Archívum

Kerti kiülő

Bolhapiacon beszerzett régi bútorokból kényelmes kerti kiülős részt alakíthatunk ki

Facebook

Modern farmház stílus

Hazánkban is megjelent az úgynevezett modern farmház stílus, mely külföldön már évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Nem mindig egyértelmű, miben is különbözik ez a hagyományos farmház stílustól.
Az eredeti, klasszikus változat legfőbb jegyei a natúr színpaletta, vintage kiegészítők, kevert bútortípusok a vidéki stílushoz illeszkedően, melyek nagy része antik vagy régiség, természetes faanyagok és rusztikus hangulat. Ezzel szemben a modern változat keveri a fenti elemeket az egyenes/egyszerű vonalakkal, ipari jellegű kiegészítőkkel, sokkal több fehér színt használ és jóval letisztultabb megjelenést kíván elérni. Sokkal kevésbé rusztikus. A faanyagok nem feltétlenül régiek, csak természetes színűek. A terek mindkét esetben tágasak, egybenyitottak, a belmagasság nagy. Megmarad a látszó gerendázat is. A használt fém kiegészítők gyakran feketék, de a galvanizált fém és a rozsdamentes acél is megjelenik. A bútorok újonnan készültek, megidézve a régiek stílusát és formáját, de sokkal egyszerűbb módon. Az összhatás rendezett, levegős és világos. A praktikusságé a vezető szerep.
A klasszikus farmház stílus több színt használ, melyek ugyan visszafogottak, de bátran vegyíthetők. A modern ezzel szemben a semleges színeket hozza összhangba és csak ritkán használ tényleges színt a palettában. Ha mégis, akkor az már általában jóval erőteljesebb (pl.: mustársárga, tintakék, fűzöld) és fókuszpontként funkcionál. A szürke és fehér árnyalatok dominálnak, mely most nagy divat, ettől is modernebbnek hat az enteriőr.
Kérje lakberendező segítségét otthonának új stílusjegyekkel történő átalakításához.

Facebook

Farmház stílus

Farmház stílus: natúr színek, természetes anyagok, vintage kiegészítők és dekorációs elemek


Facebook

Reklámtárgyak

A reklám többezer éves múltra tekint vissza. Erről tanúskodnak például egyiptomi papirusztekercsek, egy kínai bronz tábla, fal- és sziklafestmények Afrikában és Dél-Amerikában. A középkori Európában a lakosság nagy hányada nem tudott olvasni, így képekben hívták fel a figyelmüket a szolgáltatásokra, portékákra (pl.: cégérek). Az első újsághirdetések a XVIII. századi Angliában jelentek meg. A modern reklám atyjának Thomas J. Barratt tekinthető, aki 1890-ben felhasználta Sir John Everett Millais Buborékok c. festményét a Pears szappan reklámplakátjához. 1842-ben Philadelphiában alapították meg az első reklámügynökséget. Az 1920-as évektől már a rádióban is hallhatók voltak hirdetések. Az 1950-es évektől kezdődően a televízió vette át a vezető szerepet a reklámozás terén. A kábeltelevízió megjelenésével (1980-as évek) külön csatornákat indítottak a hirdetés, reklámozás, azonnali vásárlás közvetítésére. Az 1990-es évektől az internet új távlatokat nyitott ezen a téren. Természetesen ezek mellett még mindig nagy számban találhatók nyomtatott hirdetések, például járműveken, óriásplakátokon, szórólapokon. Ide sorolhatók a különböző termékek eredeti csomagolásai is.
A TV-ben, interneten, e-mailen megjelenő hirdetések bár látványosak, de nem kézzel foghatók. Azonban a „régi idők” reklámjai, elsősorban a plakátok, cégérek, reklámtáblák (fa, fém, karton) már nagyon is azok, sőt értékkel is bírnak, éppen ezért nagyon keresettek a gyűjtők körében. Nem csak jó befektetés egy-egy ritkább darab, de nagyszerű dekorációs lehetőség is az otthonunkban: képként a falra akasztva, kandallópárkányra, vagy polcra támasztva, egy vintage kollázs részeként, új funkcióval ellátva (pl.: tálca, asztallap) stb. Méretük, vagy színük segítségével fókuszpontként is működhetnek.
Kérje lakberendező segítségét gyűjteménye tökéletes kiállításához.

Facebook

Antik-Vintage-Retro

Az alábbi három fogalom használata mindennapos a lakberendezésben és a kapcsolódó irodalomban. Sokszor mégsem egyértelmű, mikor melyiket kell használni egy tárgy leírására.
Antik: 100 évesnél öregebb bútor, műtárgy, vagy kézműves munka jelzője, mely a stílustól független. Gyűjtők számára a kora mellett fontos még az eredetisége, állapota, készítője és hogy mennyire ritka (többdarabos szett esetén a hiánytalan készlet is). Restaurálás során állíthatják vissza eredeti pompájukat.
Vintage: kor szerint a 100 évesnél fiatalabb, de 15 évesnél idősebb tárgyakra használt jelző, ami azonban sokkal inkább vonatkozik az állapotukra, mint a korukra. Az erősen használt, kopott külsejű bútorok, használati tárgyak összefoglaló neve, mely már egy stílust is jelöl. Az eredeti funkciótól eltérő, újragondolt, újrahasznosított, átalakított/felújított tárgyakat is jelenti. Az új tárgyaknak vintage kinézetet adni már egy külön műfajjá nőtte ki magát. Nem egyenlő a shabby chic stílussal.
Retro: az 50-es évektől a (jelenleg) 80-as évekig tartó időszak mindennapi használati- és dísztárgyaira alkalmazott jelző. Ezek koruk szerint „csak” régiek. Az újonnan készült, de ezen időszak stílusát, formáit visszahozó tárgyakat is illethetjük ezzel a jelzővel. A gyűjtőket általában a nosztalgia, az érzelmi kötődés motiválja, de természetesen fontos az eredetiség és az állapot is. Van a retronak egy olyan pejoratív értelmezése, ami inkább divatjamúltat jelent.
Ha bizonytalan, kérje szakértő segítségét egy adott tárgy kormeghatározásához.

Facebook

Téglából padló

Bontott, vagy szeletelt téglából készülhet padló is – klasszikus vidéki stílusokhoz tökéletes választás

Facebook

Amerikai vidéki stílus

Az amerikai vidéki stílusnak sok arca van: farmházak shaker gyökerekkel, tengerparti nyaralók, a déli államok viktoriánus házai, hegyvidéki rönkházak, stb. Vannak azonban olyan közös jellemzőik, melyeket felhasználva megidézhetjük ezek hangulatát.
A házakban a konyha általában egy légtérben van az étkezővel és a nappalival, konyhaszigettel elválasztva. A terek tágasak és átláthatók, a belmagasság viszonylag nagy. Gyakori elem a látható gerendázat és a kandalló. Többszintes háznál az emeleten találhatók a hálók és a fürdők, míg a földszinten a közösségi terek, a vendégmosdó, és a dolgozó szoba. Garázs és/vagy kocsi beálló, elő- és hátsó kert, valamint veranda tartozik a házhoz.
A berendezéshez a természetes anyagok adják meg az alapot: keményfa padló, festett falak, fából készült és fonott bútorok, pamut és zsákvászon textilek, tengerifű és rongyszőnyeg, állatbőrök. A dísztárgyak, kiegészítők gyakran antik darabok, eredeti állapotukban. Lehetnek fémműves termékek (pl. cégtábla, tejeskanna), kézzel készült tárgyak (faragott doboz, ágytakaró), de a természet kincsei is (kagylók, uszadék fa).
Jellemző a nemzeti zászló, mint motívum és színeinek (piros, kék, fehér) felhasználása dekorációs elemként. Ez elég kontrasztos, határozott látványt nyújt, melyet a barna és a bézs árnyalatai oldhatnak. Gyakori kiegészítő szín a fekete. Szintén a zászló az alapja a csíkos és csillagos mintáknak. Az egyedi, kézzel készült, sokszor öröklött tárgyak nagy szerepet játszanak. Jellegzetesek például a patchwork és steppelt takarók, párnák.
A vidékies hangulatot erősítik a létrahátú és a Windsor székek, a hintaszékek, a faburkolatos falak, a puha párnázatú kanapék, az újrahasznosított tárgyak, a természet közeliség.
Kérje lakberendező segítségét a hangulatos country stílus megvalósításához.

Facebook

Rusztikusan

Igazán rusztikus enteriőrök – semleges és harmonikus színvilág

Facebook

Pajtaajtók bent

Mostanában kedvelt megoldás a régi pajtaajtók újrahasznosítása belső térelválasztóként

Facebook

Lenvendula

A levendula vonzásában

Facebook