Arhívum | január 2016

Bortárolás

Néhány klasszikus stílusú bortárolási ötlet

Facebook

Kivilágítás

Esténként öltöztessük fényárba házunkat, kiemelve környezetéből és megmutatva szépségét

Facebook

Régi csipketerítők

A déd-, és nagyszülőktől sokan örököltünk egy nagy adag csipke terítőt, amiket ők féltő gonddal tisztítottak, tároltak és keményítettek. Többféle méretű, alakú, vastagságú és színű darab alkotja ezeket a kollekciókat. Mit kezdhetünk velük, ha nem akarjuk eladni az emlékek miatt? Számos lehetőség létezik az újrahasznosításra.
A régi csipke terítők pamut anyagból készültek, kézi munkával. Darabolni nem érdemes őket, mert szinte azonnal felfeslenek. Azonban könnyen festhetők, így felhasználás előtt a szoba színpalettájához igazíthatjuk a darabokat.
A könnyebb, kisebb terítőket varrjuk össze a széleken és készítsünk belőlük függönyt. Nem baj, ha nem lesz szabályos az alja, vagy az oldala. Még kör alakú terítőkből is elkészíthetjük, annál egyedibb lesz a végeredmény. Jól illik a nőiesebb, romantikus stílusokhoz.
Az egyszerű, sima lámpaernyőt is díszíthetjük csipkével. Legegyszerűbb mód: ragasszuk a keskeny polccsíkot az ernyő aljára a vintage hangulathoz. Az eredeti anyagot le is bonthatjuk a drótvázról és magát a csipke terítőt varrhatjuk fel a helyére, de azt a művelet előtt jól keményítsük ki.
A nagyobb, nehezebb terítőkből varrjunk patchwork jellegű takarót. Ha nincs ekkora mennyiség a birtokunkban, kombinálhatjuk bármilyen pamut méteranyaggal. Például a takaró közepére kerülhet a csipke betét-díszként, a láb részhez rátétként, vagy a négy oldalra szegélyként.
A dohányzóasztalra, virágállványra, vagy konzolasztalra vágassunk üveglapot, majd a mutatós terítőket helyezzük el az asztallap és az üveg közé. Így védve lesznek a szennyeződésektől, de betöltik eredeti funkciójukat.
A kisebb csipkéket tehetjük képkeretekben a falra is. Fehér fal esetén, ha a terítők fehér színét nem akarjuk megváltoztatni, használjunk színes paszpartut, vagy díszes kereteket a kiemelésükhöz.
A minőségi alapanyagból, kézzel készített tárgyak mindig értékesek, még ha már nem is illenek otthonunkba. Azonban némi fantáziával, kézügyességgel és kevés idő ráfordításával továbbra is élvezhetjük látványukat. Kérje lakberendező segítségét további felhasználási ötletekhez.

Facebook

Titoktartó tárolók

A szennyes ruha diszkrét tárolása a következő mosásig

Facebook

Damaszt minta

Damaszt minta – az örök klasszikus

Facebook

Mozaik

A mozaikcsempe közkedvelt burkolat a klasszikus stílusú otthonokban is. Elsősorban fürdőszobák fal- és padlóburkolataként, konyhákban cseppfelfogó felületként és medencék burkolásánál alkalmazzák. Ezeken túl azonban számos olyan lehetőség adódik, melyek tág felhasználási teret nyújtanak a mozaikcsempék használatában, legyen az boltban vásárolt, vagy saját kezűleg készített.
Az egyszerű fém reggeliző asztalnak egyedi külsőt adhatunk azzal, ha a lapját mozaikkal rakjuk ki. Ügyeljünk rá, hogy a végeredmény minél simább legyen, nehogy a tányérok/poharak billegjenek rajta. Ugyanígy járhatunk el a dohányzóasztallal és virágállvánnyal is.
Újítsuk meg a kandallóborítást egy színben hozzá illő mozaik betéttel, de az előtte lévő területet is leburkolhatjuk vele, nehogy a szikrák kárt tegyenek a fapadlóban/szőnyegben.
Gondolkodhatunk kültéri felhasználásban is. A kerti pad ülőlapját csempézzük le, így olyankor is kellemes látvány lesz, amikor nem tudunk rá párnát tenni (pl. esős időben és télen).
Dekorációként kirakhatunk mozaikkal tükör- és képkereteket, tároló dobozokat, virágcserepeket, tálcákat, madáretetőt, stb.
A boltban kapható változatok számos méretben, formában, anyagban és színben rendelhetők. Minden stílushoz találhatunk megfelelőt, de mi magunk is készíthetünk mozaikot például régi tányérok, tükrök, palackok, csempék szétvágásával, de akár kavicsok, kagylók, pénzérmék használatával is.
Természetesen még rengeteg más felhasználási mód is lehetséges. Ha Ön is kedveli a mozaikcsempét, kérje lakberendező segítségét az ötletes tervezéshez.

Facebook

Saját munka 7.

Régebbi munkám: Kétszintes családi ház berendezési terv – 168+126 nm
További képek: https://classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/28-referencia10

Facebook

Thomas Kinkade 4.

Válogatás Thomas Kinkade téli városképeiből

Facebook

Világítás

Otthonunk nagyon fontos eleme a fény, ezért az elegendő mennyiségű és minőségű világítás megtervezésére időt kell szánni. Figyelembe kell venni az ablakok méretét és számát, a tájolást és az adott helyiségekben folytatott tevékenységek fényigényét is.
Az általános megvilágítás az egész helyiség szórt fénnyel történő megvilágítását jelenti, melynek feladata a nappali, természetes fény helyettesítése. Erre alkalmasak a mennyezeti lámpák, csillárok.
A helyi megvilágítás elsődleges szerepe a munkaterület (pl. íróasztal, konyhai munkapult, olvasó fotel) megfelelő fénnyel történő ellátása. Ez legtöbbször irányítható szögű.
A hangulatvilágítás segítségével kiemelhetünk egy-egy érdekesebb részletet (pl. festmény, szobanövény, falfülke) a térben, vagy olyan gyengébb fényforrást biztosíthatunk, mely pusztán a sötétség elűzésére alkalmas. Erre használhatók a modern LED szalagok, melyeket elrejtünk, így valóban csak a fényüket érzékeljük, de betöltheti ezt a funkciót például egy dekoratív állólámpa, vagy képmegvilágító is.
A biztonsági világítás feladata a sötétben való tájékoztatás és irányítás. Egy otthon esetében ilyen például a lépcsőfokok megvilágítása, a medence peremének és az autó behajtónak a kivilágítása.
A mesterséges fények használatánál figyelni kell arra, hogy hideg, vagy meleg fénnyel dolgozunk-e. A modern izzóknál és LED-eknél lehet a fény hideg fehér, mely nem mindig megfelelő, mivel barátságtalanná teheti a teret. Otthonunkban ezért érdemes meleg fehér fényt használni, mely kellemes légkört eredményez.
A lámpatestek és fényforrások kiválasztásakor mindig ügyeljünk a padló és a falak színére, mert a sötét árnyalatok jobban elnyelik a fényt és intenzívebb megvilágítást igénylenek. A lámpaernyővel rendelkező világítótestek mindig tompább fényt adnak le. A kristályokkal, üveg részekkel rendelkezők pedig jobban szétszórják a fényt.
A kapcsolók és konnektorok számát, helyét, típusát szintén időben meg kell tervezni, átgondolva életvitelünket és szokásainkat.
Kérje lakberendező segítségét az Ön otthonának megfelelő világítási terv elkészítéséhez!

Facebook

Színpárok 11.

Színpárok: lila-szürke

Facebook