Archívum

Mosókonyha

A tökéletesen elrejtett “mosókonyha” iskolapéldái

Facebook

Kiszolgáló helyiségek

A ritkán használt kiszolgáló helyiségeket (pl. mosókonyha, kamra, mellékhelyiség) is érdemes dekoratívan berendezni, mivel ugyanúgy az otthonunk részét képezik, még ha a praktikum is a fő ismérvük

Facebook

Őszi textúrák

Tökéletes textúrák lakásunk őszre hangolásához: kötött anyagok, vesszőfonatos kiegészítők, bőr és fa bútorok

Facebook

Pepita

A klasszikus pepita padló újragondolva

Facebook

Házimunkához

Egy kis inspiráció a „nemszeretem” házimunkákhoz

Facebook

Hasznos kiegészítők 7.

Hasznos kiegészítők a mosókonyhába

Facebook

Sárszoba

Sok országban a kertes házaknál megszokott helyiség az úgynevezett sárszoba (mudroom). Hasznos terület, ami segít elkülöníteni a ház belső tereit a kültéri szennyeződésektől.
A sárszoba a ház hátsó kijáratánál kap helyet. Olyan életvitelnél célszerű a kialakítása, melyben fontos szerepet kap például az intenzív kerti munka, állatgondozás, séta a szomszédos földeken vagy erdőkben.
Mivel éppen arra szolgál, hogy a kosztól, sártól itt szabaduljunk meg, fontos, hogy könnyen tisztítható legyen. A padló hidegburkolatú: kerámialappal, téglával vagy természetes kővel fedik. A falakat parapet magasságig szintén burkolják, de legalább lemosható falfestékkel festik le.
Van itt elegendő tárolóhely (akasztók, polcok, fakkok) a levetett koszos ruháknak, csizmáknak, esernyőknek stb. Általában egy nagy mosogatóval is felszerelt, ahol nem csak kezet tudunk mosni, de akár a frissen szedett virágcsokrot is elrendezhetjük. Kutyatartóknál gyakori, hogy ez egy épített mosó medence, ahol a kedvencüket is meg tudják fürdetni a kiadós séta után, mielőtt velük együtt bemegy a házba.
Kezeljük valódi szobaként. Legyen ablaka és megfelelő mesterséges megvilágítás is. Ne hanyagoljuk el a berendezését, a dizájnt, szervesen csatlakozzon a ház többi részéhez.
Ha nincs elegendő helyünk külön sárszobához, össze lehet kapcsolni más helyiséggel. Lehet például a mosókonyha hátsó része. Ha csak egy bejárata van a háznak, az előszoba előtti szélfogó szolgálhat erre a célra. Ha a garázsból is be lehet menni a házba, akkor ott is kialakíthatunk egy külön kis sarkot.
Kérje lakberendező segítségét vidéki házának kialakításához is.

Facebook

Reklámtárgyak

A reklám többezer éves múltra tekint vissza. Erről tanúskodnak például egyiptomi papirusztekercsek, egy kínai bronz tábla, fal- és sziklafestmények Afrikában és Dél-Amerikában. A középkori Európában a lakosság nagy hányada nem tudott olvasni, így képekben hívták fel a figyelmüket a szolgáltatásokra, portékákra (pl.: cégérek). Az első újsághirdetések a XVIII. századi Angliában jelentek meg. A modern reklám atyjának Thomas J. Barratt tekinthető, aki 1890-ben felhasználta Sir John Everett Millais Buborékok c. festményét a Pears szappan reklámplakátjához. 1842-ben Philadelphiában alapították meg az első reklámügynökséget. Az 1920-as évektől már a rádióban is hallhatók voltak hirdetések. Az 1950-es évektől kezdődően a televízió vette át a vezető szerepet a reklámozás terén. A kábeltelevízió megjelenésével (1980-as évek) külön csatornákat indítottak a hirdetés, reklámozás, azonnali vásárlás közvetítésére. Az 1990-es évektől az internet új távlatokat nyitott ezen a téren. Természetesen ezek mellett még mindig nagy számban találhatók nyomtatott hirdetések, például járműveken, óriásplakátokon, szórólapokon. Ide sorolhatók a különböző termékek eredeti csomagolásai is.
A TV-ben, interneten, e-mailen megjelenő hirdetések bár látványosak, de nem kézzel foghatók. Azonban a „régi idők” reklámjai, elsősorban a plakátok, cégérek, reklámtáblák (fa, fém, karton) már nagyon is azok, sőt értékkel is bírnak, éppen ezért nagyon keresettek a gyűjtők körében. Nem csak jó befektetés egy-egy ritkább darab, de nagyszerű dekorációs lehetőség is az otthonunkban: képként a falra akasztva, kandallópárkányra, vagy polcra támasztva, egy vintage kollázs részeként, új funkcióval ellátva (pl.: tálca, asztallap) stb. Méretük, vagy színük segítségével fókuszpontként is működhetnek.
Kérje lakberendező segítségét gyűjteménye tökéletes kiállításához.

Facebook

Titoktartó tárolók

A szennyes ruha diszkrét tárolása a következő mosásig

Facebook

Alagsor

Az alagsor gyakran olyan kihasználatlan terület, melynek okos átalakításával növelhetjük házunk értékét és kényelmes, hasznos életteret hozhatunk létre. Ehhez csupán néhány fontos szempontot kell figyelembe vennünk.
A legegyszerűbb és legkevesebb átalakítást igénylő használati mód a garázs, borospince, lomtár ide költöztetése. Ha azonban ennél jóval többre vágyunk, akkor lehet az alagsorból játszószoba, vendég háló, dolgozó szoba, barkács/kézműves műhely, mosókonyha, edzőterem, stb. Nagyobb alapterület esetén ezek közül több is elférhet.
Mivel az ilyen helyiségek nagy része a föld szintje alatt van, elsősorban a szigetelést kell profi módon megoldani. Nem csak a megfelelő hőmérséklet biztosítása fontos, hanem a talajnedvesség elleni védelem is. Ezt minden esetben bízzuk szakemberekre. A második legfontosabb kérdés a megvilágítás. Építsünk be több kisebb ablakot, hogy biztosítsuk a természetes fényt. Emellett azonban szükség lesz nagyobb mennyiségű mesterséges világításra is. Nagy valószínűséggel az átlagosnál alacsonyabb a belmagasság, így a legpraktikusabb megoldás a spotlámpa és LED-világítás. A fűtés kiépítését még a munkálatok kezdetén meg kell tervezni. Több helyiségnél jól gondoljuk át, hova kerüljenek a fűtőtestek. Az alagsorba vezető lépcsőnek is ugyanolyan biztonságosnak kell lennie, mint a ház többi részében lévőknek. A padló burkolásánál olyan anyagot használjunk, mely jól bírja az esetleges párásságot is. A falakat és a mennyezetet fessük világos színűre és válasszunk alacsonyabb bútorokat, hogy növeljük a térérzetet.
Önnél is kiépítésre vár egy nagy terület az alagsorban, de nem tudja, hogyan lehetne a legjobban hasznosítani? Kérje lakberendező segítségét a tervezéshez és berendezéshez.

Facebook