Arhívum | február 2018

Plusz tárolóhely

Multifunkciós bútorok, melyek plusz tárolóhelyet is rejtenek

Facebook

Kerámia fajták

A különféle kerámiák széleskörű lakberendezési használati- és dísztárgyak képében jelennek meg otthonunkban. Általában nem igazán törődünk azzal, egy-egy darab tulajdonképpen miből is készül, melyik termékcsoportot képviseli a gyűjtőfogalmon belül. Íme, egy rövid áttekintés, mely hasznos információkkal szolgálhat akkor is, ha hasonló tárgyak gyűjtésére szánjuk el magunkat.
A porcelán legfontosabb tulajdonságai, melyeknek népszerűségét is köszönheti, a fehérség és az áttetszőség. Fő alapanyaga a kaolin. Mázasan, 1200-1400 °C közötti hőmérsékleten égetik ki. Formázásának két módja a korongozás és az öntés. Kínában találták fel a XIV. században. Európában csak a XVIII. században jelentek meg az első porcelán manufaktúrák (Franciaország, Poroszország, Anglia).
A terrakotta agyag alapú, mázas, vagy mázatlan kerámiafajta. Ez a történelem során a legkorábban használt alapanyag. Az 1000 °C körüli hőmérsékleten kiégetett késztermék porózus felületű, színe barnás-narancsos. Formázása korongozással történik. A nyers anyag nagyon puha, különböző eszközök segítségével könnyen alakítható, díszíthető.
Kőedényeket már i.e. 1900 körül készítettek az Indus völgyében. A megnevezés megtévesztő, hiszen az alapanyag egy speciális agyag és nem kő. 1100-1300 °C között, kemencében égetik ki. A késztermék felülete nem porózus és nagyon kemény. Átlátszatlan, általában mázas kerámia.
A biszkvit (biscuit) egy mázatlan porcelánfajta, mely az első, alacsonyabb hőfokú égetés után elért termék. Porózus marad, ami később megkönnyíti a máz felvitelét is. Felülete sokkal finomabb, márványhatású, fényessége az égetés hőmérsékletétől függ. A XVIII. század második felétől jött divatba.
A jasperware egy mázatlan, matt kerámia, melyet Josiah Wedgewood talált fel az 1770-es években. Legismertebb a speciális, Wedgewood kéknek nevezett árnyalata. Felületét domborműves díszítéssel (általában fehér színű) látják el. Legfőbb alkotóeleme a bárium-szulfát.
Az ironstone kerámia hasonló a kőedényekhez, ami a tartósságot és keménységet illeti. A XIX. században, Staffordshire-ben fejlesztették ki. A porcelánnak egy jóval olcsóbb, tömeggyártással készíthető alternatívája volt. Nevével ellentétben nem tartalmaz vasat.
A gyűjtők körében mindegyik típus népszerű. Nézzünk alaposan utána a jellemzőknek, gyártási jelzéseknek, lehetséges károsodásoknak, mielőtt antik darabokat vásárolnánk.

Facebook

Színpárok 34.

Színpárok: lila-sárga

Facebook

Vajtartók

Klasszikus stílusokhoz illő, mégsem hétköznapi vajtartók

Facebook

Képek kiválasztása

Otthonunk felújítása/átalakítása és berendezése után jöhet a dekoráció, ami talán a legizgalmasabb része a folyamatnak. Itt mégis nagyon sokan elakadnak. Talán a falak dekorálása okozza a legtöbb fejtörést: milyen képek kerüljenek fel? Milyen legyen a színe, mérete, témája, stb.? Bizonytalanok, hogy az új megjelenéshez illenek-e a régi képek, ha nem, milyen új darabokat vegyenek.
A legfontosabb dolog talán az, hogy nem csak a szobákba, vagy a folyosói részekre kerülhetnek képek, hanem konyhába, fürdőszobába, háztartási helyiségbe, sőt mellékhelyiségbe is. Ez utóbbiakat is nyugodtan kezelhetjük szobaként, természetesen a praktikusságukkal együtt. Sokkal hívogatóbbak lesznek, sokkal inkább illenek majd az otthon többi részéhez.
A meglévő képek elhelyezése kissé bonyolultabb lehet, hiszen integrálni kell őket, akár egy más stílusú környezetbe. Cseréjük sokszor a valós, vagy eszmei értékük miatt nem lehetséges. Ha megoldható, egy átkeretezés sokat javíthat a helyzeten. Ezzel kapcsolatot tudunk teremteni a kép és környezete között. Alapvetően a keretnek a képhez és nem a környezethez kell elsősorban passzolnia, ilyen esetekben azonban az utóbbit is figyelembe tudjuk venni. Aki szereti az eklektikát, annak nem okoz gondot egy alap stílustól teljesen eltérő kép elhelyezése sem.
Új képek kiválasztásánál először a teljes méretet határozzuk meg, azaz kerettel, paszpartuval együtt mérjük. Segítségképpen újságpapírból vágjunk ki téglalapokat, vagy négyzeteket és nézzük meg, az megfelelő méret-e az adott helyre, szépen kitölti-e a teret. Ha több képet szeretnénk alakzatba rendezni, még a földön próbálgassuk a megfelelő összeállítást, majd ezután vigyük fel a falra a papírlapokat a végső ellenőrzéshez. Amennyiben egyedi festményeket akarunk vásárolni, először ezzel a módszerrel nézzük meg, hogyan mutatnának az általunk kiválasztott helyen, hiszen ez esetben a méret nagyon is kötött.
A téma meghatározása újabb problémákat vethet fel. Sokan gondolják, hogy fürdőszobába csak vízpartot, konyhába csak ételeket ábrázoló, gyerekszobába csak rajzos képek kerülhetnek. Nincs ilyen szabály. Érdemes azonban a feng-shui alapjait betartani. Például hálószobába egy viharos tengeren hányódó hajó nem feltétlenül szerencsés témaválasztás…
A színekkel már jobban boldogulnak a tulajdonosok. Vagy az egész lakást uraló színvilághoz illeszkedjen az új kép, vagy a kiegészítő színfoltok része is lehet. Megfelelő világítással még hangsúlyosabbá tehetjük a látványát. Előfordul olyan eset is, amikor a tervezési folyamat során már eleve egy meglévő festmény színeiből, témájából kell kiindulnia a lakberendezőnek. Ekkor a kép természetesen harmonizálni fog a végeredményként megvalósuló enteriőrrel.
Kérje lakberendező segítségét az Ön otthonához leginkább illő képek kiválasztásához és azok elhelyezéséhez.

Facebook

Sátorozás bent

Sátorozás a gyerekszobában – kuckósság felsőfokon

Facebook

Valentin napi csomagolás

Saját kezűleg elkészíthető ajándékcsomagolási ötletek Valentin napra

Facebook

Mercury glass

A XIX. században nagy népszerűségnek örvendett az „ezüstözött” üveg (mercury glass), melyet a század elején Németországban fejlesztettek ki. Ezüstös csillogása miatt a valódi ezüst használati tárgyak helyett vásárolták azok, akik az utóbbit nem engedhették meg maguknak.
Neve ellenére nem tartalmaz sem tiszta ezüstöt, sem higanyt. A fújt üvegből dupla falú tárgyakat készítettek és a két réteg közé, egy kis lyukon át fecskendezték be az ezüst nitrátot, majd a lyukat lezárták. Például gyertyatartók, ajtógombok, kancsók, poharak, vázák készültek ezzel a módszerrel. Hamar népszerűek lettek Angliában, Franciaországban és Amerikában is. Rövid szünet után 1900 körül ismét divatos lett, köszönhetően az így készült karácsonyi díszeknek és mű gyümölcsöknek. A XX. században már a színes változatok is megjelentek.
A gyűjtők körében még mindig keresettek az eredeti darabok. Ha bejut a levegő a két üvegréteg közé, az ezüstös bevonat oxidálódik és foltos lesz. Ennek megelőzéséhez vigyázni kell arra, hogy az eredeti lyukon lévő pecsét (ólom, vagy viasz) ne sérüljön.
Saját kezűleg is készíthetünk ezüstözött üveg utánzatot. Egy szórófejes flakont töltsünk meg víz és ecet 1:1 arányú keverékével. A kívánt üveg tárgyat fújjuk be „tükör” festék spray-vel. Egy-két percig hagyjuk száradni, majd fújjunk rá az ecetes keverékből a felületre. Papírtörlővel nyomkodjuk végig. Ez nem csak felitatja a felesleget, de így alakul ki a kívánt repedezett tükrös hatás is. Hagyjuk teljesen megszáradni.
Ezek a dísztárgyak nagyon jól illenek az elegáns és a vidékies klasszikus stílusokhoz is. Ha bizonytalan, kérje lakberendező segítségét a dekorációhoz.

Facebook

Valentin napi tálalás

Dekoratív tálalási ötletek a Valentin napi romantikus vacsorához

Facebook

Rose gold

A rose gold aktuális trend a klasszikus lakberendezésben is

Facebook