Archívum

Feng Shui alapú tanácsadás

A Feng Shui alapú tanácsadást azoknak ajánlom, akik életük valamelyik területén változást, javulást szeretnének elérni. A térszervezés olyan témakörökre nyújthat megoldást, mint például:
– boldogtalan párkapcsolat
– vágyott állás / munkakör megszerzése
– egészségügyi problémák
– harmonikus családi élet megteremtése
– stb.
Az otthonunk hatással van ránk, tegyünk róla, hogy ez a hatás pozitív legyen!

Szolgáltatások

Classic Interiors:
– lakberendezési tervezés
– lakberendezési tanácsadás
– home staging
– Feng Shui alapú lakberendezés és tanácsadás
– szín- és stílustanácsadás
Referenciák és további információk:
https://classicinteriors.hu/hu/referenciak

Feng Shui – egészség

Ha gyakran szenvedünk valamilyen betegségben vagy a közérzetünkkel, életkedvünkkel kapcsolatban tapasztalunk negatív változásokat, érdemes Feng Shui alapon megnézni otthonunkat és a ruhatárunkat.
Az öt elem által ránk gyakorolt hatások az egészség életterületre is befolyással bírnak. Egy-egy elem túlzott használata ugyanúgy nem jó, mint amikor túl kevés van belőle. A Feng Shui lényege alapvetően is az egyensúly megteremtése és megtartása. Például a víz elem hiánya okozhat feledékenységet, túlzott jelenléte pedig érzelmi bizonytalanságot. Egy-egy szín visszavezethető természetesen az öt elem valamelyikére, így azoknak az eltúlzott alkalmazása vagy éppen hiánya szintén okozhat egészségügyi tüneteket. Például a piros hiánya okozhat bőrszárazságot, túltengése pedig türelmetlenséget, dühöt is. A hiányt pótolni az adott elemre jellemző színekkel, formákkal, anyagokkal vagy a Feng Shui tápláló körének megfelelő elemével tudjuk. A túltengést kiegyensúlyozni (ha nincs lehetőség arra, hogy egy részét eltávolítsuk) a Feng Shui gátló ill. ellenőrző körének megfelelő elemével tudjuk. Például túlzottan kevés fém elem esetén fekete-fehér mintákkal is segíthetünk, visszafogni pedig a tűz és a víz elem segítségével lehet. Mivel a Bágua térkép területei is egy-egy elemhez tartoznak, ezen területek részbeni vagy teljes hiánya is megmutatkozhat ilyen módon.
A Jin és a Jang minőség is befolyással bír életünkre. Általában mindenkiben megtalálhatók mindkét elemre jellemző vonások. Ha azonban valami miatt kibillen az egyensúly, akkor negatív egészségügyi hatásai is lehetnek. Túlzott Jin esetén például nyirkos bőr, depresszió, túlzott Jang esetén például stressz, székrekedés. Ezért az öltözködésünkre is figyeljünk oda (színek, minták, anyagok).
Érdemes figyelmet fordítani egyéb, az egészségünkre hatással lévő dolgokra, melyek nem feltétlenül tartoznak a Feng Shui témakörébe. Ilyen a vízér, a földsugárzás és az elektroszmog mértéke. Ha van rá lehetőségünk, ezeket is méressük be, különösen, ha hosszú távon (nyilvánvaló ok nélkül) feszültek vagyunk, rosszul alszunk, felébredve sokszor fáj valamilyen testrészünk. Ez utóbbit okozhatja például az is, ha a mennyezeti látszó gerenda azon testrész fölött halad át. Új ingatlan vásárlása előtt megéri utána nézni a fentieknek.
Hosszabb távon kialakuló és meglévő jelenségekről volt szó. Kérje Feng Shui-ban jártas lakberendező segítségét otthonának térelemzéséhez.

Feng Shui – gyerekek

Amikor óvodás vagy iskolás korú gyermekeink szobáját kialakítjuk, általában nem jut eszünkbe ezt Feng Shui alapon is átgondolni. Pedig sokat segíthetünk a gyerekeknek fejlődésükben, jó közérzetük megtartásában, a tanulásban stb., ha tudatosan törekszünk erre. A Bágua térkép szerint a 7-es az Alkotókészség/Gyerek terület.
Mint mindig, most is igaz az, hogy az adott teret az ott lakó személyére szabva kell meghatározni. Egy gyerekszoba több funkciós: ez a helyszíne a tanulásnak (iroda), az alvásnak (hálószoba) és a kikapcsolódásnak (játékszoba) is. Ugyanakkor a mérete ehhez képest kicsi, vagyis oda kell figyelni, hogyan rendezzük be.
Színválasztáskor általában a gyerekek kívánságait vesszük figyelembe. Azonban érdemes kideríteni, miért pont azt a színt szeretné. Nem mindegy, hogy csak másnál látta és ezért kell neki is olyan, vagy valóban arra a színre vágyik. Az utóbbi sokat elmondhat róla. A színek élettani hatásai a gyerekszobában is érvényesülnek, ezt érdemes összhangba hozni a gyermek habitusával. Például a piros szín energetizáló hatása jót tehet egy félénk, visszahúzódó gyereknek, egy amúgy is hiperaktív csemete esetében azonban nem túl szerencsés választás. A sárga szín segíti a koncentrációt és a tanulást, ami vizsgák előtt különösen hasznos lehet.
Gyakran előfordul, hogy két gyerek osztozik egy szobán, amit emeletes ággyal oldanak meg a szülők. Ilyenkor célszerű a felső ágyat az extrovertáltabb gyereknek adni.  Ha az egyik szülő egyedül neveli a gyerek(ek)et, akkor a távol lévő szülő fényképét helyezzük ki a gyerekszobában (csakis akkor, ha a gyereknek nem kötődik hozzá semmilyen negatív élménye!). Amennyiben ez nem megoldható, akkor Feng Shui szimbólumokat is használhatunk. Apai távollét esetén például egy oroszlánt ábrázoló képet, anyai távollét esetén például hold alakú díszt.
Ha már régóta vágyunk kisbabára, segíthet néhány változtatás. Vizsgáljuk meg életvitelünket: Mindig rohanunk? Program programot ér és magunkra alig jut időnk? Folyton túlórázunk, néha hétvégén is dolgozunk? Ha igen a válasz, itt az ideje lelassítani, és felkészülni az anyai szerepre. Meg kell teremteni a helyet annak, amire vágyunk, így a leendő gyerekszobát is nézzük meg: ha ez jelenleg lomtár, akkor pakoljuk ki és alakítsunk ki belőle valódi szobát, még ha abba egyelőre nem is kiságyat teszünk. A konyha családanyai jegyeit is érdemes átvizsgálni, hogy segítő szerepe legyen.
Kérje Feng Shui-ban jártas lakberendező segítségét gyermekei szobáinak kialakításához is.

Tavaszi nagytakarítás

Eljött a tavaszi nagytakarítás ideje. Ez a szokás manapság logikátlannak hathat, hiszen a modern háztartási gépeknek és fűtési megoldásoknak köszönhetően nem vagyunk évszakhoz kötve a házi munka ezen területén sem. Ennek jelentősége a régi időkben sokkal nagyobb volt, elsősorban ott, ahol hideg és csapadékos a tél.
Késő ősztől kora tavaszig tartott a „fűtésszezon”, ami elsősorban nyílt terű, fatüzeléses kandallókat jelentett, azaz a füst, a korom, a hasábfával járó kosz, a hamuzás maradandó nyomot hagyott az otthonokban. A padló, a falak, a bútorok, a textilek stb. mind elkoszolódtak. Akkoriban az emberek nem engedhették meg, hogy otthonuk áthűljön téli takarítás közben, mivel drága és lassú dolog volt a házakat kifűteni (a szegényebbeknek sokszor nem is volt erre módjuk). Így a tavasz beköszöntével nyílt először lehetőség arra, hogy nagytakarítást végezzenek. A szőnyegeket kirázták, a függönyöket kimosták, mindent alaposan portalanítottak, kiszellőztettek, lemostak, felfrissítettek.
A tavaszi nagytakarítást azonban ennél tágabban is értelmezhetjük. A testi-lelki megújulásra is itt a lehetőség, rendbe szedhetjük otthonunkat és önmagunkat is a feng shui segítségével. Az első lépés mindig a lomtalanítás legyen. Szabaduljunk meg mindentől, ami felesleges, hibás/törött, kinőttük stb., beleértve a ruhatárunkat, dísz- és használati tárgyainkat, a „jó-lesz-még-valamire” kupacokat is. Ami javítható, javítsuk meg, minden mást, ami még használható, adjunk vagy ajándékozzunk el. Ha valami újat szeretnénk bevonzani, előbb annak lehetőségét kell megteremtenünk, hogy legyen helye az életünkben, otthonunkban.
A második lépés az alapos takarítás. Ne hagyjunk ki egyetlen apró zugot sem. A pozitív energiák szabad áramlását segítjük ezzel. Ha végeztünk, mi magunk is fürödjünk meg. Ha szükségét érezzük, egy füstölő segítségével csináljunk plusz tértisztítást. Sokkal jobb érzés lesz a felfrissült otthonunkban időzni.
Harmadik lépés a rendszerezés. A megmaradt holmikat csoportosítva, praktikus tárolókba téve vagy egyszerűen csak szépen összepakolva meglepően sok helyet nyerhetünk, emellett sokkal dekoratívabbá is tehetjük a látványt. A rend megőrzésének titka abban rejlik, hogy mindent oda tegyünk vissza és úgy, ahonnan és ahogy elvettük. Ez sokkal kevesebb időráfordítást jelent, mint aztán újra rendet teremteni a kialakult káoszban.
Kérje ebben jártas lakberendező segítségét otthonának rendszerezéséhez és energiáinak javításához.

Feng Shui – karrier

A munka és a karrier mindenkinek fontos, hiszen ez biztosítja a megélhetést. A Feng Shui segítségével ezt a területet is meg tudjuk erősíteni, javítva ezzel életminőségünkön.
Az otthonunkban az ehhez tartozó terület férfiak esetében a nappali, nők esetében a konyha, de a nappali általánosságban is képviseli ezt a témakört. A Nap, illetve a Hold jegyekhez köthetők, azaz a családapa és családanya minőséget jelentik. Ez akkor is így van, ha egyedülállókról vagy gyermek nélküli párokról van szó.
Általában ezekre a célokra kell megoldást találni (a teljesség igénye nélkül) karrier terén:
– előléptetés segítése
– saját vállalkozás beindítása
– munkahely váltás elősegítése
– munkahelyi elismerés kivívása
Minden Feng Shui tanácsadásánál igaz, hogy azt személyre és térre kell szabni, nincs két egyforma eset.  Általánosságban elmondható, hogy a piros szín energetizáló hatása segít legjobban a pénzhez/karrierhez köthető dolgok feljavításában. Azonban figyelni kell a mennyiségre, hiszen a túl sok mindenből megárthat. Ezen kívül az egyénre gyakorolt hatása sem mellékes, hiszen vannak olyanok is, akik nagyon nem kedvelik ezt a színt. Ekkor segíthet még a pink és az erőteljes narancssárga is. A kis változtatás is nagy dolgokat segíthet elő, nem kell arra gondolni, hogy feltétlenül cseréljük pirosra a kanapét vagy fessük ki a szobát.
A Bágua térkép szerinti gazdagság/siker sarkot (4-es) is aktivizálhatjuk, szintén a piros színnel. A legjobb, ha a munkával kapcsolatos dolgokat itt tudjuk elhelyezni (otthoni iroda vagy csak íróasztal). Ne felejtsük el ez esetben a 9-es területet (hír/hírnév) is aktivizálni mellé.
A célt mindig határozottan ki kell tűzni, azaz pontosan meg kell fogalmaznunk magunknak, tulajdonképpen mit is szeretnénk elérni. A legjobb, ha ezt leírjuk egy papírra, minél részletesebben. Például: mi legyen az új munkahely profilja, milyenek legyenek a kollégák, minimum mennyit szeretnénk keresni, mettől-meddig tartson a munkaidő és még sok hasonló. Legyünk hálásak azért, amit már elértünk: a jelenlegi munkánkért, pozíciónkért, fizetésünkért stb. (Néha ez nem könnyű…). A hozzáállás csak rajtunk múlik, senki nem tud pozitív lenni helyettünk.
Mindenki a maga sorsának kovácsa, így a változásokat is csak ő maga tudja elérni. A Feng Shui ehhez nyújt eszköztárat, a témában járatos lakberendező pedig segítő kezet.

Feng Shui – párkapcsolat

A Feng Shui alapú térszervezés és élettér elemzés egyre elfogadottabb hazánkban is. Mind szélesebb réteg győződik meg róla, hogy a jól alkalmazott elvek és segítő eszközök bárhol működnek – kultúrától, országtól, hittől függetlenül.
A párkapcsolat az egyik olyan terület, melyet a legtöbben szeretnének kiegyensúlyozni, javítani vagy éppen létrehozni. Az otthonunkban az ehhez tartozó elsődleges terület, nem meglepő módon, a hálószoba. Ez a tér mindkét nemet képviseli, akkor is, ha csak egy ember lakik ott. A párkapcsolatban a szerelmet és a szexet testesíti meg (Vénuszi és Marsi jelleg), ezekre lesznek hatással az itt elvégzett változtatások. Hölgyek esetében a másik ilyen terület a fürdőszoba, mely a nőiességre, énképre van hatással. A kettő sokszor szorosan összefügg…
Általában ezekre a célokra kell megoldást találni (a teljesség igénye nélkül) párkapcsolati téren:
– futó kalandok helyett tartós kapcsolat
– „más” embertípus bevonzása, mint az eddigi kapcsolatok
– a meglévő párkapcsolat harmóniájának visszaállítása
– szexualitás újraélesztése/fokozása
Minden ilyen jellegű elemzést a jelen helyzet megismerésével és az adott tér feltérképezésével kell kezdeni. Ennek során sok olyan dolog is kiderülhet, ami talán nem is tudatosult még a változásra vágyó emberben. Alapos beszélgetés és kérdezz-felelek segít a kívánt célok pontos megfogalmazásában és annak meghatározásában, hogy ezt milyen eszközökkel lehet elérni.
Itt is vannak általános szabályok (pl.: tárgyakat párosával elhelyezni), tudományosan bizonyított tények (pl.: színek élettani hatásai) és alapelvek, amikhez igazodnunk kell. DE! Minden eset más és más, hiszen mindenki külön egyéniség, saját élethelyzettel és az ingatlanok is merőben különbözők lehetnek. Éppen ezért minden ilyen elemzés teljes mértékben egyénre szabott.
Lényeges az egyensúly megtartása, hiszen a hálószoba emellett az éjszakai pihenés/feltöltődés színtere is. Nagyon sokszor aprónak tűnő változtatások, egy-egy tárgy eltávolítása vagy épp beszerzése jelentős változást eredményezhet. A fentiek akkor is alkalmazhatók, ha a lakás nem saját vagy épp csak egy szobát tekinthetünk teljesen magunkénak.
Mindenki a maga sorsának kovácsa, így a változásokat is csak ő maga tudja elérni. A Feng Shui ehhez nyújt eszköztárat, a témában járatos lakberendező pedig segítő kezet.

Feng Shui

A Feng Shui alapú lakberendezés célja az egyén és környezetének egyensúlyba hozása. Lényege az energiák és tárgyak harmóniája, az elemek és stílusok összhangja. Sokkal összetettebb és komolyabb lakberendezési irányzat annál, mint amit általában gondolnak róla.
A Feng Shui kifejezés hallatán a legtöbb ember a színes mandalákra, fojtogató füstölőkre és Buddha szobrokra asszociál, pedig ezek az ismeretek nagy múltra tekintenek vissza. A Feng Shui független a helytől és a stílustól is. Ezek az energiák ugyanúgy működnek a minimál vagy a barokk enteriőrben, Japánban éppúgy, mint hazánkban. Alapvetően kétféle módon tekinthetünk egy lakásra vagy házra:
A térszervezés alapja az egyes helyiségek külön egységként kezelése, mivel mindegyikhez hozzárendelhetők a Jin vagy a Jang jellemzők, a színek, a formák, az anyagok és a motívumok. Ez az elsődleges módszer a környezet harmonikusabbá tételére.A Bágua térkép használatával az otthont egy egységként kezeljük. A teljes alapterületet osztjuk fel kilenc egyenlő részre, ahol minden résznek adottak a térkép szerinti jellemzői. Itt már fontos szerepet kap a tájolás is. Az egyes területeket kell a kívánt végeredmény szerint erősíteni vagy gyengíteni, illetve a hiányokat pótolni.Bármelyiket is alkalmazzuk, gondolnunk kell arra, hogy az elv ugyan általános, de a felhasznált eszközök más-más jelentéssel bírhatnak kultúránként, vagy akár országonként is. Például a delfin, mint motívum, mást jelent egy olyan régióban, ahol valóban élnek vadon ilyen állatok, mint egy olyanban, ahol nem a környezet szerves részei. 
Nagyon oda kell figyelni a Feng Shui alkalmazásakor a felhasznált tárgyak, a terek és az ott élő emberek viszonyára, így kérje olyan lakberendező segítségét, akinek ez irányú tudása biztos alapokon nyugszik!