Archívum

Virágkompozíciók

A szoba stílusához igazodó virágkompozíció mindig színt és életet visz a látványba, valamint kifejezhető vele az aktuális évszak szépsége is

Virágcserép

Unalmas már a sok egyforma terrakotta cserép? Könnyű, de látványos festéssel egyedivé tehetjük őket.

Pünkösdre

Pünkösdi rózsás dekorációk az ünnepre

Cseresznyefa

Japánban elkezdődött a cseresznyefa virágzás (sakura) ünnepe. A halvány rózsaszín virágok ihletet adhatnak egy szoba berendezéséhez is.

Virágminták

A lakberendezésben mindig fontos szerepet játszottak a virág- és növény motívumok. Vidéki ingatlanok esetén a külvilággal vontak párhuzamot a belső terekben, városi környezetben pedig pótolták a természetet. Szinte végtelen számú tapéta- és textilkínálatot találunk ebben a témakörben, de vannak köztük olyanok, melyek „örökzöldek”.
A rózsa a romantika, a nőiesség, a vidéki elegancia megtestesítője. Stílustól függően szinte minden léptékben találkozunk vele, az apró mintától az óriás posztertapétáig. Színvilágban nem feltétlenül követik a valódi virágok színskáláját, de ez egyáltalán nem zavaró. Fekete-fehér és stilizált (pl.: Macintosh rózsa) mintaként még a modern stílushoz is találunk megfelelő kiegészítőt.
A csak zöld vagy nagyrészt zöld növényeket ábrázoló minták a vidéki stílusok jellemzői, de akár egy gyerekszobában is jól mutatnak. A páfrányok, formára nyírt bokrok (topiary), zöldségek, borostyán jó példák erre. A dzsungelminta kifejezetten divatos már kb. 2-3 éve, szinte bármilyen helyiségben használják, a minta léptéke általában nagy. A zöld szín (árnyalattól függően) megnyugtató és természetközeliséget sugall. Ezek is megtalálhatók „színtelen” változatban, mely még szélesebb skálára emeli az alkalmazási lehetőségeket.
Töretlen népszerűségnek örvend a levendula, mint a provence-i stílus megtestesítője. A szín itt kötött: a lila árnyalatai. A minta léptéke kicsi vagy közepes. A vidékies hatás egyértelmű.
A gyümölcsminták között talán több olyat találunk, mely játékosabb összhatást nyújt. A pop art, a retro és a disco stílus is előszeretettel használta. Persze a teljes mértékben klasszikus stílusú változatok is éppolyan izgalmasak, gondoljunk például William Morris gránátalma és eper mintáira.
Természetesen számtalan más növényt is megtalálunk a minták között a fentieken kívül (pl.: tulipán, falevelek, pipacs, pitypang, hortenzia). A legnagyobb gyártók azonos textil és tapéta kollekciót készítenek, hogy színben és mintában is össze tudjuk hangolni a szoba berendezését.
Botanikai témájú enteriőr kialakításához is kérje lakberendező segítségét.

Bogyós ágak

Az őszi-téli dekoráció szerves részét képezik a bogyós ágak. A termések élénk színe remekül mutat a sötétzöld levelek és barna ágak között. Ismerjük meg a leggyakoribbakat.
Közönséges magyal (Ilex aquifolium): örökzöld cserje. Levele fényes, sötétzöld, hullámos szélű és szúrós. Bogyója élénkpiros, ami az ember számára mérgező.
Fehér hóbogyó (Symphoricarpos albus): lombhullató bokor. Levelei oválisak, különböző méretűek. Termése fürtökben helyezkedik el. Minden puha, fehér bogyóban két mag van.
Közönséges fagyal (Ligustrum vulgare): levelével díszítő cserje. Hosszúkás levelei a tél közepe felé hullanak csak le. Termése fénylő kékesfekete, fürtökben helyezkedik el.
Fehér fagyöngy (Viscum album): fákon élő, félélősködő, örökzöld növény. Levele zöldessárga, tojásdad alakú. Fehér termése álbogyó, mely enyhén áttetsző és ragadós.
Közönséges tűztövis (Pyracantha coccinea): örökzöld, tövises cserje. Levele fényes, lándzsás, ép szélű. Termése piros (van narancssárga és sárga változata is) és a bogyók nagy csomókban helyezkednek el.
A fentieken kívül számos más bogyós ágat is felhasználhatunk a díszítéshez (kínai lilabogyó, tiszafa, csipkebogyó stb.). A lakás meleg levegőjének köszönhetően ezek hamar kiszáradhatnak, de általában még ekkor is megtartják színüket.
Kérje lakberendező segítségét otthonának szezonális dekorálásához is.

Művirág

A minőségi, ízléses művirágok bármilyen enteriőrben jól mutatnak

Fűszerek szárítása

Lassan itt az ideje a fűszernövények szárításnak és elrakásának

Rovarűző növények

A kora nyárias időjárás már most szükségessé teszi a rovarok elleni védelmet, mely természetes módszerekkel is kivitelezhető. Számos közismert növénynek van rovarűző hatása. Ezek ültetése tehát nem csak konyhakerti kiegészítést, vagy házipatikát jelenthet, hanem élhetőbb külső teret is. Közvetlenül a terasz mellé ültetve, virágládában az erkélyre kitéve kellemes látványt nyújtanak majd. Legtöbbnek az illata is kifejezetten erős és kellemes.
Néhány azok közül, melyek segíthetnek nekünk a különféle soklábú, nemkívánatos vendégek távoltartásában.
Bazsalikom: fűszernövényként használatos. Hatásos házi légy, szúnyog ellen.
Borsmenta: ez kerül a mentolos készítményekbe. Hatásos hangya, pók, szúnyog ellen.
Körömvirág: kenőcsként és teaként is hasznos gyógynövény. Hatásos levéltetű, szúnyog ellen.
Levendula: illóolaját sok területen felhasználják. Hatásos bolha, légy, moly, szúnyog ellen.
Macskamenta: nevét onnan kapta, hogy a macskák nagyon szeretik szagolgatni. Hatásos szúnyog ellen.
Rozmaring: fűszernövényként használatos. Hatásos bolha, kullancs ellen.
A fenti növények gondozása nem igényel nagyobb munkát, mint bármely másiké, így talán megéri ezeket választani a nyári időszakra.

Anyák napi virág

Vigyünk egyediséget az anyák napi virágcsokrok csomagolásába