Archívum

Bútorfelújítás

Jó dolog egy régi bútornak új életet adni azzal, ha kicsit átalakítjuk és/vagy lefestjük. Az értékes antik bútorokat azonban ne tegyük tönkre ilyesmivel! Ezeket szakértővel restauráltassuk vagy adjuk el olyannak, aki értékeli jelenlegi szépségüket.

Facebook

Saját munka 30.

Előtte-utána képek a 66 nm-es panellakásról

Facebook

Bonanza

A régi, sötétbarna Bonanza bútorok új színben, új funkcióban ismét a lakás díszeivé válhatnak

Facebook

Saját munka 26.

Kiadásra szánt (bútorozatlanul) belvárosi lakás felújítása
További képek itt: https://classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/62-referencia16

Facebook

Pajtából

Régi pajtából új otthon – érdemes megmenteni

Facebook

Felújítás előtt

Használt, nem túl jó állapotú ingatlan vásárlásakor mindig számításba kell venni a felújításával járó időt, pénzt és a felmerülő nehézségeket. Ha úgy döntünk, hogy magunk vágunk neki a dolognak, nem árt jó előre átgondolni néhány dolgot.
Keressünk egy megbízható, szépen dolgozó és a nekünk szükséges időben ráérő kivitelezőt. Nem könnyű, de ha legalább 6-8 hónappal előre tudunk tervezni, akkor nagyobb rá az esélyünk. Amennyiben ismerős ajánl nekünk kivitelező céget, annyiból szerencsésebb a helyzet, hogy elmehetünk megnézni, nála milyen munkát végeztek. Nem mindenkinek jelenti ugyanazt a minőségi munka! Ezért célszerű rászánni erre az időt. Ha interneten keresünk szakembereket, mindig kérjünk referenciát. Az is sokat elmond, hogy készségesen adnak-e ilyet. Kérjünk több helyről ajánlatot. Amint megvan a vásárlandó ingatlan, vigyük el a kivitelező jelölteket felmérésre és árajánlat adásra. Ez utóbbi nem csak az összeget, de a vállalási időt is tartalmazni fogja. Természetesen ennek ára van (ahány kivitelező, annyiszor), de megéri ez a felújítási összeghez képest csekély befektetés. Így a számunkra legmegfelelőbb jelöltet tudjuk kiválasztani. Ha a költségek csökkentése miatt nem kivitelezővel akarunk dolgozni, hanem minden munkafolyamathoz külön szakembert keresünk, készüljünk fel rá, hogy a koordinációt, időbeosztást, ellenőrzést, beszerzést magunknak kell végeznünk. Ezen a módon általában tovább is tart egy adott felújítás.
Nézzünk utána, mi mennyibe kerül ma. Sajnos az árak folyamatosan emelkednek, így itt sem tudunk kiindulni abból, hogy például a szomszéd mennyit fizetett egy bejárati ajtóért két évvel ezelőtt. Nézzük meg több cég honlapját, milyen termékekhez hol juthatunk hozzá, nagyjából milyen áron. Nyilvánvalóan lesz olyan, amit csak pontos felmérés után áraznak be (pl.: ablakok), de hozzávetőleges összegeket már előre megérdeklődhetünk. Ha van konkrét elképzelésünk a stílusról, színekről, már jó előre kiválaszthatunk bizonyos termékeket, a pénztárcánknak megfelelően.
Fontos tényező a rendeléstől számított szállítási idő. Viszonylag kevés dolgot tudunk megvenni azonnal, raktárkészletről egy felújítás során. A boltok saját készletről 2-3 nap alatt is szállíthatnak, de külföldi raktárkészletből dolgozóknál ez 2-3 hét is lehet. Egyedi gyártás esetén ez az idő 6-8 hétre tolódik ki. Ezeket az átfutási időket bele kell kalkulálni a munkasorrendbe és a kivitelezés időintervallumába.
Azt általában mindenki tudja előre, mekkora összeg áll rendelkezésére a felújításhoz. Mindenképpen számoljunk váratlan nehézségekkel, melyek plusz költségeket okozhatnak (általában vannak ilyenek) és 10%-ot különítsünk el ezek megoldására.
Lakberendező segítségét igénybe vehetjük már a kiszemelt ingatlan megvásárlása előtti felméréstől kezdve, egészen a felújított otthonunk kulcsainak átvételéig. Sok időt, pénzt és idegeskedést megspórolhatunk ezzel a döntéssel.

Facebook

Antik-Vintage-Retro

Az alábbi három fogalom használata mindennapos a lakberendezésben és a kapcsolódó irodalomban. Sokszor mégsem egyértelmű, mikor melyiket kell használni egy tárgy leírására.
Antik: 100 évesnél öregebb bútor, műtárgy, vagy kézműves munka jelzője, mely a stílustól független. Gyűjtők számára a kora mellett fontos még az eredetisége, állapota, készítője és hogy mennyire ritka (többdarabos szett esetén a hiánytalan készlet is). Restaurálás során állíthatják vissza eredeti pompájukat.
Vintage: kor szerint a 100 évesnél fiatalabb, de 15 évesnél idősebb tárgyakra használt jelző, ami azonban sokkal inkább vonatkozik az állapotukra, mint a korukra. Az erősen használt, kopott külsejű bútorok, használati tárgyak összefoglaló neve, mely már egy stílust is jelöl. Az eredeti funkciótól eltérő, újragondolt, újrahasznosított, átalakított/felújított tárgyakat is jelenti. Az új tárgyaknak vintage kinézetet adni már egy külön műfajjá nőtte ki magát. Nem egyenlő a shabby chic stílussal.
Retro: az 50-es évektől a (jelenleg) 80-as évekig tartó időszak mindennapi használati- és dísztárgyaira alkalmazott jelző. Ezek koruk szerint „csak” régiek. Az újonnan készült, de ezen időszak stílusát, formáit visszahozó tárgyakat is illethetjük ezzel a jelzővel. A gyűjtőket általában a nosztalgia, az érzelmi kötődés motiválja, de természetesen fontos az eredetiség és az állapot is. Van a retronak egy olyan pejoratív értelmezése, ami inkább divatjamúltat jelent.
Ha bizonytalan, kérje szakértő segítségét egy adott tárgy kormeghatározásához.

Facebook

Parketta minták

A parkettázás története a reneszánszig nyúlik vissza. A XVI. század közepétől kezdték el a fa padlóburkoló lapokat V-alakú mintában elhelyezni. A két legrégibb típus a halszálka és a chevron mintázat. Ma is ezek a legnépszerűbbek, de gyakran összekeverik őket.
Állítólag 1539-ben, I. Ferenc francia király számára raktak először halszálka mintás padlót itáliai mesteremberek. Ebben a klasszikus mintában a darabok derékszöget zárnak be egymással úgy, hogy az egyik lap rövid oldala kerül a másik lap hosszú oldalának végéhez. Tulajdonképpen cikkcakk formát rajzolnak ki, de a vonala megtörik.
A chevron mintában (nevét a V-alakú rendfokozati jelzésről kapta) azonban hegyes csúcsok vannak, így jön létre az ék alak. A lapokat gérbe vágják, úgy illesztik össze a végüket, tehát a minta folyamatos lesz. Ma már készen kaphatók ilyen kialakítású padló- és falburkoló lapok.
A fenti két minta nem csak a padlók, hanem a falak díszítésénél is gyakori. Falicsempéből (pl. metrócsempe), padlólapból, sőt vinyl burkolóból is kialakíthatók, nem csak tömörfa parkettából. Klasszikus környezetben éppúgy jól mutatnak, mint modern enteriőrben.
Szerencsére a parketta ismét divatos lett, egyre többen szeretnék megmenteni a felújítandó épület régi, fa padlóburkolatát. Hacsak nincs nagyon rossz állapotban, érdemes is rászánni a pénzt és az időt, hiszen gyönyörű és értékes része lesz az enteriőrnek. Hézagkitöltéssel, csiszolással, lakkozással (esetleg pácolással megváltoztatva a színét) olyan lesz, mint új korában.
Kérje lakberendező segítségét a megfelelő minták kiválasztásához is.

Facebook

Saját munka 21.

Tavaly készült el ennek az 56 nm-es belvárosi lakásnak az átalakítása egy nagyon kedves hölgy számára. A tér áttervezése mellett a megfelelő mennyiségű tárolóhely kialakítása volt fontos szempont. A konyha helyére került a hálószoba, hogy a pici hátsó erkélyt is kihasználjuk, így a kamra gardróbbá alakult. Az előszoba és egy félszoba közös falának megszüntetésével jött létre az új konyha. A régi hall falát szintén lebontottuk, így bőven elfér az étkező és a nagyobb gardrób egymás mellett. Ezzel a központi tér sokkal szellősebb, élhetőbb lett. A semleges krémszín és barna biztosítja a nyugodt alapot, amit a kék különböző árnyalatai élénkítenek fel, a türkiztől a kobaltig.
További képek itt: http://classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/60-referencia15

Facebook

Saját munka 20.

Nemrég készítettem el ennek a nappali szobának a lakberendezési terveit egy kedves házaspár számára. A helyiség 22 nm és hálószobai funkciót is ellát. Az igény a látvány felfrissítése és lakályosabbá tétele volt, a meglévő ülőgarnitúra és heverő megtartásával. A tulajdonos hölgy beleszeretett ebbe a szekrény típusba, így a megfelelő elemek összeválogatása, térbeli elrendezésének kialakítása, és méretre gyártatása volt az elsődleges feladatom. A tapéta kiválasztása megfelelő körültekintést igényelt. Sikerült találnom egy textil hatásút, amely finom színével elegáns hátteret ad a berendezésnek. Mivel panel lakásról van szó, a csíkok segítenek vizuálisan magasítani a teret, amit a díszlécezés tesz teljessé. A barna árnyalatainak ellensúlyozására a halvány türkiz színt tartottam tökéletes megoldásnak, ami a kiegészítőkön, textileken jelenik meg. Fejtörést és némi keresgélést igényelt a dohányzó asztal, mivel a kiválasztott bútorcsaládhoz nem tartozott megfelelő. Stílusban és színben végül is egy aukciós oldalon találtam meg az ideális darabot. Meg kellett még oldanom az emléktárgyak, a könyvek és a TV készülék elhelyezését is.
További képek itt: http://classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/58-referencia14

Facebook