Arhívum | március 2015

Inspiráció 6.

Legyen a kedvenc könyvünk az inspiráció

Facebook

Tiffany-üveg

Louis Comfort Tiffany (1848-1933) amerikai üvegfestő a Tiffany-üveg feltalálója és a szecesszió egyik kiemelkedő művésze volt. Az 1900-as párizsi világkiállítás hozta meg számára a nemzetközi hírnevet, ahol bemutatta a saját maga készítette irizáló és opálos üveget. Az ólomüveg gyártást forradalmasította: az ólomsínes technika helyett az üvegek széleit sárgaréz szalaggal vonta be. Ezeknek egymáshoz forrasztása során már sokkal lágyabb, ívesebb formákat lehetett létrehozni.
Az általa tervezett és gyártott termékek jellemzője, hogy sok apró üvegdarabból állnak, gazdagon színezettek, részletesek az ábrázolások és követik a szecesszió uralkodó stílusjegyeit. Készített többek között üvegablakokat, lámpákat, ékszereket is.
A színes üvegek előállításánál az olvadt üveghez fémeket adagolnak. Minden fémmel más-más színű üveget kapunk. A krómtól például zöld, a vastól barna, a kobalttól élénk kék, az indiumtól pedig sárga lesz. A fémek különböző oxidjai is más színt eredményezhetnek, ezzel nagyon széles színárnyalati skálán mozoghatunk.
A Tiffany-üveg dísztárgyak vagy lámpák otthonunk fókuszpontjai lehetnek. Bármennyire is szépek, ne essünk túlzásokba, egy-két nagyobb, vagy pár kisebb darabnál többet ne tegyünk egy térbe. Színességükkel és súlyosságukkal uralkodnak környezetükön. Lámpák esetén vegyük figyelembe, hogy a búrán keresztül színes fény fogja megtölteni a teret, amikor bekapcsoljuk. Ugyanez érvényes az ólomüveg ablakokra is: a beeső napfényt megszínezi.
Eredeti Tiffany darabok vásárlásakor kérjük szakértő segítségét az esetleges hamisítványok kiszűréséhez. Ha Ön is szeretné otthonát színesebbé tenni egy ilyen dísz- vagy használati tárggyal, kérje lakberendező tanácsát a tervezéshez.

Facebook

Postaládák

Társasház esetén a postaláda adott. Minden más esetben engedjünk teret stílusérzékünknek.

Facebook

Színpárok 4.

Színpárok: barna-zöld

Facebook

Húsvéti tojások

A húsvéti tojások festése nagyon régi hagyomány. Az ecsettel felvitt festékek mellett por alakú, vízben oldható, úgynevezett tojásfestékek is kaphatók. Legyünk azonban kreatívak! Klasszikus stílusú otthonunkat más megoldásokkal készült remekműveinkkel is díszíthetjük az ünnepre.
Használjunk selyemszalagokat, melyekből ragasztóval különböző irányú csíkokat illeszthetünk a tojás felületére, nem feltétlenül szükséges beborítani vele az egészet. Enyhe fényével a selyem eleganciát kölcsönöz a húsvéti tojásnak.
Választhatunk alapanyagnak csipkét is. Szélesebb vagy keskenyebb szalagokat, de akár egy kisebb méretű, kör alakú terítőt is felhasználhatunk. Utóbbit a tojás tetején összevarrjuk azonos színű cérnával. Szalagot is varrhatunk rá, így felakasztható lesz. Egészen pici gyöngyház gombokat is felragaszthatunk, tetszőleges mintában. Vintage stílushoz kiválóan illik.
Fényűzőbb hatás érhető el arany, vagy ezüst füstfóliával. A főtt tojás felületét vékonyan kenjük be decoupage ragasztóval, majd egy puha ecsettel óvatosan simítsuk rá a fóliát. Érdekesebb lesz a felület, ha az aranyozás nem egyenletes, hanem csak foltokban kerül rá. Előtte befesthetjük a tojást valamilyen élénkebb színre. A folyékony ragasztóból felrajzolt mintába szórhatunk apró gyöngyöket, vagy csillámport is, ha színesebb csillogásra vágyunk.
Ha inkább vásárolni szeretnénk a dekorációt és nem mi magunk elkészíteni, válasszunk üvegből, féldrágakőből, vagy porcelánból készült tojásokat, mert ezek illenek leginkább egy klasszikus enteriőrbe. A gyerekek kedvéért ne feledkezzünk meg a pasztell színű, tojás alakú cukorkákról sem, melyeket elegáns üveg tartóba helyezzünk, így az asztal díszévé is válnak majd.
Kérje stílustanácsadó segítségét az Ön otthonához leginkább illő húsvéti dekoráció elkészítéséhez. 
Facebook

Klasszikusban modern

Modern művészet klasszikus környezetben – nagyon sok múlik a színeken

Facebook

Variációk 3.

Variációk egy témára: sport

Facebook

Víz a kertben

A klasszikus stílusú kert fontos eleme a víz, legyen az szökőkút vagy kerti tó

Facebook

Antik porcelánok

Antik porcelánok vásárlásakor több mindenre is figyelnünk kell. Az igazán ritka, értékes darabok gyűjtése némi szakértelmet igényel, hiszen rengeteg hamisítvány készül. Íme néhány jó tanács, mielőtt fizetünk:
Az eredeti porcelánból készült tárgyak, például egy étkészlet darabjai, áttetszőek. Amikor a fény felé tartjuk a tányért, tegyük mögé a kezünket: annak árnyéka átsejlik a tányér anyagán. Például az 1760-as években készült klasszikus kék-fehér Worcester porcelánoknak zöldes árnyalata van fény felé tartva. Vizsgáljuk meg alaposan a kiszemelt tárgyat, nincs-e rajta hajszálrepedés, nem sérült-e a széle, ami nagyon gyakori hiba és csökkenti az értékét. Ha a fényes máz nem egyenletes, esetleg homályos, amikor megvizsgáljuk a fényben, ez utólagos javításra utalhat. Egy tűt vagy pengét gyengéden futtassunk végig a kérdéses területen. A hibátlan mázon végigsiklik majd, de a javítás szélénél elakad. Másik módszer, ha egy kemény tárggyal vagy a körmünkkel megkocogtatjuk a porcelánt. Alap esetben tiszta, kissé mély, csengő hangot ad. Ha tompa hangot hallunk, akkor repedés van rajta valahol.
Antik porcelánok modern másolatait nem könnyű megkülönböztetni az eredetitől. Támpont lehet például a máz hiánya a talp részen, ahol a kézzel készült darabokat a mázzal bevonás után leemelték a korongról. Figurális porcelánoknál mindig kell lennie egy vagy két apró lyuknak a talpon, vagy máshol, egy rejtettebb részén a darabnak. Itt távoztak az kiégetés során keletkezett gázok.
Amikor konkrét gyár termékeit gyűjtjük, mindig nézzünk utána, milyen jelzéseket használt a cég. Ezek többször is változtak az évek során, de szakkönyvben megtalálhatók, hogy mely jeleket mely időintervallumban alkalmazták. Az egyes korszakokban népszerű minták és színek is támpontot adhatnak a porcelán korát illetően. Ha két ilyen jellemző nem ugyanarra a korra utal, jó eséllyel utánzatot tartunk a kezünkben. Például a Meisseni porcelán jele két kard egymáson keresztbe fektetve, mely változott az idők folyamán, de emellett feltüntették a metszett minták számát, az azt elkészítő szakember számát és a festő számát is. Az angol „registered design” jelzésnek is két változata volt 1842 és 1883 között.
Minden esetben alaposan nézzünk utána a megvásárolni kívánt ritkaságoknak! Számos szakkönyv áll rendelkezésre a témában, de felkérhetünk egy szakértőt is a véleményezésre.

Facebook

Inspiráció 5.

Festményekből is meríthetünk ihletet

Facebook