Arhívum | október 2015

Régi képeslapok 4.

Halloween régi képeslapokon

Facebook

Pajtaajtók bent

Mostanában kedvelt megoldás a régi pajtaajtók újrahasznosítása belső térelválasztóként

Facebook

Kicsi előszoba

Az előszoba gyakran elhanyagolt hely a lakásban. Sokszor szűkös, hogy a lakás/ház többi helyisége megfelelő méretű lehessen. Bár vendégeink ezt látják meg először, így az első benyomást is ez adja, gyakran nem fordítunk rá kellő figyelmet. Inkább raktár, vagy átmeneti zóna, ami nem tűnik fontosnak. Hogyan tudjuk ezt a helyiséget is ragyogóvá tenni, mely tükrözi a stílusunkat?
Gondoljuk át, mi az, amire biztosan használni fogjuk: cipő és kabát felvétele indulás előtt, ill. levétele megérkezéskor, kulcsok és táskák lerakása, vizes esernyők tárolása, vendégek fogadása. Ehhez szükség lesz: ülőhelyre, fogasra, kisebb asztalra vagy szekrényre, esernyő tartóra, cipőtárolóra és strapabíró szőnyegre. Legfontosabb a jó helykihasználás. Nem mindig fér el itt egy beépített szekrény mely mindent elnyel. Mit tehetünk ilyenkor? A fogassal egybeépített előszobai pad tökéletes megoldás lehet. Az aljában, zárt ajtók mögött kapnak helyet a cipők. A fogasra kerülnek a kabátok, a felső kalaptartóra pedig a kalapok és sapkák. Kényelmesen, ülve vehetjük fel a cipőnket. A hátlapjára kerülhet a tükör is, ha máshol esetleg nincs helye. Célszerű egyedileg, méretre készíttetni, így a körülményekhez legjobban megfelelő bútorunk lesz. Egy esernyőtartó bármelyik sarokban elfér. A könnyen tisztítható szőnyeg biztosítja az átmenetet a kint és bent között. A kulcsok, pénzérmék, egyéb apróságok számára megfelelő egy fali polc is.
Ha van elegendő helyünk, hasznos bútordarab egy konzolasztal. Alatta elférnek az éppen használt cipők, az apróságokat le tudjuk rá tenni, mellette marad elég hely egy széknek és az esernyőknek is.
A cipőtartó szekrény megoldja a lerakóhely problémáját is, nem csak a cipők és az otthoni papucsok tárolását. A falra szerelt fogas elegendő kiegészítő lehet hozzá.
Hazánkban ritka az olyan ház kialakítás, ahol az előszoba nem is létezik, egyből a nappaliba vagy más központi helyiségbe érkezünk. Ha mégis ez lenne a helyzet, akkor se keseredjünk el: egy paravánnal megoldhatjuk, hogy a belépő mégis szeparált területre érkezzen meg otthonunkba. Egy álló fogas és egy beltéri lábtörlő segít a kabát és cipő elhelyezésében.
Az Ön előszobája is felfrissítésre szorul? Szeretne büszke lenni már otthona első pár négyzetméterére is? Kérje lakberendező segítségét az átalakításhoz.

Facebook

Festékpaletta 2.

Ásványkék árnyalatok

Facebook

Fonott bútorok

A meleg színű és klasszikus stílusú fonott bútorok jól beleillenek az őszi színpalettába

Facebook

Állatvédelem a lakberendezésben

Furcsának tűnhet, de a lakberendezés és az állatvédelem között is van kapcsolat. Sokan kedvelik az állatmintákat, állatbőröket és motívumokat, de mindig van alternatív megoldás a valódi állati anyagok felhasználása helyett. Könnyen találkozhatunk olyan ügyfelekkel, akiknek fontos, hogy otthonuk megfeleljen állatbarát elveiknek.
A legáltalánosabban használt állati eredetű anyag a bőr. Számos jó tulajdonsága van és nagyon dekoratív. Általában marha, sertés, kecske és juh bőrét használjuk. Ezeket az állatokat a húsukért vágják le, a bőrük hasznosítása egy plusz adalék, így az sem vész kárba. Felhasználásuk a lakberendezés során nem ütközik az állatvédelem elveibe. Valódi bőr helyett használhatunk úgynevezett textilbőrt is. Kinézete és tapintása nagyon hasonló az igaziéhoz, ugyanúgy lélegzik és melegben is komfortos marad. Alapanyaga azonban textil alapra dolgozott poliuretán. Tartós és a tisztítása is könnyű. Manapság már felső kategóriás textilgyártó cégek is készítenek élethű és magas minőségű nyomott anyagokat egzotikus vadállat és háziállat mintákkal. Másik alternatíva lehet az egzotikust imitáló műszőrmék előnyben részesítése, melyek kiváló minőségben is kaphatók, kárpitnak és szőnyegnek egyaránt.
A szarvasok és őzek bakjai minden évben elhullajtják agancsukat. Ezeket az erdőgazdaságok összegyűjtik és értékesítik. Készülhetnek belőle használati- és dísztárgyak, melyek a klasszikus stílusú otthonokba jól illenek. A szarvasmarha félék szarvát, mely a bőrükhöz hasonlóan a húsfeldolgozás mellékterméke, szintén gyakran használják erre a célra. A csont, szarv, szaru alapanyagú dísztárgyak helyett választhatunk inkább hasonló színű és felületű, de nem állati eredetű anyagból készülteket. Több lakberendezési kiegészítőket gyártó cég is készít magas minőségű mű trófeákat és teljes állatbőr utánzatokat is.
A lakberendezői munkám során nem csak az energiatakarékosság és zöld építészet a fontos, hanem az állatvilág védelme is. Egy adott alternatív megoldás ugyanolyan szép, sikkes, kényelmes lehet és ráadásul még környezetbarát is.

Facebook

Gyógyszeres szekrénykék

Stílusos fürdőszobai gyógyszeres szekrény megoldások

Facebook

Tök dekor

Különlegesen faragott tökök az őszi dekorációhoz

Facebook

Átkárpitozás

A használatban megfáradt antik székek, kanapék, fotelek, puffok és egyéb kárpitos bútorok ismét otthonunk díszeivé válhatnak egy kis csinosítás után. Ha a fa részek, illesztések jó állapotúak és a váz színe is megfelelő, akkor jöhet az átkárpitozás. Bármilyen stílusú régi ülőbútor újra divatossá válhat egy megfelelő textillel áthúzva.
Amennyiben igazán régi bútorról van szó, a munkát mindenképpen szakember végezze! A mára már elfeledett, kézi technikákkal készült kárpitozást érdemes az eredetinek megfelelően helyreállítani, vagy cserélni. A kárpitos bútorok történelme során több olyan megoldással találkozhattunk, melyeket ma már nem alkalmaznak. Ilyenek például a feszített vászonhevederek, a lószőr tömés és a rugózat. A modern bútorokba ezek helyett már habszivacs kerül, ami szintén elhasználódhat pár év alatt.
Legizgalmasabb feladatunk az új kárpit kiválasztása. Fontos, hogy az anyag a használattal járó igénybevételt jól viselje, viszonylag vastag, sűrű szövésű legyen. A textilboltokban tudnak segíteni a választás során. Mintája és színe ne csak az enteriőrhöz, de magához a bútorhoz is passzoljon! Lehetünk nyugodtan merészek, de tartsuk meg a tárgy karakterét és történelmét. Nem érdemes egy antik darabot túl modern kárpittal ízléstelenné tenni. Szófa és fotel esetén több anyagot is használhatunk, lehet a támla és az ülő rész különböző. Elől-hátul kárpitos széktámlánál a két oldalra választhatunk más-más, de egymáshoz illő textilt. A kanapéhoz tartozó díszpárnák is különbözhetnek a bútor szövetétől, mintegy kiegészítve az összképet. A lehetőségek és anyagok száma szinte végtelen.
Ha bizonytalan, kérje lakberendező segítségét régi kárpitos bútorainak újjávarázsolásához!

Facebook

Színpárok 8.

Színpárok: szürke-piros

Facebook