Természetes kőzetek

A természetes kőzetek alkalmazása otthonunkban exkluzív, fényűző hatást eredményez. A márvány, gránit, mészkő és a többi kőzet használható padló- és falburkolásra, konyhai munkapultként, kandalló burkolatának, építészeti elemek kialakítására, ablakpárkányként, mosdókagylónak, stb. Ehhez azonban hasznos ismerni az alaptulajdonságaikat és tisztíthatóságukat.
A márvány talán a legkedveltebb alapanyag. Ez a kőzet tömör, ellenálló, mégis jól faragható. Színválasztéka gazdag (fehér, zöld, vörös, rózsaszín, fekete, szürke, bézs színek különböző árnyalatai), erezettsége klasszikus megjelenést kölcsönöz a térnek. Érzékeny a savas anyagokra, könnyen foltot hagy rajta például a vörösbor és a kávé. Langyos, enyhén szappanos vízzel tisztítható. Az erős, maró tisztítószerek mattá teszik a felületét, ezért kerüljük ezek használatát.
A gránit beltéri és kültéri felhasználásra egyaránt alkalmas. Felülete nagyon ellenálló, különösebb védelmet nem igényel. Mintázata általában szemcsés. A csiszolt felület nagyon sokáig megőrzi a fényét. Színei között megtaláljuk a barna-bézs, fekete-fehér-szürke, kék és vöröses árnyalatokat is.
A mészkő már jóval érzékenyebb kőzetfajta. Porózus, így az időtállóság érdekében célszerű impregnálni. Könnyen faragható, csiszolható, ezért kedvelt kül- és beltérre egyaránt. Meleg színárnyalatokban kapható (bézs árnyalatai, valamint vöröses és sárgás hatásúak). Remekül illik például mediterrán jellegű enteriőrökbe.
Az onix teljesen egyedi és erőteljes mintázatú kőzet, éppen ezért mértékkel használjuk. Vékony lapokra vágva áttetsző, hátulról akár meg is világítható. Mindenképpen a helyiség díszévé válik. Színei zöldes, rózsaszínes és barnás-sárgás árnyalatok. Felületét fényező folyadékkal is tisztíthatjuk.
A kvarcit kopásálló, fagyálló, saválló, finom szemcséjű kőzet. Ez a fő alapanyaga az ipari „kvarc” néven ismert anyagnak. Ehhez még más zúzott természetes követ és gyantát adnak, hogy a legkedvezőbb tulajdonságokat érjék el. Felülete fényes, de szemcsézettségében is csillogó lehet. Elsősorban fehér, fekete, szürke és bézs árnyalatokban elterjedt, de kapható kék, vörös és barna színárnyalatokban is. Különleges kezelést és tisztítást nem igényel.
Természetesen a fentieken kívül még számos más kőzetfajta is használható a lakberendezésben. Mindegyik egyedi tulajdonságokkal rendelkezik és a hosszútávú szépség érdekében ezeket figyelembe kell venni. Kérje lakberendező segítségét a funkciónak és a stílusnak megfelelő kőzet kiválasztásához.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük