Arhívum | július 2016

Konzervdobozból

Néhány ötlet az üres konzervdobozok újrahasznosítására

Facebook

Sötét falak

Bátran használjunk a falakon sötét színeket: elegáns, hangulatos és látványossá teszi a teret

Facebook

Lingel bútor

Lingel Károly 1864-ben alapította vállalkozását, mely bútorgyárrá nőtte ki magát. Később két fia is csatlakozott hozzá, így jött létre a Lingel Károly és Fiai Első Magyar Faáru- és Bútorgyár nevű cég.
Legismertebb és legkeresettebb termékük az úgynevezett amerikai típusú könyvszekrény volt. Eredetileg az USA-ban gyártottak ilyet, de hamarosan elterjedt Európában is. Ez gyakorlatilag egy önálló elemekből összeállítható szekrénysor, melynek polcai üvegezett, felfelé nyíló és betolható ajtókkal védettek, így a könyvek nem porosodnak, mégis jól látszanak és díszítik a szobát.
Ez a szekrény része volt az irodabútor családjuknak. Lingel felismerte a bürokrácia terjedését és az azzal járó keresletet, ezért kezdett el íróasztalokat, postai pultokat, különféle tároló szekrényeket gyártani.
A két háború között már konyhába és lakószobába szánt bútorcsaládokat is készítettek. Ezek alkalmasak voltak a tömegtermelésre, így gyorsan ki tudták szolgálni a nagyobb számú megrendeléseket is. A tervezés során figyelembe vették az Art Déco térhódítását.
Az államosításkor BUBIV néven olvasztották be a céget, de 1997-ben a család újra indította azt, így replikaként ismét kapható a könyvszekrény. Az eredeti darabok nagyon keresettek az aukciókon. Nem csak értékesek, de szépek és praktikusak is. Tökéletesen illenek egy klasszikus stílusú könyvtárszobába.

Facebook

Thomas Kinkade 5.

Válogatás Thomas Kinkade tengerparti képeiből

Facebook

Baldachinos ágy helyett

Ha nincs elég hely egy valódi baldachinos ágynak…

Facebook

Díszlécezés

A díszlécek nem csak dekoratívak és elegánsak, de javítják a helyiség adottságait is. Mivel tagolni lehet velük a falakat, az alacsony belmagasságot tágasabbnak érezhetjük, míg a túlzottan nagy belmagasságot segítenek a szemnek felosztani, jobban befogadni. A lécek közti különböző területeket gyakran más színre festik, vagy eltérő burkolatot kapnak.
Régen a díszlécezés tömör fából, vagy gipszből készült. Nagy részük gazdagon faragott volt, ami kiegészítette az építészeti elemeket. Ma már tömeggyártásban, festhető polisztirol habból is készülnek. Ez utóbbiak felrakása nagyon könnyű, számos méretben és mintával kaphatók.
A lábazati léc kerül legalulra, a padló és a fal találkozásához. Egyik oldala teljesen egyenes, ez simul fel a falra. Fából, vagy préselt lemezből készül, mely szintén könnyen festhető, de vizes helyiségekbe már számos csempe családban találunk ilyet. Méretét a szoba arányai határozzák meg, általában 8-12 cm magasságú (de maximum 20 cm). Feladata a padló esetleges egyenetlenségének elfedése és a fal védelme például a bútorok lábai okozta karcolódástól.
Magyarul talán párkányzati lécnek (dado rail) hívhatjuk a 85-90 cm magasságra kerülő díszlécet. Az ez alatti területet sokszor fa panelekkel burkolják, mely megvédi a fal alsó részét a káros behatásoktól. Magassága régen a székek háttámlájával is egy magasságba esett (chair rail), ezért arra is alkalmas volt, hogy megvédje a tapétát, vagy a festést, amikor azokat a falhoz tolják. Később már inkább díszítő szerepet kapott.
A képléc teljes mértékben funkcionális elem: nagyméretű, keretezett képeket akasztanak rá drótok és kampók segítségével. Megtartja azok jelentős súlyát, és a vakolt, vagy gipsszel díszített falak sem sérülnek. Belmagasságtól függően 210-270 cm közé teszik fel.
A korona párkány a fal és a mennyezet találkozásához kerül. Befejezettséget ad, keretbe foglalja a helyiséget. A sarkoknál pontosan szögbe kell vágni, hogy a két rész találkozása szép legyen. Holkerlécnek hívják azt a változatot, melynek vonalai gyakorlatilag egy derékszögű háromszöget formáznak és pontosan a sarokba kell felragasztani. Mivel eltakarják a függőleges és a felső vízszintes találkozását, növelik a belmagasság érzetet.
Az alap díszlécezésen kívül még más, hasonló díszítőelemeket is alkalmazhatunk. Kérje lakberendező segítségét a tervezéshez!

Facebook

Kerti partikhoz

Saját kezűleg elkészíthető dekorációs ötletek kerti partikhoz

Facebook

Inspiráció 8.

Merítsünk ihletet a hűsítő fagyizásokból

Facebook

Lépcső alatti tér kihasználása

Legtöbben azt gondolják a házban lévő lépcső alatti kis területről, hogy csak tárolóként hasznosítható. Tároló helyből mindig kevés van, éppen ezért ez egy nagyon jó megoldás. Beépített, egyedi bútorokkal tökéletes a kihasználtság. Azonban nem csak erre lehet pluszban szüksége az ott lakóknak, más funkció is illik ehhez a kis térhez.
Kedvenc könyvünket egy kuckós sarokban olvasgatni a legjobb. Építsünk be egy padot a lépcső alá, tegyünk rá kényelmes ülőpárnát, bástyázzuk körbe puha díszpárnákkal, szereljünk fel egy fali lámpát és máris kész a tökéletes könyvmoly menedék.
Otthoni irodára egyre inkább szükségünk van, de nem mindig áll rendelkezésre külön helyiség erre a célra. A lépcső alá kényelmesen befér egy kisebb íróasztal, amit akár körbe is polcozhatunk, így nem csak a laptopnak lesz hely, hanem irodaszereknek és néhány iratnak is.
Sokak vágya külön mellékhelyiség a vendégek számára. A szélesebb lépcső alatt, okosan elrendezve megteremthetjük ezt. Ide elegendő egy kagyló, egy kézmosó és egy törölköző tartó. Legyen mindegyik falra szerelhető változat, így nagyobbnak tűnik majd a tér.
Ha a lépcső közvetlenül a bejárati ajtó mellett van, használjuk ki a lehetőséget egy kényelmes előszobai fogadó rész kialakításához. Külön szekrény helyett ide kerülhet az akasztó a kabátoknak, polc a cipőknek és egy párnázott ülőke.
Ez csak néhány a számos megoldás közül. Kérje lakberendező segítségét, hogy kiaknázhassa az otthonában rejlő összes lehetőséget!

Facebook

Fa házak

Megfelelő védelemmel ellátva a fa borítású házak nem csak szépek, de tartósak is

Facebook