Archívum

Cseresznyefa

Japánban elkezdődött a cseresznyefa virágzás (sakura) ünnepe. A halvány rózsaszín virágok ihletet adhatnak egy szoba berendezéséhez is.

Virágminták

A lakberendezésben mindig fontos szerepet játszottak a virág- és növény motívumok. Vidéki ingatlanok esetén a külvilággal vontak párhuzamot a belső terekben, városi környezetben pedig pótolták a természetet. Szinte végtelen számú tapéta- és textilkínálatot találunk ebben a témakörben, de vannak köztük olyanok, melyek „örökzöldek”.
A rózsa a romantika, a nőiesség, a vidéki elegancia megtestesítője. Stílustól függően szinte minden léptékben találkozunk vele, az apró mintától az óriás posztertapétáig. Színvilágban nem feltétlenül követik a valódi virágok színskáláját, de ez egyáltalán nem zavaró. Fekete-fehér és stilizált (pl.: Macintosh rózsa) mintaként még a modern stílushoz is találunk megfelelő kiegészítőt.
A csak zöld vagy nagyrészt zöld növényeket ábrázoló minták a vidéki stílusok jellemzői, de akár egy gyerekszobában is jól mutatnak. A páfrányok, formára nyírt bokrok (topiary), zöldségek, borostyán jó példák erre. A dzsungelminta kifejezetten divatos már kb. 2-3 éve, szinte bármilyen helyiségben használják, a minta léptéke általában nagy. A zöld szín (árnyalattól függően) megnyugtató és természetközeliséget sugall. Ezek is megtalálhatók „színtelen” változatban, mely még szélesebb skálára emeli az alkalmazási lehetőségeket.
Töretlen népszerűségnek örvend a levendula, mint a provence-i stílus megtestesítője. A szín itt kötött: a lila árnyalatai. A minta léptéke kicsi vagy közepes. A vidékies hatás egyértelmű.
A gyümölcsminták között talán több olyat találunk, mely játékosabb összhatást nyújt. A pop art, a retro és a disco stílus is előszeretettel használta. Persze a teljes mértékben klasszikus stílusú változatok is éppolyan izgalmasak, gondoljunk például William Morris gránátalma és eper mintáira.
Természetesen számtalan más növényt is megtalálunk a minták között a fentieken kívül (pl.: tulipán, falevelek, pipacs, pitypang, hortenzia). A legnagyobb gyártók azonos textil és tapéta kollekciót készítenek, hogy színben és mintában is össze tudjuk hangolni a szoba berendezését.
Botanikai témájú enteriőr kialakításához is kérje lakberendező segítségét.

Bogyós ágak

Az őszi-téli dekoráció szerves részét képezik a bogyós ágak. A termések élénk színe remekül mutat a sötétzöld levelek és barna ágak között. Ismerjük meg a leggyakoribbakat.
Közönséges magyal (Ilex aquifolium): örökzöld cserje. Levele fényes, sötétzöld, hullámos szélű és szúrós. Bogyója élénkpiros, ami az ember számára mérgező.
Fehér hóbogyó (Symphoricarpos albus): lombhullató bokor. Levelei oválisak, különböző méretűek. Termése fürtökben helyezkedik el. Minden puha, fehér bogyóban két mag van.
Közönséges fagyal (Ligustrum vulgare): levelével díszítő cserje. Hosszúkás levelei a tél közepe felé hullanak csak le. Termése fénylő kékesfekete, fürtökben helyezkedik el.
Fehér fagyöngy (Viscum album): fákon élő, félélősködő, örökzöld növény. Levele zöldessárga, tojásdad alakú. Fehér termése álbogyó, mely enyhén áttetsző és ragadós.
Közönséges tűztövis (Pyracantha coccinea): örökzöld, tövises cserje. Levele fényes, lándzsás, ép szélű. Termése piros (van narancssárga és sárga változata is) és a bogyók nagy csomókban helyezkednek el.
A fentieken kívül számos más bogyós ágat is felhasználhatunk a díszítéshez (kínai lilabogyó, tiszafa, csipkebogyó stb.). A lakás meleg levegőjének köszönhetően ezek hamar kiszáradhatnak, de általában még ekkor is megtartják színüket.
Kérje lakberendező segítségét otthonának szezonális dekorálásához is.

Művirág

A minőségi, ízléses művirágok bármilyen enteriőrben jól mutatnak

Fűszerek szárítása

Lassan itt az ideje a fűszernövények szárításnak és elrakásának

Rovarűző növények

A kora nyárias időjárás már most szükségessé teszi a rovarok elleni védelmet, mely természetes módszerekkel is kivitelezhető. Számos közismert növénynek van rovarűző hatása. Ezek ültetése tehát nem csak konyhakerti kiegészítést, vagy házipatikát jelenthet, hanem élhetőbb külső teret is. Közvetlenül a terasz mellé ültetve, virágládában az erkélyre kitéve kellemes látványt nyújtanak majd. Legtöbbnek az illata is kifejezetten erős és kellemes.
Néhány azok közül, melyek segíthetnek nekünk a különféle soklábú, nemkívánatos vendégek távoltartásában.
Bazsalikom: fűszernövényként használatos. Hatásos házi légy, szúnyog ellen.
Borsmenta: ez kerül a mentolos készítményekbe. Hatásos hangya, pók, szúnyog ellen.
Körömvirág: kenőcsként és teaként is hasznos gyógynövény. Hatásos levéltetű, szúnyog ellen.
Levendula: illóolaját sok területen felhasználják. Hatásos bolha, légy, moly, szúnyog ellen.
Macskamenta: nevét onnan kapta, hogy a macskák nagyon szeretik szagolgatni. Hatásos szúnyog ellen.
Rozmaring: fűszernövényként használatos. Hatásos bolha, kullancs ellen.
A fenti növények gondozása nem igényel nagyobb munkát, mint bármely másiké, így talán megéri ezeket választani a nyári időszakra.

Anyák napi virág

Vigyünk egyediséget az anyák napi virágcsokrok csomagolásába

Botanikai nyomatok

A botanikai nyomatok sosem mennek ki a divatból, de kevés feketével modernizálhatjuk a látványt

Teleltetés

A télre behozott cserepes növények dekoratív elhelyezése a lakásban

Fekete virágok

Egyre kedveltebb szín a lakberendezésben a fekete. Sokan vágnak bele bátran és festik/tapétázzák feketére a falakat, vásárolnak nagyobb bútorokat. Aki nem akarja ennyire hangsúlyossá tenni ezt a színt, használja a kiegészítőkön (párnák, vázák, gyertyák, képkeretek, stb.), vagy olyan kisebb bútorokon és szőnyegeken, melyeket könnyű lecserélni. A vágott és cserepes virág dekoráció mindig beviszi a természetet az enteriőrökbe. Ahol a fekete a hangsúlyos szín és viszonylag monokróm maga a színpaletta is, nehezebb feladat a növények kiválasztása, hiszen az élénk színek nagyon elütnek a koncepciótól.
Ilyen esetekben tökéletes megoldást nyújtanak a „fekete” virágok, melyek kevésbé ismertek és nehezebb is beszerezni őket. Bár a nevükben benne van a fekete, valójában egyik virág sem az, hanem általában a bordó és a lila színek egészen mély árnyalatai, melyek csak a többi növényhez képest tűnnek feketének.
A Queen of Night tulipán, melyet Alexandre Dumas regénye tett híressé, egy sima szirmú fajta, mely jól mutat nagyobb csokorban. Az úgynevezett papagájtulipánok között is van fekete, ennek szirmai cakkozottak, szinte fodrosak.
A fekete kála jóval gyakoribb, sok virágboltban kapható. Tartós, nagyobb csokorban, de akár csak egy szál, önmagában is jól mutat.
A Fekete Mamba petúnia nem vágott virág, de zöld növények helyett kiválóan alkalmazható fekete enteriőrökben. Dúsan és hosszan virágzik, gondozása egyszerű. A virágszirmok bársonyosan puha tapintásúak.
Árvácskából több fajtának is fekete virága van (pl.: Atlas, Sorbet Black Delight, Fekete Szépség). Balkonládában, függesztett kosárban is jól érzi magát. Virágzási ideje hosszú. Az enteriőrhöz illő kaspóban csodásan mutat majd.
Aki semlegesebb látványra vágyik, annak tökéletes választás a Fekete Kígyószakáll. Hegyes, keskeny leveleivel a fűfélékre emlékeztet. Nyáron halványrózsaszín virágot hoz, melyekből később kékesfekete bogyók lesznek. Konténerben nevelhető.
Ezeken kívül még sok más virágfajta van, melyet a fekete jelzővel illethetünk (írisz, vérző szívvirág, búzavirág, stb.). Kérje lakberendező segítségét az Ön otthonához illő fajták kiválasztásában.