Archívum

Törtfehér

A törtfehér szín egy kevés sárgás beütéssel rendelkező fehér árnyalat. Épp csak annyiban tér el a tiszta fehértől, hogy mellette piszkosnak tűnik – ezért a kettő kombinációját kerüljük. Akkor szokták használni a lakberendezésben, ha a fehér túlságosan ridegnek, vakítónak tűnne. Erőteljes színek mellett és semleges paletta esetén is jó kiegészítő szín, ami fehérnek fog tűnni. Például ajtó- és ablakkeretek, fali panel, díszlécek festésekor érdemes kipróbálni a kiválasztott falszín mellé.

Saját munka 27.

Pályázatra terveztem: modern elektronikai eszközök klasszikus stílusú enteriőrökben

Narancssárga nélkül

Őszi dekorációs ötletek – narancssárga használata nélkül

Tone-on-tone

Ha szükség van mintákra, de nem akarjuk, hogy túlságosan domináns legyen, a tone-on-tone a megoldás

Batthyány Kastélyszálló

A zalacsányi Batthyány Kastélyszálló a vendég szemével (2021)

Augusztus 20. alkalmából

Piros-fehér-zöld enteriőr ötletek augusztus 20-a alkalmából

Angin

Az angin egy olyan pamut vagy lenvászon textil, mely nagyon sűrű szövésű (néha zsávolyszövéssel), ezért tartós. Eredetileg matracok és párnák behúzására használták, hogy a toll ne tudja átszúrni a felső huzatot, ágyneműt. Általában csíkos mintázatú, természetesen nyers színű alapon visszafogott színekkel (szürke, kék, barna, ritkábban piros vagy sárga). Ma már nem csak ipari szövet, hanem kedvelt lakberendezési textilfajta is. Előszeretettel használják például bútorszövetnek, díszpárna huzatként, függönynek vagy asztalterítőként.

Bőr fajták

Minőségi bőr fajták, melyeket szívesen használnak kárpitanyagnak is:

Nubuk: a borjú vagy marha nyersbőr külső felületét felcsiszolják, így apró bolyhok alakulnak ki, ettől lesz nagyon puha tapintású. Jól ellenáll a kopásnak, tisztítani azonban nem könnyű.

Szattyán: szömörcével cserzett, megfestett, magas minőségű bak- vagy kecskebőr

Lakkbőr: a bőrt a kikészítés után bevonják egy lakkréteggel, melynek köszönhetően az magas fényű, viszonylag kemény és vízálló felületű lesz

Olíva

Az olívazöld viszonylag sötét, sárgás-zöld szín. Kevés földes tónusa van a leheletnyi barnának köszönhetően. Egyáltalán nem rikító, így sokoldalúan használható a lakberendezésben. Nagyon jó kiegészítő szín például a semleges palettákhoz. Nevét a zöld olajbogyóról kapta.

Kék-fehér

A kék-fehér olyan klasszikus párosítás, mely soha nem megy ki a divatból