotú ingatlan vásárlásakor mindig számításba kell venni a felújításával járó időt, pénzt és a felmerülő nehézségeket. Ha úgy döntünk, hogy magunk vágunk neki a dolognak, nem árt jó előre átgondolni néhány dolgot.
Keressünk egy megbízható, szépen dolgozó és a nekünk szükséges időben ráérő kivitelezőt. Nem könnyű, de ha legalább 6-8 hónappal előre tudunk tervezni, akkor nagyobb rá az esélyünk. Amennyiben ismerős ajánl nekünk kivitelező céget, annyiból szerencsésebb a helyzet, hogy elmehetünk megnézni, nála milyen munkát végeztek. Nem mindenkinek jelenti ugyanazt a minőségi munka! Ezért célszerű rászánni erre az időt. Ha interneten keresünk szakembereket, mindig kérjünk referenciát. Az is sokat elmond, hogy készségesen adnak-e ilyet. Kérjünk több helyről ajánlatot. Amint megvan a vásárlandó ingatlan, vigyük el a kivitelező jelölteket felmérésre és árajánlat adásra. Ez utóbbi nem csak az összeget, de a vállalási időt is tartalmazni fogja. Természetesen ennek ára van (ahány kivitelező, annyiszor), de megéri ez a felújítási összeghez képest csekély befektetés. Így a számunkra legmegfelelőbb jelöltet tudjuk kiválasztani. Ha a költségek csökkentése miatt nem kivitelezővel akarunk dolgozni, hanem minden munkafolyamathoz külön szakembert keresünk, készüljünk fel rá, hogy a koordinációt, időbeosztást, ellenőrzést, beszerzést magunknak kell végeznünk. Ezen a módon általában tovább is tart egy adott felújítás.
Nézzünk utána, mi mennyibe kerül ma. Sajnos az árak folyamatosan emelkednek, így itt sem tudunk kiindulni abból, hogy például a szomszéd mennyit fizetett egy bejárati ajtóért két évvel ezelőtt. Nézzük meg több cég honlapját, milyen termékekhez hol juthatunk hozzá, nagyjából milyen áron. Nyilvánvalóan lesz olyan, amit csak pontos felmérés után áraznak be (pl.: ablakok), de hozzávetőleges összegeket már előre megérdeklődhetünk. Ha van konkrét elképzelésünk a stílusról, színekről, már jó előre kiválaszthatunk bizonyos termékeket, a pénztárcánknak megfelelően.
Fontos tényező a rendeléstől számított szállítási idő. Viszonylag kevés dolgot tudunk megvenni azonnal, raktárkészletről egy felújítás során. A boltok saját készletről 2-3 nap alatt is szállíthatnak, de külföldi raktárkészletből dolgozóknál ez 2-3 hét is lehet. Egyedi gyártás esetén ez az idő 6-8 hétre tolódik ki. Ezeket az átfutási időket bele kell kalkulálni a munkasorrendbe és a kivitelezés időintervallumába.
Azt általában mindenki tudja előre, mekkora összeg áll rendelkezésére a felújításhoz. Mindenképpen számoljunk váratlan nehézségekkel, melyek plusz költségeket okozhatnak (általában vannak ilyenek) és 10%-ot különítsünk el ezek megoldására.
Lakberendező segítségét igénybe vehetjük már a kiszemelt ingatlan megvásárlása előtti felméréstől kezdve, egészen a felújított otthonunk kulcsainak átvételéig. Sok időt, pénzt és idegeskedést megspórolhatunk ezzel a döntéssel.

Facebook

Fűszerek szárítása

Lassan itt az ideje a fűszernövények szárításnak és elrakásának

Facebook

Moziszoba

Mozizzunk otthon kényelmesen és stílusosan

Facebook