Archívum

Könyvespolc-ajtó

Egy teli könyvespolc nem csak a mesék világába vezethet

Ír zöldek

Szent Patrik napi zöldek

Emelet elkülönítése

Hogyan szeparáljuk el a ház felső szintjét nyitott lépcső esetén

TV2 interjú

A TV2 Szépítők c. lakberendezési műsorának szombati adásában volt a velem készített interjú, ami az alábbi linken elérhető. A felvezető után rögtön ez a blokk következik.
https://tv2.hu/musoraink/szepitok/245440_csokkentheto-a-lakashitel-osszege.html

Saját munka 9.

Legutóbb elkészült munkám a lakbermagazin.hu oldalon:
http://lakbermagazin.hu/lakberendezo/lakberendezo-munkak/2492-1-plusz-2-felszobas-budapesti-panellakas-klasszikus-stilusban-67m2.html

Lingel bútor

Lingel Károly 1864-ben alapította vállalkozását, mely bútorgyárrá nőtte ki magát. Később két fia is csatlakozott hozzá, így jött létre a Lingel Károly és Fiai Első Magyar Faáru- és Bútorgyár nevű cég.
Legismertebb és legkeresettebb termékük az úgynevezett amerikai típusú könyvszekrény volt. Eredetileg az USA-ban gyártottak ilyet, de hamarosan elterjedt Európában is. Ez gyakorlatilag egy önálló elemekből összeállítható szekrénysor, melynek polcai üvegezett, felfelé nyíló és betolható ajtókkal védettek, így a könyvek nem porosodnak, mégis jól látszanak és díszítik a szobát.
Ez a szekrény része volt az irodabútor családjuknak. Lingel felismerte a bürokrácia terjedését és az azzal járó keresletet, ezért kezdett el íróasztalokat, postai pultokat, különféle tároló szekrényeket gyártani.
A két háború között már konyhába és lakószobába szánt bútorcsaládokat is készítettek. Ezek alkalmasak voltak a tömegtermelésre, így gyorsan ki tudták szolgálni a nagyobb számú megrendeléseket is. A tervezés során figyelembe vették az Art Déco térhódítását.
Az államosításkor BUBIV néven olvasztották be a céget, de 1997-ben a család újra indította azt, így replikaként ismét kapható a könyvszekrény. Az eredeti darabok nagyon keresettek az aukciókon. Nem csak értékesek, de szépek és praktikusak is. Tökéletesen illenek egy klasszikus stílusú könyvtárszobába.

Történelmi színek

Kis költségvetésű lakásfelújításnál, ahol csak falfestésre, tapétázásra, esetleg egy-két bútor cseréjére van lehetőség, még fontosabb szerepet kaphatnak a színek. Erejüket gyakran alábecsülik, az emberek egy része fél is tőlük. Attól tartanak, hogy egy erősebb szín hamar unalmassá válhat, így a biztonságos fehér, vagy a pasztell árnyalatok mellett döntenek. A kívánt stílust pedig túlzott mennyiségű dísztárggyal próbálják elérni.
A klasszikus történelmi stílusoknál viszonylag könnyű dolgunk van. Mindegyik korszakra jellemzőek voltak olyan színárnyalatok, melyek meghatározták az akkori enteriőrök hangulatát. Természetesen a szivárvány minden színét használták a régi időkben is, mégis mindig volt olyan árnyalat, ami a saját korában a legnépszerűbbek közé tartozott. Ha ezeket a színeket használjuk mi is a lakásfelújítás során, kis erőfeszítéssel érhetünk el sikert. A színkód alapján kevertetett festék ugyan drágább, mint a készen kaphatóak, de megéri áldozni rá a hatás érdekében. Tapéta esetén a minta is ugyanilyen fontos lehet.
Néhány kiragadott példa: az empire stílusra jellemző volt az ébenfekete, arany és aranysárga színek használata. A viktoriánus lakásbelsőknél gyakori szín volt a borvörös, az olívzöld és a meleg sötétbarnák. Az 50-es évekről elsősorban a rágógumi-rózsaszín, vajsárga és a világos türkizkék jut eszünkbe. Az Edward-kor stílusát a magnólia, a kékesszürke és a törtfehér jellemzi.
A falak mellett ne féljünk színesre festeni a mennyezetet, a nyílászárókat, vagy akár a díszléceket is. Merítsünk ihletet az adott kor otthonait ábrázoló képekből. A máig fennmaradt épületeket általában a történelmi hűségnek megfelelő színekkel restaurálták, így saját magunk is láthatjuk az összhatást. Legyünk merészek, mert a festés a legegyszerűbb és a legolcsóbb módja az átalakításnak, így ha tévedünk is, az könnyen orvosolható.
Amennyiben kétségei vannak a megfelelő színhasználattal kapcsolatban, kérje színtanácsadó/lakberendező segítségét!

Viktoriánus stílus

A viktoriánus stílus a 64 évig uralkodó Viktória királynőről (1819-1901) kapta nevét. Boldog házassága Albert herceggel és erős személyisége meghatározta az egész akkori brit társadalmat.
A viktoriánus stílus legjellemzőbb vonásai a családcentrikusság, az erkölcs és az otthoni kényelem megteremtése. A középosztály vagyoni helyzete egyre jobb lett, így már nem csak a nemesség engedhette meg magának, hogy nagy házat vigyen, vagy drága árucikkeket vásároljon. Megjelent a tömegtermelés is, ami lehetővé tette az olcsóbb, de minőségi anyagok, kiegészítők beszerzését (pl.: porcelán, kárpitanyag).
A magánélet védelmében átalakultak az otthonok. A hálószoba privát területté vált. A vendégeket a szalonban, könyvtárban, budoire-ban fogadták. A szobákat dús mintájú függönyök, szőnyegek díszítették, az ülőbútorok puha kárpitozásúak, kényelmesek lettek. A nők szívesen készítettek saját kezűleg dísztárgyakat (pl.: madárfészek- és virágkompozíciók, akvarellek, kézimunkák, árnyképek), sőt a bútorok, használati tárgyak decoupage-olása, azaz színes papírdarabokkal borítása is nagy divat lett. A szobákat bútorokkal zsúfolták tele, hogy minden családtag megtalálhassa a kedvére való tartózkodási helyet. A fűtést a kandalló biztosította, világításra gázlámpákat használtak. A gyerekeknek általában külön emeletet biztosítottak (legtöbbször a padlástérben), ahol nem csak aludni, de játszani is volt lehetőségük. A festményeken megjelent a családábrázolás. A cselédség alkalmazása sem maradt a nemesek kiváltsága. A cselédek a ház életétől elszeparáltan, külön szárnyban, vagy az alagsorban kaptak helyet, ahogy a kiszolgálóhelyiségek is (konyha, kamra, mosószoba). A higiénia is előtérbe került, bár csak kevés ház rendelkezett külön fürdőszobával, de minden hálószobában volt mosdószekrény tállal, kancsóval. A kádat is a hálószobába, a kandalló elé állították be fürdéskor. Ebben az időben terjedt el a vízöblítéses angol WC.
Az 1851-es londoni világkiállítás sokat lendített az ország kereskedelmén. Az emberek megismerhették távoli tájak használati- és dísztárgyait, szokásait. Később az Arts and Crafts mozgalom visszahozta a kézzel készült, egyedi termékek virágkorát. Fontos szerepet kapott a kert és a kertészkedés, amit szintén a vagyoni helyzet megmutatására használtak. Ennek jegyében egzotikus növényeket, ritka gyümölcsöket termesztettek (pl.: ananász, rododendron). A konyhakert elengedhetetlen volt. Az építészetben és építészeti elemeknél újjáéledt a gótika is.
Rengeteg gyönyörű stílusjegy jellemzi ezt a korszakot, melyek a mai modern társadalomban is klasszikus értéket és szépséget teremtenek. Egyedi viktoriánus hatású enteriőr létrehozásához vegye igénybe lakberendező segítségét.

Könyvtár otthon

Az igazi könyvmolyoknak a leghőbb vágya egy saját könyvtár. Nem egyszerű feladat azonban több száz kötet elhelyezése egy kisebb házban vagy lakásban.
A legszerencsésebbek megtehetik, hogy erre a célra egy külön szobát rendezzenek be. Ez az ideális eset. A falak elé plafonig érő könyvespolcokat állíthatunk, különböző könyvmagasságokhoz igazítva a közöket. Legjobb az egyedileg megtervezett és beépített verzió, amit kifejezetten a saját igényeinkre szabhatunk. Ha a szoba nem északra néz, az ablakokra mindenképp kerüljön függöny vagy árnyékoló, hogy megvédjük a könyveket a közvetlen napfénytől. Középre elhelyezhetünk egy kényelmes fotelt lábtámasszal, kis asztalkával és állólámpával. A falakat és a mennyezetet nyugodtan festhetjük sötétebb színűre. Tökéletes kuckó lesz így a szobából.
A nappaliban is kirakhatjuk gyűjteményünket. Általában ez a legtöbbet használt helyiség egy otthonban, ahol az egész család megfordul. Ügyeljünk rá, hogy könyveink megfelelő biztonságban legyenek, ha itt ételt-italt fogyasztunk, bulit rendezünk vagy kisgyerekek játszanak. Célszerű olyan könyvszekrényeket vásárolni, melynek alsó része ajtós tároló, így a könyvek sora csak kb. 80 cm magasságban kezdődik. Még biztosabb megoldás, ha üveges ajtajú könyvszekrényeket veszünk: a látvány sem vész el és a védelem is nagyobb. Mivel itt a besötétítés kevésbé megoldható, az ablak melletti falaknál helyezzük el ezeket. Ugyanez érvényes az étkező-könyvtár társításra is.
Általános megoldás, amikor a könyvtár a dolgozószobába kerül. Az íróasztal, a hozzá tartozó kiegészítőkkel, nem foglal túl sok helyet, elegendő szabad falfelület juthat a könyvek tárolására. A közvetlen napfény kizárása itt is probléma lehet, de igyekezzünk ezt legalább arra az időre megoldani, amikor nem tartózkodunk ebben a helyiségben.
Egyszobás lakásban szinte elkerülhetetlen, hogy a háló és a könyvek egy helyiségben legyenek. Egyéni megítélés kérdése, hogy ez kinek zavaró vagy éppen megnyugtató látvány alváshoz készülődve. Előbbi esetben megoldást jelenthet, ha a könyveket zárt szekrényben tároljuk, melynek ajtaja tömör vagy tejüveg, hogy a látvány ne zavarja meg a pihenésünket. Az ágy feje fölé ne tegyünk könyvespolcot!
Fontos, hogy vigyázzunk könyveinkre. Évente legalább egyszer portalanítsuk őket. Álló helyzetben tároljuk, ne legyenek túl szorosan rakva a polcokon. Óvjuk köteteinket a párától és a közvetlen napfénytől.
Rengeteg könyve gyűlt össze otthonában, de nem tudja, hogyan lehetne mutatósan, ugyanakkor megfelelően tárolni úgy, hogy a hely is maximálisan ki legyen használva? Kérje lakberendező tanácsát a megoldáshoz és a tervezéshez.
 

Zöld

A zöldet két elsődleges szín, a kék és sárga összekeveréséből kapjuk, ezért úgynevezett másodlagos színnek hívjuk. Az emberek többsége úgy gondolja, hogy semleges, nyugodt szín. Komplementere a piros.
Élettani hatásait tekintve a zöld megnyugtat, egyensúlyba hoz, pihenteti a szemet, épp ezért alkalmazzák gyakran egészségügyi intézményekben, iskolákban is. A természetre, növényekre, az életre asszociálunk általa, így a szabad tér érzését nyújtja. A szimbolikában többek között a fejlődéshez, termékenységhez, örök élethez, de tapasztalatlansághoz, méreghez, féltékenységhez is társítják. Ez használatos a szabad, megengedő jelzésekhez.
A zöld lehet hideg és meleg szín is aszerint, hogy a kékből vagy a sárgából van-e benne több. A lakberendezésben jó háttérnek bizonyul erős, vagy élénk színek mellé. Minden helyiségben bátran alkalmazható, főleg a világosabb árnyalatai. Fehérrel, krémszínnel és barnával kombinálva klasszikus, elegáns belső teret kapunk. Sárgásabb árnyalatai frissességet, vidámságot visznek az enteriőrbe. Kerti kiegészítőknek (fészer, hinta vagy lugas vázszerkezete, stb.) kiváló rejtőszín, így azok beleolvadnak a környező növények látványába.
A feng shui a zöld árnyalatait a fa elemhez köti. A Jin, azaz a női oldal színe. A 4. csakrához (szív) tartozik.
Az üzleti életben manapság a biotermékek reklámozására, illetve környezetbarát és öko-cégek használják leginkább. Ez a pénz színe is.
Mivel ez a szín rendkívül sokoldalú, hangulatos zöld enteriőr létrehozásához kérje színtanácsadó segítségét.