Archívum

Pünkösdre

Pünkösdi rózsás dekorációk az ünnepre

Gyermeknapra 2.

Igazán fiús szobák a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából

Feng Shui – gyerekek

Amikor óvodás vagy iskolás korú gyermekeink szobáját kialakítjuk, általában nem jut eszünkbe ezt Feng Shui alapon is átgondolni. Pedig sokat segíthetünk a gyerekeknek fejlődésükben, jó közérzetük megtartásában, a tanulásban stb., ha tudatosan törekszünk erre. A Bágua térkép szerint a 7-es az Alkotókészség/Gyerek terület.
Mint mindig, most is igaz az, hogy az adott teret az ott lakó személyére szabva kell meghatározni. Egy gyerekszoba több funkciós: ez a helyszíne a tanulásnak (iroda), az alvásnak (hálószoba) és a kikapcsolódásnak (játékszoba) is. Ugyanakkor a mérete ehhez képest kicsi, vagyis oda kell figyelni, hogyan rendezzük be.
Színválasztáskor általában a gyerekek kívánságait vesszük figyelembe. Azonban érdemes kideríteni, miért pont azt a színt szeretné. Nem mindegy, hogy csak másnál látta és ezért kell neki is olyan, vagy valóban arra a színre vágyik. Az utóbbi sokat elmondhat róla. A színek élettani hatásai a gyerekszobában is érvényesülnek, ezt érdemes összhangba hozni a gyermek habitusával. Például a piros szín energetizáló hatása jót tehet egy félénk, visszahúzódó gyereknek, egy amúgy is hiperaktív csemete esetében azonban nem túl szerencsés választás. A sárga szín segíti a koncentrációt és a tanulást, ami vizsgák előtt különösen hasznos lehet.
Gyakran előfordul, hogy két gyerek osztozik egy szobán, amit emeletes ággyal oldanak meg a szülők. Ilyenkor célszerű a felső ágyat az extrovertáltabb gyereknek adni.  Ha az egyik szülő egyedül neveli a gyerek(ek)et, akkor a távol lévő szülő fényképét helyezzük ki a gyerekszobában (csakis akkor, ha a gyereknek nem kötődik hozzá semmilyen negatív élménye!). Amennyiben ez nem megoldható, akkor Feng Shui szimbólumokat is használhatunk. Apai távollét esetén például egy oroszlánt ábrázoló képet, anyai távollét esetén például hold alakú díszt.
Ha már régóta vágyunk kisbabára, segíthet néhány változtatás. Vizsgáljuk meg életvitelünket: Mindig rohanunk? Program programot ér és magunkra alig jut időnk? Folyton túlórázunk, néha hétvégén is dolgozunk? Ha igen a válasz, itt az ideje lelassítani, és felkészülni az anyai szerepre. Meg kell teremteni a helyet annak, amire vágyunk, így a leendő gyerekszobát is nézzük meg: ha ez jelenleg lomtár, akkor pakoljuk ki és alakítsunk ki belőle valódi szobát, még ha abba egyelőre nem is kiságyat teszünk. A konyha családanyai jegyeit is érdemes átvizsgálni, hogy segítő szerepe legyen.
Kérje Feng Shui-ban jártas lakberendező segítségét gyermekei szobáinak kialakításához is.

Falvédő

A hideg és a koszolódás ellen tegyünk párnázott falvédőt a gyerekágyhoz

“Kezdő” lakberendezőknek

Ha a gyerek lakberendező akar lenni…

Gyermeknapra 1.

Igazán lányos szobák a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából

Rolók

Előfordulhat egy szoba berendezése során, hogy nincs hely a nagy, karnisra szerelt, lelógó függönyöknek. Sokszor a helyiség jellegéből adódóan (pl.: konyha, fürdőszoba) nem praktikus a nagyobb mennyiségű textília használata az ablakok takarására. Ilyenkor válasszunk valamilyen roló típust. Ezek könnyen kezelhetők, kevés helyet foglalnak és bármilyen, függönynek alkalmas textilből készülhetnek.
Római roló: Leengedett állapotban az ablak előtt kifeszül az anyag. Felhúzáskor vízszintesen, laponként rétegződik a textil. Speciális szerkezet szükséges hozzá. A merevítőpálcákat bevarrják az anyagba. Oldalfalra és ablakkeretre is rögzíthető.
Osztrák roló: A többi rolóhoz képest jóval anyagigényesebb ez a változat. Leengedett állapotban is megmarad az alján a fodrozódás. A bevarrt zsinórok segítségével tudjuk felhúzni, ekkor az anyag hullámokban gyűlik fel a tartólécnél.
London roló: Hasonlít az osztrák rolóhoz, de ez esetben csak két felhúzó zsinór van az anyagban. Felhúzott állapotban a textil a két zsinór között kiöblösödik, a két szélén pedig enyhén lelóg. Kissé játékosabb, kevésbé formális a megjelenése.
Roletta: Mozgatása szerint lehet rugós, gyöngyláncos és motoros kivitelezésű. A textil felhúzott állapotban feltekeredik a tartószerkezetre. A fényáteresztőtől a blackout változatig bármilyet választhatunk. Az anyag leengedett állapotban tökéletesen sima, így letisztult kontúrt ad az ablaknak.
Sávroló: Lényegét a fényáteresztő és a sötétítő részek váltakozása adja, ami csíkos hatást eredményez. A takarás beállításával szabályozhatjuk a bejövő fény mennyiségét. Bár kifejezetten modern megoldásnak számít, klasszikus enteriőrben is jól hasznosítható változat.
Kérje lakberendező segítségét a megfelelő árnyékoló típus kiválasztásához.

Neon betűk

A világító betűk és neon feliratok nem csak dekorációként, de hangulatvilágításként is beválnak

Színes tokok

Legyünk merészek: a szokványos fehér és barna helyett fessük színesre az ablakkereteket, beltéri ajtókat, tokokat

Sátorozás bent

Sátorozás a gyerekszobában – kuckósság felsőfokon