Archívum

Könyvtárolás

Beépített könyvszekrény, szabadon álló polcos elem vagy falra rögzített polcok? Mindegy. A lényeg úgyis az, ami rajta van – a könyvek.

Kreatív könyvespolc

Egyszerű könyvespolc helyett

Könyvespolc

Aki gyűjti a könyveket, bárhol képes könyvespolcot létrehozni

Könyvespolc-ajtó

Egy teli könyvespolc nem csak a mesék világába vezethet

Ír zöldek

Szent Patrik napi zöldek

Emelet elkülönítése

Hogyan szeparáljuk el a ház felső szintjét nyitott lépcső esetén

TV2 interjú

A TV2 Szépítők c. lakberendezési műsorának szombati adásában volt a velem készített interjú, ami az alábbi linken elérhető. A felvezető után rögtön ez a blokk következik.
https://tv2.hu/musoraink/szepitok/245440_csokkentheto-a-lakashitel-osszege.html

Saját munka 9.

Legutóbb elkészült munkám a lakbermagazin.hu oldalon:
http://lakbermagazin.hu/lakberendezo/lakberendezo-munkak/2492-1-plusz-2-felszobas-budapesti-panellakas-klasszikus-stilusban-67m2.html

Lingel bútor

Lingel Károly 1864-ben alapította vállalkozását, mely bútorgyárrá nőtte ki magát. Később két fia is csatlakozott hozzá, így jött létre a Lingel Károly és Fiai Első Magyar Faáru- és Bútorgyár nevű cég.
Legismertebb és legkeresettebb termékük az úgynevezett amerikai típusú könyvszekrény volt. Eredetileg az USA-ban gyártottak ilyet, de hamarosan elterjedt Európában is. Ez gyakorlatilag egy önálló elemekből összeállítható szekrénysor, melynek polcai üvegezett, felfelé nyíló és betolható ajtókkal védettek, így a könyvek nem porosodnak, mégis jól látszanak és díszítik a szobát.
Ez a szekrény része volt az irodabútor családjuknak. Lingel felismerte a bürokrácia terjedését és az azzal járó keresletet, ezért kezdett el íróasztalokat, postai pultokat, különféle tároló szekrényeket gyártani.
A két háború között már konyhába és lakószobába szánt bútorcsaládokat is készítettek. Ezek alkalmasak voltak a tömegtermelésre, így gyorsan ki tudták szolgálni a nagyobb számú megrendeléseket is. A tervezés során figyelembe vették az Art Déco térhódítását.
Az államosításkor BUBIV néven olvasztották be a céget, de 1997-ben a család újra indította azt, így replikaként ismét kapható a könyvszekrény. Az eredeti darabok nagyon keresettek az aukciókon. Nem csak értékesek, de szépek és praktikusak is. Tökéletesen illenek egy klasszikus stílusú könyvtárszobába.

Történelmi színek

Kis költségvetésű lakásfelújításnál, ahol csak falfestésre, tapétázásra, esetleg egy-két bútor cseréjére van lehetőség, még fontosabb szerepet kaphatnak a színek. Erejüket gyakran alábecsülik, az emberek egy része fél is tőlük. Attól tartanak, hogy egy erősebb szín hamar unalmassá válhat, így a biztonságos fehér, vagy a pasztell árnyalatok mellett döntenek. A kívánt stílust pedig túlzott mennyiségű dísztárggyal próbálják elérni.
A klasszikus történelmi stílusoknál viszonylag könnyű dolgunk van. Mindegyik korszakra jellemzőek voltak olyan színárnyalatok, melyek meghatározták az akkori enteriőrök hangulatát. Természetesen a szivárvány minden színét használták a régi időkben is, mégis mindig volt olyan árnyalat, ami a saját korában a legnépszerűbbek közé tartozott. Ha ezeket a színeket használjuk mi is a lakásfelújítás során, kis erőfeszítéssel érhetünk el sikert. A színkód alapján kevertetett festék ugyan drágább, mint a készen kaphatóak, de megéri áldozni rá a hatás érdekében. Tapéta esetén a minta is ugyanilyen fontos lehet.
Néhány kiragadott példa: az empire stílusra jellemző volt az ébenfekete, arany és aranysárga színek használata. A viktoriánus lakásbelsőknél gyakori szín volt a borvörös, az olívzöld és a meleg sötétbarnák. Az 50-es évekről elsősorban a rágógumi-rózsaszín, vajsárga és a világos türkizkék jut eszünkbe. Az Edward-kor stílusát a magnólia, a kékesszürke és a törtfehér jellemzi.
A falak mellett ne féljünk színesre festeni a mennyezetet, a nyílászárókat, vagy akár a díszléceket is. Merítsünk ihletet az adott kor otthonait ábrázoló képekből. A máig fennmaradt épületeket általában a történelmi hűségnek megfelelő színekkel restaurálták, így saját magunk is láthatjuk az összhatást. Legyünk merészek, mert a festés a legegyszerűbb és a legolcsóbb módja az átalakításnak, így ha tévedünk is, az könnyen orvosolható.
Amennyiben kétségei vannak a megfelelő színhasználattal kapcsolatban, kérje színtanácsadó/lakberendező segítségét!