Archívum

Klasszikus oszlopfők

A klasszikus görög oszlopokat (dór, ión, korinthoszi) nem csak az építészetben, de a lakberendezésben is szívesen használják

Asztali lámpa

Egyedi asztali lámpák régi tárgyakból, akár saját kezűleg is

Émile étterem

A budapesti Émile étterem a vendég szemével

Borostyánsárga

A borostyánsárga a színkörön éppen félúton van a sárga és a narancssárga között. Gazdag, meleg tónusú, néhány árnyalata tartalmazhat barnát is. Nevét a fosszilizálódott fenyőgyantáról kapta.

Villanykapcsolók

A villanyszerelést mindig szakember végezze otthonunkban. A világítás megtervezéséhez azonban szükség van a látszó szerkezetek (kapcsolók, dugaljak) terén minimális ismeretekre, főként, ha nekünk kell azokat beszerezni. A kapcsolók fajtái között könnyű elveszni.
A kapcsoló részei: keret, billentyű, szerkezet
A keret lehet egyes, kettes, hármas stb. attól függően, hogy hány kapcsoló vagy konnektor van egymás mellett. Mindez lehet függőleges vagy vízszintes elrendezésű.
Egypólusú kapcsoló: egy fényforrást kapcsolhatunk vele
Csillár kapcsoló: kétbillentyűs, egy fényforrást lehet vele kétféleképpen kapcsolni
Alternatív kapcsoló: egy fényforrást (csoportot) két helyről lehet fel- és lekapcsolni
Keresztkapcsoló: egy fényforrást (csoportot) három vagy több helyről lehet fel- és lekapcsolni
Fényerő szabályozós kapcsoló: az átfolyó áram nagysága egy szabályozó gomb segítségével állítható, így a kapcsolt fényforrás fényerőssége változtatható
A hagyományos billenőkapcsolók mellett érintőkapcsolók is kaphatók, melyek tökéletesen illenek a modern enteriőrökbe.
Ma már elég széles szín- és anyagválaszték áll rendelkezésre. A keret készülhet a megszokott műanyag mellett fémből, fából, bőrből, üvegből és különféle kőfajtákból is. A falhoz leginkább illő színt választva szinte eltüntethetjük ezeket a szerkezeteket, de a választék segítségével akár kiemelhetjük és az enteriőr díszévé is tehetjük a kapcsolókat.
Kérje lakberendező segítségét a választáshoz.

Boscolo Hotel

A budapesti Boscolo Hotel a vendég szemével (2016)

Antik-Vintage-Retro

Az alábbi három fogalom használata mindennapos a lakberendezésben és a kapcsolódó irodalomban. Sokszor mégsem egyértelmű, mikor melyiket kell használni egy tárgy leírására.
Antik: 100 évesnél öregebb bútor, műtárgy, vagy kézműves munka jelzője, mely a stílustól független. Gyűjtők számára a kora mellett fontos még az eredetisége, állapota, készítője és hogy mennyire ritka (többdarabos szett esetén a hiánytalan készlet is). Restaurálás során állíthatják vissza eredeti pompájukat.
Vintage: kor szerint a 100 évesnél fiatalabb, de 15 évesnél idősebb tárgyakra használt jelző, ami azonban sokkal inkább vonatkozik az állapotukra, mint a korukra. Az erősen használt, kopott külsejű bútorok, használati tárgyak összefoglaló neve, mely már egy stílust is jelöl. Az eredeti funkciótól eltérő, újragondolt, újrahasznosított, átalakított/felújított tárgyakat is jelenti. Az új tárgyaknak vintage kinézetet adni már egy külön műfajjá nőtte ki magát. Nem egyenlő a shabby chic stílussal.
Retro: az 50-es évektől a (jelenleg) 80-as évekig tartó időszak mindennapi használati- és dísztárgyaira alkalmazott jelző. Ezek koruk szerint „csak” régiek. Az újonnan készült, de ezen időszak stílusát, formáit visszahozó tárgyakat is illethetjük ezzel a jelzővel. A gyűjtőket általában a nosztalgia, az érzelmi kötődés motiválja, de természetesen fontos az eredetiség és az állapot is. Van a retronak egy olyan pejoratív értelmezése, ami inkább divatjamúltat jelent.
Ha bizonytalan, kérje szakértő segítségét egy adott tárgy kormeghatározásához.

Neon betűk

A világító betűk és neon feliratok nem csak dekorációként, de hangulatvilágításként is beválnak

Mercury glass

A XIX. században nagy népszerűségnek örvendett az „ezüstözött” üveg (mercury glass), melyet a század elején Németországban fejlesztettek ki. Ezüstös csillogása miatt a valódi ezüst használati tárgyak helyett vásárolták azok, akik az utóbbit nem engedhették meg maguknak.
Neve ellenére nem tartalmaz sem tiszta ezüstöt, sem higanyt. A fújt üvegből dupla falú tárgyakat készítettek és a két réteg közé, egy kis lyukon át fecskendezték be az ezüst nitrátot, majd a lyukat lezárták. Például gyertyatartók, ajtógombok, kancsók, poharak, vázák készültek ezzel a módszerrel. Hamar népszerűek lettek Angliában, Franciaországban és Amerikában is. Rövid szünet után 1900 körül ismét divatos lett, köszönhetően az így készült karácsonyi díszeknek és mű gyümölcsöknek. A XX. században már a színes változatok is megjelentek.
A gyűjtők körében még mindig keresettek az eredeti darabok. Ha bejut a levegő a két üvegréteg közé, az ezüstös bevonat oxidálódik és foltos lesz. Ennek megelőzéséhez vigyázni kell arra, hogy az eredeti lyukon lévő pecsét (ólom, vagy viasz) ne sérüljön.
Saját kezűleg is készíthetünk ezüstözött üveg utánzatot. Egy szórófejes flakont töltsünk meg víz és ecet 1:1 arányú keverékével. A kívánt üveg tárgyat fújjuk be „tükör” festék spray-vel. Egy-két percig hagyjuk száradni, majd fújjunk rá az ecetes keverékből a felületre. Papírtörlővel nyomkodjuk végig. Ez nem csak felitatja a felesleget, de így alakul ki a kívánt repedezett tükrös hatás is. Hagyjuk teljesen megszáradni.
Ezek a dísztárgyak nagyon jól illenek az elegáns és a vidékies klasszikus stílusokhoz is. Ha bizonytalan, kérje lakberendező segítségét a dekorációhoz.

Muranoi üveg

Murano, az üveggyártásáról híres település, másfél kilométerre fekszik Velencétől és öt szigeten terül el. A velencei üvegfúvó műhelyeket 1291-ben kilakoltatták a városból a gyakori tűzesetek miatt, ekkor költöztek Muranoba.
A környék üveggyártása már a X. századtól híres volt. Az üvegművesek első szabálykönyve 1271-ben kelt és folyamatosan frissítették. A benne lévő szabályozás kiterjedt az üvegművesség minden részletére: eszközökre, helyiségekre, inasokra és mesterekre egyaránt. Az üvegkészítés titkát szigorúan őrizték, hiszen a Velencei Köztársaság jelentős exportcikke volt. Éppen ezért az itt dolgozók nem hagyhatták el a Köztársaságot. Azt, aki elárulta az üvegkészítés titkát bármely kívülállónak, halállal büntették. Cserébe több kiváltságot is kaptak az üvegfúvók, például nemesi családokba házasodhattak be.
Nem csak a kiváló minőség tette őket híressé, de a különleges üvegkészítési technikák is. A leghíresebbek a kristályüveg, a zománcozott üveg (smalto), az aranyozott üveg (aventurin), a sokszínű üveg (millefiori), a tejüveg (lattimo), valamint drágakövek üvegből készült utánzatai. Eleinte csak használati tárgyakat készítettek (vázák, tálak, levélnehezékek, stb.). A XVIII. században kibővítették a termékpalettát egyéb lakberendezési tárgyakkal, például tükör- és csillárkészítéssel. 1854-től egy újonnan alapított műhely üvegcsempéket kezdett gyártani az épületek üvegmozaikjainak helyreállításához. A századfordulótól kezdve a turizmus fellendülésével ismét bővült a termékek sora. Szobrokat és egyéb dísztárgyakat, üveg ékszereket és szuveníreket is kezdtek gyártani. A munkamenet már nem szigorúan titkos, olyannyira, hogy az utcán, a turisták szórakoztatásának részeként készítik az üvegművesek a termékeiket. Továbbra is fontos exportcikk maradt a muranoi üveg. Új, a mai kornak megfelelő használati tárgyak is megjelentek a kínálatban: ajtó kilincsek, elektromos csillárok, lámpaernyők, csapok fogantyúi, stb. A minőség még mindig elsőrangú.
Egy-egy nagyobb muranoi üveg tárgy, például egy csillár könnyen a helyiség fókuszpontja lehet. Ha Ön is szeretné otthonát különlegesebbé tenni egy ilyen dísz- vagy használati tárggyal, kérje lakberendező tanácsát a tervezéshez.