Archívum

Állati karácsony

Kedvenceink karácsonyi ajándékáról se feledkezzünk meg

Kutyaházak

Klasszikus stílusú kutyaházak a kutya nagy hideg ellen

Állatvédelem a lakberendezésben

Furcsának tűnhet, de a lakberendezés és az állatvédelem között is van kapcsolat. Sokan kedvelik az állatmintákat, állatbőröket és motívumokat, de mindig van alternatív megoldás a valódi állati anyagok felhasználása helyett. Könnyen találkozhatunk olyan ügyfelekkel, akiknek fontos, hogy otthonuk megfeleljen állatbarát elveiknek.
A legáltalánosabban használt állati eredetű anyag a bőr. Számos jó tulajdonsága van és nagyon dekoratív. Általában marha, sertés, kecske és juh bőrét használjuk. Ezeket az állatokat a húsukért vágják le, a bőrük hasznosítása egy plusz adalék, így az sem vész kárba. Felhasználásuk a lakberendezés során nem ütközik az állatvédelem elveibe. Valódi bőr helyett használhatunk úgynevezett textilbőrt is. Kinézete és tapintása nagyon hasonló az igaziéhoz, ugyanúgy lélegzik és melegben is komfortos marad. Alapanyaga azonban textil alapra dolgozott poliuretán. Tartós és a tisztítása is könnyű. Manapság már felső kategóriás textilgyártó cégek is készítenek élethű és magas minőségű nyomott anyagokat egzotikus vadállat és háziállat mintákkal. Másik alternatíva lehet az egzotikust imitáló műszőrmék előnyben részesítése, melyek kiváló minőségben is kaphatók, kárpitnak és szőnyegnek egyaránt.
A szarvasok és őzek bakjai minden évben elhullajtják agancsukat. Ezeket az erdőgazdaságok összegyűjtik és értékesítik. Készülhetnek belőle használati- és dísztárgyak, melyek a klasszikus stílusú otthonokba jól illenek. A szarvasmarha félék szarvát, mely a bőrükhöz hasonlóan a húsfeldolgozás mellékterméke, szintén gyakran használják erre a célra. A csont, szarv, szaru alapanyagú dísztárgyak helyett választhatunk inkább hasonló színű és felületű, de nem állati eredetű anyagból készülteket. Több lakberendezési kiegészítőket gyártó cég is készít magas minőségű mű trófeákat és teljes állatbőr utánzatokat is.
A lakberendezői munkám során nem csak az energiatakarékosság és zöld építészet a fontos, hanem az állatvilág védelme is. Egy adott alternatív megoldás ugyanolyan szép, sikkes, kényelmes lehet és ráadásul még környezetbarát is.

Kutya/macska ajtó

Biztosítsuk kedvenceinknek a szabad ki-be járást a kertbe

Variációk 2.

Variációk egy témára: állatok

Madáretetők

Az énekes madaraknak téli élelemet, nekünk szép látványt nyújt egy igényes madáretető

Állatok az otthonunkban

Az állattartás hatalmas felelősséggel jár, ezért nagyon jól gondoljuk át egy állat befogadása előtt, hogy mit tudunk vállalni ezzel kapcsolatban! Lakberendezés szempontjából leginkább a kutyát és a macskát kell figyelembe venni, hiszen ők szabadon közlekedhetnek otthonunkban.
Egy városi lakásban, aminek nincs kertkapcsolata, kedvenceink általában minden helyiséget a birtokukba vehetnek. Sétáltatás után a kutyánk lábát le tudjuk törölni, nedves időben akár lemosni is, ezért nem hordanak szét sarat a lakásban. Ez azért fontos, mert lehetővé teszi a szőnyeg vagy padlószőnyeg szabad használatát. Egyedül a vedlés időszaka okozhat gondot, főként a hosszú szőrű kutya/macska fajtáknál. Gyakori porszívózással (szőnyeget és bútorkárpitokat egyaránt), valamint a fekhelyre szoktatással azonban ez is megoldható.
Kertkapcsolatos lakás vagy ház esetén, amikor kedvenceink kedvük szerint közlekedhetnek ki-be, ez már jóval nagyobb probléma. A parketta, fapadló vagy kőburkolat sokkal könnyebben megtisztítható a sáros mancsnyomoktól és a szőrszálaktól. Célszerű ilyen burkolatokat alkalmazni minden helyiségben, amit az állatok is használhatnak. Kotorékebek vagy nagy testű kutyák esetén kerítsünk el egy kisebb részt a kertben, ahol ők is nyugodtan játszhatnak, szaladgálhatnak anélkül, hogy kárt tennének a dísznövényekben vagy a veteményesben. Növényeink védelmében rendszeresen takarítsunk utánuk.
Fontos a saját kuckó kialakítása, amit (főleg a kutyák) magukénak tudhatnak akkor is, ha mi nem vagyunk otthon. Szoktassuk őket úgy, hogy ezt elfogadják. Legyen a fekhely kényelmesen puha, elég nagy a bevackolódáshoz és persze olyan látványt nyújtson, ami nem borítja fel az elegáns enteriőr harmóniáját. Manapság már rengeteg „design” kutya-macska kelléket vehetünk a boltokban, a játékoktól kezdve a fekhelyekig. Ha azonban valami igazán speciálisat szeretnénk, rendeljünk asztalostól beépített vagy kifejezetten az otthonunk klasszikus stílusában készült darabokat.
Javasolt az állatok etetéséhez-itatásához szükséges tálkákat és a macskaalmot olyan helyen tartani, ahol a vendégeink nem láthatnak rá, például a mosókonyhában, kamrában vagy egy eldugottabb sarokban, nagyobb ház esetén a garázsban vagy akár az alagsorban is. Egyéni hozzáállás kérdése, hogy ki milyen helyiségekbe engedi be állatait, mit szabad nekik a lakáson belül és mit nem, de egy elegánsan berendezett otthonban célszerű úgy nevelni kedvenceinket, hogy ne okozzanak olyan kárt, amit időigényes vagy nagyon költséges helyrehozni.
Ha úgy szeretné átalakítani lakását, hogy abban már kedvenceinek is megfelelő helye legyen, vagy épp most áll kutya vagy macska befogadása előtt és minden kényelmet meg akar adni nekik, kérje lakberendező segítségét.

Akváriumok

Akvárium elhelyezése elegáns környezetben