Archívum

Inspiráció 11.

Használjuk fel kedvenc fotónk színeit az otthonunkban

Hamptons stílus

A Hamptons stílus (luxus nyaralóhely Long Island-en) enteriőrjei tágasak, világosak és kifinomultak. A tengerparti hangulat uralkodó színe a fehér, kiegészítve a kék árnyalataival és a natúr színekkel.

Saját munka 27.

Régebbi munkám: vízparti nyaraló nappalija (berendezési terv egy vizsgamunkához)

Living Coral

A Pantone cég minden decemberben kihirdeti a következő év színét, ami hatással van a lakberendezésre is. 2019-ben az év divatszíne a 16-1546 számú Living Coral, ami magyarul élő korallt jelent.
Ez egy élénk narancsszín, kevés rózsaszínnel keverve. Meleg árnyalat, ami a gazdag élővilágot szimbolizálja és vidámságot sugall. Ezen tulajdonságai miatt remek színfoltokat és fókuszpontokat alkothatunk a segítségével. Mivel elég erőteljes, energetizáló árnyalat, hálószobában célszerű kevesebbet használni belőle, de nyugodtan alkalmazhatjuk bármely más helyiségben.
A tengerparti stílusnak köszönhetően jó ideje jelen van a lakberendezésben, mint kiegészítő szín. Könnyen feldobható vele egy semleges, vagy sötétebb színpaletta is. Komplementere a türkizkék egy árnyalata, ami szintén a vízhez köthető.
Kérje lakberendező segítségét, hogy otthonában stílusosan jelenjen meg a 2019-es év színe.

Tengerparti színek

Bár már elmúlt a nyár, a tengerparti stílus évszakoktól függetlenül őrzi népszerűségét. Az utazásokat, szellemi és fizikai szabadságot, derűt és nyugalmat jelenti a legtöbb ember számára. A lakberendezésben azonban felmerül a kérdés: melyik tengerpartot szeretnénk megidézni otthonunkban? Bár a stílus(ok)ra jellemző kiegészítők (kagylók, kötél, hajózással kapcsolatos tárgyak, uszadékfa stb.) azonosak, a színek használatában már jelentős eltérés van a különböző tájak tengerpartjai között.
A mediterrán országok esetén az alapszín általában a fehér, de helyette az egészen világos homokszín és bézs árnyalatokat is használhatjuk alapnak. Az ehhez párosított vezető színek a sötét türkizkék és -zöld, valamint a kobaltkék és égszínkék – mindegyik élénk árnyalat.
Az észak-európai tengerpartok hűvösebb éghajlatát tükrözi, hogy a fehér, esetleg törtfehér alap mellé általában az elsődleges színeket választják: tengerészkék, vörös, élénk sárga, esetleg sötétnaranccsal, vagy fűzölddel kiegészítve.
Kanadában és az USA északi államaiban a tengerparti hűvös és zord időjárást követve az alapszín a világosszürke. Ez lehet meleg és hideg árnyalat is. Az ehhez társított színek jóval visszafogottabbak: acélkék, viharszürke, szürkésbarna, sötét piros, tengerészkék, ritkábban vízkék.
Florida és California kifejezetten meleg tengerpartjai közkedvelt nyaralóhelyek is egyben. Az alap lehet fehér, de valamilyen világos bézs is. A felhasznált színek visszafogott árnyalatoknak mondhatók: vízkék, mentazöld, korallszín, világos sárga, világos türkiz, esetleg rózsaszín.
Az Indiai óceán szigetvilágának meleg éghajlata és buja növényzete köszön vissza abban, hogy az alapszín gyakran a trópusi fafajták meleg, de sötét barna árnyalatai közül kerül ki. Ehhez kontrasztként és csak frissítő elemként társul a fehér. A színfoltokat az élénk zöldek, a pink, a türkiz és a kanárisárga jelentik (egzotikus virágok).
Természetesen a felsorolást még lehetne folytatni. A fentiek jól mutatják, hogy a tengerparti stílusnak is sok arca van, így a kivitelezés előtt fontos tisztázni, pontosan mit is jelent nekünk ez a stílus. Legtöbbször egy kedves emlék a kiindulási pont, ami meghatározza a helyszínt is. Kérje lakberendező segítségét a vágyott végeredmény eléréséhez.

A medencénél

Stílusos pihenés a medence körül

New England stílus

New England stílusú enteriőrök (a természet ihlette natúr színek fehérrel és kékkel kombinálva, hajózással kapcsolatos kiegészítőkkel)

Festékpaletta 8.

A tenger hűsítő színei

Piknik

Elegáns és stílusos nyári piknikezés

Tengerparti stílus

A tengerparti stílus nem csak nyáron hódítja meg a szíveket, hanem egész évben népszerű. Ennek oka talán a vidám, légies, ugyanakkor elegáns és néha kontrasztos színvilág, valamint a vakációk emlékei.
A „beach” stílus legkönnyebben két alapszínnel hozható létre: a fehér egy frissítően tiszta és élesen világos hátteret ad a dekorációnak, a bézs/homokszín pedig egy sokkal nyugodtabb, természet közelibb alapot nyújt. Az elsőnél hidegebb, a másodiknál melegebb lesz az összhatás. Mindkét esetben ugyanazok a kiegészítő színek:
A természetes fa barnája (a narancsos és vörös árnyalatokat kivéve) általában a padlón, a mennyezeti gerendákon és a bútorokon jelenik meg. Fontos, hogy nem festett barna színről van szó, hanem a fa saját színéről, melyet csak lakkréteg véd, így látható marad annak mintázata is.
A természetes szövetek (vászon, szizál, kókuszrost, kender, stb.) natúr színei (meleg szürkék, bézsek) jól mutatnak szőnyegen, függönyökön, ülőbútorok huzatán, de olyan kiegészítőkön is, mint például a kötélből készült asztali lámpa.
A tengerészkék kifejezetten sötét szín, ennek ellenére gyakran használjuk falszínként is, nem csak a kiegészítőkön. Lehorgonyozza a teret, sokkal „kézzelfoghatóbbá” teszi a stílust. Fehérrel párosítva kontrasztos, mégis megnyugtató a végeredmény.
Az élénkebb színek, mint a türkiz, vízkék, napsárga és piros általában a kiegészítők színei. Természetesen nem tiltja semmi, hogy ezeket is nagyobb mennyiségben használjuk, akár a falakon is, de figyelni kell rá, hogy ez még illeszkedjen a tengerparti stílushoz. Ha fehérrel párosítjuk őket, ezt sokkal könnyebb betartani.
A minták közül egyértelműen a csíkos a legkedveltebb, ami remekül illik is a stílushoz. Ennek előnye, hogy a fenti színek közül egyszerre többet is meg tud jeleníteni. A hajókat és azok alkatrészeit, tengeri állatokat, parti építményeket ábrázoló mintákat is bátran használhatunk. Dekorációként gyűjthetünk kagylókat és a víz által lecsiszolt üvegdarabokat, vásárolhatunk tengeri csillagokat, korallokat, színes üveggömböket, de díszíthetjük a falat akár egy hajó kormánnyal is.
Ha Ön is szeretne egész évben úgy hazaérni munka után, mintha nyaralni menne, kérje lakberendező segítségét a tengerparti életérzés megteremtéséhez.