Arhívum | március 2019

Püspöklila

A püspöklila egy nagyon élénk, domináns árnyalat, mely vörösből sokkal többet tartalmaz, mint kékből. Nevét az egyházi méltóság hivatalos formaruhájának színéről kapta.

Festékpaletta 17.

Hobbik inspirálta festékpaletták

Tavaszi nagytakarítás

Eljött a tavaszi nagytakarítás ideje. Ez a szokás manapság logikátlannak hathat, hiszen a modern háztartási gépeknek és fűtési megoldásoknak köszönhetően nem vagyunk évszakhoz kötve a házi munka ezen területén sem. Ennek jelentősége a régi időkben sokkal nagyobb volt, elsősorban ott, ahol hideg és csapadékos a tél.
Késő ősztől kora tavaszig tartott a „fűtésszezon”, ami elsősorban nyílt terű, fatüzeléses kandallókat jelentett, azaz a füst, a korom, a hasábfával járó kosz, a hamuzás maradandó nyomot hagyott az otthonokban. A padló, a falak, a bútorok, a textilek stb. mind elkoszolódtak. Akkoriban az emberek nem engedhették meg, hogy otthonuk áthűljön téli takarítás közben, mivel drága és lassú dolog volt a házakat kifűteni (a szegényebbeknek sokszor nem is volt erre módjuk). Így a tavasz beköszöntével nyílt először lehetőség arra, hogy nagytakarítást végezzenek. A szőnyegeket kirázták, a függönyöket kimosták, mindent alaposan portalanítottak, kiszellőztettek, lemostak, felfrissítettek.
A tavaszi nagytakarítást azonban ennél tágabban is értelmezhetjük. A testi-lelki megújulásra is itt a lehetőség, rendbe szedhetjük otthonunkat és önmagunkat is a feng shui segítségével. Az első lépés mindig a lomtalanítás legyen. Szabaduljunk meg mindentől, ami felesleges, hibás/törött, kinőttük stb., beleértve a ruhatárunkat, dísz- és használati tárgyainkat, a „jó-lesz-még-valamire” kupacokat is. Ami javítható, javítsuk meg, minden mást, ami még használható, adjunk vagy ajándékozzunk el. Ha valami újat szeretnénk bevonzani, előbb annak lehetőségét kell megteremtenünk, hogy legyen helye az életünkben, otthonunkban.
A második lépés az alapos takarítás. Ne hagyjunk ki egyetlen apró zugot sem. A pozitív energiák szabad áramlását segítjük ezzel. Ha végeztünk, mi magunk is fürödjünk meg. Ha szükségét érezzük, egy füstölő segítségével csináljunk plusz tértisztítást. Sokkal jobb érzés lesz a felfrissült otthonunkban időzni.
Harmadik lépés a rendszerezés. A megmaradt holmikat csoportosítva, praktikus tárolókba téve vagy egyszerűen csak szépen összepakolva meglepően sok helyet nyerhetünk, emellett sokkal dekoratívabbá is tehetjük a látványt. A rend megőrzésének titka abban rejlik, hogy mindent oda tegyünk vissza és úgy, ahonnan és ahogy elvettük. Ez sokkal kevesebb időráfordítást jelent, mint aztán újra rendet teremteni a kialakult káoszban.
Kérje ebben jártas lakberendező segítségét otthonának rendszerezéséhez és energiáinak javításához.

Farmház stílus

Farmház stílus: natúr színek, természetes anyagok, vintage kiegészítők és dekorációs elemek


Feng Shui – karrier

A munka és a karrier mindenkinek fontos, hiszen ez biztosítja a megélhetést. A Feng Shui segítségével ezt a területet is meg tudjuk erősíteni, javítva ezzel életminőségünkön.
Az otthonunkban az ehhez tartozó terület férfiak esetében a nappali, nők esetében a konyha, de a nappali általánosságban is képviseli ezt a témakört. A Nap, illetve a Hold jegyekhez köthetők, azaz a családapa és családanya minőséget jelentik. Ez akkor is így van, ha egyedülállókról vagy gyermek nélküli párokról van szó.
Általában ezekre a célokra kell megoldást találni (a teljesség igénye nélkül) karrier terén:
– előléptetés segítése
– saját vállalkozás beindítása
– munkahely váltás elősegítése
– munkahelyi elismerés kivívása
Minden Feng Shui tanácsadásánál igaz, hogy azt személyre és térre kell szabni, nincs két egyforma eset.  Általánosságban elmondható, hogy a piros szín energetizáló hatása segít legjobban a pénzhez/karrierhez köthető dolgok feljavításában. Azonban figyelni kell a mennyiségre, hiszen a túl sok mindenből megárthat. Ezen kívül az egyénre gyakorolt hatása sem mellékes, hiszen vannak olyanok is, akik nagyon nem kedvelik ezt a színt. Ekkor segíthet még a pink és az erőteljes narancssárga is. A kis változtatás is nagy dolgokat segíthet elő, nem kell arra gondolni, hogy feltétlenül cseréljük pirosra a kanapét vagy fessük ki a szobát.
A Bágua térkép szerinti gazdagság/siker sarkot (4-es) is aktivizálhatjuk, szintén a piros színnel. A legjobb, ha a munkával kapcsolatos dolgokat itt tudjuk elhelyezni (otthoni iroda vagy csak íróasztal). Ne felejtsük el ez esetben a 9-es területet (hír/hírnév) is aktivizálni mellé.
A célt mindig határozottan ki kell tűzni, azaz pontosan meg kell fogalmaznunk magunknak, tulajdonképpen mit is szeretnénk elérni. A legjobb, ha ezt leírjuk egy papírra, minél részletesebben. Például: mi legyen az új munkahely profilja, milyenek legyenek a kollégák, minimum mennyit szeretnénk keresni, mettől-meddig tartson a munkaidő és még sok hasonló. Legyünk hálásak azért, amit már elértünk: a jelenlegi munkánkért, pozíciónkért, fizetésünkért stb. (Néha ez nem könnyű…). A hozzáállás csak rajtunk múlik, senki nem tud pozitív lenni helyettünk.
Mindenki a maga sorsának kovácsa, így a változásokat is csak ő maga tudja elérni. A Feng Shui ehhez nyújt eszköztárat, a témában járatos lakberendező pedig segítő kezet.

Pantone Év színei

Egy kis összefoglaló: a Pantone cég által meghatározott Év színei időrendben összeszedve
2000 – Cerulean (égszínkék)
2001 – Fuchsia Rose (fukszia)
2002 – True Red (igazi vörös)
2003 – Aqua Sky (vizes kék)
2004 – Tigerlily (tigrisliliom)
2005 – Blue Turquoise (kék türkiz)
2006 – Sand Dollar (homok dollár)
2007 – Chili Pepper (csili paprika)
2008 – Blue Iris (kék írisz)
2009 – Mimosa (mimóza)
2010 – Turquoise (türkiz)
2011 – Honeysuckle (lonc)
2012 – Tangerine Tango (mandarin tangó)
2013 – Emerald (smaragd)
2014 – Radiant Orchid (sugárzó orchidea)
2015 – Marsala (marsala bor)
2016 – Rose Quartz & Serenity (rózsakvarc és derű)
2017, 2018, 2019 – korábbi cikkeim között megtalálható

Minikertek 3.

Mini tájkertek – ha nincs elég hely a valódi mérethez

Feng Shui – párkapcsolat

A Feng Shui alapú térszervezés és élettér elemzés egyre elfogadottabb hazánkban is. Mind szélesebb réteg győződik meg róla, hogy a jól alkalmazott elvek és segítő eszközök bárhol működnek – kultúrától, országtól, hittől függetlenül.
A párkapcsolat az egyik olyan terület, melyet a legtöbben szeretnének kiegyensúlyozni, javítani vagy éppen létrehozni. Az otthonunkban az ehhez tartozó elsődleges terület, nem meglepő módon, a hálószoba. Ez a tér mindkét nemet képviseli, akkor is, ha csak egy ember lakik ott. A párkapcsolatban a szerelmet és a szexet testesíti meg (Vénuszi és Marsi jelleg), ezekre lesznek hatással az itt elvégzett változtatások. Hölgyek esetében a másik ilyen terület a fürdőszoba, mely a nőiességre, énképre van hatással. A kettő sokszor szorosan összefügg…
Általában ezekre a célokra kell megoldást találni (a teljesség igénye nélkül) párkapcsolati téren:
– futó kalandok helyett tartós kapcsolat
– „más” embertípus bevonzása, mint az eddigi kapcsolatok
– a meglévő párkapcsolat harmóniájának visszaállítása
– szexualitás újraélesztése/fokozása
Minden ilyen jellegű elemzést a jelen helyzet megismerésével és az adott tér feltérképezésével kell kezdeni. Ennek során sok olyan dolog is kiderülhet, ami talán nem is tudatosult még a változásra vágyó emberben. Alapos beszélgetés és kérdezz-felelek segít a kívánt célok pontos megfogalmazásában és annak meghatározásában, hogy ezt milyen eszközökkel lehet elérni.
Itt is vannak általános szabályok (pl.: tárgyakat párosával elhelyezni), tudományosan bizonyított tények (pl.: színek élettani hatásai) és alapelvek, amikhez igazodnunk kell. DE! Minden eset más és más, hiszen mindenki külön egyéniség, saját élethelyzettel és az ingatlanok is merőben különbözők lehetnek. Éppen ezért minden ilyen elemzés teljes mértékben egyénre szabott.
Lényeges az egyensúly megtartása, hiszen a hálószoba emellett az éjszakai pihenés/feltöltődés színtere is. Nagyon sokszor aprónak tűnő változtatások, egy-egy tárgy eltávolítása vagy épp beszerzése jelentős változást eredményezhet. A fentiek akkor is alkalmazhatók, ha a lakás nem saját vagy épp csak egy szobát tekinthetünk teljesen magunkénak.
Mindenki a maga sorsának kovácsa, így a változásokat is csak ő maga tudja elérni. A Feng Shui ehhez nyújt eszköztárat, a témában járatos lakberendező pedig segítő kezet.

Hátsó terasz

Ha van helyünk és lehetőségünk egy látványos hátsó terasz kialakítására