Archívum

György-stílus

Az angol György-stílus 1714-től 1830-ig tartott, nevét az egymás után uralkodó négy György királyról kapta. Két korszaka a korai és a késő György-stílus, utóbbi a Régensség koraként is ismert. Jellemzői a világos színek (pl.: púder kék, zsályazöld, krémszín), nyitott terek, gazdag díszítettség. Erős a klasszicizmus, a palladianizmus és az ipari forradalom hatása.

Klasszikus rácsminta

A lugas-rács mintázat (trellis) tökéletes klasszikus díszítő elem, textileken és tapétán egyaránt. Léptéke közepes vagy nagy. A minta állhat csak egyenes vonalakból, csak íves vonalakból, de ezek kombinációjából is. A ház bármely helyiségébe kerülhet, a hatás nem marad el.
Merész mintának mondható, amit visszafoghatunk azzal, ha a tone-on-tone vagy pasztell árnyalatok közül választunk. Azonban a kifejezetten élénk színek különleges karaktert adnak a helyiségnek. Aki igazán bevállalós, a mennyezetre is nyugodtan felteheti a tapétát.
Ez a minta is a természetet hozza be a lakásba, de kevésbé konkrét módon. A rácsozatot kertészek alkalmazták a futó növények megtámasztására, lugasok létrehozására és látványelemként is használták. Készülhetett fából, fémből, bambuszból. Természetes színében és festve (elsősorban fehér, zöld, fekete) is jól mutatott.
A minta nagyon jól kombinálható állati és növényi motívumokkal, toile mintával, akár másik rácsmintával is. A színek összhangjára kell nagyon ügyelni. Legjobb, ha azonos kollekcióból párosítunk hozzá mintákat. Az egyforma textil és tapéta használata egy helyiségben nagyon tradicionális és elegáns megoldás.
A rácsminta tökéletes például a gyarmati stílushoz, a chinoiserie-hez, a marokkói stílushoz. A vidéki stílusokhoz az a változat illik leginkább, ahol a rácsmintát apróleveles-virágos indák adják ki. A metálos változatok jól megállják a helyüket glamour stílus esetén. Megfelelő színben jó kiegészítő lehet a tengerparti stílushoz is.
Kérje lakberendező segítségét az ennyire merész minták megfelelő alkalmazásához.

Otthoni iroda

Az otthoni iroda kialakítása nagy körültekintést igényel. Számos tényezőt kell figyelembe venni ahhoz, hogy se az egészségünk, se a privát szféránk ne sérüljön.
Ha csak egy kis internetezéshez, levelek megírásához, számlák átnézéséhez – ami átlagban napi 1-2 órát venne igénybe a szabadidőnkből – van szükségünk egy külön helyre, akkor arra tökéletesen megfelel egy dolgozósarok is. Ezt kialakíthatjuk valamely más helyiség (nappali, konyha, folyosó stb.) részeként, akár elrejtve, például egy szekrényben.
Otthoni irodára annak van elsősorban szüksége, aki otthonról dolgozik, azaz a nap nagy részét (vagy minden hétvégét) itt töltené. Ekkor már indokolt külön helyiséget létrehozni – természetesen csak ha van rá hely és lehetőség.
Amennyiben olyan munkát végzünk, ami ügyfelek fogadásával jár, akkor az irodát célszerű a bejárati ajtó közelében elhelyezni, melytől nem messze egy kis mosdó is található. Így az ügyfelek nem járnak majd keresztül a privát helyiségeken. Ideális esetben egy melléképületben is kialakíthatjuk az irodát (garázs, fészer stb.), de erre valóban csak keveseknek van lehetősége.
Az íróasztal az egyik legfontosabb bútordarab. A méretét úgy válasszuk meg, hogy maradjon elegendő hely a felületén akkor is, ha már minden szükséges munkaeszközünket kiraktuk. Ideális magassága 70-73 cm, mélysége minimum 60 cm (a felépítményes változatoknál ez a felépítmény méretével növekszik). Ne üljünk háttal az ablaknak, mert a monitorban visszatükröződik a fény, valamint éppen magunk előtt árnyékoljuk le a munkafelületet a természetes fény elől.
Az irodai szék ergonómiája rendkívül fontos az egészségünk szempontjából. Mindenképpen legyen kényelmes, lehetőség szerint állítható magasságú, állítható háttámlás, karfás és görgős változat. Érdemes erre nagyobb összeget szánni. Ügyeljünk rá, hogy jól guruljon a burkolaton, tehát a süppedős szőnyeg valószínűleg nem a legjobb választás. Semmiképpen ne egy felesleges étkező széket használjunk erre a célra!
A számítógép mindennapi munkaeszköznek tekinthető. Más helyigénye van egy laptopnak és más egy asztali PC-nek monitorral. Gondoljuk át, milyen kiegészítőkre lesz szükségünk hozzá: billentyűzet, egér, nyomtató, szkenner stb. Ezeknek mind hely kell, tehát a bútorok megtervezésénél erre is gondoljunk, ne csak a tárolandó dossziék, iratok mennyiségére. A tárolóhelyeket úgy alakítsuk ki, hogy a gyakran használt dolgok karnyújtásnyira legyenek.
A megfelelő világítás elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez. Jó, ha van természetes fény, azaz egy ablak. Központi, szórt fényt adó világítótest mellett egy asztali megvilágítás is szükséges. Ezeket úgy válasszuk ki, hogy fényük ne bántsa a szemünket, a monitorban ne tükröződjenek és minden évszakban/napszakban megfelelő megvilágításunk legyen. Annak, aki sokat ír/rajzol kézzel a munkája során fontos, hogy a domináns kézzel ellentétes oldalról kapja a fényt.
Dugaljakból sosem elég. Vegyük számba, milyen eszközöknek kell elektromos áram és ne hagyjuk ki azokat sem, melyeket csak alkalmanként kell bedugni a konnektorba (mobil készülékek töltése). Ha vonalas telefon, TV készülék is kerül ide, azok csatlakozásait is ki kell építeni.
A foglalkozás nagyban meghatározza, milyen berendezési tárgyakra és irodaszerekre van szükség a munkavégzéshez, hiszen teljesen más igényei vannak például egy könyvelőnek, egy programozónak, vagy egy varrónőnek. Kérje lakberendező segítségét otthoni irodája megtervezéséhez.

Az európai Grand Tour

A XVII. és XVIII. századi nemes ifjak megfelelő neveléséhez hozzá tartozott az úgynevezett „Grand Tour”. Ez egy több hónapos, sőt sokszor 1-2 éves európai körutat jelentett a nyugati kultúra bölcsőjébe, Itáliába. Elsősorban az angol és skandináv nemesség tartotta fontosnak az antik kultúra közvetlen megismerését. Annak, aki akkoriban művészeti pályán tanult (építész, festő, szobrász stb.) ez szinte kötelező volt.
Az út során számos más országot is érintettek, mindenhol heteket, hónapokat töltve, tanulmányozva az ott látható műemlékeket, műalkotásokat. Az első állomás általában Párizs volt, onnan indultak tovább Svájcon át Itáliába. Firenze, Pisa, Torino, Pádua, Bologna, Velence, Genova után a fő végcél természetesen Róma volt. Visszafelé Németország egyetemei, majd Flandria és Hollandia kulturális öröksége következett, ezután tértek csak haza. Fontos tény, hogy ezek az utak nem vallási indíttatásúak voltak, így az érintett úticélokat ez nem befolyásolta.
Általában a nagykorúság elérésekor került sor az indulásra, azaz 21 éves koruk körül. Nem egyedül utaztak. Bár szolgahad nem ment velük (általában egy inas és egy szakács), vagy egy férfi családtag, vagy egy férfi ismerős (pl.: tanáruk, orvosuk) kísérte a fiatalembereket. Az utazás eleinte lovaskocsival történt, majd a vasút megjelenésével az került előtérbe. Sokan ellátogattak még a Grand Tour keretében Görögországba, Ausztriába, vagy akár Törökországba is.
Az így felszedett ismereteket és művészeti tudást nem csak a fejükben vitték haza. Bevett szokás volt bevásárolni az út során. Eredeti ókori leleteket, márványszobrokat, érmegyűjteményeket, sokszor egész könyvtárnyi könyvet, festményeket stb. gyűjtöttek így össze. Ezeket természetesen nem egyszerre vitték magukkal, hanem időközönként futárral (postaszolgálat) haza küldték. A Grand Tour-t megjárt nemesember otthonában általában egy egész szoba volt berendezve a gyűjtemény számára, de a ház reprezentatív helyiségeibe is jutott belőlük. Nagy divat volt lefestetni magukat egy híres ókor rommal, reneszánsz épülettel a háttérben. Ez nem a vagyon fitogtatására szolgált, hanem arra, hogy ezeket az ismereteket otthon elterjesszék, megfelelő beszámolókkal szolgáljanak azok számára, akik nem juthattak el oda (nők, kevésbé vagyonosak stb.). Azonban nem csak az emberi alkotásokra fókuszáltak, hanem az idegen tájak természeti szépségeire és élővilágára is. A tudomány elit dolognak számított, így cél volt, hogy minden ágában megfelelő jártasságot szerezzenek, azaz minimum társalogni tudjanak róla. A tehetségesebbek útikönyvet is írtak saját utazásukról.
A mai gyűjteményeket is el lehet rendezni úgy, hogy a Grand Tour biztosította hatást elérjük. Ehhez kérje lakberendező segítségét.

Gyümölcsös ládák

Gyümölcsös ládákból dekoratív és hasznos tárolók

Kastélyhotel Parádsasvár

A parádsasvári Kastélyhotel a vendég szemével (2015)

Rolók

Előfordulhat egy szoba berendezése során, hogy nincs hely a nagy, karnisra szerelt, lelógó függönyöknek. Sokszor a helyiség jellegéből adódóan (pl.: konyha, fürdőszoba) nem praktikus a nagyobb mennyiségű textília használata az ablakok takarására. Ilyenkor válasszunk valamilyen roló típust. Ezek könnyen kezelhetők, kevés helyet foglalnak és bármilyen, függönynek alkalmas textilből készülhetnek.
Római roló: Leengedett állapotban az ablak előtt kifeszül az anyag. Felhúzáskor vízszintesen, laponként rétegződik a textil. Speciális szerkezet szükséges hozzá. A merevítőpálcákat bevarrják az anyagba. Oldalfalra és ablakkeretre is rögzíthető.
Osztrák roló: A többi rolóhoz képest jóval anyagigényesebb ez a változat. Leengedett állapotban is megmarad az alján a fodrozódás. A bevarrt zsinórok segítségével tudjuk felhúzni, ekkor az anyag hullámokban gyűlik fel a tartólécnél.
London roló: Hasonlít az osztrák rolóhoz, de ez esetben csak két felhúzó zsinór van az anyagban. Felhúzott állapotban a textil a két zsinór között kiöblösödik, a két szélén pedig enyhén lelóg. Kissé játékosabb, kevésbé formális a megjelenése.
Roletta: Mozgatása szerint lehet rugós, gyöngyláncos és motoros kivitelezésű. A textil felhúzott állapotban feltekeredik a tartószerkezetre. A fényáteresztőtől a blackout változatig bármilyet választhatunk. Az anyag leengedett állapotban tökéletesen sima, így letisztult kontúrt ad az ablaknak.
Sávroló: Lényegét a fényáteresztő és a sötétítő részek váltakozása adja, ami csíkos hatást eredményez. A takarás beállításával szabályozhatjuk a bejövő fény mennyiségét. Bár kifejezetten modern megoldásnak számít, klasszikus enteriőrben is jól hasznosítható változat.
Kérje lakberendező segítségét a megfelelő árnyékoló típus kiválasztásához.

Valódi bőr

A valódi bőr már az őskor óta jelen van az ember otthonában. Eleinte csak ruhaként és takaróként használták fel, később, ahogy finomodott a kikészítés minősége, más célra is alkalmazták. Ma a lakberendezésben elsősorban ülőbútorok kárpitanyagaként és szőnyegként találkozunk a bőrrel, pedig sok más felhasználási módja lehet, mely érdekesebbé teszi az enteriőrt. Amennyiben férfias otthon létrehozása a cél, ez még nagyobb hangsúlyt kaphat.
Több gyártó is forgalmaz olyan bútorfogantyút, mely bőrből készült, vagy bőrborítást kapott. A kontrasztos fonallal készült esetleges varrás egy szükséges elemből díszítő motívumot varázsol. Finom részlet például egy konyhabútoron.
Régi házak könyvtárszobáiban sokszor úgy oldották meg a hangszigetelést, hogy az ajtó szoba felőli része vastagon kipárnázott bőrborítású volt, mivel ez a helyiség gyakran a dolgozó szoba szerepét is betöltötte. Ezt steppeléssel, vagy gombozással is díszítették. Ezt az elegáns megoldást a modern korban is felhasználták, például cégvezetők irodájában. Még ha nincs is szükség a hangszigetelésre, nyugodtan elevenítsük fel a hagyományt, mert különleges hangulatot adhat az otthoni irodánknak is.
Régen az íróasztalok lapját is bőr betéttel látták el. A papír nem mozgott rajta írás közben, ugyanis a magas fényű lakkozás, politúrozás igencsak csúszós felületet eredményezett, valamint a könyöknek is kényelmesebb volt. Klasszikus stílusú bútorokat gyártó cégeknél még mindig kapható ilyen íróasztal.
Különféle használati- és dísztárgyakat is találhatunk bőrrel borított változatban ma is. Nem csak természetes és elegáns anyag, de tartós is. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: tároló dobozok, levélbontó kés és nagyító nyele, kézműves faliképek, poháralátét.
Mostanában egyre nagyobb divat a műbőr fali panelek használata az otthonokban, elsősorban látványelemként. TV készülék mögé, a kábelek elrejtésére is alkalmas, de könnyű tisztíthatósága miatt előszobai fogas-fal és ágy melletti falvédő szerepben is helytáll. Aki nem szereti otthonában a műanyagot, valódi bőrből is megrendelheti, hiszen ezek mindig egyedi méretben készülnek.
Kérje lakberendező segítségét otthonának berendezéséhez akkor is, ha ragaszkodik egy bizonyos anyag használatához.

Tetőablak függönyözése

Tetőtérben sokaknak okoz problémát az árnyékolás. Rolettával, ablak fóliával, reluxával persze könnyen megoldható, de aki klasszikus stílusú, dekoratív függönyt szeretne ebbe a helyiségbe is, annak nincs könnyű dolga.
A ferde síkban lévő tetőablakoknál két karnis felhelyezése nyújthat megoldást. A felső, ablaknyílás feletti ugyanazt a funkciót látja el, mint egy átlagos ablak esetében. Az alsó viszont a függöny anyagának megtartásában kap szerepet. Az alsót az ablaknyílás alá helyezzük el. Mindkettő kétoldalt lógjon túl a nyíláson, pont úgy, mint más helyiségekben. Hosszú, földig érő függönynél a textilt egyszerűen berakjuk az alsó karnis mögé. Amikor be van húzva, a rúd akkor is megtartja az anyagot a ferde síkon. Rövid függönynél azonban a textilbe be kell húzni az alsó karnist is, ugyanúgy, mint felül. Mindkét esetben egy, vagy két oldalra elhúzható változatot is készíttethetünk. Természetesen a függöny a karnishoz itt is bármely szokott módon kapcsolódhat (karikákkal, textil fülekkel, bújtatóval, stb.).
Függőleges falon lévő, de majdnem az egész falat elfoglaló ablaknál az okozhat gondot, hogy a ferde tetőrész találkozása miatt nincs elég hely a karnis számára az ablak felett. Ezt még nehezíti, ha maga az ablak sem négyzetes alakú, hanem követi a tető vonalát. Profi függönyös cég segítségét célszerű kérni, hogy a végeredmény szép legyen. A függöny hosszának követnie kell az ablak vonalát. Ez esetben is két karnisra lesz szükség, a ferdeség miatt azonban a rögzítés már nem szabadon választható, hiszen a karikák például lecsúsznának a karnison a gravitáció miatt.
Amennyiben a függőleges részen lévő ablak túl kicsi, vagy nem szimmetrikusan helyezkedik el, egy látványosabb függöny megoldással javíthatunk az összképen. Az egész falrészt befedő, a szoba berendezését kiegészítő textillel a nagyobb nyílászáró érzését kelthetjük és az amúgy hátrányos kinézetű falrészből fókuszpontot varázsolhatunk. A függönyelkötő bojtok és falara szerelhető dekoratív konzolok jó szolgálatot tesznek majd.
Kérje lakberendező segítségét a tetőtéri függönyözés megoldásához is.

Színpárok 26.

Színpárok: kék-szürke