Archívum

Falvédő

A hideg és a koszolódás ellen tegyünk párnázott falvédőt a gyerekágyhoz

“Kezdő” lakberendezőknek

Ha a gyerek lakberendező akar lenni…

Gyermeknapra 1.

Igazán lányos szobák a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából

Rolók

Előfordulhat egy szoba berendezése során, hogy nincs hely a nagy, karnisra szerelt, lelógó függönyöknek. Sokszor a helyiség jellegéből adódóan (pl.: konyha, fürdőszoba) nem praktikus a nagyobb mennyiségű textília használata az ablakok takarására. Ilyenkor válasszunk valamilyen roló típust. Ezek könnyen kezelhetők, kevés helyet foglalnak és bármilyen, függönynek alkalmas textilből készülhetnek.
Római roló: Leengedett állapotban az ablak előtt kifeszül az anyag. Felhúzáskor vízszintesen, laponként rétegződik a textil. Speciális szerkezet szükséges hozzá. A merevítőpálcákat bevarrják az anyagba. Oldalfalra és ablakkeretre is rögzíthető.
Osztrák roló: A többi rolóhoz képest jóval anyagigényesebb ez a változat. Leengedett állapotban is megmarad az alján a fodrozódás. A bevarrt zsinórok segítségével tudjuk felhúzni, ekkor az anyag hullámokban gyűlik fel a tartólécnél.
London roló: Hasonlít az osztrák rolóhoz, de ez esetben csak két felhúzó zsinór van az anyagban. Felhúzott állapotban a textil a két zsinór között kiöblösödik, a két szélén pedig enyhén lelóg. Kissé játékosabb, kevésbé formális a megjelenése.
Roletta: Mozgatása szerint lehet rugós, gyöngyláncos és motoros kivitelezésű. A textil felhúzott állapotban feltekeredik a tartószerkezetre. A fényáteresztőtől a blackout változatig bármilyet választhatunk. Az anyag leengedett állapotban tökéletesen sima, így letisztult kontúrt ad az ablaknak.
Sávroló: Lényegét a fényáteresztő és a sötétítő részek váltakozása adja, ami csíkos hatást eredményez. A takarás beállításával szabályozhatjuk a bejövő fény mennyiségét. Bár kifejezetten modern megoldásnak számít, klasszikus enteriőrben is jól hasznosítható változat.
Kérje lakberendező segítségét a megfelelő árnyékoló típus kiválasztásához.

Neon betűk

A világító betűk és neon feliratok nem csak dekorációként, de hangulatvilágításként is beválnak

Színes tokok

Legyünk merészek: a szokványos fehér és barna helyett fessük színesre az ablakkereteket, beltéri ajtókat, tokokat

Sátorozás bent

Sátorozás a gyerekszobában – kuckósság felsőfokon

Színpárok 32.

Színpárok: kék-narancssárga

Színpárok 31.

Színpárok: lila-rózsaszín

Játék tárolás

A gyerekek játékai az egész házat elfoglalhatják, ha nem figyelünk oda. Kevés helyen áll rendelkezésre külön játszószoba és a gyerekszobában sincs mindig elég tárolóhelynek való terület. Gyakran a nappaliban alakul ki egy játszó sarok. Éppen ezért fontosak a kreatív tárolási megoldások, hogy a játékidő végeztével könnyen el lehessen pakolni és rendezett, szép környezetben élhessünk.
Talán a legegyszerűbb megoldás az a fajta polcos szekrény, melybe tetszőlegesen pakolhatók kosarak is. Így az apróságokat is elnyelik, de a dekoratív, vagy gyakrabban használt játékok is kéznél vannak. Hasonló szekrényeket méretre is készíttethetünk, melyben vannak ajtós, nyitott polcos és akár kosaras részek is, a nagyobb játékok (pl. társasok) részére is. Az ajtókat lefesthetjük táblafestékkel, vagy tehetünk rá parafát, így még több funkciója lesz a szekrénynek.
A gyerekszobához illő textilből készítsünk egy „függőágyat”. A két végéhez varrjunk hosszú kötelet és a mennyezetre csigával rögzítve felhúzható lesz, mint egy fregoli. Töltsük meg plüssállatokkal és használaton kívül csak húzzuk fel. Az esetleges leesés-veszély miatt keményebb tárgyakat ne tegyünk bele.
Ha nem fér el szekrény, vegyünk nagyobb fali virágtartó kosarakat (lehet fém, vagy vesszőből fonott is). A falra, vagy az ajtó belső oldalára felakasztva remek tárolóhely lesz az apróságoknak. A füles vödrök és kosarak is alkalmasak erre, csak azok nem simulnak majd rá a falra. Egy kettéfűrészelt faláda lefestve és a falra rögzítve is tökéletes megoldás.
Ha nem ágyneműtartós a gyerekágy, használjuk ki az alatta lévő üres helyet is. Egyszerű ládákra négy kereket felszerelve könnyen mozgatható tárolóhelyet nyerünk. Dekoráljuk kedvünk szerint, több gyermek esetén akár a nevükkel is.
A nagyobb gyűjteményeknek (matchbox, Lego építmények, Barbie babák, stb.) méretre szabott polcot is készíttethetünk, ahol mini kiállítást rendezhet a gyerek a kedvenceiből. Így játékidőn kívül is látja őket, de nincsenek útban. Külön spot megvilágítás még jobban kihangsúlyozhatja a kiállítás jelleget.
Tárolási problémák megoldásához is kérje lakberendező segítségét.