Archívum

Szolgáltatások

Classic Interiors:
– lakberendezési tervezés
– lakberendezési tanácsadás
– home staging
– Feng Shui alapú lakberendezés és tanácsadás
– szín- és stílustanácsadás
Referenciák és további információk:
https://classicinteriors.hu/hu/referenciak

Saját munka 21.

Tavaly készült el ennek az 56 nm-es belvárosi lakásnak az átalakítása egy nagyon kedves hölgy számára. A tér áttervezése mellett a megfelelő mennyiségű tárolóhely kialakítása volt fontos szempont. A konyha helyére került a hálószoba, hogy a pici hátsó erkélyt is kihasználjuk, így a kamra gardróbbá alakult. Az előszoba és egy félszoba közös falának megszüntetésével jött létre az új konyha. A régi hall falát szintén lebontottuk, így bőven elfér az étkező és a nagyobb gardrób egymás mellett. Ezzel a központi tér sokkal szellősebb, élhetőbb lett. A semleges krémszín és barna biztosítja a nyugodt alapot, amit a kék különböző árnyalatai élénkítenek fel, a türkiztől a kobaltig.
További képek itt: http://classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/60-referencia15

Látványterv

A tervezés folyamatában fontos szerepet kap a látványterv. A tervező által elképzelt, műszaki rajzokkal, termékmintákkal bemutatott tervek a vevő számára nem mindig érthetőek. Szükség van valamire, ami a végleges formájában, közel 3D-s látványként tudja bemutatni a végeredményt.
A perspektíva rajz volt a legelső megoldás erre. A szemlélő látásmódjában megrajzolt helyiség úgy nézett ki, mintha benne állnánk. Meg tudta mutatni a tárgyak egymáshoz való viszonyát, az arányokat. Ez nagy kézügyességet és rengeteg időt igényelt. Ahány szemszögből akartuk nézni, annyi rajzot kellett elkészíteni.
A régi időkben ezt makettek elkészítésével próbálták kézzel foghatóvá tenni. Papírból, vagy fából megalkották az épület kicsinyített mását. Ez a folyamat szintén nagyon időigényes volt. Ezt követte csak a megrendelő jóváhagyása. Mivel az építkezések magukban is lassúak voltak, a berendezési tárgyakat pedig nagyrészt kézművesek készítették el, egy-egy komplett enteriőr megvalósulása sok évet vett igénybe. Manapság erre már nincs idő. Felgyorsult világunkban a technika segítheti ezt a folyamatot is. Ilyen például a gyors prototípusgyártás (RPT), mely a számítógépes tervek alapján alkotja meg a makettet, különféle alapanyagokból, viszonylag rövid idő alatt. A lakberendezésben ez a technológia csak ritkán használatos.
A tervező szoftverek megjelenésével és fejlődésével ez a folyamat gyorsabb lett. A megtervezett enteriőrben szabadon mozoghatott a „kamera”, így a különböző pontokról készített látványtervek már csak néhány plusz percet vettek igénybe. Új kérdés merült fel: a látványtervek minősége. A rendereletlen képeket a profi, fotorealisztikus renderektől nagy lépés választja el. Minden a megrendelő igényétől függ. Van, akinek elég egy körülbelüli látványterv, hogy lássa a színek és bútorok összhangját, mi hogyan fér el. De nagy projekteknél, főként közületek esetén, már alapvető elvárás a profi megjelenítés.
A legtöbb építészeti, belsőépítészeti tervező szoftvernek van renderelő modulja. Azonban a tökéletes végeredményt legtöbbször egy külső szoftver segítségével érhetjük el, ami pontosan erre lett kifejlesztve. Számtalan paraméter beállításával valóban olyan képet kapunk végeredménynek, ami valósághű, mintha valódi fotó lenne. Ezt a folyamatot a lakberendezési gyártó cégek azzal is próbálják segíteni, hogy termékeikről 3D-s, egy-az-egyben beemelhető fájlokat biztosítanak a tervezők számára. Így pontosan a kiválasztott lámpa, kanapé, vagy más termék kerülhet be a látványtervbe, nem csak egy ahhoz hasonló.
Természetesen így is időigényes feladat a látványterv készítés, függetlenül a szoftver könnyű használhatóságától. Emellett még mindig nagy jelentősége van a kézzel készített rajzoknak, hiszen azok egyedi munkák, szinte művészeti értékkel bírnak. A lakberendezők igény esetén biztosítják a látványterveket is a megálmodott otthonhoz.

TV2 interjú

A TV2 Szépítők c. lakberendezési műsorának szombati adásában volt a velem készített interjú, ami az alábbi linken elérhető. A felvezető után rögtön ez a blokk következik.
https://tv2.hu/musoraink/szepitok/245440_csokkentheto-a-lakashitel-osszege.html

Tervdokumentáció

Ha valaki lakberendezőt keres az interneten, számos weboldalt, referenciát végignéz. Legtöbb helyen még azt is megtalálja, pontosan mit kap majd a pénzéért: konzultáció, tervdokumentáció, boltlátogatás, látványterv, stb. Ezek nagy része egyértelmű. Azonban sok ember számára a tervdokumentáció egyes elemei (ha egyáltalán van részletes lista) nem mondanak túl sokat. Hasznos információ lehet ezeket nagy vonalakban megismerni.
Alaprajz: amennyiben nincs hivatalos alaprajz, a lakberendező felméri az ingatlant és készít egy méretezett alaprajzot. Ezen szerepelnek többek között a helyiségek méretei, nyílászárók méretei és elhelyezkedésük, belmagasság, falvastagságok, esetleges szintkülönbségek, tájolás. Méretarány 1:50 (lakás) vagy 1:100 (nagyobb családi ház).
Bontási-építési terv: ez egyben, vagy külön-külön is szerepelhet, a tervektől függően. Általában két külön szín jeleníti meg a változtatásokat. A terv tartalmazza az eredeti alaprajzhoz képest történő falbontásokat és szerkezet/fal építéseket, beméretezve. Méretarány 1:50.
Burkolatterv: padlóburkolatok esetén színes alaprajzként megjelenő terv, falburkolat esetén pedig falnézet. Tartalmazza a burkolat típusát, méreteit, eltolást, kiosztást, fuga méretet és színt, távolság méretezést (ha szükséges). Méretarány padlóburkolatnál 1:50, falburkolatnál 1:20.
Berendezési terv: az ingatlan teljes, tervezett berendezéssel ellátott színes alaprajza. Mértezés nincs, szükség szerinti magyarázó szöveg lehetséges. Méretarány 1:50.
Világítási terv: az alaprajzon megjelenített terv, mely magában foglalja a lámpatestek, dugaljak, kapcsolók, elektromos kiállások méretezett helyét (beleértve a kötési magasságot is). Az ehhez kapcsolódó bútorok szintén megjelenítésre kerülnek. Méretarány 1:50.
Egyedi bútorterv: az egyedileg elkészítendő bútor elöl- és oldalnézeti képe (ha kell, több oldalról is), mely tartalmazza az összes méretet. Szükség esetén feltüntetésre kerülhet még az anyaga, fogantyúk adatai, vasalatok típusa és a beépítési adatok is. Méretarány 1:20.
Konszignáció: részletes, táblázatos formátumú lista a betervezett és beszerzendő termékekről (bútorok, burkolatok, textilek, dísztárgyak, lámpák, stb.). Tartalmazza azok pontos megnevezését, méretét, színét, anyagát, mennyiségét, (szükség esetén) fényképét és a gyártót/beszállítót.
Bátran kérjen a lakberendezőtől pontosítást, részletezést, ha a leírásban, vagy a kapott árajánlatban van olyan rész, amit nem ért. Hiszen a jó szakmai kapcsolat egyik alapja a megfelelő kommunikáció.

Konyhai alaprajzok

Tipikus konyhai elrendezési módok az alaprajzon és a valóságban (párhuzamos, U-alak, L-alak)

Saját munka 9.

Legutóbb elkészült munkám a lakbermagazin.hu oldalon:
http://lakbermagazin.hu/lakberendezo/lakberendezo-munkak/2492-1-plusz-2-felszobas-budapesti-panellakas-klasszikus-stilusban-67m2.html

Fűtés

Építkezésnél és felújításnál az egyik alapvető lépés a fűtés megtervezése, vagy lecserélése. Sokszor adottak a körülmények, például társasház esetén, melyhez alkalmazkodni kell. Lássunk egy rövid általános áttekintést.
Népszerű megoldás a padlófűtés. Laminált padló és hidegburkolat esetén alkalmazható. Már a munkálatok legelején ki kell alakítani a helyét. Előnye, hogy nem látható és nagy felületen adja le a hőt, valamint energiatakarékos. Hátránya, hogy a folyamatos lábról jövő meleg nem egészséges a férfiak számára, valamint növeli a porallergiára való hajlamot.
Házközponti fűtés, cirkó kazán és távfűtés esetén általában adottak a radiátorok, különösen a társasházakban. Magyarországon ezeket az ablak alá helyezik el, ami nehezíti például a függönyözés kialakítását. Klasszikus stílushoz is kapható dekoratív radiátor test, ami jól illeszkedik az összképbe és a színe katalógusból választható. Egyedileg készíttetett radiátor takaróval még egységesebb lehet a látvány.
Konvektoros gázfűtéssel régi társasházakban találkozhatunk. Nyílt láng ég benne, így nem eltakarható, de a jelenleg forgalomban lévő konvektorok már nem csak funkcionálisak, hanem dekoratívak is. Megoldás lehet, ha úgynevezett látványkandallót teszünk a helyére. Mivel ezeket is az ablak alá helyezik el, a függönyözés itt még nagyobb probléma.
Ismét divatba jött a cserépkályha, mind a fatüzeléses, mind a gázzal működő változat. Igazán különleges dísze lehet a szobának. Nagyon sokáig megtartja a meleget. Hátránya, hogy sok helyet foglal el és a közvetlen környezete nem bútorozható be a hő miatt.
Viszonylag ritkán alkalmazott megoldás a falfűtés. A csöveket a falban helyezik el, ebben kering a melegvíz. Hátránya, hogy képek, polcok, tükrök, stb. felakasztása előtt alaposan be kell mérni a csövek helyét.
A hűtő-fűtő klímaberendezések árammal működnek. A beltéri egység a falon bárhol elhelyezhető, ahonnan megfelelő lejtéssel biztosítható a kültéri kimenet. Hátránya, hogy nem gazdaságos, szárítja a levegőt és állandó légárammal jár.
Természetesen más megoldások is léteznek, illetve a fentiek kombinációja is elképzelhető. Kérje időben lakberendező segítségét a fűtés megtervezéséhez!

Saját munka 7.

Régebbi munkám: Kétszintes családi ház berendezési terv – 168+126 nm
További képek: http://www.classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/28-referencia10

Saját munka 6.

Régebbi munkám: Garzonlakás+terasz berendezési terv (áttervezéssel) – 25+16 nm
További képek: http://www.classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/27-referencia09