Anyák napja régi képeslapokon
Arhívum | április 2015
Shabby Chic
A shabby chic napjainkban nagyon népszerű lakberendezési irányzat. Viszonylag könnyen megvalósítható bármilyen otthonban.
A shabby chic enteriőr nőies, világos, kicsit kopottas hatású, ennek ellenére elegáns. Uralkodó színei: fehér, szürke, púderkék, rózsaszín, krémszín, halványzöld, drapp. A bútorok fából készültek, az ülőbútorok kényelmesen puhára kárpitozottak, esetleg vesszőfonatosak. Alapvetően francia stílusjegyeket hordoz. Bár vidékies az összhatás, mégis megállja a helyét akár főúri környezetben is. A kétajtós hatalmas ruhásszekrény, a Bergére karosszék, a textilek sokfélesége adja meg a fényűző, mégis visszafogott hangulatot. Olyan érzés, mintha a vidéki kastélyunkban töltenénk a nyári szabadságunkat.
Saját kezűleg is előállíthatjuk a berendezést ehhez a stílushoz. A bolhapiacon vásárolt régi bútorokat fessük le, például törtfehérre, majd antikoljuk egy kevés umbrabarnával. Másik módszer, ha a fedőfestéket a bútor szélein, a fiókok fogantyújánál és a lábak alján visszacsiszoljuk a sötétebb alapszínig. Ez a hosszú évek használatából eredő kopást utánozza. A kiegészítőknél is kerüljük az erős színeket. Fontos díszítőelem a virágcsokor, melyet gyakorlatilag bármiben elhelyezhetünk, legyen az locsolókanna, befőttes üveg, régi kekszes doboz, stb. Elsősorban pasztell színű virágokat válogassunk, amelyek illenek a vidékies környezethez. Ilyen például a levendula, a rózsafélék, a gyöngyike, a tulipán, a mezei virágok, stb. A textilek közül a természetes alapanyagúakat részesítsük előnyben, amilyen a pamut és a lenvászon is. Anyagában mintás, vagy teljesen egyszerű szövésű a legmegfelelőbb, valamint a toile minta, ami mindössze két színt használ. Bánjunk velük bőkezűen, használjunk egyszerre többfélét, egy adott szín különböző árnyalatait. Fémes kiegészítők számára az antik ezüst, vagy az antik arany a legjobb választás.
Ha Ön is kedveli a shabby chic-et, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá a megvalósításhoz, kérje lakberendező segítségét.
Színpárok 5.
Fészerek
Formális étkezés
A formális étkezéseken való részvétel sokaknak okoz gondot. Ha csak az otthoni baráti vacsorának szeretne fényűzőbb környezetet adni, akkor is hasznos lehet az alábbi rövid összefoglaló:
Az abrosz lehetőség szerint legyen egyszínű, vagy anyagában mintás, célszerűen fehér, vagy krémszínű, keményített és vasalt állapotban. Ez semleges hátteret biztosít az étkészletnek és magának a felszolgált ételnek is. Az asztal szélétől számítva kb. 30 cm-t lógjon le, így kényelmesen alá fér a vendégek lába. Ha futót is helyezünk a közepére, akkor annak színével kell a szalvéták színének is harmonizálnia. Ellenkező esetben a szalvéta is az asztalterítő anyagából készüljön, vagy legalább ugyanolyan színű legyen, de mindenképpen textil. Ezt a tányér közepére, vagy a villáktól balra helyezzük el.
Az úgynevezett ültető tányér várja a vendégeket, amikor helyet foglalnak. Erre rakják rá a különböző fogásokat tartalmazó tányérokat, melyeket minden fogás után leszednek. A desszert előtt az ültető tányért is elviszik. Ha a tányéron van minta, címer, vagy más dísz, az legfelülre kerül, hogy a vendéggel szembe nézzen.
Az összes használandó evőeszközt előre kikészítik az ültető tányér köré. Felhasználási sorrendjük: kívülről befelé. A tányér jobb oldalára kerülnek a kések (előétel, saláta, főétel), élükkel a tányér felé, valamint a leveses kanál. A bal oldalra teszik a villákat, azonos sorrendben. A tányér fölé kerül a desszertes villa, nyelével balra és a fölé a desszertes kanál, nyelével jobbra. A zsemletányér az ültető tányértól balra helyezkedik el, rajta a vajazó késsel.
A poharak az ültető tányér jobb oldalán, a kések felett kapnak helyet. Maximum négy pohár kerülhet ide, négyszög alakban, vagy méret szerint jobbra csökkenő sorrendben. Ezek a vizes-, vörösboros-, fehérboros- és aperitif poharak. Az összeállítás természetesen változhat a felszolgált italoktól függően. A pezsgőspoharat nem készítik ki előre.
Az ültető kártya a desszertes evőeszközök fölé kerül, a só- és borsszóró pedig a villák fölé. Asztaldísznek olyan kompozíciót válasszunk, amely fölött/alatt a szemben ülők akadálytalanul láthatják egymást, így az nem zavarja a beszélgetést. A kényelmes étkezéshez egy ember helyigénye kb. 60 cm – ezt a terítésnél vegyük figyelembe.
Formális, ízléses vendéglátási előkészületekhez kérje stílustanácsadó segítségét.