Mikulás

Hamarosan itt van december 6-a, amikor Magyarországon a gyerekek a Mikulást (vagy Télapót) várják. Az ünnep eredete Szent Miklóshoz köthető, aki a történet szerint ajándékot adott szegény szomszédja gyermekeinek. Ebből a legendából kiindulva a Mikulást kezdetben egy püspöksüveges, durva anyagú ruhába öltözött idős emberként ábrázolták, aki a mennyben lakott és onnan figyelte a gyerekeket. Segítői a krampuszok, angyalok vagy manók voltak.
A XX. században ez a kép és maga az ünnep is átalakult, valamint globalizálódott – úgy tartják, hogy a Coca Cola cég által tervezett mikulásábrázolás vált világszerte közismertté. A figura mellől eltűntek a segítők. Külseje állandósult: fehér haj-bajusz-szakáll, piros ruha övvel, csizma, hatalmas piros zsák, nagy pocak és mosolygós arc. A személye elvált a szenttől, bár itthon még sokszor hívják Mikulásnak, egyre inkább a Télapó elnevezés használatos. (Az angolszász országokban Santa Claus, Finnországban Joulupukki, német nyelvterületeken Nikolaus, Oroszországban Gyed Maroz a neve). Az új háttértörténet szerint az Északi Sarkon lakik, itt van a játék- és ajándékkészítő üzeme is, ahol manók dolgoznak. A szánját kilenc rénszarvas húzza, akikkel repülni is tud. Karácsony előtt a gyerekek levelet írnak neki, hogy milyen ajándékokat szeretnének kapni.
Magyarországon még mindig december 6. Miklós napja az ajándékozási dátum. A tisztára pucolt csizmákba, cipőkbe rakja az éj leple alatt a jó gyerekeknek az ajándékot, a rosszaknak pedig a virgácsot. Más országok hagyományaiban karácsony éjjelén járja körbe az egész világot és osztja szét az ajándékokat, melyeket vagy a karácsonyfa alá, vagy a kiakasztott harisnyákba tesz bele, miután bemászott a kéményen. Az angolszász országokban a rosszak virgács helyett szenet kapnak.
Öltöztessük otthonunkat karácsonyi díszbe már erre az ünnepre is, hogy hangulatos meglepetést okozzanak reggel az ajándékok. Kérje lakberendező segítségét az Ön enteriőrjéhez illő dekoráció kiválasztásához.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük