Arhívum | március 2019

Szélkakas

Napjaink szeszélyes időjárásához is jól jöhet egy régimódi szélkakas

Facebook

Konyhaszigetek

Egyedi és ötletes konyhaszigetek

Facebook

Kerítés takarás

Amikor új házba költözünk, előfordulhat, hogy a szomszéd kerítése nem nyújt túl esztétikus látványt. Bár a mi kertünk és házunk rendezett, nem lehet elvonatkoztatni attól, amit az ablakból vagy a teraszról látunk. Mivel nem a mi tulajdonunk, ezért elbontani, lecserélni nem tudjuk, de van más lehetőségünk is.
Eltakarhatjuk a kerítést gyékényből/nádból készült, tekercsben kapható panelekkel. Különböző magasságúak közül választhatunk és az áruk is viszonylag kedvező. Dróttal erősítsük a meglévő kerítéshez. Mivel természetes anyag, a legtöbb kerthez illik.
Le is festhetjük a kerítés felénk eső oldalát. Egy merész színnel remek kiegészítője lehet a látványnak, így a hátrányból előnyt is kovácsolhatunk. Sokszor az is segít, ha a környező növényzettel közel azonos zöld színt választunk, így épp ellenkező hatást érünk el, azaz beleolvasztjuk a látványba a kerítést. A kreatívabb, játékosabb szelleműek nagyméretű látképet vagy bármilyen más „festményt” is készíthetnek. A különleges hangulat garantált.
Jóval egyszerűbb, de kicsit költségesebb megoldás, ha sövényt vagy magasabb cserjéket (magyal, tuja, babérmeggy stb.) ültetünk elé. Sűrűbb ültetéssel nagyobb felületet tudunk eltakarni a zavaró kerítésből.
Szintén „zöld” megoldás a kerítéshez rögzített rács, melyre növényeket futtathatunk fel. A rács lehet formára alakított is, így sokkal komplexebb látványt érhetünk el, amikor a növények már jobban benőtték. A növények kiválasztásakor, ültetésekor mindig vegyük figyelembe a talaj adottságait és a benapozottságot.
Ha kevésbé állandó megoldást keresünk, akkor cserepes növényekkel és különböző dekorációs elemekkel is feldobhatjuk a látványt. Például színes kaspókba ültetett virágokat rakjunk a kerítés tövéhez. A kerítés felületét díszíthetjük élénk színekre festett képkeretekkel, tükrökkel (a napfény visszaverésére figyeljünk!), falra akasztható virágtartókkal vagy bármilyen nekünk tetsző tárggyal, ami bírja az időjárás viszontagságait. A régi biciklikeréktől kezdve, a fából kivágott betűkön át, a madáretetőkig számos dekoratív tárgyat találhatunk erre a célra. Nem feltétlenül kell élénk színeket használni, ha a kertünk/házunk stílusa mást kíván.
Kérje lakberendező tanácsát a háza külterének esztétikussá tételéhez is.

Facebook

Püspöklila

A püspöklila egy nagyon élénk, domináns árnyalat, mely vörösből sokkal többet tartalmaz, mint kékből. Nevét az egyházi méltóság hivatalos formaruhájának színéről kapta.

Facebook

Festékpaletta 17.

Hobbik inspirálta festékpaletták

Facebook

Tavaszi nagytakarítás

Eljött a tavaszi nagytakarítás ideje. Ez a szokás manapság logikátlannak hathat, hiszen a modern háztartási gépeknek és fűtési megoldásoknak köszönhetően nem vagyunk évszakhoz kötve a házi munka ezen területén sem. Ennek jelentősége a régi időkben sokkal nagyobb volt, elsősorban ott, ahol hideg és csapadékos a tél.
Késő ősztől kora tavaszig tartott a „fűtésszezon”, ami elsősorban nyílt terű, fatüzeléses kandallókat jelentett, azaz a füst, a korom, a hasábfával járó kosz, a hamuzás maradandó nyomot hagyott az otthonokban. A padló, a falak, a bútorok, a textilek stb. mind elkoszolódtak. Akkoriban az emberek nem engedhették meg, hogy otthonuk áthűljön téli takarítás közben, mivel drága és lassú dolog volt a házakat kifűteni (a szegényebbeknek sokszor nem is volt erre módjuk). Így a tavasz beköszöntével nyílt először lehetőség arra, hogy nagytakarítást végezzenek. A szőnyegeket kirázták, a függönyöket kimosták, mindent alaposan portalanítottak, kiszellőztettek, lemostak, felfrissítettek.
A tavaszi nagytakarítást azonban ennél tágabban is értelmezhetjük. A testi-lelki megújulásra is itt a lehetőség, rendbe szedhetjük otthonunkat és önmagunkat is a feng shui segítségével. Az első lépés mindig a lomtalanítás legyen. Szabaduljunk meg mindentől, ami felesleges, hibás/törött, kinőttük stb., beleértve a ruhatárunkat, dísz- és használati tárgyainkat, a „jó-lesz-még-valamire” kupacokat is. Ami javítható, javítsuk meg, minden mást, ami még használható, adjunk vagy ajándékozzunk el. Ha valami újat szeretnénk bevonzani, előbb annak lehetőségét kell megteremtenünk, hogy legyen helye az életünkben, otthonunkban.
A második lépés az alapos takarítás. Ne hagyjunk ki egyetlen apró zugot sem. A pozitív energiák szabad áramlását segítjük ezzel. Ha végeztünk, mi magunk is fürödjünk meg. Ha szükségét érezzük, egy füstölő segítségével csináljunk plusz tértisztítást. Sokkal jobb érzés lesz a felfrissült otthonunkban időzni.
Harmadik lépés a rendszerezés. A megmaradt holmikat csoportosítva, praktikus tárolókba téve vagy egyszerűen csak szépen összepakolva meglepően sok helyet nyerhetünk, emellett sokkal dekoratívabbá is tehetjük a látványt. A rend megőrzésének titka abban rejlik, hogy mindent oda tegyünk vissza és úgy, ahonnan és ahogy elvettük. Ez sokkal kevesebb időráfordítást jelent, mint aztán újra rendet teremteni a kialakult káoszban.
Kérje ebben jártas lakberendező segítségét otthonának rendszerezéséhez és energiáinak javításához.

Facebook

Farmház stílus

Farmház stílus: natúr színek, természetes anyagok, vintage kiegészítők és dekorációs elemek


Facebook

Feng Shui – karrier

A munka és a karrier mindenkinek fontos, hiszen ez biztosítja a megélhetést. A Feng Shui segítségével ezt a területet is meg tudjuk erősíteni, javítva ezzel életminőségünkön.
Az otthonunkban az ehhez tartozó terület férfiak esetében a nappali, nők esetében a konyha, de a nappali általánosságban is képviseli ezt a témakört. A Nap, illetve a Hold jegyekhez köthetők, azaz a családapa és családanya minőséget jelentik. Ez akkor is így van, ha egyedülállókról vagy gyermek nélküli párokról van szó.
Általában ezekre a célokra kell megoldást találni (a teljesség igénye nélkül) karrier terén:
– előléptetés segítése
– saját vállalkozás beindítása
– munkahely váltás elősegítése
– munkahelyi elismerés kivívása
Minden Feng Shui tanácsadásánál igaz, hogy azt személyre és térre kell szabni, nincs két egyforma eset.  Általánosságban elmondható, hogy a piros szín energetizáló hatása segít legjobban a pénzhez/karrierhez köthető dolgok feljavításában. Azonban figyelni kell a mennyiségre, hiszen a túl sok mindenből megárthat. Ezen kívül az egyénre gyakorolt hatása sem mellékes, hiszen vannak olyanok is, akik nagyon nem kedvelik ezt a színt. Ekkor segíthet még a pink és az erőteljes narancssárga is. A kis változtatás is nagy dolgokat segíthet elő, nem kell arra gondolni, hogy feltétlenül cseréljük pirosra a kanapét vagy fessük ki a szobát.
A Bágua térkép szerinti gazdagság/siker sarkot (4-es) is aktivizálhatjuk, szintén a piros színnel. A legjobb, ha a munkával kapcsolatos dolgokat itt tudjuk elhelyezni (otthoni iroda vagy csak íróasztal). Ne felejtsük el ez esetben a 9-es területet (hír/hírnév) is aktivizálni mellé.
A célt mindig határozottan ki kell tűzni, azaz pontosan meg kell fogalmaznunk magunknak, tulajdonképpen mit is szeretnénk elérni. A legjobb, ha ezt leírjuk egy papírra, minél részletesebben. Például: mi legyen az új munkahely profilja, milyenek legyenek a kollégák, minimum mennyit szeretnénk keresni, mettől-meddig tartson a munkaidő és még sok hasonló. Legyünk hálásak azért, amit már elértünk: a jelenlegi munkánkért, pozíciónkért, fizetésünkért stb. (Néha ez nem könnyű…). A hozzáállás csak rajtunk múlik, senki nem tud pozitív lenni helyettünk.
Mindenki a maga sorsának kovácsa, így a változásokat is csak ő maga tudja elérni. A Feng Shui ehhez nyújt eszköztárat, a témában járatos lakberendező pedig segítő kezet.

Facebook

Pantone Év színei

Egy kis összefoglaló: a Pantone cég által meghatározott Év színei időrendben összeszedve
2000 – Cerulean (égszínkék)
2001 – Fuchsia Rose (fukszia)
2002 – True Red (igazi vörös)
2003 – Aqua Sky (vizes kék)
2004 – Tigerlily (tigrisliliom)
2005 – Blue Turquoise (kék türkiz)
2006 – Sand Dollar (homok dollár)
2007 – Chili Pepper (csili paprika)
2008 – Blue Iris (kék írisz)
2009 – Mimosa (mimóza)
2010 – Turquoise (türkiz)
2011 – Honeysuckle (lonc)
2012 – Tangerine Tango (mandarin tangó)
2013 – Emerald (smaragd)
2014 – Radiant Orchid (sugárzó orchidea)
2015 – Marsala (marsala bor)
2016 – Rose Quartz & Serenity (rózsakvarc és derű)
2017, 2018, 2019 – korábbi cikkeim között megtalálható

Facebook

Minikertek 3.

Mini tájkertek – ha nincs elég hely a valódi mérethez

Facebook