Archívum

Modern farmház stílus

Hazánkban is megjelent az úgynevezett modern farmház stílus, mely külföldön már évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Nem mindig egyértelmű, miben is különbözik ez a hagyományos farmház stílustól.
Az eredeti, klasszikus változat legfőbb jegyei a natúr színpaletta, vintage kiegészítők, kevert bútortípusok a vidéki stílushoz illeszkedően, melyek nagy része antik vagy régiség, természetes faanyagok és rusztikus hangulat. Ezzel szemben a modern változat keveri a fenti elemeket az egyenes/egyszerű vonalakkal, ipari jellegű kiegészítőkkel, sokkal több fehér színt használ és jóval letisztultabb megjelenést kíván elérni. Sokkal kevésbé rusztikus. A faanyagok nem feltétlenül régiek, csak természetes színűek. A terek mindkét esetben tágasak, egybenyitottak, a belmagasság nagy. Megmarad a látszó gerendázat is. A használt fém kiegészítők gyakran feketék, de a galvanizált fém és a rozsdamentes acél is megjelenik. A bútorok újonnan készültek, megidézve a régiek stílusát és formáját, de sokkal egyszerűbb módon. Az összhatás rendezett, levegős és világos. A praktikusságé a vezető szerep.
A klasszikus farmház stílus több színt használ, melyek ugyan visszafogottak, de bátran vegyíthetők. A modern ezzel szemben a semleges színeket hozza összhangba és csak ritkán használ tényleges színt a palettában. Ha mégis, akkor az már általában jóval erőteljesebb (pl.: mustársárga, tintakék, fűzöld) és fókuszpontként funkcionál. A szürke és fehér árnyalatok dominálnak, mely most nagy divat, ettől is modernebbnek hat az enteriőr.
Kérje lakberendező segítségét otthonának új stílusjegyekkel történő átalakításához.

Farmház stílus

Farmház stílus: natúr színek, természetes anyagok, vintage kiegészítők és dekorációs elemek


Reklámtárgyak

A reklám többezer éves múltra tekint vissza. Erről tanúskodnak például egyiptomi papirusztekercsek, egy kínai bronz tábla, fal- és sziklafestmények Afrikában és Dél-Amerikában. A középkori Európában a lakosság nagy hányada nem tudott olvasni, így képekben hívták fel a figyelmüket a szolgáltatásokra, portékákra (pl.: cégérek). Az első újsághirdetések a XVIII. századi Angliában jelentek meg. A modern reklám atyjának Thomas J. Barratt tekinthető, aki 1890-ben felhasználta Sir John Everett Millais Buborékok c. festményét a Pears szappan reklámplakátjához. 1842-ben Philadelphiában alapították meg az első reklámügynökséget. Az 1920-as évektől már a rádióban is hallhatók voltak hirdetések. Az 1950-es évektől kezdődően a televízió vette át a vezető szerepet a reklámozás terén. A kábeltelevízió megjelenésével (1980-as évek) külön csatornákat indítottak a hirdetés, reklámozás, azonnali vásárlás közvetítésére. Az 1990-es évektől az internet új távlatokat nyitott ezen a téren. Természetesen ezek mellett még mindig nagy számban találhatók nyomtatott hirdetések, például járműveken, óriásplakátokon, szórólapokon. Ide sorolhatók a különböző termékek eredeti csomagolásai is.
A TV-ben, interneten, e-mailen megjelenő hirdetések bár látványosak, de nem kézzel foghatók. Azonban a „régi idők” reklámjai, elsősorban a plakátok, cégérek, reklámtáblák (fa, fém, karton) már nagyon is azok, sőt értékkel is bírnak, éppen ezért nagyon keresettek a gyűjtők körében. Nem csak jó befektetés egy-egy ritkább darab, de nagyszerű dekorációs lehetőség is az otthonunkban: képként a falra akasztva, kandallópárkányra, vagy polcra támasztva, egy vintage kollázs részeként, új funkcióval ellátva (pl.: tálca, asztallap) stb. Méretük, vagy színük segítségével fókuszpontként is működhetnek.
Kérje lakberendező segítségét gyűjteménye tökéletes kiállításához.

Antik-Vintage-Retro

Az alábbi három fogalom használata mindennapos a lakberendezésben és a kapcsolódó irodalomban. Sokszor mégsem egyértelmű, mikor melyiket kell használni egy tárgy leírására.
Antik: 100 évesnél öregebb bútor, műtárgy, vagy kézműves munka jelzője, mely a stílustól független. Gyűjtők számára a kora mellett fontos még az eredetisége, állapota, készítője és hogy mennyire ritka (többdarabos szett esetén a hiánytalan készlet is). Restaurálás során állíthatják vissza eredeti pompájukat.
Vintage: kor szerint a 100 évesnél fiatalabb, de 15 évesnél idősebb tárgyakra használt jelző, ami azonban sokkal inkább vonatkozik az állapotukra, mint a korukra. Az erősen használt, kopott külsejű bútorok, használati tárgyak összefoglaló neve, mely már egy stílust is jelöl. Az eredeti funkciótól eltérő, újragondolt, újrahasznosított, átalakított/felújított tárgyakat is jelenti. Az új tárgyaknak vintage kinézetet adni már egy külön műfajjá nőtte ki magát. Nem egyenlő a shabby chic stílussal.
Retro: az 50-es évektől a (jelenleg) 80-as évekig tartó időszak mindennapi használati- és dísztárgyaira alkalmazott jelző. Ezek koruk szerint „csak” régiek. Az újonnan készült, de ezen időszak stílusát, formáit visszahozó tárgyakat is illethetjük ezzel a jelzővel. A gyűjtőket általában a nosztalgia, az érzelmi kötődés motiválja, de természetesen fontos az eredetiség és az állapot is. Van a retronak egy olyan pejoratív értelmezése, ami inkább divatjamúltat jelent.
Ha bizonytalan, kérje szakértő segítségét egy adott tárgy kormeghatározásához.

Téglából padló

Bontott, vagy szeletelt téglából készülhet padló is – klasszikus vidéki stílusokhoz tökéletes választás

Amerikai vidéki stílus

Az amerikai vidéki stílusnak sok arca van: farmházak shaker gyökerekkel, tengerparti nyaralók, a déli államok viktoriánus házai, hegyvidéki rönkházak, stb. Vannak azonban olyan közös jellemzőik, melyeket felhasználva megidézhetjük ezek hangulatát.
A házakban a konyha általában egy légtérben van az étkezővel és a nappalival, konyhaszigettel elválasztva. A terek tágasak és átláthatók, a belmagasság viszonylag nagy. Gyakori elem a látható gerendázat és a kandalló. Többszintes háznál az emeleten találhatók a hálók és a fürdők, míg a földszinten a közösségi terek, a vendégmosdó, és a dolgozó szoba. Garázs és/vagy kocsi beálló, elő- és hátsó kert, valamint veranda tartozik a házhoz.
A berendezéshez a természetes anyagok adják meg az alapot: keményfa padló, festett falak, fából készült és fonott bútorok, pamut és zsákvászon textilek, tengerifű és rongyszőnyeg, állatbőrök. A dísztárgyak, kiegészítők gyakran antik darabok, eredeti állapotukban. Lehetnek fémműves termékek (pl. cégtábla, tejeskanna), kézzel készült tárgyak (faragott doboz, ágytakaró), de a természet kincsei is (kagylók, uszadék fa).
Jellemző a nemzeti zászló, mint motívum és színeinek (piros, kék, fehér) felhasználása dekorációs elemként. Ez elég kontrasztos, határozott látványt nyújt, melyet a barna és a bézs árnyalatai oldhatnak. Gyakori kiegészítő szín a fekete. Szintén a zászló az alapja a csíkos és csillagos mintáknak. Az egyedi, kézzel készült, sokszor öröklött tárgyak nagy szerepet játszanak. Jellegzetesek például a patchwork és steppelt takarók, párnák.
A vidékies hangulatot erősítik a létrahátú és a Windsor székek, a hintaszékek, a faburkolatos falak, a puha párnázatú kanapék, az újrahasznosított tárgyak, a természet közeliség.
Kérje lakberendező segítségét a hangulatos country stílus megvalósításához.

Rusztikusan

Igazán rusztikus enteriőrök – semleges és harmonikus színvilág

Pajtaajtók bent

Mostanában kedvelt megoldás a régi pajtaajtók újrahasznosítása belső térelválasztóként

Lenvendula

A levendula vonzásában

Shabby Chic

A shabby chic napjainkban nagyon népszerű lakberendezési irányzat. Viszonylag könnyen megvalósítható bármilyen otthonban.
A shabby chic enteriőr nőies, világos, kicsit kopottas hatású, ennek ellenére elegáns. Uralkodó színei: fehér, szürke, púderkék, rózsaszín, krémszín, halványzöld, drapp. A bútorok fából készültek, az ülőbútorok kényelmesen puhára kárpitozottak, esetleg vesszőfonatosak. Alapvetően francia stílusjegyeket hordoz. Bár vidékies az összhatás, mégis megállja a helyét akár főúri környezetben is. A kétajtós hatalmas ruhásszekrény, a Bergére karosszék, a textilek sokfélesége adja meg a fényűző, mégis visszafogott hangulatot. Olyan érzés, mintha a vidéki kastélyunkban töltenénk a nyári szabadságunkat.
Saját kezűleg is előállíthatjuk a berendezést ehhez a stílushoz. A bolhapiacon vásárolt régi bútorokat fessük le, például törtfehérre, majd antikoljuk egy kevés umbrabarnával. Másik módszer, ha a fedőfestéket a bútor szélein, a fiókok fogantyújánál és a lábak alján visszacsiszoljuk a sötétebb alapszínig. Ez a hosszú évek használatából eredő kopást utánozza. A kiegészítőknél is kerüljük az erős színeket. Fontos díszítőelem a virágcsokor, melyet gyakorlatilag bármiben elhelyezhetünk, legyen az locsolókanna, befőttes üveg, régi kekszes doboz, stb. Elsősorban pasztell színű virágokat válogassunk, amelyek illenek a vidékies környezethez. Ilyen például a levendula, a rózsafélék, a gyöngyike, a tulipán, a mezei virágok, stb. A textilek közül a természetes alapanyagúakat részesítsük előnyben, amilyen a pamut és a lenvászon is. Anyagában mintás, vagy teljesen egyszerű szövésű a legmegfelelőbb, valamint a toile minta, ami mindössze két színt használ. Bánjunk velük bőkezűen, használjunk egyszerre többfélét, egy adott szín különböző árnyalatait. Fémes kiegészítők számára az antik ezüst, vagy az antik arany a legjobb választás.
Ha Ön is kedveli a shabby chic-et, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá a megvalósításhoz, kérje lakberendező segítségét.