Tavaszi nagytakarítás

Eljött a tavaszi nagytakarítás ideje. Ez a szokás manapság logikátlannak hathat, hiszen a modern háztartási gépeknek és fűtési megoldásoknak köszönhetően nem vagyunk évszakhoz kötve a házi munka ezen területén sem. Ennek jelentősége a régi időkben sokkal nagyobb volt, elsősorban ott, ahol hideg és csapadékos a tél.
Késő ősztől kora tavaszig tartott a „fűtésszezon”, ami elsősorban nyílt terű, fatüzeléses kandallókat jelentett, azaz a füst, a korom, a hasábfával járó kosz, a hamuzás maradandó nyomot hagyott az otthonokban. A padló, a falak, a bútorok, a textilek stb. mind elkoszolódtak. Akkoriban az emberek nem engedhették meg, hogy otthonuk áthűljön téli takarítás közben, mivel drága és lassú dolog volt a házakat kifűteni (a szegényebbeknek sokszor nem is volt erre módjuk). Így a tavasz beköszöntével nyílt először lehetőség arra, hogy nagytakarítást végezzenek. A szőnyegeket kirázták, a függönyöket kimosták, mindent alaposan portalanítottak, kiszellőztettek, lemostak, felfrissítettek.
A tavaszi nagytakarítást azonban ennél tágabban is értelmezhetjük. A testi-lelki megújulásra is itt a lehetőség, rendbe szedhetjük otthonunkat és önmagunkat is a feng shui segítségével. Az első lépés mindig a lomtalanítás legyen. Szabaduljunk meg mindentől, ami felesleges, hibás/törött, kinőttük stb., beleértve a ruhatárunkat, dísz- és használati tárgyainkat, a „jó-lesz-még-valamire” kupacokat is. Ami javítható, javítsuk meg, minden mást, ami még használható, adjunk vagy ajándékozzunk el. Ha valami újat szeretnénk bevonzani, előbb annak lehetőségét kell megteremtenünk, hogy legyen helye az életünkben, otthonunkban.
A második lépés az alapos takarítás. Ne hagyjunk ki egyetlen apró zugot sem. A pozitív energiák szabad áramlását segítjük ezzel. Ha végeztünk, mi magunk is fürödjünk meg. Ha szükségét érezzük, egy füstölő segítségével csináljunk plusz tértisztítást. Sokkal jobb érzés lesz a felfrissült otthonunkban időzni.
Harmadik lépés a rendszerezés. A megmaradt holmikat csoportosítva, praktikus tárolókba téve vagy egyszerűen csak szépen összepakolva meglepően sok helyet nyerhetünk, emellett sokkal dekoratívabbá is tehetjük a látványt. A rend megőrzésének titka abban rejlik, hogy mindent oda tegyünk vissza és úgy, ahonnan és ahogy elvettük. Ez sokkal kevesebb időráfordítást jelent, mint aztán újra rendet teremteni a kialakult káoszban.
Kérje ebben jártas lakberendező segítségét otthonának rendszerezéséhez és energiáinak javításához.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük