Arhívum | április 2015

Régi képeslapok 2.

Anyák napja régi képeslapokon

Facebook

Shabby Chic

A shabby chic napjainkban nagyon népszerű lakberendezési irányzat. Viszonylag könnyen megvalósítható bármilyen otthonban.
A shabby chic enteriőr nőies, világos, kicsit kopottas hatású, ennek ellenére elegáns. Uralkodó színei: fehér, szürke, púderkék, rózsaszín, krémszín, halványzöld, drapp. A bútorok fából készültek, az ülőbútorok kényelmesen puhára kárpitozottak, esetleg vesszőfonatosak. Alapvetően francia stílusjegyeket hordoz. Bár vidékies az összhatás, mégis megállja a helyét akár főúri környezetben is. A kétajtós hatalmas ruhásszekrény, a Bergére karosszék, a textilek sokfélesége adja meg a fényűző, mégis visszafogott hangulatot. Olyan érzés, mintha a vidéki kastélyunkban töltenénk a nyári szabadságunkat.
Saját kezűleg is előállíthatjuk a berendezést ehhez a stílushoz. A bolhapiacon vásárolt régi bútorokat fessük le, például törtfehérre, majd antikoljuk egy kevés umbrabarnával. Másik módszer, ha a fedőfestéket a bútor szélein, a fiókok fogantyújánál és a lábak alján visszacsiszoljuk a sötétebb alapszínig. Ez a hosszú évek használatából eredő kopást utánozza. A kiegészítőknél is kerüljük az erős színeket. Fontos díszítőelem a virágcsokor, melyet gyakorlatilag bármiben elhelyezhetünk, legyen az locsolókanna, befőttes üveg, régi kekszes doboz, stb. Elsősorban pasztell színű virágokat válogassunk, amelyek illenek a vidékies környezethez. Ilyen például a levendula, a rózsafélék, a gyöngyike, a tulipán, a mezei virágok, stb. A textilek közül a természetes alapanyagúakat részesítsük előnyben, amilyen a pamut és a lenvászon is. Anyagában mintás, vagy teljesen egyszerű szövésű a legmegfelelőbb, valamint a toile minta, ami mindössze két színt használ. Bánjunk velük bőkezűen, használjunk egyszerre többfélét, egy adott szín különböző árnyalatait. Fémes kiegészítők számára az antik ezüst, vagy az antik arany a legjobb választás.
Ha Ön is kedveli a shabby chic-et, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá a megvalósításhoz, kérje lakberendező segítségét.

Facebook

Színpárok 5.

Színpárok: sárga-piros

Facebook

Fészerek

Praktikus és hangulatos fészerek – üde színfolt a kert végében

Facebook

Formális étkezés

A formális étkezéseken való részvétel sokaknak okoz gondot. Ha csak az otthoni baráti vacsorának szeretne fényűzőbb környezetet adni, akkor is hasznos lehet az alábbi rövid összefoglaló:
Az abrosz lehetőség szerint legyen egyszínű, vagy anyagában mintás, célszerűen fehér, vagy krémszínű, keményített és vasalt állapotban. Ez semleges hátteret biztosít az étkészletnek és magának a felszolgált ételnek is. Az asztal szélétől számítva kb. 30 cm-t lógjon le, így kényelmesen alá fér a vendégek lába. Ha futót is helyezünk a közepére, akkor annak színével kell a szalvéták színének is harmonizálnia. Ellenkező esetben a szalvéta is az asztalterítő anyagából készüljön, vagy legalább ugyanolyan színű legyen, de mindenképpen textil. Ezt a tányér közepére, vagy a villáktól balra helyezzük el.
Az úgynevezett ültető tányér várja a vendégeket, amikor helyet foglalnak. Erre rakják rá a különböző fogásokat tartalmazó tányérokat, melyeket minden fogás után leszednek. A desszert előtt az ültető tányért is elviszik. Ha a tányéron van minta, címer, vagy más dísz, az legfelülre kerül, hogy a vendéggel szembe nézzen.
Az összes használandó evőeszközt előre kikészítik az ültető tányér köré. Felhasználási sorrendjük: kívülről befelé. A tányér jobb oldalára kerülnek a kések (előétel, saláta, főétel), élükkel a tányér felé, valamint a leveses kanál. A bal oldalra teszik a villákat, azonos sorrendben. A tányér fölé kerül a desszertes villa, nyelével balra és a fölé a desszertes kanál, nyelével jobbra. A zsemletányér az ültető tányértól balra helyezkedik el, rajta a vajazó késsel.
A poharak az ültető tányér jobb oldalán, a kések felett kapnak helyet. Maximum négy pohár kerülhet ide, négyszög alakban, vagy méret szerint jobbra csökkenő sorrendben. Ezek a vizes-, vörösboros-, fehérboros- és aperitif poharak. Az összeállítás természetesen változhat a felszolgált italoktól függően. A pezsgőspoharat nem készítik ki előre.
Az ültető kártya a desszertes evőeszközök fölé kerül, a só- és borsszóró pedig a villák fölé. Asztaldísznek olyan kompozíciót válasszunk, amely fölött/alatt a szemben ülők akadálytalanul láthatják egymást, így az nem zavarja a beszélgetést. A kényelmes étkezéshez egy ember helyigénye kb. 60 cm – ezt a terítésnél vegyük figyelembe.
Formális, ízléses vendéglátási előkészületekhez kérje stílustanácsadó segítségét.

Facebook

Babaház anno

Antik babaházak: otthonok miniatűr, élethű másai kívül-belül

Facebook

Variációk 4.

Variációk egy témára: növények

Facebook

Feng Shui

A Feng Shui alapú lakberendezés célja az egyén és környezetének egyensúlyba hozása. Lényege az energiák és tárgyak harmóniája, az elemek és stílusok összhangja. Sokkal összetettebb és komolyabb lakberendezési irányzat annál, mint amit általában gondolnak róla.
A Feng Shui kifejezés hallatán a legtöbb ember a színes mandalákra, fojtogató füstölőkre és Buddha szobrokra asszociál, pedig ezek az ismeretek nagy múltra tekintenek vissza. A Feng Shui független a helytől és a stílustól is. Ezek az energiák ugyanúgy működnek a minimál vagy a barokk enteriőrben, Japánban éppúgy, mint hazánkban. Alapvetően kétféle módon tekinthetünk egy lakásra vagy házra:
A térszervezés alapja az egyes helyiségek külön egységként kezelése, mivel mindegyikhez hozzárendelhetők a Jin vagy a Jang jellemzők, a színek, a formák, az anyagok és a motívumok. Ez az elsődleges módszer a környezet harmonikusabbá tételére.A Bágua térkép használatával az otthont egy egységként kezeljük. A teljes alapterületet osztjuk fel kilenc egyenlő részre, ahol minden résznek adottak a térkép szerinti jellemzői. Itt már fontos szerepet kap a tájolás is. Az egyes területeket kell a kívánt végeredmény szerint erősíteni vagy gyengíteni, illetve a hiányokat pótolni.Bármelyiket is alkalmazzuk, gondolnunk kell arra, hogy az elv ugyan általános, de a felhasznált eszközök más-más jelentéssel bírhatnak kultúránként, vagy akár országonként is. Például a delfin, mint motívum, mást jelent egy olyan régióban, ahol valóban élnek vadon ilyen állatok, mint egy olyanban, ahol nem a környezet szerves részei. 
Nagyon oda kell figyelni a Feng Shui alkalmazásakor a felhasznált tárgyak, a terek és az ott élő emberek viszonyára, így kérje olyan lakberendező segítségét, akinek ez irányú tudása biztos alapokon nyugszik!
Facebook

Fürdőkádak

Szabadon álló kádak lábbal, vagy anélkül

Facebook

1950s

Azok az 50-es évek…

Facebook