Arhívum | szeptember 2020

Tengerészkék

A tengerészkék egy igazán sötét árnyalat, mely eleganciát és mélységet ad a térnek. Használhatjuk fekete helyett is, ha az túl ridegnek vagy komornak hatna. Nevét a brit Királyi Haditengerészet tisztjei által 1748 óta viselt ruha színéről kapta, melyet világszerte számos ország tengerészete átvett. Fehérrel párosítva mutat a legjobban.

Facebook

Uszadékfa

Az uszadékfa olyan faanyag, melyet hosszan áztatott valamilyen természetes víz (folyó, tenger, tó stb.), majd a hullámtevékenység vagy egy vihar végül partra sodorta és ott kiszáradt. Nyers, természetes szépsége dísze lehet egy enteriőrnek.

Facebook

Kockás ősz

A skótkockás minta tökéletesen illik az őszi palettához

Facebook

VOC jelentése

A festékek VOC értéke mutatja meg, mennyi káros illékony szerves vegyületet tartalmaz, melyek még évekkel a festés után is kipárolognak a termékből. (Törvényileg előírt maximum érték: 30 g/l) Ezért célszerű VOC mentes vagy minimális VOC tartalmú festékeket vásárolni, különösen akkor, ha gyerekszobában kerül majd felhasználásra.

Facebook

Kültéri őszi dekor

Saját kezűleg elkészíthető kültéri dekorációs ötletek őszre

Facebook

Őszi fenyőfa

Új dekorációs ötlet hódít: a karácsonyfa mintájára feldíszített műfenyő őszre hangolva

Facebook

Delfti csempe

A delfti fazekasság fellendülése az 1600-as évek közepén a Holland Kelet Indiai Társaság által importált kínai porcelán termékek népszerűségének volt köszönhető. Az ónmázas cserépedények olcsóbb alternatívát jelentettek a drága import helyett. Az 1640-es években a delfti fazekasok tettek először monogramot, illetve céges jelzést a csempékre, ezzel művészi szintre emelve azokat.
A fehér máz jól imitálta a porcelán fehérségét. A kézzel festett minta legtöbbször egy csodás kék árnyalat, de gyakori a barna színű is. A delfti termékek eleinte a kínai motívumokat másolták, később azonban áttértek a holland életből vett mintákra, mint például a tulipán, a szélmalom, a hajó és a földművelő jelenetek. Egy kalapos sellőt ábrázoló minta már 1650 óta forgalomban van, mind a mai napig! A több darabból összeálló nagyobb minták is kedveltek, például konyhai cseppfelfogók esetében.
Ahogy a középosztály gazdagodott, úgy engedhették meg egyre többen a csempe használatát otthonukban. A kandallók körül és a konyhákban találjuk a legtöbbet, mert könnyű volt tisztítani. Más európai országokba is eljutott a delfti csempe. Angliában egy új technikának, a transzfer nyomtatásnak köszönhetően sorozatgyártásban is készítettek ilyen stílusú csempéket.
Néhány holland cég még mindig az eredeti módszerrel gyártja ezeket a termékeket, így újonnan is rendelhetők, nem csak antik darabokat találni. Igazán látványos fókuszpont alakítható ki a segítségükkel, gyakorlatilag bármilyen helyiségben. Ehhez kérje lakberendező segítségét.

Facebook

Monokróm

Monokróm enteriőrnél ügyeljünk a többféle textúra és minta használatára. Ezzel elkerülhető, hogy a helyiség unalmas vagy lehangoló legyen.

Facebook

Minikertek 4.

A pozsgások mutatósak, ugyanakkor kevés helyet és gondozást igényelnek. Antik tárgyakat használva cserépként igazán dekoratív kiskertet hozhatunk létre, akár a lakásban is.

Facebook