Arhívum | június 2017

Színpárok 26.

Színpárok: kék-szürke

Facebook

Két színű konyhabútor

A különböző színű alsó és felső konyhaszekrény látványos és elegáns megoldás, ha megtartjuk a színek összhangját a helyiségben

Facebook

Fekete virágok

Egyre kedveltebb szín a lakberendezésben a fekete. Sokan vágnak bele bátran és festik/tapétázzák feketére a falakat, vásárolnak nagyobb bútorokat. Aki nem akarja ennyire hangsúlyossá tenni ezt a színt, használja a kiegészítőkön (párnák, vázák, gyertyák, képkeretek, stb.), vagy olyan kisebb bútorokon és szőnyegeken, melyeket könnyű lecserélni. A vágott és cserepes virág dekoráció mindig beviszi a természetet az enteriőrökbe. Ahol a fekete a hangsúlyos szín és viszonylag monokróm maga a színpaletta is, nehezebb feladat a növények kiválasztása, hiszen az élénk színek nagyon elütnek a koncepciótól.
Ilyen esetekben tökéletes megoldást nyújtanak a „fekete” virágok, melyek kevésbé ismertek és nehezebb is beszerezni őket. Bár a nevükben benne van a fekete, valójában egyik virág sem az, hanem általában a bordó és a lila színek egészen mély árnyalatai, melyek csak a többi növényhez képest tűnnek feketének.
A Queen of Night tulipán, melyet Alexandre Dumas regénye tett híressé, egy sima szirmú fajta, mely jól mutat nagyobb csokorban. Az úgynevezett papagájtulipánok között is van fekete, ennek szirmai cakkozottak, szinte fodrosak.
A fekete kála jóval gyakoribb, sok virágboltban kapható. Tartós, nagyobb csokorban, de akár csak egy szál, önmagában is jól mutat.
A Fekete Mamba petúnia nem vágott virág, de zöld növények helyett kiválóan alkalmazható fekete enteriőrökben. Dúsan és hosszan virágzik, gondozása egyszerű. A virágszirmok bársonyosan puha tapintásúak.
Árvácskából több fajtának is fekete virága van (pl.: Atlas, Sorbet Black Delight, Fekete Szépség). Balkonládában, függesztett kosárban is jól érzi magát. Virágzási ideje hosszú. Az enteriőrhöz illő kaspóban csodásan mutat majd.
Aki semlegesebb látványra vágyik, annak tökéletes választás a Fekete Kígyószakáll. Hegyes, keskeny leveleivel a fűfélékre emlékeztet. Nyáron halványrózsaszín virágot hoz, melyekből később kékesfekete bogyók lesznek. Konténerben nevelhető.
Ezeken kívül még sok más virágfajta van, melyet a fekete jelzővel illethetünk (írisz, vérző szívvirág, búzavirág, stb.). Kérje lakberendező segítségét az Ön otthonához illő fajták kiválasztásában.

Facebook

Festékpaletta 13.

Színpaletták a kiskertből

Facebook

Festett fapadló

A festéssel kreatívan felújított régi fapadló a helyiség látványos eleme lesz

Facebook

Konyhai dugaljak

Egyre nagyobb az igény egy konyha kialakítása során arra, hogy a munkapulthoz kapcsolódó konnektorok ne látszódjanak. A csodás csempék és a most divatos üveg hátfalak látványának tökéletes élvezete a fő szempont. Sokkal jobban mutatnak, ha nem bontja meg az egységet pár konnektor, még ha azok színben passzolnak is.
Elterjedt lehetőség a pultba süllyeszthető konnektor használata. Teteje használaton kívül teljesen belesimul a pultba. Egy nyomással kiengedhetjük, majd használat után visszazárhatjuk. Az alsó szekrény kialakításánál figyelembe kell venni, hogy helyre van szüksége a leereszkedéshez. Kapható kerek és négyszögletes keresztmetszetben, többféle színben és dugajszámú kivitelben.
Tehetjük a konnektorokat a felső konyhaszekrény aljára is. Szemből semmi nem látszódik majd belőlük. Egyedi készítésű konyhabútor esetén ezek be is süllyeszthetők a szekrénybe, így még tökéletesebb lesz az összhang.
Méretre készült konyhabútor esetén jóval több a lehetőség. Elrejthetjük a konnektorokat egy fiókba is, ahogy sok szállodai fürdőszobában is látható. Ennek hátránya, hogy a fiók addig kihúzva marad, amíg a konyhai eszköz használatban van, tehát kerülgetni kell. Ennél helytakarékosabb megoldás, ha egy ál fióklapot készíttetünk, melyet lehajtva férünk hozzá az alsó szekrénybe épített dugaljakhoz. Használaton kívül a bútor részének tűnik az ajtó. Ez konyhasziget esetén is jó megoldás.
A sarokba tehető konnektorsor a pult és a falsarok találkozásánál ugyan látható, de legalább a cseppfelfogó megvágása nélkül, ragasztással a helyére illeszthető. A megfelelő szín kiválasztásával valamennyire belesimul majd a látványba.
Kérje lakberendező segítségét konyhájának megtervezéséhez.

Facebook

Puchner Kastélyszálló

A bikali Puchner Kastélyszálló a vendég szemével (2010)

Facebook

Kerti bútor bent

Bátran használhatjuk a kerti bútorokat beltérben is

Facebook

Költözés

A költözés izgalmas esemény, az új élet ígérete, ugyanakkor stresszes időszak is az emberek életében. Csökkenthetjük az ezzel járó kellemetlenségeket, ha már időben elkezdünk felkészülni rá.
Ha valaki nem selejtez rendszeresen, az otthonában sok felesleges dolog felhalmozódhat. Költözés előtt érdemes ezektől megszabadulni, hiszen így nem csak a dobozok számát csökkenthetjük, de az új otthonban sem kell majd foglalkozni velük. Fokozatosan, akár szobáról szobára haladva kezdjünk neki a feladatnak, már jóval a költözés előtt. Készítsünk elő három nagy zsákot, vagy dobozt és szelektáljuk a felesleges tárgyakat aszerint, hogy eladásra, elajándékozásra, vagy kidobásra szánjuk-e őket. Hirdessük meg időben a nem kívánt bútorokat, dísztárgyakat, stb., akár azzal a kikötéssel is, hogy mikortól vihetők el valójában. Kevés az esélye, hogy mindent egyből elkapkodnak, ezért kell előrelátónak lenni. A szeretetszolgálatok örülnek bármilyen ruhaneműnek, ami nem szakadt, vagy régi játékoknak, mesekönyveknek. A törött, használhatatlan dolgok mehetnek a szelektív hulladékgyűjtőbe. A nagyobb daraboktól (bútor, szőnyeg, stb.) lomtalanításkor tudunk megszabadulni. Ha ez éppen nem aktuális, akkor ezeket el kell vitetni, ami viszont szervezést igényel és költsége is van.
Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a dobozolást sem. Mindig több holmink van, mint azt gondolnánk. Ami a költözésig nem kell (könyvek, dísztárgyak, nyáron a téli ruhák, karácsonyi dekorációk, stb.), már mehet is a dobozba. Szakítsunk rá időt, hogy mindezeket tisztán pakoljuk el, mert akkor az új lakásban már egyszerűen csak a helyükre kell tenni őket. A dobozokat mindig címkézzük fel! Sokkal könnyebb lesz, ha már eleve abba a helyiségbe pakoltatjuk be, ahol majd kibontjuk őket és így nem kell keresgélni azt, amire előbb van szükségünk az új helyen. A dobozokat gondosan ragasszuk le, egyrészt hogy szállításkor nehogy szétessenek, másrészt, hogy a benne tárolt tárgyak addig se porosodjanak.
A költöztető céget érdemes lefoglalni, amint megtudjuk a pontos dátumot. Általában órabérben dolgoznak. Inkább fizessünk ki egy-két órával többet, mintsem a holmink épsége lássa kárát a kapkodásnak. A bútorok és a nagy háztartási gépek fóliázását a cég emberei végzik, minden más helyes csomagolásáért mi felelünk.
Költözés előtt érdeklődjön ismerőseinél, vagy akár lakberendezőjénél, hogy mire kell odafigyelni, milyen hibákat tud elkerülni ezen időszak alatt.

Facebook

Nyári dekor

Saját kezűleg elkészíthető nyári dekorációs ötletek

Facebook