Arhívum | május 2016

Empire

Az empire stílus Napóleon uralkodása alatt fejlődött ki Franciaországban. A császár tudatosan teremtett egy olyan, az uralkodását fémjelző stílust, mely magában foglalja az ókori nagyhatalmak főbb jegyeit, ezzel is utalva saját dicsőségére. Hódításai következtében egész Európában elterjedt.
Az emipre (ejtsd: ampír) stílus a monumentalitásra és fényűzésre épül. A görög és római építészeti jegyeket ötvözi az ókori Egyiptomra jellemző motívumokkal, mindegyikből a díszesebbeket részesítve előnyben. Az épületeknél a korinthoszi oszlopok dominálnak. A belső terekben a nagy mennyiségű aranyozás teszi impozánssá a látványt, melyet legtöbbször feketével (ébenfa, lakkozás, márvány), bordóval és élénk sötétkékkel párosítanak. A bútorokat aranyozott réz díszítések borítják, az ülőbútorok egész váza aranyozott, sőt, még a kárpit anyagában is sárga vagy arany színt használtak. A textilek közül a selyem és a damaszt került előtérbe.
Visszatérő motívumok a babérkoszorú, olajág, N (Napóleon) és J (Josephine) betűk, virágfüzérek, korsók. Az asztalokon a lábak helyett gyakran kariatidák, vagy szárnyas állatfigurák tartják annak lapját. Ezek a díszítések gyakoriak a tálalók oldalán is. A mahagóni volt a leggyakrabban használt faanyag.
A falakat nehéz szövetekkel borították, melyet gyakran redőztek is a dúsabb hatás kedvéért. Színük általában sötétzöld, bordó, vagy sötétkék. Szintén kedvelt megoldás volt a festett fal és mennyezet gipsz díszítéseinek aranyozása. A faborítások éleit és mintáit is aranyozással emelték ki. Ez utóbbiak alapszíne jellemzően krémszín, vagy törtfehér. A függönyök alja a földre omlott, nehéz, de világosabb anyagból készültek, gazdagon redőzve és arany rojtozással, bojtokkal, szegélyekkel díszítve.
Lakberendező segítségével Ön is megvalósíthatja az empire stílus nyújtotta fényűzés érzését otthonában.

Facebook

Strandszezon

Készüljünk stílusosan a strandszezonra

Facebook

Festékpaletta 6.

Napfény, virágok, vidám sárgák

Facebook

Ékszerek tárolása

Az ékszerek tárolását legtöbbször úgy oldja meg tulajdonosuk, hogy egy dobozba/tálba téve elrejti a fiókba, vagy csak úgy elől hagyja, egy kupacban az asztalon. Legyünk kreatívak és az ékszereinket használjuk dekorációként addig is, amíg éppen nem viseljük azokat.
Vásároljunk olyan fésülködő asztalt, melynek üveglapja van és az alatta lévő fiók tartalma átlátszik. Ez általában már fakkokra van osztva, külön hely jut a nyakláncoknak, karkötőknek, gyűrűknek, stb. Bezárva is látványos marad és nem lepi a por az ékszereket.
A gardróbszekrény oldalára, ami kihasználatlan felület, erősítsünk fel néhány tetszetős, kisebb méretű akasztót. Darabonként több nyaklánc is elfér rajtuk. Ha feltűnőbb látványt szeretnénk, akasztó helyett használjunk különböző színű/mintájú fiók- vagy ajtógombot. Hasonló megoldás, ha egy régi típusú fa vállfába erősítünk bele körben kisebb kampókat, így az szintén kiváló nyaklánc tartó lesz.
Készen kaphatók úgynevezett ékszertartó babák, melyek keze és feje helyén hajlított fém drótok vannak. Ezek majdnem minden fajta ékszer tárolására alkalmasak. Szintén vásárolhatók kifejezetten gyűrű tárolására alkalmas figurák (cipő, kanapé, virág, stb. alakú). Ezek párnázottak, minden egyes gyűrűnek külön helyet biztosítanak, így azok nem érnek össze.
Látványos megoldás a háromemeletes porcelán süteményestál használata. A legalsó, egyben legnagyobb részre kerülnek a nyakláncok, a középsőbe a karkötők, a legfelsőbe pedig a gyűrűk. Könnyű a szoba stílusához megfelelőt találni. Különböző méretű fa tortatálakból magunk is készíthetünk hasonlót.
A könnyű textillel bevont szivacsos táblák és képkeretbe rakott csipkék kiválóan alkalmasak fülbevalók látványos tárolására. Sűrűbb drótháló is kerülhet a keretbe ezzel a céllal. A klipszeket felcsíptethetjük például az asztali lámpa ernyőjének szélére is.
Számos más, a klasszikus stílushoz illő megoldás létezik még. Kérje lakberendező segítségét a tervezéshez és kivitelezéshez!

Facebook

Többféle kárpit

Egy ülőbútor több különböző, de egymással harmonizáló textillel kárpitozva

Facebook

Rusztikusan

Igazán rusztikus enteriőrök – semleges és harmonikus színvilág

Facebook

Rózsa

A rózsa vonzásában

Facebook

Hasznos kiegészítők 6.

Hasznos kiegészítők a teraszra

Facebook

Angol kert

Amikor a kertre terelődik a beszélgetés, gyakran hallani emberektől, hogy ő egy tipikus angol kertre vágyik, mert az gyönyörű. Valóban: az angolok kertművészete magas szintű, még a legkisebb területből is képesek kertet varázsolni. De vajon milyen a „tipikus” angol kert? Mint majdnem mindennek, ennek is van történelmi fejlődése, a különböző korokban más-más kialakítású kertet tartottak szépnek. Néhány példa időrendbe szedve:
A Tudor korban a hurkolt (knot) kert számított a legdivatosabbnak. Alacsony sövényekből álló bonyolult mintát alkottak, ahol a sövény vonalai egymást keresztezték és a nyírási mód miatt úgy tűnt, mintha egymás alatt folytatódtak volna. Ezeket általában a hálószobák ablakai alá telepítették, hogy onnan kitekintve kellemes látványt nyújtsanak. Mivel a sövény örökzöld növényekből állt, télen is élvezhető volt a kert.
A XVII. században úgynevezett parterre-k adtak helyet a virágoknak. Ezek alacsony sövénnyel elkerített, szimmetrikusan elhelyezett területek voltak, köztük gyepes vagy kavicsos utakkal. A színes virágfoltok kiemelkedtek a zöld környezetből. Versailles nagy hatással volt a korra. A hosszú, lépcsős vízesés is fontos látványelem volt ekkor.
Lancelot „Capability” Brown tájépítész neve fémjelzi a XVIII. századi kertépítészetet. Munkásságának legfőbb jellemzői a nagy füvesített terek, hatalmas fák ültetése, a környező táj bevonása a látványba és építészeti fókuszpontok (pavilonok, hidak, mű-romok) elhelyezése a területen. Maga a stílus még a XIX. század első felében is kedvelt volt.
A viktoriánus időkben jelentek meg az üvegházak, melyek státusszimbólumok is voltak költséges fenntarthatóságuk miatt. A növényvadászok bejárták a világ legeldugottabb zugait is új, egzotikus fajok után kutatva (rododendron, orchidea, jázmin, stb.). A virágágyások a szivárvány minden színében egyszerre pompáztak. Divatba jöttek a sziklakertek és a látványosan ültetett konyhakertek is. Rengeteg időt szántak a növénygondozásra.
A közelmúlt és napjaink angol kertjei elég változatosak. Talán a füves terület két oldalán végigfutó egynyári növényekből álló szegélyek és a vidéki stílusú kertek a legelterjedtebbek. Az előbbit minden évben újra kell telepíteni, ami lehetővé teszi újabb és újabb fajták kipróbálását. A vidéki kert jellemzője – a rózsák mellett – a vadon is élő virágok ültetése, melyek szabadon fejlődhetnek, épp csak az utakat jelölik ki. A kert és a ház között nincs szabad terület. A XX. század eleje óta a kertészeket segíti a számtalan színvonalas TV-s kertészeti műsor, a híres virágkiállítások és vásárok, valamint a Royal Horticultural Society is.
A fentiek csak ízelítőt adnak az angol kertekből, de ez talán segít dönteni abban, hogy saját otthonunkhoz és életvitelünkhöz melyik illik a legjobban.

Facebook

Garázsok

Igényes garázsépületek, melyek a funkcionalitás mellett kellemes látványt is nyújtanak

Facebook