Júliusi karácsony

Júliusi karácsony. Ez a kifejezés számunkra furcsa lehet, de az angolszász országokban már tradíciónak számít a nyári karácsonyi ünnepség.
Először 1933-ban, egy gyerekeknek szervezett nyári táborban rendeztek ilyet. Majd az 1940-ben mozikba kerülő Karácsony júliusban című film után egyre több helyen gondolták úgy, hogy ez nagyon jó ötlet. A télre való emlékezés segít elviselhetőbbé tenni a forróságot. A nyári időszakban (július 4-e után) nincs egyetlen nagyobb nemzeti vagy vallási ünnep sem, így ezzel megteremthették az alkalmat partik szervezésére és ajándékozásra. A boltok, a karitatív szervezetek, a posta és a média is átvették az ünnepet: a karácsonyról maradt dekorációs készletek ekkor kerülnek kiárusításra, üdvözlőlapokat gyártanak az alkalomra, a televízióban pedig karácsonyi filmeket vetítenek.
Természetesen az igazi, decemberi karácsonyi készülődéshez képest ez az időszak nem kap akkora figyelmet. A dekoráció is jóval visszafogottabb, inkább a humoros és kreatív oldalát mutatja. A hangsúly a vendéglátáson van, többnyire szabadtéri formában. Leginkább a karácsonyi fényfüzérek kapnak szerepet, de műfenyőt is gyakran díszítenek. A tengerparti téma helyettesítheti a klasszikus télapós-hóemberes variációt. A piros-fehér-zöld színeket ekkor is felhasználják, de jóval ötletesebben (például nyári gyümölcsök, színes koktélok formájában). A nyári időszak miatt azonban meghatározó színkombináció a türkiz-fehér-homokszín hármas is. Az ajándékok csomagolása – és kibontása – továbbra is izgalmas feladat.
Legyünk bátrak és ünnepeljük mi is a júliusi karácsonyt, kicsit enyhítve ezzel a hőséget. Kérje lakberendező segítségét a kreatív dekorációhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük