Felújítás előtt

Használt, nem túl jó állapotú ingatlan vásárlásakor mindig számításba kell venni a felújításával járó időt, pénzt és a felmerülő nehézségeket. Ha úgy döntünk, hogy magunk vágunk neki a dolognak, nem árt jó előre átgondolni néhány dolgot.
Keressünk egy megbízható, szépen dolgozó és a nekünk szükséges időben ráérő kivitelezőt. Nem könnyű, de ha legalább 6-8 hónappal előre tudunk tervezni, akkor nagyobb rá az esélyünk. Amennyiben ismerős ajánl nekünk kivitelező céget, annyiból szerencsésebb a helyzet, hogy elmehetünk megnézni, nála milyen munkát végeztek. Nem mindenkinek jelenti ugyanazt a minőségi munka! Ezért célszerű rászánni erre az időt. Ha interneten keresünk szakembereket, mindig kérjünk referenciát. Az is sokat elmond, hogy készségesen adnak-e ilyet. Kérjünk több helyről ajánlatot. Amint megvan a vásárlandó ingatlan, vigyük el a kivitelező jelölteket felmérésre és árajánlat adásra. Ez utóbbi nem csak az összeget, de a vállalási időt is tartalmazni fogja. Természetesen ennek ára van (ahány kivitelező, annyiszor), de megéri ez a felújítási összeghez képest csekély befektetés. Így a számunkra legmegfelelőbb jelöltet tudjuk kiválasztani. Ha a költségek csökkentése miatt nem kivitelezővel akarunk dolgozni, hanem minden munkafolyamathoz külön szakembert keresünk, készüljünk fel rá, hogy a koordinációt, időbeosztást, ellenőrzést, beszerzést magunknak kell végeznünk. Ezen a módon általában tovább is tart egy adott felújítás.
Nézzünk utána, mi mennyibe kerül ma. Sajnos az árak folyamatosan emelkednek, így itt sem tudunk kiindulni abból, hogy például a szomszéd mennyit fizetett egy bejárati ajtóért két évvel ezelőtt. Nézzük meg több cég honlapját, milyen termékekhez hol juthatunk hozzá, nagyjából milyen áron. Nyilvánvalóan lesz olyan, amit csak pontos felmérés után áraznak be (pl.: ablakok), de hozzávetőleges összegeket már előre megérdeklődhetünk. Ha van konkrét elképzelésünk a stílusról, színekről, már jó előre kiválaszthatunk bizonyos termékeket, a pénztárcánknak megfelelően.
Fontos tényező a rendeléstől számított szállítási idő. Viszonylag kevés dolgot tudunk megvenni azonnal, raktárkészletről egy felújítás során. A boltok saját készletről 2-3 nap alatt is szállíthatnak, de külföldi raktárkészletből dolgozóknál ez 2-3 hét is lehet. Egyedi gyártás esetén ez az idő 6-8 hétre tolódik ki. Ezeket az átfutási időket bele kell kalkulálni a munkasorrendbe és a kivitelezés időintervallumába.
Azt általában mindenki tudja előre, mekkora összeg áll rendelkezésére a felújításhoz. Mindenképpen számoljunk váratlan nehézségekkel, melyek plusz költségeket okozhatnak (általában vannak ilyenek) és 10%-ot különítsünk el ezek megoldására.
Lakberendező segítségét igénybe vehetjük már a kiszemelt ingatlan megvásárlása előtti felméréstől kezdve, egészen a felújított otthonunk kulcsainak átvételéig. Sok időt, pénzt és idegeskedést megspórolhatunk ezzel a döntéssel.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük