Archívum

Indigó

Az indigó egy sötét, de nem élénk kékeslila árnyalat. A szivárvány kék melletti, legbelső színe. Nevét a természetes kék festékről kapta, melyet az indigócserjéből nyernek ki.
Akik szeretik a sötét színeket otthonukban, azok bátran használhatják akár mind a négy falfelületen is.  Mélységet ad a térnek, ugyanakkor eleganciát is sugároz. Ha más színekkel akarjuk párosítani, figyeljünk egyértelmű lila tónusára. Ennek köszönhető, hogy kevésbé formális hatású, mint a hasonló tónusú és intenzitású, de egyértelműen kék színek. Mind hófehérrel, mind pedig természetes, natúr színekkel jól kombinálható. Férfias enteriőr eléréséhez válasszuk hozzá a barna árnyalatait.

Facebook

Türkiz 2.

A türkiz egy élénk, vidám, zöldet tartalmazó kék árnyalat. A karibi vizek és a mediterrán tenger színe, ezért elsősorban a vízre, a tengerpartra asszociálunk általa. Nagyon jó kiegészítő szín a semleges árnyalatok mellé (fehér, szürke, bézs, barna stb.), vitalizálja a teret. Közkedvelt a lakberendezésben. Nagyobb mennyiségben inkább napos helyiségekben használjuk. Nevét a féldrágakőről kapta.

Facebook

Festékpaletta 28.

Kékeslilák, mályvák, bíborlilák – egyik sem átlagos vagy „biztonságos” választás, de kellemesen megnyugtató hangulat érhető el általuk

Facebook

A 2022-es év színe

A Pantone cég minden decemberben kihirdeti a következő év színét, ami hatással van a lakberendezésre is. 2022-ben az év divatszíne a 17-3938 számú Very Peri, ami magyarul „nagyon meténg”-et jelent. Kifejezetten erre az alkalomra alkották meg.
Ez egy puha, kellemes liláskék árnyalat, mely szinte pasztellnek hat, pedig nem az. A kéket vörös helyett inkább rózsaszínnel keverték, ez adja a kissé légies hatását. Mivel jóval több benne a kék, mint a rózsaszín, így a kékek közé sorolható. Nyugalmat áraszt, ugyanakkor kíváncsiságot is ébreszt a szemlélőben.
Közepesen sötét árnyalat, ezért nagyobb mennyiségben is használható. Jól illik a vidéki és shabby chic stílusokhoz, gyerekszobába, hálószobába, de akár otthoni irodába is. Egy semleges színekből álló palettát tökéletesen felfrissít, mivel hűvös árnyalat.
Kérje lakberendező segítségét, hogy otthonában stílusosan jelenjen meg a 2022-es év színe.

Facebook

Kék-fehér

A kék-fehér olyan klasszikus párosítás, mely soha nem megy ki a divatból

Facebook

Festékpaletta 26.

Friss kékek palettái az intenzívtől a visszafogott tónusokig

Facebook

Tengerészkék

A tengerészkék egy igazán sötét árnyalat, mely eleganciát és mélységet ad a térnek. Használhatjuk fekete helyett is, ha az túl ridegnek vagy komornak hatna. Nevét a brit Királyi Haditengerészet tisztjei által 1748 óta viselt ruha színéről kapta, melyet világszerte számos ország tengerészete átvett. Fehérrel párosítva mutat a legjobban.

Facebook

Delfti csempe

A delfti fazekasság fellendülése az 1600-as évek közepén a Holland Kelet Indiai Társaság által importált kínai porcelán termékek népszerűségének volt köszönhető. Az ónmázas cserépedények olcsóbb alternatívát jelentettek a drága import helyett. Az 1640-es években a delfti fazekasok tettek először monogramot, illetve céges jelzést a csempékre, ezzel művészi szintre emelve azokat.
A fehér máz jól imitálta a porcelán fehérségét. A kézzel festett minta legtöbbször egy csodás kék árnyalat, de gyakori a barna színű is. A delfti termékek eleinte a kínai motívumokat másolták, később azonban áttértek a holland életből vett mintákra, mint például a tulipán, a szélmalom, a hajó és a földművelő jelenetek. Egy kalapos sellőt ábrázoló minta már 1650 óta forgalomban van, mind a mai napig! A több darabból összeálló nagyobb minták is kedveltek, például konyhai cseppfelfogók esetében.
Ahogy a középosztály gazdagodott, úgy engedhették meg egyre többen a csempe használatát otthonukban. A kandallók körül és a konyhákban találjuk a legtöbbet, mert könnyű volt tisztítani. Más európai országokba is eljutott a delfti csempe. Angliában egy új technikának, a transzfer nyomtatásnak köszönhetően sorozatgyártásban is készítettek ilyen stílusú csempéket.
Néhány holland cég még mindig az eredeti módszerrel gyártja ezeket a termékeket, így újonnan is rendelhetők, nem csak antik darabokat találni. Igazán látványos fókuszpont alakítható ki a segítségükkel, gyakorlatilag bármilyen helyiségben. Ehhez kérje lakberendező segítségét.

Facebook

Saját munka 33.

Pályázatra terveztem: modern farmház stílus egy vidéki kis faluban épülő családi házban

Facebook

A 2020-as év színe

A Pantone cég minden decemberben kihirdeti a következő év színét, ami hatással van a lakberendezésre is. 2020-ban az év divatszíne a 19-4052 számú Classic Blue, ami magyarul klasszikus kéket jelent.
Ez egy megnyugtató, közepesen sötét kék, mely ugyan hűvös, mégsem túl hideg szín. A klasszikus jelző már sugallja, hogy olyan árnyalat, ami időtálló, elegáns és harmóniát áraszt. A régi értékek visszahozatalát szimbolizálja.
Alapszínnek és fókuszpontnak is kiváló. Mivel nem élénk árnyalat, nagy mennyiségben is bátran használhatjuk, akár mind a négy falfelületen. Könnyen feldobható vele egy semleges színpaletta anélkül, hogy túlzottan meghatározó lenne a jelenléte. A kék nem ételszín, ezért konyhában és étkezőben csak jelzés értékkel, visszafogottan alkalmazzuk. Szinte bármilyen stílushoz jól illik.
Kérje lakberendező segítségét, hogy otthonában stílusosan jelenjen meg a 2020-as év színe.

Facebook