Arhívum | október 2019

Töklámpás helyett

Töklámpások Halloweenra – tök nélkül

Facebook

Klasszikus rácsminta

A lugas-rács mintázat (trellis) tökéletes klasszikus díszítő elem, textileken és tapétán egyaránt. Léptéke közepes vagy nagy. A minta állhat csak egyenes vonalakból, csak íves vonalakból, de ezek kombinációjából is. A ház bármely helyiségébe kerülhet, a hatás nem marad el.
Merész mintának mondható, amit visszafoghatunk azzal, ha a tone-on-tone vagy pasztell árnyalatok közül választunk. Azonban a kifejezetten élénk színek különleges karaktert adnak a helyiségnek. Aki igazán bevállalós, a mennyezetre is nyugodtan felteheti a tapétát.
Ez a minta is a természetet hozza be a lakásba, de kevésbé konkrét módon. A rácsozatot kertészek alkalmazták a futó növények megtámasztására, lugasok létrehozására és látványelemként is használták. Készülhetett fából, fémből, bambuszból. Természetes színében és festve (elsősorban fehér, zöld, fekete) is jól mutatott.
A minta nagyon jól kombinálható állati és növényi motívumokkal, toile mintával, akár másik rácsmintával is. A színek összhangjára kell nagyon ügyelni. Legjobb, ha azonos kollekcióból párosítunk hozzá mintákat. Az egyforma textil és tapéta használata egy helyiségben nagyon tradicionális és elegáns megoldás.
A rácsminta tökéletes például a gyarmati stílushoz, a chinoiserie-hez, a marokkói stílushoz. A vidéki stílusokhoz az a változat illik leginkább, ahol a rácsmintát apróleveles-virágos indák adják ki. A metálos változatok jól megállják a helyüket glamour stílus esetén. Megfelelő színben jó kiegészítő lehet a tengerparti stílushoz is.
Kérje lakberendező segítségét az ennyire merész minták megfelelő alkalmazásához.

Facebook

Halloween-fa

Új dekorációs ötlet hódít: a karácsonyfa mintájára feldíszített műfenyő Halloween-ra

Facebook

Helyes gyertyaégetés

Kedvelt dolog gyertyákat használni hangulatvilágításként, gyakorlatilag az év bármely szakában. Sokan részesítik előnyben a drágább, márkás illatgyertyákat. Ez esetben talán még fontosabb, hogy azok tisztán égjenek, a lehető legtovább és anyaguk minél nagyobb százalékát felhasználják az égéshez. Ezt néhány apró trükkel és odafigyeléssel érhetjük el.
Az egyik hiba, ha nem hagyjuk a gyertyát elég ideig égni az első meggyújtás után. A kialakuló olvadt viasz tavacska a kanóc körül meghatározza a gyertya élettartamát. Ennek minél nagyobbnak kell lennie, hogy elérje a gyertya szélét, így nem képződik perem, ami később már nem olvad meg. Egy 2,5 cm átmérőjű gyertyának ehhez 1 órát kell égnie.
Ha a kanóc túl hosszú, nem tudja a viaszt a tetejéig felszívni és a gyertya kormozva ég majd. Mindig vágjuk rövidre a kanócot, így a láng egyenletes lesz, ami egyenletes égést is jelent. Az ideális hossz 6 mm.
A huzatnak kitett gyertya lángja táncolni fog, ami kormozást, valamint a gyertya csöpögését eredményezheti. A megoldás egyszerű: ne tegyük a gyertyát huzatos helyre.
Amennyiben valamilyen lámpásba tesszük a gyertyákat, ügyeljünk arra, hogy a levegő szabadon áramolhasson az egyenletes égés biztosításához. A tartó legyen elég nagy és alul-felül nyitott. Így a láng nem kezd el pislákolni és kormozni.
Az egymáshoz túl közel lévő gyertyák kívülről is melegíthetik, így megolvaszthatják egymást, ami csöpögést, deformálódást eredményez. Ennek elkerülésére az ideális távolság az egy csoportban elhelyezett gyertyák között legalább 10 cm.
Gyertya használata esetén mindig ügyeljünk arra, hogy gyúlékony anyagoktól messze helyezzük el és sose hagyjuk őrizetlenül. A biztonság a legfontosabb!

Facebook

Szürke kikeverése

Szürke színt kétféleképpen állíthatunk elő:
– fekete és fehér összekeverésével – ekkor hideg szürke szín lesz a végeredmény
– két komplementer szín összekeverésével – ekkor semleges szürkét kapunk eredményül

Facebook

Őszi előszoba

Az esős, hűvös őszi időben már fontos, hogy ne csak a kabátoknak és táskáknak, hanem a sáros cipőknek, vizes esernyőknek és sapkáknak, sálaknak is legyen hely az előszobában hazaérkezéskor

Facebook

Reneszánsz

A Reneszánsz stílus három korszakát különböztetjük meg a művészettörténetben:
– Trecento (1300-as évek) – korai reneszánsz. Jelentősebb képviselői: Giotto, Ambrogio Lorenzetti, Antonio Pisanello
– Quattrocento (1400-as évek) – érett reneszánsz. Jelentősebb képviselői: Fra Angelico, Botticelli, Brunelleschi
– Cinquecento (1500-as évek) – késő reneszánsz. Jelentősebb képviselői: Leonardo da Vinci, Raffaello, Michelangelo

Facebook

Feng Shui alapú tanácsadás

A Feng Shui alapú tanácsadást azoknak ajánlom, akik életük valamelyik területén változást, javulást szeretnének elérni. A térszervezés olyan témakörökre nyújthat megoldást, mint például:
– boldogtalan párkapcsolat
– vágyott állás / munkakör megszerzése
– egészségügyi problémák
– harmonikus családi élet megteremtése
– stb.
Az otthonunk hatással van ránk, tegyünk róla, hogy ez a hatás pozitív legyen!

Facebook

Klasszikus oszlopfők

A klasszikus görög oszlopokat (dór, ión, korinthoszi) nem csak az építészetben, de a lakberendezésben is szívesen használják

Facebook

Egyéb őszi dekor

Őszi dekorációs ötletek virágok és termések/termények nélkül

Facebook