Archívum

Saját munka 38.

Pályázatra terveztem: kiállítási stand terve – a fókuszban egy Wendy Morrison szőnyeg

Képléc

A képléc fúrás nélkül ad lehetőséget arra, hogy képekkel dekoráljuk otthonunkat. Segítségével sokkal könnyebb a csoportosítás és a csere is.

Boltokban

Egy boltban fontos, hogy a termékek stílusosan legyenek kiállítva, ezzel is ösztönözve a betérőket a vásárlásra. Az antik tárolók mindig segítséget nyújtanak ebben.

Apróságok gyűjteménye

Példák apró tárgyak gyűjteményének tárolására kollekcióként, dekoratív és pormentes módon

Képeslap dekor

Használjuk fel dekorációként kedvenc karácsonyi képeslapjainkat

Reklámtárgyak

A reklám többezer éves múltra tekint vissza. Erről tanúskodnak például egyiptomi papirusztekercsek, egy kínai bronz tábla, fal- és sziklafestmények Afrikában és Dél-Amerikában. A középkori Európában a lakosság nagy hányada nem tudott olvasni, így képekben hívták fel a figyelmüket a szolgáltatásokra, portékákra (pl.: cégérek). Az első újsághirdetések a XVIII. századi Angliában jelentek meg. A modern reklám atyjának Thomas J. Barratt tekinthető, aki 1890-ben felhasználta Sir John Everett Millais Buborékok c. festményét a Pears szappan reklámplakátjához. 1842-ben Philadelphiában alapították meg az első reklámügynökséget. Az 1920-as évektől már a rádióban is hallhatók voltak hirdetések. Az 1950-es évektől kezdődően a televízió vette át a vezető szerepet a reklámozás terén. A kábeltelevízió megjelenésével (1980-as évek) külön csatornákat indítottak a hirdetés, reklámozás, azonnali vásárlás közvetítésére. Az 1990-es évektől az internet új távlatokat nyitott ezen a téren. Természetesen ezek mellett még mindig nagy számban találhatók nyomtatott hirdetések, például járműveken, óriásplakátokon, szórólapokon. Ide sorolhatók a különböző termékek eredeti csomagolásai is.
A TV-ben, interneten, e-mailen megjelenő hirdetések bár látványosak, de nem kézzel foghatók. Azonban a „régi idők” reklámjai, elsősorban a plakátok, cégérek, reklámtáblák (fa, fém, karton) már nagyon is azok, sőt értékkel is bírnak, éppen ezért nagyon keresettek a gyűjtők körében. Nem csak jó befektetés egy-egy ritkább darab, de nagyszerű dekorációs lehetőség is az otthonunkban: képként a falra akasztva, kandallópárkányra, vagy polcra támasztva, egy vintage kollázs részeként, új funkcióval ellátva (pl.: tálca, asztallap) stb. Méretük, vagy színük segítségével fókuszpontként is működhetnek.
Kérje lakberendező segítségét gyűjteménye tökéletes kiállításához.

Képek kiválasztása

Otthonunk felújítása/átalakítása és berendezése után jöhet a dekoráció, ami talán a legizgalmasabb része a folyamatnak. Itt mégis nagyon sokan elakadnak. Talán a falak dekorálása okozza a legtöbb fejtörést: milyen képek kerüljenek fel? Milyen legyen a színe, mérete, témája, stb.? Bizonytalanok, hogy az új megjelenéshez illenek-e a régi képek, ha nem, milyen új darabokat vegyenek.
A legfontosabb dolog talán az, hogy nem csak a szobákba, vagy a folyosói részekre kerülhetnek képek, hanem konyhába, fürdőszobába, háztartási helyiségbe, sőt mellékhelyiségbe is. Ez utóbbiakat is nyugodtan kezelhetjük szobaként, természetesen a praktikusságukkal együtt. Sokkal hívogatóbbak lesznek, sokkal inkább illenek majd az otthon többi részéhez.
A meglévő képek elhelyezése kissé bonyolultabb lehet, hiszen integrálni kell őket, akár egy más stílusú környezetbe. Cseréjük sokszor a valós, vagy eszmei értékük miatt nem lehetséges. Ha megoldható, egy átkeretezés sokat javíthat a helyzeten. Ezzel kapcsolatot tudunk teremteni a kép és környezete között. Alapvetően a keretnek a képhez és nem a környezethez kell elsősorban passzolnia, ilyen esetekben azonban az utóbbit is figyelembe tudjuk venni. Aki szereti az eklektikát, annak nem okoz gondot egy alap stílustól teljesen eltérő kép elhelyezése sem.
Új képek kiválasztásánál először a teljes méretet határozzuk meg, azaz kerettel, paszpartuval együtt mérjük. Segítségképpen újságpapírból vágjunk ki téglalapokat, vagy négyzeteket és nézzük meg, az megfelelő méret-e az adott helyre, szépen kitölti-e a teret. Ha több képet szeretnénk alakzatba rendezni, még a földön próbálgassuk a megfelelő összeállítást, majd ezután vigyük fel a falra a papírlapokat a végső ellenőrzéshez. Amennyiben egyedi festményeket akarunk vásárolni, először ezzel a módszerrel nézzük meg, hogyan mutatnának az általunk kiválasztott helyen, hiszen ez esetben a méret nagyon is kötött.
A téma meghatározása újabb problémákat vethet fel. Sokan gondolják, hogy fürdőszobába csak vízpartot, konyhába csak ételeket ábrázoló, gyerekszobába csak rajzos képek kerülhetnek. Nincs ilyen szabály. Érdemes azonban a feng-shui alapjait betartani. Például hálószobába egy viharos tengeren hányódó hajó nem feltétlenül szerencsés témaválasztás…
A színekkel már jobban boldogulnak a tulajdonosok. Vagy az egész lakást uraló színvilághoz illeszkedjen az új kép, vagy a kiegészítő színfoltok része is lehet. Megfelelő világítással még hangsúlyosabbá tehetjük a látványát. Előfordul olyan eset is, amikor a tervezési folyamat során már eleve egy meglévő festmény színeiből, témájából kell kiindulnia a lakberendezőnek. Ekkor a kép természetesen harmonizálni fog a végeredményként megvalósuló enteriőrrel.
Kérje lakberendező segítségét az Ön otthonához leginkább illő képek kiválasztásához és azok elhelyezéséhez.

Képek máshol

Keretezett képeket nem csak a falra felakasztva helyezhetünk el

Gyerekrajzok kiállítása

Kisgyermekes családoknál megszokott látvány a gyerekek által készített rajzok kiállítása a nappaliban, az előszobában vagy a konyhában. Nem csak a szülők számára értékesek ezek az ajándékok, de a gyermek önbizalmát is növeli, ha látja, mennyire értékelik, amit készített. A klasszikus stílusú otthonokban is lehetőséget kell adni ezek elhelyezésére és kiemelésére úgy, hogy könnyen cserélhetők, rendezettek és a környezethez illőek legyenek.
A konyhában általában a hűtőre mágnessel rögzített rajzok alkotják a mini kiállítást, kissé rendezetlenül az ajtó nyitogatása miatt. Ehelyett vásároljunk, vagy készítsünk parafa táblát, melyet a stílushoz illő kerettel látunk el. Ezt nem csak a falra, de például a kamra ajtajára, vagy a konyhaszekrény oldalára is felerősíthetjük.
A nappaliban az egyik oldalfalat nyugodtan szánhatjuk a gyerekrajzok kiállítására. Vásároljunk több egyforma, klasszikus stílusú képkeretet A4 és A5 méretben (rajzlap méretek), melyek illenek az enteriőrbe. Rendezzük el őket úgy, hogy álló és fekvő helyzetűek is legyenek köztük. Már üresen is látványos lesz a végeredmény, de szép lassan megtelnek majd a gyerekek rajzaival. Az egyforma keretek biztosítják, hogy ne legyen túlzottan színes, vagy kaotikus a látvány. Álló képkereteket elhelyezhetünk a szekrények polcain, akár a könyvek között is. Ha a keret színe megegyezik a bútoréval, úgy a rajz még jobban dominál majd.
Rusztikusabb enteriőröknél tökéletes megoldás, ha egy szélesebb deszkát rögzítünk a falra, majd erre csavarozzuk fel a fa, vagy fém csipeszeket. Ha a két vége között egy drótot feszítünk ki, kevesebb lyukat kell fúrni, de a végeredmény ugyanolyan szép lesz.
A dohányzóasztal tetejére tegyünk méretre vágatott üveglapot. Az asztal és e közé helyezzük el a rajzokat, melyek az üveglap súlya miatt nem fognak elmozdulni. Akár évszakonként is változtathatjuk az összeállítást, színekkel is kifejezve a természet változását.
Kérje lakberendező segítségét gyermekei tehetségének klasszikus stílusba illő bemutatásához.

Különleges fali dekorációk

A falak dekorálásakor legtöbbször olyan egyszerű megoldásokat választunk, mint a festmények, metszetek, fotók, tükrök, képkeretbe rakott textilek, tapéták, vagy kisebb tárgyak. Ezek nagyon mutatósak, könnyű a stílushoz megfelelőeket találni. Azonban legyünk merészek! A bolhapiacokon és otthonunkban is sok olyan tárgy van, mely fali díszként is tökéletesen megállja a helyét.
Régi reklámtáblák, cégérek, eredeti dobozok, jelölő betűk egyre több helyen fellelhetők, népszerű dekorációs elemek mostanában. Fából és fémből készülteket is választhatunk. Csoportosíthatjuk őket szín, forma és téma szerint, az enteriőrnek megfelelően.
Sport kedvelőknek tökéletes megoldás a régi sporteszközök falra akasztása: evezők, golf- és teniszütők, lovaglás kellékei, stb. Nagy részük lehetőséget ad mind vízszintes, mind függőleges elrendezésre, ami a térérzetre is hatással van.
Vizsgáljuk át a gardrób szekrény tartalmát ebből a szempontból. Kalapok, kézi táskák, legyezők alkotta gyűjteményünk díszítheti például a nappali falát is. Fontos a színek és anyagok harmóniája, hogy ne tűnjön kaotikusnak a látvány.
Látványos elrendezéssel és a helyiség sugallta ötlettel még a legszokványosabb használati tárgyakból is lehet dekorációs elem. A konyha falát díszíthetjük antik edényekkel. Lehet az anyaguk közös (például réz, ón), vagy azonos a típus, csak a méret különböző (például fedők, sziták).
Használjuk fel a felújítás során kidobásra ítélt régi ajtókat, zsalugátereket és ablakkereteket! Eredeti állapotukban remekül illenek számos stílushoz, de felújítva és lefestve is feltehetjük őket a falra. Az ablakkeretbe, az üveg helyére vágathatunk tükröt, így két funkciót is ellát majd.
Számos más lehetőség létezik még, határt csak a fantáziánk szabhat. Kérje lakberendező segítségét a látványos dekorációs elemek kiválasztásához!