Arhívum | november 2015

Mikulás

Hamarosan itt van december 6-a, amikor Magyarországon a gyerekek a Mikulást (vagy Télapót) várják. Az ünnep eredete Szent Miklóshoz köthető, aki a történet szerint ajándékot adott szegény szomszédja gyermekeinek. Ebből a legendából kiindulva a Mikulást kezdetben egy püspöksüveges, durva anyagú ruhába öltözött idős emberként ábrázolták, aki a mennyben lakott és onnan figyelte a gyerekeket. Segítői a krampuszok, angyalok vagy manók voltak.
A XX. században ez a kép és maga az ünnep is átalakult, valamint globalizálódott – úgy tartják, hogy a Coca Cola cég által tervezett mikulásábrázolás vált világszerte közismertté. A figura mellől eltűntek a segítők. Külseje állandósult: fehér haj-bajusz-szakáll, piros ruha övvel, csizma, hatalmas piros zsák, nagy pocak és mosolygós arc. A személye elvált a szenttől, bár itthon még sokszor hívják Mikulásnak, egyre inkább a Télapó elnevezés használatos. (Az angolszász országokban Santa Claus, Finnországban Joulupukki, német nyelvterületeken Nikolaus, Oroszországban Gyed Maroz a neve). Az új háttértörténet szerint az Északi Sarkon lakik, itt van a játék- és ajándékkészítő üzeme is, ahol manók dolgoznak. A szánját kilenc rénszarvas húzza, akikkel repülni is tud. Karácsony előtt a gyerekek levelet írnak neki, hogy milyen ajándékokat szeretnének kapni.
Magyarországon még mindig december 6. Miklós napja az ajándékozási dátum. A tisztára pucolt csizmákba, cipőkbe rakja az éj leple alatt a jó gyerekeknek az ajándékot, a rosszaknak pedig a virgácsot. Más országok hagyományaiban karácsony éjjelén járja körbe az egész világot és osztja szét az ajándékokat, melyeket vagy a karácsonyfa alá, vagy a kiakasztott harisnyákba tesz bele, miután bemászott a kéményen. Az angolszász országokban a rosszak virgács helyett szenet kapnak.
Öltöztessük otthonunkat karácsonyi díszbe már erre az ünnepre is, hogy hangulatos meglepetést okozzanak reggel az ajándékok. Kérje lakberendező segítségét az Ön enteriőrjéhez illő dekoráció kiválasztásához.

Facebook

Inspiráció 7.

Inspirációk férfiasan elegáns enteriőrökhöz

Facebook

Design torták

Különleges design torták, melyek a klasszikus stílusú ünnepi asztal díszei lehetnek

Facebook

Hálaadás

A hálaadás (Thanksgiving) egy észak-amerikai nemzeti ünnep. Kanadában október második hétfőjén, az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökjén tartják. A karácsony mellett ez a legnagyobb családi ünnep, az USA-ban egyben a karácsonyi időszak kezdete is. Története 1621-ig nyúlik vissza, amikor az előző évben érkezett telepesek a betakarítások után hálát adtak az éves termésért.
A hálaadásnapi vacsora jellegzetes fogásokból áll: egészben sült pulyka, krumplipüré, áfonyaszósz, zöldbab és sütőtökös pite. Az emberek általában a pénteki napot is kiveszik szabadságnak, így az egész család együtt ünnepel a hosszú hétvégén. A szépen terített asztal nagyon fontos ezen az eseményen. Legtöbbször külön étkészletet tartanak erre az alkalomra, főként meleg színekben. A levesestál sokszor pulyka alakú, a mélytányér helyett tököt formázó csészék kerülnek a tányérokra, az ültető kártyát körtébe/almába szúrva helyezik el az asztalon –, hogy csak néhány példát említsünk.
Az ősz jellegzetes terményeit (például tök, kukorica, diófélék) és színeit (narancs, barnák, mustársárga, bordó, stb.) használják fel a dekorációhoz. Nem csak a benti, de a házhoz tartozó kinti teret is feldíszítik leveles-bogyós ágakkal, cserepes krizantémmal, ajtókoszorúval. Megfelelő színű papírból nagy kokárdákat, pulyka figurákat, hatalmas pomponokat készítenek. Maradék textilekből vagy kartonból kivágják a hálaadás betűit és egy szalagra felragasztva girlanddá formálják, például a kandallópárkányra, vagy a lépcsőkorlátra akasztva. A büféasztalra kerülő édesség és szendvicsfalatkák is lehetnek ötletesek: kekszekből, vagy marcipánból kis pulykákat formálnak, a szendvicseknek pedig fogvájóra tűzött olajbogyós „farktolla” van.
Az enteriőr stílusától függően használhatunk egyéb díszítést is az ősz jellemző színei mellett, például ezüstöt, aranyat, meleg fehéreket vagy krémszínt. A gyertyák és mécsesek fénye megadja a kellemesen meleg összhatást.
Ha Önnek is megtetszett a hálaadás hangulata és szeretné otthonát késő őszi díszbe öltöztetni, kérje lakberendező segítségét a dekorációhoz.

Facebook

Klasszikusan modern világítás

Klasszikus világítás újraértelmezve – modernebb, de változatlanul elegáns megjelenés

Facebook

Kerti szerszámok tárolása

A kerti munkák végeztével a szerszámainkat tiszta, száraz állapotban, rendszerezetten tároljuk télen, hogy jövőre is segítségünkre legyenek a kert szépítésében

Facebook

Gyarmati stílus

Amikor a XIX. században a britek meghódították Indiát, gyarmati telepeket hoztak létre szerte az országban. Számos család költözött oda a feladatok ellátása és a meggazdagodás reménye miatt. A földrész klímája azonban nagyon szokatlan volt számukra: fullasztóan meleg levegő, tűző nap, monszunesők, magas páratartalom. Az általuk épített házak és azok berendezése is azt a célt szolgálta, hogy szabadon áramolhasson otthonukban a hűsítő fuvallat és a naptól védve elviselhetőbb legyen számukra a környezet. Létrejött a gyarmati stílus.
A koloniál építészeti stílusjegyek közül legjellemzőbbek az egész ház hosszán végighúzódó fedett verandák, ahol a tető kinyúló részét oszlopok tartják, a hatalmas ajtók és ablakok spalettákkal kiegészítve, valamint a nagy belmagasság. Az épületek egy- vagy kétszintesek.
A berendezés kialakításakor helyi alapanyagokat használtak. Jellemző a sötétbarna (ében, teak, mahagóni) fapadló és bútorok. A levegő mozgatását mennyezeti ventilátorokkal oldották meg, melyek anyaga szintén helyi, természetes fa vagy fűféle volt. A díszítőelemeket és mintákat is átvették. A bútorok formája azonban brit maradt. Az ülés és/vagy háttámla gyakran fonott. A kárpitok könnyedek, legtöbbször fehér vagy bézs színűek. A rovarok ellen muszlin függönyökkel védekeztek, amit a baldachinos ágyra is ráterítettek. A falak világos színűek (fehér, krémszín), ami kellemes kontrasztot alkot a sötét bútorokkal és hűsítő érzést kelt. Hatalmas, cserépbe ültetett pálmákat, páfrányokat és egyéb zöld növényeket helyeztek el a ház minden szegletében.
Itt is megtartották a rájuk jellemző eleganciát és kényelmet. Elmaradhatatlanok a kifinomult használati tárgyak porcelánból, ezüstből, kristályból. Ezeket az anyaországból szállították át a gyarmatokra. A ruházatuk a nehéz körülmények között is formális maradt, csak a felhasznált anyagok könnyedebbek és jellemzően fehérek.
Kérje lakberendező segítségét, hogy Ön is megvalósíthassa otthonában a gyarmati stílus hangulatát.

Facebook

TV sorozatok

Kedvelt TV sorozatok korhű környezetben
– Poirot: art deco
– Downton Abbey: viktoriánus
– Borgiák: reneszánsz

Facebook

Színpárok 9.

Színpárok: sárga-pink

Facebook

Thomas Kinkade munkássága

Thomas Kinkade 1958. január 19-én született Kaliforniában, Placerville-ben. Már négy éves korában egyértelmű volt, hogy művész lesz belőle. „Mindig is az a fiú voltam, aki tud rajzolni” – emlékszik vissza – „Megvolt ez a tehetségem és ez volt az egyetlen, amivel kivívtam a környezetemben élők tiszteletét.” Tizenhat éves korára kiváló festő lett belőle az ismert művésznél, Glen Wesselsnél töltött tanulóidő alatt.
A Berkley Egyetemen, majd a pasadenai Művészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. 1980-ban, a diploma után, barátjával New Yorkba utazott, miközben tájképvázlatokat készítettek az utazás minden állomásánál. Ezekkel állítottak be a kiadó Waton Guptillhoz, aki meg is jelentette a vázlatkönyvet 1982-ben.
A könyv népszerűsége juttatta el a két művészt a Ralph Baksi Stúdióba, ahol a Tűz és Jég című rajzfilm háttereit készítették el (1983). Kinkade hamarosan elkezdte tanulmányozni a fényt. Valószínűleg ez az intenzív filmes munka volt az alapja mesterfokú fényábrázolásának. Ebben az időszakban kapta a Fény Festője becenevet. Ezután kezdte el önálló festői pályafutását: saját képeit adta el galériáknak Kalifornia szerte.
Festményeit az intenzív megvilágítás és a telített pasztell színek jellemzik. Témájuk idilli és bukolikus, legtöbbször vidéki házakat, utcarészleteket, természetes vizeket ábrázolnak. Elsősorban szülővárosa utcáit és a környező tájat festette meg. Képeit sokszor nevezték giccsesnek, de ő ezt nem bánta. Bírálták azért is, mert munkáit utánnyomásban is árulta. Kínában és Thaiföldön ő az egyik legkeresettebb festő, képeit ott nagy számban hamisítják. Érdekesség, hogy a nagyobb elektronikus képeslapküldő portálokon a karácsony kategóriában nagyrészt az ő tájképei választhatók.
Munkájáért számos díjjal jutalmazták. 2002-ben beiktatták a Kaliforniai Turisztikai Hírességek Csarnokába. Szintén 2002-ben felkérték a Salt Lake City-ben tartott téli olimpia megörökítésére, valamint díjazták a gyermekek jólétéért folytatott tevékenységét is. 2003-ban a Make-A-Wish Alapítvány szóvivőjének választották. Kétszer kérték fel a washingtoni Nemzet Karácsonyfájának megfestésére. 2004-ben az utóbbi 25 év legtöbbet díjazott művésze lett. 2005-ben az év grafikus művészének választották.
Életéről több könyv és film is készült. 2012. április 6-án hunyt el otthonában. A kaliforniai Saratogában temették el.
Mivel művei mindegyike erőteljesen színes és szinte világít a megfestett fénytől, szakértelemmel kell elhelyezni őket egy adott enteriőrben. Ehhez kérje lakberendező segítségét.

Facebook