Archívum

Saját munka 36.

Pályázatra terveztem: tengerparti stílusú fürdőszoba

Facebook

Uszadékfa

Az uszadékfa olyan faanyag, melyet hosszan áztatott valamilyen természetes víz (folyó, tenger, tó stb.), majd a hullámtevékenység vagy egy vihar végül partra sodorta és ott kiszáradt. Nyers, természetes szépsége dísze lehet egy enteriőrnek.

Facebook

Tengeri üveg

Az 1960-as évekig a tengerparti városokban egyes cégek és persze a turisták is úgy szabadultak meg az üres üvegektől, hogy a vízbe dobták azokat. Ezek összetörtek hánykolódás közben, majd a víz, a homok és a sziklák kerekdedre csiszolták az éles (legtöbbször háromszög formájú) szilánkokat. A sós víz korrodáló hatására az üveg felülete opálos lesz. Ehhez a folyamathoz kb. 20 évre van szükség. A „tengeri üveg” szinte a szivárvány minden színében fellelhető, de leggyakoribb a türkiz, a barna, a zöld és a fehér (színtelen). Kiváló dekorációs elemek egy vízparti témájú enteriőrhöz.

Facebook

Júliusi karácsony

Júliusi karácsony. Ez a kifejezés számunkra furcsa lehet, de az angolszász országokban már tradíciónak számít a nyári karácsonyi ünnepség.
Először 1933-ban, egy gyerekeknek szervezett nyári táborban rendeztek ilyet. Majd az 1940-ben mozikba kerülő Karácsony júliusban című film után egyre több helyen gondolták úgy, hogy ez nagyon jó ötlet. A télre való emlékezés segít elviselhetőbbé tenni a forróságot. A nyári időszakban (július 4-e után) nincs egyetlen nagyobb nemzeti vagy vallási ünnep sem, így ezzel megteremthették az alkalmat partik szervezésére és ajándékozásra. A boltok, a karitatív szervezetek, a posta és a média is átvették az ünnepet: a karácsonyról maradt dekorációs készletek ekkor kerülnek kiárusításra, üdvözlőlapokat gyártanak az alkalomra, a televízióban pedig karácsonyi filmeket vetítenek.
Természetesen az igazi, decemberi karácsonyi készülődéshez képest ez az időszak nem kap akkora figyelmet. A dekoráció is jóval visszafogottabb, inkább a humoros és kreatív oldalát mutatja. A hangsúly a vendéglátáson van, többnyire szabadtéri formában. Leginkább a karácsonyi fényfüzérek kapnak szerepet, de műfenyőt is gyakran díszítenek. A tengerparti téma helyettesítheti a klasszikus télapós-hóemberes variációt. A piros-fehér-zöld színeket ekkor is felhasználják, de jóval ötletesebben (például nyári gyümölcsök, színes koktélok formájában). A nyári időszak miatt azonban meghatározó színkombináció a türkiz-fehér-homokszín hármas is. Az ajándékok csomagolása – és kibontása – továbbra is izgalmas feladat.
Legyünk bátrak és ünnepeljük mi is a júliusi karácsonyt, kicsit enyhítve ezzel a hőséget. Kérje lakberendező segítségét a kreatív dekorációhoz.

Facebook

Inspiráció 11.

Használjuk fel kedvenc fotónk színeit az otthonunkban

Facebook

Hamptons stílus

A Hamptons stílus (luxus nyaralóhely Long Island-en) enteriőrjei tágasak, világosak és kifinomultak. A tengerparti hangulat uralkodó színe a fehér, kiegészítve a kék árnyalataival és a natúr színekkel.

Facebook

Saját munka 27.

Régebbi munkám: vízparti nyaraló nappalija (berendezési terv egy vizsgamunkához)

Facebook

A 2019-es év színe

A Pantone cég minden decemberben kihirdeti a következő év színét, ami hatással van a lakberendezésre is. 2019-ben az év divatszíne a 16-1546 számú Living Coral, ami magyarul élő korallt jelent.
Ez egy élénk narancsszín, kevés rózsaszínnel keverve. Meleg árnyalat, ami a gazdag élővilágot szimbolizálja és vidámságot sugall. Ezen tulajdonságai miatt remek színfoltokat és fókuszpontokat alkothatunk a segítségével. Mivel elég erőteljes, energetizáló árnyalat, hálószobában célszerű kevesebbet használni belőle, de nyugodtan alkalmazhatjuk bármely más helyiségben.
A tengerparti stílusnak köszönhetően jó ideje jelen van a lakberendezésben, mint kiegészítő szín. Könnyen feldobható vele egy semleges, vagy sötétebb színpaletta is. Komplementere a türkizkék egy árnyalata, ami szintén a vízhez köthető.
Kérje lakberendező segítségét, hogy otthonában stílusosan jelenjen meg a 2019-es év színe.

Facebook

Tengerparti színek

Bár már elmúlt a nyár, a tengerparti stílus évszakoktól függetlenül őrzi népszerűségét. Az utazásokat, szellemi és fizikai szabadságot, derűt és nyugalmat jelenti a legtöbb ember számára. A lakberendezésben azonban felmerül a kérdés: melyik tengerpartot szeretnénk megidézni otthonunkban? Bár a stílus(ok)ra jellemző kiegészítők (kagylók, kötél, hajózással kapcsolatos tárgyak, uszadékfa stb.) azonosak, a színek használatában már jelentős eltérés van a különböző tájak tengerpartjai között.
A mediterrán országok esetén az alapszín általában a fehér, de helyette az egészen világos homokszín és bézs árnyalatokat is használhatjuk alapnak. Az ehhez párosított vezető színek a sötét türkizkék és -zöld, valamint a kobaltkék és égszínkék – mindegyik élénk árnyalat.
Az észak-európai tengerpartok hűvösebb éghajlatát tükrözi, hogy a fehér, esetleg törtfehér alap mellé általában az elsődleges színeket választják: tengerészkék, vörös, élénk sárga, esetleg sötétnaranccsal, vagy fűzölddel kiegészítve.
Kanadában és az USA északi államaiban a tengerparti hűvös és zord időjárást követve az alapszín a világosszürke. Ez lehet meleg és hideg árnyalat is. Az ehhez társított színek jóval visszafogottabbak: acélkék, viharszürke, szürkésbarna, sötét piros, tengerészkék, ritkábban vízkék.
Florida és California kifejezetten meleg tengerpartjai közkedvelt nyaralóhelyek is egyben. Az alap lehet fehér, de valamilyen világos bézs is. A felhasznált színek visszafogott árnyalatoknak mondhatók: vízkék, mentazöld, korallszín, világos sárga, világos türkiz, esetleg rózsaszín.
Az Indiai óceán szigetvilágának meleg éghajlata és buja növényzete köszön vissza abban, hogy az alapszín gyakran a trópusi fafajták meleg, de sötét barna árnyalatai közül kerül ki. Ehhez kontrasztként és csak frissítő elemként társul a fehér. A színfoltokat az élénk zöldek, a pink, a türkiz és a kanárisárga jelentik (egzotikus virágok).
Természetesen a felsorolást még lehetne folytatni. A fentiek jól mutatják, hogy a tengerparti stílusnak is sok arca van, így a kivitelezés előtt fontos tisztázni, pontosan mit is jelent nekünk ez a stílus. Legtöbbször egy kedves emlék a kiindulási pont, ami meghatározza a helyszínt is. Kérje lakberendező segítségét a vágyott végeredmény eléréséhez.

Facebook

A medencénél

Stílusos pihenés a medence körül

Facebook