Arhívum | április 2019

Provence-i stílus

A provence-i stílus már hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend világszerte. Talán az fogja meg leginkább az embereket benne, hogy teljes nyugalmat áraszt.
A francia vidéki stílus esszenciáját foglalja magában. A házak általában terméskőből épültek, vakolatlan falaikkal a táj szerves részeivé váltak. Az ablakokon zsalugáterek vannak, hiszen az erős napsütéstől védeni kell a belső tereket. Ez szükségtelenné teszi a nehéz drapériákat és függönyöket, az ablakokra általában csak pamutból készült fényáteresztő függöny kerül. A földszinten ablakok helyett gyakran francia ajtók vannak. A terasz kinti szobaként funkcionál. Mivel itt kedvezően meleg az éghajlat, az étkezések nagy része is itt zajlik. Egy pergola vagy nagyobb fa árnyékában helyezik el az asztalt.
A házat a vastag falak megvédik a túlzott felmelegedéstől. A nyílászárókat nyitva hagyják, így a hűs szellő át tudja járni a belső szobákat is. A falak világosra vannak festve. A közösségi terekben és fürdőszobákban a padló terrakotta vagy kő burkolatú, a hálószobákban pedig öreg fapadló van. A fából készült bútorok és a régi berendezési tárgyak kopott eleganciája adja meg a hangulatot. Fontos tény, hogy ezek mind eredeti, generációkat kiszolgált darabok, azaz nem újonnan lefestett, majd visszakoptatott technikával készültek. A családban öröklődnek vagy a bolhapiacról kerülnek ide. Alapos tisztítás után már mehetnek is a helyükre. A kovácsoltvas kiegészítők, kisbútorok is gyakoriak. Ezek sokszor világos színűek (törtfehér, krémszín, zöld). A konyhában a tálalószekrény, a hatalmas tömörfa asztal és a kőből készült kandalló a legjellemzőbb berendezési elem. Az egész házban minden kézzel készült, természetes, helyi alapanyagokból. A natúr színek uralmát visszafogott árnyalatok törik meg (kékek, zöldek, rózsaszínek, lilák). A dekorációban is a természet nyilvánul meg. A virágok közül a levendula vezeti a sort, de a mezei virágok is kedvelt díszítő elemek.
Kérje lakberendező segítségét a provence-i hangulat megteremtéséhez otthonában.

Facebook

Szolgáltatások

Classic Interiors:
– lakberendezési tervezés
– lakberendezési tanácsadás
– home staging
– Feng Shui alapú lakberendezés és tanácsadás
– szín- és stílustanácsadás
Referenciák és további információk:
https://classicinteriors.hu/hu/referenciak

Facebook

Festékpaletta 18.

Növények inspirálta zöld festékpaletták

Facebook

Viktoriánus tojások

Viktoriánus stílusú húsvéti tojások

Facebook

Természetes tojásfestékek

Közeleg a húsvét, hamarosan itt a tojásfestés ideje. A bolti, mesterséges festékek helyett használjunk inkább természetes színezőanyagokat erre a célra. Számos zöldség és gyümölcs tartalmaz könnyen oldódó, intenzív pigmenteket.
Tegyünk egy lábasba vizet és a festéknek használt anyagot. Forraljuk 30 percig, majd vegyük le a tűzről. Adjunk hozzá sót és 20%-os ecetet. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük bele a főtt tojásokat. Célszerű fehér héjú fajtát választani, sokkal egyértelműbb árnyalatokat kapunk. A színmélységet bizonyos fokig befolyásolhatjuk azzal, mennyi ideig hagyjuk ázni a lében a tojásokat. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk megszáradni őket egy rácson. Ahány színt szeretnénk, annyiszor kell a fenti folyamatot elvégeznünk.
Mivel a természetes anyagok jóval kiszámíthatatlanabbak, mint a vegyi anyagok, készüljünk fel arra, hogy nem mindig a várt eredményt kapjuk. Ugyanabban a festéklében ázó tojások színe sem lesz feltétlenül egyforma. A teljesség igénye nélkül néhány természetes festékanyag és az azokkal elérhető színek:
Spenót, petrezselyem – világoszöld
Kávé – világosbarna
Vöröshagyma héja – halvány narancssárga
Lilakáposzta – világoskék
Áfonya – kék
Cékla, lilahagyma héja – rózsaszín
Sáfrány, kurkuma, sárgarépa – sárga
Vörösbor – halvány lila
Az így elérhető színek sokkal kevésbé intenzívek, mint amit mesterséges festék használatával kapunk és amihez talán inkább hozzá vagyunk szokva. Ezek a pasztell árnyalatok szinte minden klasszikus stílusú enteriőrben jól mutatnak majd.

Facebook

Ehető dekoráció 4.

Ehető dekorációk húsvétra

Facebook

Edénytartó

Saját kezűleg elkészíthető, függesztett edénytartók, az újrahasznosítás jegyében

Facebook

Feng Shui – egészség

Ha gyakran szenvedünk valamilyen betegségben vagy a közérzetünkkel, életkedvünkkel kapcsolatban tapasztalunk negatív változásokat, érdemes Feng Shui alapon megnézni otthonunkat és a ruhatárunkat.
Az öt elem által ránk gyakorolt hatások az egészség életterületre is befolyással bírnak. Egy-egy elem túlzott használata ugyanúgy nem jó, mint amikor túl kevés van belőle. A Feng Shui lényege alapvetően is az egyensúly megteremtése és megtartása. Például a víz elem hiánya okozhat feledékenységet, túlzott jelenléte pedig érzelmi bizonytalanságot. Egy-egy szín visszavezethető természetesen az öt elem valamelyikére, így azoknak az eltúlzott alkalmazása vagy éppen hiánya szintén okozhat egészségügyi tüneteket. Például a piros hiánya okozhat bőrszárazságot, túltengése pedig türelmetlenséget, dühöt is. A hiányt pótolni az adott elemre jellemző színekkel, formákkal, anyagokkal vagy a Feng Shui tápláló körének megfelelő elemével tudjuk. A túltengést kiegyensúlyozni (ha nincs lehetőség arra, hogy egy részét eltávolítsuk) a Feng Shui gátló ill. ellenőrző körének megfelelő elemével tudjuk. Például túlzottan kevés fém elem esetén fekete-fehér mintákkal is segíthetünk, visszafogni pedig a tűz és a víz elem segítségével lehet. Mivel a Bágua térkép területei is egy-egy elemhez tartoznak, ezen területek részbeni vagy teljes hiánya is megmutatkozhat ilyen módon.
A Jin és a Jang minőség is befolyással bír életünkre. Általában mindenkiben megtalálhatók mindkét elemre jellemző vonások. Ha azonban valami miatt kibillen az egyensúly, akkor negatív egészségügyi hatásai is lehetnek. Túlzott Jin esetén például nyirkos bőr, depresszió, túlzott Jang esetén például stressz, székrekedés. Ezért az öltözködésünkre is figyeljünk oda (színek, minták, anyagok).
Érdemes figyelmet fordítani egyéb, az egészségünkre hatással lévő dolgokra, melyek nem feltétlenül tartoznak a Feng Shui témakörébe. Ilyen a vízér, a földsugárzás és az elektroszmog mértéke. Ha van rá lehetőségünk, ezeket is méressük be, különösen, ha hosszú távon (nyilvánvaló ok nélkül) feszültek vagyunk, rosszul alszunk, felébredve sokszor fáj valamilyen testrészünk. Ez utóbbit okozhatja például az is, ha a mennyezeti látszó gerenda azon testrész fölött halad át. Új ingatlan vásárlása előtt megéri utána nézni a fentieknek.
Hosszabb távon kialakuló és meglévő jelenségekről volt szó. Kérje Feng Shui-ban jártas lakberendező segítségét otthonának térelemzéséhez.

Facebook

Mini labirintus

Mini labirintus a hátsó kertben – dekoratív térkitöltés és játékos kihívás

Facebook

Cseresznyefa

Japánban elkezdődött a cseresznyefa virágzás (sakura) ünnepe. A halvány rózsaszín virágok ihletet adhatnak egy szoba berendezéséhez is.

Facebook