Arhívum | október 2014

Vízparti stílus

A vízparti nyaraló hazánkban is gyakori vágyálom, nem csak a tenger mellett fekvő országokban. Sokaknak van kis háza valamelyik szép tavunknál vagy folyónknál. Ezek berendezése általában tükrözi a helyet, ahol állnak. Aki nem teheti meg, hogy vízparton vásároljon ingatlant, vagy csak egész évben ilyen környezetet szeretne, annak ez a hangulat visszaköszönhet a nagyvárosban is.
Erre legegyszerűbb és legnépszerűbb mód, ha olyan dísztárgyakat, anyagokat használunk, amik egy parton fellelhetők: hajókötél, evező, folyami kavics, vitorlásmodell stb. Ezekkel az egyértelmű tárgyakkal majdnem bármilyen helyiségből varázsolhatunk vízparti enteriőrt. Nem csak dísztárgyként alkalmazhatjuk őket, hanem rafináltabb módon is. Például a zuhanyzót mozaik helyett apró kaviccsal is burkolhatjuk, vagy a képek keretei készülhetnek nádból/uszadékfából, a dohányzóasztal helyére pedig kerülhet hajóláda.
Ha ennél sokkal finomabb módon kívánunk utalni a vízre, csak a hangulatát megragadva a partnak, akkor célszerű a színeket, textileket, anyagokat segítségül hívni:
A színek közül a fehér, homokszín, szürkék, vízkék, moszatzöld, vízzöld, tengerészkék és piros a leginkább kifejezőek. Kárpitnak, szőnyegnek, díszpárnának válasszunk csíkos anyagokat, melyek az előbbi színekből állnak össze, vagy természetes lenvásznat. Akár többfélét is vegyíthetünk. Beszerezhetünk egy-két fonott (fűzfa, rattan, bambusz) széket, kisasztalt is. A lépcsőkorlátot körbetekerhetjük kötéllel. A hajópadló és a festett faburkolat ideális választás.
Ha bizonytalanok vagyunk, vagy nincs elég ötletünk a változtatáshoz, forduljunk lakberendezőhöz, hogy az igazi nyugodt nyaralás élményét kapjuk lakásunkba.

Facebook

Térelválasztás

Szép és funkcionális térelválasztók

Facebook

Munkahely otthon

Otthoni iroda klasszikus stílusban

Facebook

William Morris

Semmi olyat ne tartsunk otthonunkban, amiről nem hisszük, hogy használható vagy igazán szép.” Ezt a szállóigévé vált mondatot tekinthetjük William Morris alapelvének.
William Morris (1834-1896) az Arts and Crafts mozgalom vezéralakja volt. Az egyik legnagyobb angol tervező, aki többek között tapéták, hímzések, falikárpitok, textilek, csempék mintáját, bútorokat, valamint ólomüveg tárgyakat tervezett és készített. A mozgalom lényege, hogy értéket teremtve visszahozzák a kézművesség fénykorát, szembehelyezkedve a gépesített tömegtermeléssel. A lakástextileknél újjáélesztette a növényi festés technikáit. Az általa tervezett motívumok azonnal felismerhetők, a minták élénk színűek, dúsak, élettelik, hűen utánozzák a növény- és állatvilágot egyaránt. Gyakran merített ihletet a középkor művészetéből és az Artúr mondakörből. 
Feleségével 1860-ban költözött be a Philipp Webb által számukra tervezett „Vörös Házba”. Itt nyugodtan alkothatott amellett, hogy az otthonukat is ő díszítette és rendezte be. A ház szép lassan megtelt a különböző munkáival. 1861-ben, több társával együtt megalapította a Morris, Marshall, Faulkner & Co. társaságot, ami Morris & Co. néven a mai napig működik. A nevével fémjelzett lakástextilek és tapéták ma is rendelhetők, igazi fókuszpontjai lehetnek otthonunknak.
Ezek a minták nagyon erőteljesek, vezető motívumot jelentenek az enteriőrben. Ha megragadták a képzeletünket és szeretnénk minden nap csodálni őket lakásunkban, ugyanakkor elbizonytalanít a sokszínűségük, kérjük lakberendező tanácsát.
 
Facebook

Hasznos kiegészítők 4.

Hasznos kiegészítők a nappaliba

Facebook

Kapcsolók, konnektorok

Design kapcsolók és konnektorok a tökéletes összhangért

Facebook

Virágmintás textilek

Romantikus hangulat virágminták segítségével

Facebook

Inspiráció 4.

Híres filmek inspirálta enteriőrök

Facebook

Zöld

A zöldet két elsődleges szín, a kék és sárga összekeveréséből kapjuk, ezért úgynevezett másodlagos színnek hívjuk. Az emberek többsége úgy gondolja, hogy semleges, nyugodt szín. Komplementere a piros.
Élettani hatásait tekintve a zöld megnyugtat, egyensúlyba hoz, pihenteti a szemet, épp ezért alkalmazzák gyakran egészségügyi intézményekben, iskolákban is. A természetre, növényekre, az életre asszociálunk általa, így a szabad tér érzését nyújtja. A szimbolikában többek között a fejlődéshez, termékenységhez, örök élethez, de tapasztalatlansághoz, méreghez, féltékenységhez is társítják. Ez használatos a szabad, megengedő jelzésekhez.
A zöld lehet hideg és meleg szín is aszerint, hogy a kékből vagy a sárgából van-e benne több. A lakberendezésben jó háttérnek bizonyul erős, vagy élénk színek mellé. Minden helyiségben bátran alkalmazható, főleg a világosabb árnyalatai. Fehérrel, krémszínnel és barnával kombinálva klasszikus, elegáns belső teret kapunk. Sárgásabb árnyalatai frissességet, vidámságot visznek az enteriőrbe. Kerti kiegészítőknek (fészer, hinta vagy lugas vázszerkezete, stb.) kiváló rejtőszín, így azok beleolvadnak a környező növények látványába.
A feng shui a zöld árnyalatait a fa elemhez köti. A Jin, azaz a női oldal színe. A 4. csakrához (szív) tartozik.
Az üzleti életben manapság a biotermékek reklámozására, illetve környezetbarát és öko-cégek használják leginkább. Ez a pénz színe is.
Mivel ez a szín rendkívül sokoldalú, hangulatos zöld enteriőr létrehozásához kérje színtanácsadó segítségét.
 
Facebook

Háztartási helyiség

A háztartási helyiség is lehet igényes

Facebook