Látványterv

A tervezés folyamatában fontos szerepet kap a látványterv. A tervező által elképzelt, műszaki rajzokkal, termékmintákkal bemutatott tervek a vevő számára nem mindig érthetőek. Szükség van valamire, ami a végleges formájában, közel 3D-s látványként tudja bemutatni a végeredményt.
A perspektíva rajz volt a legelső megoldás erre. A szemlélő látásmódjában megrajzolt helyiség úgy nézett ki, mintha benne állnánk. Meg tudta mutatni a tárgyak egymáshoz való viszonyát, az arányokat. Ez nagy kézügyességet és rengeteg időt igényelt. Ahány szemszögből akartuk nézni, annyi rajzot kellett elkészíteni.
A régi időkben ezt makettek elkészítésével próbálták kézzel foghatóvá tenni. Papírból, vagy fából megalkották az épület kicsinyített mását. Ez a folyamat szintén nagyon időigényes volt. Ezt követte csak a megrendelő jóváhagyása. Mivel az építkezések magukban is lassúak voltak, a berendezési tárgyakat pedig nagyrészt kézművesek készítették el, egy-egy komplett enteriőr megvalósulása sok évet vett igénybe. Manapság erre már nincs idő. Felgyorsult világunkban a technika segítheti ezt a folyamatot is. Ilyen például a gyors prototípusgyártás (RPT), mely a számítógépes tervek alapján alkotja meg a makettet, különféle alapanyagokból, viszonylag rövid idő alatt. A lakberendezésben ez a technológia csak ritkán használatos.
A tervező szoftverek megjelenésével és fejlődésével ez a folyamat gyorsabb lett. A megtervezett enteriőrben szabadon mozoghatott a „kamera”, így a különböző pontokról készített látványtervek már csak néhány plusz percet vettek igénybe. Új kérdés merült fel: a látványtervek minősége. A rendereletlen képeket a profi, fotorealisztikus renderektől nagy lépés választja el. Minden a megrendelő igényétől függ. Van, akinek elég egy körülbelüli látványterv, hogy lássa a színek és bútorok összhangját, mi hogyan fér el. De nagy projekteknél, főként közületek esetén, már alapvető elvárás a profi megjelenítés.
A legtöbb építészeti, belsőépítészeti tervező szoftvernek van renderelő modulja. Azonban a tökéletes végeredményt legtöbbször egy külső szoftver segítségével érhetjük el, ami pontosan erre lett kifejlesztve. Számtalan paraméter beállításával valóban olyan képet kapunk végeredménynek, ami valósághű, mintha valódi fotó lenne. Ezt a folyamatot a lakberendezési gyártó cégek azzal is próbálják segíteni, hogy termékeikről 3D-s, egy-az-egyben beemelhető fájlokat biztosítanak a tervezők számára. Így pontosan a kiválasztott lámpa, kanapé, vagy más termék kerülhet be a látványtervbe, nem csak egy ahhoz hasonló.
Természetesen így is időigényes feladat a látványterv készítés, függetlenül a szoftver könnyű használhatóságától. Emellett még mindig nagy jelentősége van a kézzel készített rajzoknak, hiszen azok egyedi munkák, szinte művészeti értékkel bírnak. A lakberendezők igény esetén biztosítják a látványterveket is a megálmodott otthonhoz.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük