Arhívum | december 2016

Asztalközép 7.

Szilveszteri asztalközép ötletek

Facebook

Festékpaletta 10.

Pasztell festékpaletták lágy árnyalatai

Facebook

Ajándékkártyák

Egyedi és ötletes karácsonyi ajándékkártyák

Facebook

Saját munka 12.

Karácsonyi díszben

Facebook

Karácsonyi fatörzs

A karácsonyi fatörzs (Yule Log), mint jelkép eredete ismeretlen. Az első írásos feljegyzés a XVII. századból származik. Általában a germán folklórt tekintik a bölcsőjének. Elsősorban Európa nagy részén, az USA-ban és Kanadában terjedt el ez a népszokás.
Régen ezt a nagyméretű, keményfa rönköt különös gondossággal választották ki az erdőben. Mielőtt a legfiatalabb családtag meggyújtotta volna, megáldották a fát olajjal, vagy szentelt vízzel. Ezután eloltani, vagy újra meggyújtani szerencsétlenséget jelentett. Egész karácsony éjjel égnie kellett, hogy világítson és meleget adjon. A gyertyákat is ennek a lángjával gyújtották meg. Az elégett karácsonyi fatörzs hamuját összegyűjtötték és megőrizték, mivel úgy hitték, távol tartja az ördögöt és megvédi a házat a villámcsapástól.
A hatalmas nyitott házi tűzhelyek helyét azonban átvették a jóval kisebb és zárt kályhák, így ez a szokás átalakult. A már kisebb fatörzs darabot feldíszítve a megterített asztal közepére helyezték. Elégetés helyett gyertyákat helyeztek rá és azokat gyújtották meg.
A XIX. század végén egy párizsi cukrászmester készített először karácsonyi fatörzs süteményt, ami hamar elterjedt a valódi fa helyett. Ezt a csokoládés, vagy kávés krémmel bevont, vajkrémmel töltött tekercset úgy mintázzák meg, hogy a külseje hasonlítson a farönkre. Porcukorral hintik meg, ami a hóra emlékeztet. Marcipánból készült gombákkal és magyal ággal szokták díszíteni. Mutatós és finom asztaldísz lesz belőle.
Kérje lakberendező tanácsát a nálunk különlegesnek számító karácsonyi szokások megvalósításához is.

Facebook

Virágos karácsonyfa

Szokatlan megoldás a virágokkal díszített karácsonyfa, mégis tradicionális hangulatot áraszt

Facebook

Éjjeli szekrényhez csillárt

Asztali lámpa helyett akasszunk fel kisebb csillárokat az éjjeli szekrények fölé

Facebook

Szokatlan csúcsdíszek

A karácsonyfa feldíszítése mindig örömteli tevékenység. A munka végét és a fa megkoronázását a csúcsdísz felrakása jelenti. Ez általában egy csillag, angyalka, vagy üveg csúcsdísz. Azonban a dekoráció stílusához és a szoba színeihez alkalmazkodva más megoldás is szóba jöhet.
Egy hatalmas, dúsan megkötött masni jó kiegészítője a karácsonyfa díszeinek. Ha a két szára elég hosszú, körbe is vezethetjük a fa körül. Olyan lesz az összhatás, mintha maga a fa is a kibontásra váró ajándékok közé tartozna.
A téli időszakra jellemző állatfigurák is lehetnek csúcsdíszek. Ilyen például a bagoly, a kardinális pinty, a rénszarvas, a jegesmedve. Drót segítségével erősítsük fel. Ügyeljünk rá, hogy a figura ne legyen túl nehéz, nehogy lehúzza a középső gallyat.
A család nevének kezdőbetűje még meghittebbé teheti a karácsonyfát. Kemény habszivacsból, hungarocellből, vagy furnérlemezből vágassuk ki a betűt. Díszítsük kedvünk szerint festékkel, csomagoló papírral, szalagokkal, csillámporral, stb. Igazán családra szabott meglepetés lesz.
Egy fekete cilindert díszítsünk fel csillogó szalaggal, magyal ággal, vagy akár apró gömb díszekkel. Erősítsük a fa csúcsára, kicsit ferdén. A fa emlékeztetni fog a kertben épített hóemberre.
A fentihez hasonlóan egy nagyobb mikulás sapka is tökéletesen megfelel. Hintsük be arany csillámporral, miután felerősítettük a csúcsra. Ha fokozni akarjuk a hasonlóságot a Télapóval, a fa alá helyezzünk el két fekete csizmát úgy, hogy a száraikat takarják a fenyőfa ágai.
További ötletekhez kérje lakberendező segítségét.

Facebook

Színpárok 20.

Színpárok: narancssárga-pink

Facebook

Szokatlan karácsonyi színek

Elegáns karácsonyi díszítés a klasszikus piros-zöld-fehér-arany színkombináción túl

Facebook