Arhívum | február 2016

Vertikális kert

A függőleges elrendezésű mini kertek sokkal kevesebb hasznos területet foglalnak el, mégis be tudjuk hozni a természetet a lakásba. Most tekintsünk el a csak profi kertészek által kivitelezhető, teljes falat beborító növényrengetegtől és nézzük meg, hogyan tudjuk elkészíteni mi magunk a saját vertikális kertünket.
Legegyszerűbb megoldás, ha a falra rácsot szerelünk, majd erre akasztjuk fel a virágcserepeket, virágládákat. Ízlésnek megfelelően lehet szimmetrikus, vagy aszimmetrikus is az elrendezés.
Egyre inkább előtérbe kerül az újrahasznosítás. Boltban kapható cserepek helyett használhatunk például PET palackokat, melyek oldalába nagyobb lyukat vágunk és megtöltjük virágfölddel. A két végén rögzítve stabilan fellógatható, vagy felakasztható.
Kitisztított nagyobb konzervdobozokról áztassuk le a papírt, majd fessük be az enteriőrhöz illő színre (de meghagyhatjuk az eredeti fémet is). A tetejénél kilyukasztva akár egy kampóval is rögzíthető. Hasonló hangulatot ad az ereszcsatorna darab is, megtöltve növénnyel.
A kissé játékosabb megjelenés kedvéért cserépként használhatunk például régi cipőt és bakancsot, nagyobb bögréket, színes műanyag kancsókat, fa doboztetőt (a pozsgások jól megtartják a földet, így az nem szóródik ki belőle), kisebb vödröket is.
Nem feltétlenül kell ezeket a falra akasztani. A mennyezetről lelógatva és egymáshoz rögzítve lehet belőlük térelválasztó. A régi létrát a falnak döntve és odarögzítve a fokokat polcként használhatjuk. A lehetőségek száma szinte végtelen.
Kérje lakberendező segítségét az Ön otthonához illő kreatív függőleges mini kert megtervezéséhez.

Facebook

Fém szekrények

Ipari fém szekrények otthoni környezetben, egy csipetnyi eleganciával kiegészítve

Facebook

Metrócsempe másképp

A metrócsempe téglamintától eltérő felrakási módjai: halszálka minta, dupla kosárfonat, függőleges elrendezés

Facebook

Gyöngyház

A gyöngyház, ami egyes kagylók héjának belső rétege, nem csak az ékszerboltokban, hanem napjaink klasszikus lakberendezésében is előszeretettel használt anyag. A gyöngykagyló képezi a természetes igazgyöngyöt, amit ma már mesterségesen is előállítanak.
A gyöngyház egy selymes fényű, irizáló, könnyen megmunkálható anyag. Színe széles skálán mozog, a fehértől a sötétszürkéig terjed, de mindig kissé tompa, fátyolos. Elsősorban díszítőelemként használták. Kedvelt anyaga volt például a XIV. Lajos udvarában alkotó André Charles Boulle királyi asztalos mesternek, aki az általa készített legtöbb bútoron alkalmazta berakásként.
Még a múlt század elején is divatosnak számított a gyöngyház nyelű evőeszköz készlet. Maga az anyag nem drága, hatása azonban fényűző. Ugyanígy díszítettek például borotvát, hajkefét, tükör- és fénykép keretet, ékszeres dobozkát, tálcát és hasonló tárgyakat. Készültek belőle gombok, bútor fogantyúk, ékszerek, hajtűk, stb. Gyakran párosították teknőchéjjal, féldrágakövekkel, nemesfémekkel, ritka faanyaggal. Jól illik a keleties és vízparti stílusokhoz is.
Mai környezetben is megállja a helyét mint díszítőelem, de akkor is van megoldás, ha csak a színei varázsolnak el minket. Válasszunk gyöngyszínű falfestékeket, a selyemfényű változatok még jobban visszaadják a hangulatát. Arra azonban figyeljünk, hogy a selyemfényű falfestékek alaposabb előkészítő munkát és körültekintőbb felviteli módot követelnek meg. Kaphatók gyöngyházból készült mozaikcsempék is, melyek fürdőkben és konyhai cseppfelfogó felületként is kiválóak.
Kérje lakberendező segítségét az elegáns felhasználáshoz.

Facebook

Kerékpár tárolás

Kerékpár tárolás a lakásban? Nem probléma!

Facebook

Hortenzia

A hortenzia vonzásában

Facebook

Természetes kőzetek

A természetes kőzetek alkalmazása otthonunkban exkluzív, fényűző hatást eredményez. A márvány, gránit, mészkő és a többi kőzet használható padló- és falburkolásra, konyhai munkapultként, kandalló burkolatának, építészeti elemek kialakítására, ablakpárkányként, mosdókagylónak, stb. Ehhez azonban hasznos ismerni az alaptulajdonságaikat és tisztíthatóságukat.
A márvány talán a legkedveltebb alapanyag. Ez a kőzet tömör, ellenálló, mégis jól faragható. Színválasztéka gazdag (fehér, zöld, vörös, rózsaszín, fekete, szürke, bézs színek különböző árnyalatai), erezettsége klasszikus megjelenést kölcsönöz a térnek. Érzékeny a savas anyagokra, könnyen foltot hagy rajta például a vörösbor és a kávé. Langyos, enyhén szappanos vízzel tisztítható. Az erős, maró tisztítószerek mattá teszik a felületét, ezért kerüljük ezek használatát.
A gránit beltéri és kültéri felhasználásra egyaránt alkalmas. Felülete nagyon ellenálló, különösebb védelmet nem igényel. Mintázata általában szemcsés. A csiszolt felület nagyon sokáig megőrzi a fényét. Színei között megtaláljuk a barna-bézs, fekete-fehér-szürke, kék és vöröses árnyalatokat is.
A mészkő már jóval érzékenyebb kőzetfajta. Porózus, így az időtállóság érdekében célszerű impregnálni. Könnyen faragható, csiszolható, ezért kedvelt kül- és beltérre egyaránt. Meleg színárnyalatokban kapható (bézs árnyalatai, valamint vöröses és sárgás hatásúak). Remekül illik például mediterrán jellegű enteriőrökbe.
Az onix teljesen egyedi és erőteljes mintázatú kőzet, éppen ezért mértékkel használjuk. Vékony lapokra vágva áttetsző, hátulról akár meg is világítható. Mindenképpen a helyiség díszévé válik. Színei zöldes, rózsaszínes és barnás-sárgás árnyalatok. Felületét fényező folyadékkal is tisztíthatjuk.
A kvarcit kopásálló, fagyálló, saválló, finom szemcséjű kőzet. Ez a fő alapanyaga az ipari „kvarc” néven ismert anyagnak. Ehhez még más zúzott természetes követ és gyantát adnak, hogy a legkedvezőbb tulajdonságokat érjék el. Felülete fényes, de szemcsézettségében is csillogó lehet. Elsősorban fehér, fekete, szürke és bézs árnyalatokban elterjedt, de kapható kék, vörös és barna színárnyalatokban is. Különleges kezelést és tisztítást nem igényel.
Természetesen a fentieken kívül még számos más kőzetfajta is használható a lakberendezésben. Mindegyik egyedi tulajdonságokkal rendelkezik és a hosszútávú szépség érdekében ezeket figyelembe kell venni. Kérje lakberendező segítségét a funkciónak és a stílusnak megfelelő kőzet kiválasztásához.

Facebook

Régi képeslapok 9.

Valentin nap régi képeslapokon

Facebook

Valentin napra

Saját kezűleg elkészíthető Valentin napi dekorációs ötletek

Facebook

Gyertyatartók

A Valentin napi dekoráció fontos részét képezik a gyertyák és mécsesek. A legegyszerűbb, ha a boltban vásárolt tartóba megfelelő gyertyát teszünk és elhelyezzük a hangulatossá varázsolni kívánt helyre. Azonban számos további megoldás létezik, amely jól illik a klasszikus enteriőrbe, mégis egyedi és ötletes kivitelezésű. Nézzünk ezekből néhányat – nem csak Valentin napra.
Kombináljuk a mécseseket gyümölcsökkel! Alma: a száránál egy késsel vágjunk akkora lyukat, amibe éppen elfér egy teamécses. Nagyobb és nehezebb példányok megtartják a hosszú díszgyertyákat is. Narancs: vágjuk ketté a gyümölcsöt, szedjük ki a húsát és annak helyére rakjuk a mécsest. A láng nem látszik majd ki, így sejtelmesebb fényt ad. Ahogy felmelegszik, felszabadítja az illóolajokat és a meghitt hangulat mellett kellemes illatot is áraszt.
Alakítsunk át üveg tálakat, poharakat ideiglenes gyertyatartóvá! Töltsük meg őket nagy szemű sóval, szemes borssal, kávébabbal, rizzsel, vagy hasonló apró szemű anyaggal. Ha az edény mélyebb, biztonságosan beleállíthatunk egy karcsú gyertyát, de a mécsesek is kiválóan mutatnak majd benne. A mélyebb tálakat megtölthetjük vízzel és úszó gyertyákkal, virágfejekkel rakhatjuk tele. A talpas pohár lefelé fordításával éppen egy gyertyányi, magasított tartót kapunk.
Az étkészlet nem használt darabjai: a romantikus vacsoraasztalt megterítve mindig marad pár felesleges darab. A kávéscsésze alátét, tortalapát, lágytojás tartó, leveses kanál és fém szalvétagyűrű mécsestartóként használva beleolvad a terítékbe, így a gyertya fénye dominál majd.
A Valentin nap fő színei a piros és a rózsaszín összes árnyalata, valamint a fehér, arany és ezüst. Kérje lakberendező segítségét a hangulatos dekorációhoz.

Facebook