Archívum

Dupla lábtörlő

Esős, sáros időben hasznos a dupla lábtörlő. Az alsó darab nem engedi elmozdulni a felsőt, intenzívebb lábtörlés esetén sem. A felső durvább anyagú, hogy alaposan leszedje a koszt a cipőkről. Ezen kívül a jól megválasztott lábtörlők dekorációs elemként kiegészítik a látványt.

Őszi kert

Az őszi kert szépségei

Madárfürdő

A nagy nyári melegben a kerti madarak hálásak lesznek egy kis felfrissülési lehetőségért. Cseréljük gyakran a vizet a madárfürdőben, hogy elkerüljük az algásodást és a szúnyogtenyészetet.

Mini labirintus

Mini labirintus a hátsó kertben – dekoratív térkitöltés és játékos kihívás

Kerítés takarás

Amikor új házba költözünk, előfordulhat, hogy a szomszéd kerítése nem nyújt túl esztétikus látványt. Bár a mi kertünk és házunk rendezett, nem lehet elvonatkoztatni attól, amit az ablakból vagy a teraszról látunk. Mivel nem a mi tulajdonunk, ezért elbontani, lecserélni nem tudjuk, de van más lehetőségünk is.
Eltakarhatjuk a kerítést gyékényből/nádból készült, tekercsben kapható panelekkel. Különböző magasságúak közül választhatunk és az áruk is viszonylag kedvező. Dróttal erősítsük a meglévő kerítéshez. Mivel természetes anyag, a legtöbb kerthez illik.
Le is festhetjük a kerítés felénk eső oldalát. Egy merész színnel remek kiegészítője lehet a látványnak, így a hátrányból előnyt is kovácsolhatunk. Sokszor az is segít, ha a környező növényzettel közel azonos zöld színt választunk, így épp ellenkező hatást érünk el, azaz beleolvasztjuk a látványba a kerítést. A kreatívabb, játékosabb szelleműek nagyméretű látképet vagy bármilyen más „festményt” is készíthetnek. A különleges hangulat garantált.
Jóval egyszerűbb, de kicsit költségesebb megoldás, ha sövényt vagy magasabb cserjéket (magyal, tuja, babérmeggy stb.) ültetünk elé. Sűrűbb ültetéssel nagyobb felületet tudunk eltakarni a zavaró kerítésből.
Szintén „zöld” megoldás a kerítéshez rögzített rács, melyre növényeket futtathatunk fel. A rács lehet formára alakított is, így sokkal komplexebb látványt érhetünk el, amikor a növények már jobban benőtték. A növények kiválasztásakor, ültetésekor mindig vegyük figyelembe a talaj adottságait és a benapozottságot.
Ha kevésbé állandó megoldást keresünk, akkor cserepes növényekkel és különböző dekorációs elemekkel is feldobhatjuk a látványt. Például színes kaspókba ültetett virágokat rakjunk a kerítés tövéhez. A kerítés felületét díszíthetjük élénk színekre festett képkeretekkel, tükrökkel (a napfény visszaverésére figyeljünk!), falra akasztható virágtartókkal vagy bármilyen nekünk tetsző tárggyal, ami bírja az időjárás viszontagságait. A régi biciklikeréktől kezdve, a fából kivágott betűkön át, a madáretetőkig számos dekoratív tárgyat találhatunk erre a célra. Nem feltétlenül kell élénk színeket használni, ha a kertünk/házunk stílusa mást kíván.
Kérje lakberendező tanácsát a háza külterének esztétikussá tételéhez is.

Minikertek 3.

Mini tájkertek – ha nincs elég hely a valódi mérethez

Hátsó terasz

Ha van helyünk és lehetőségünk egy látványos hátsó terasz kialakítására

Kültéri Valentin napi dekor

Saját kezűleg elkészíthető kültéri dekorációs ötletek Valentin napra

Műhó

A téli dekoráció akkor lesz teljes, ha odakint hótakaró borít mindent. Sajnos az időjárást nem lehet befolyásolni, gyakran előfordul, hogy nem havazik. Egy kis kreativitással több lehetőség is adódik a műhavas dekorációra otthonunkban. Igaz, hogy ez beltérben lesz, de megfelelő hangulatot varázsol az ünnepi díszítéshez.
A boltokban készen kapható műhó. Ez úgy néz ki, mint az apró műanyag szilánkok halmaza. Fényes, sokszor prizmaként veri vissza a fényt. Ennél sokkal jobb változat az instant műhó. Ez egy száraz anyag, ami vízzel érintkezve a százszorosára dagad, azonban nem nedves tapintású. Néha vizet kell rá permetezni, hogy megtartsa a műhó kinézetet. A szezon végén csak ki kell szárítani és elrakható a következő évre.
Természetesebb anyagokat is felhasználhatunk a megfelelő látvány eléréséhez. A legegyszerűbb megoldás a nagy szemű tengeri só és a kristálycukor lehet. Ezeket ugyan nem célszerű például a földre szétszórni, de különféle tartókban, feldíszítve nagyon jól mutatnak. Vízzel ne érintkezzenek.
A borotvahab és a szódabikarbóna 1:1 arányú keveréke egy formázható, hűvös tapintású anyagot ad, amiből akár mini hóembert is építhetünk. Elkészítése jó szórakozás lehet a kisgyerekeknek.
A vatta és a vatelin gyakran használt anyag a hó helyettesítésére. Ha szárazabb az időjárás, kültérre is nyugodtan tehető. Leteríthetjük a teraszra, de például körbe rakhatjuk vele a cserepes virágok földjét, vagy formázhatunk belőle „hógolyókat” is.
A fehér textiles kávéfilterből, vagy papír kéztörlőből tépjünk össze és dobjunk bele néhányat a robotgépbe, majd aprítsuk fel. A végeredmény közepesen hosszú szálakból álló, könnyű, szórható anyag lesz. Kicsit talán nehezebb az ünnepek után feltakarítani, de megéri a látvány.
Sok más anyaggal is pótolhatjuk a valódi havat (pl.: fürdősó, műhó spray, hungarocell golyócskák, szappanreszelék). Mindegyik másképp néz ki, más hatása lesz a dekorációra, de a téli hangulat így is elérhető.
Kérje lakberendező segítségét otthonának szezonális dekorálásához is.

Bogyós ágak

Az őszi-téli dekoráció szerves részét képezik a bogyós ágak. A termések élénk színe remekül mutat a sötétzöld levelek és barna ágak között. Ismerjük meg a leggyakoribbakat.
Közönséges magyal (Ilex aquifolium): örökzöld cserje. Levele fényes, sötétzöld, hullámos szélű és szúrós. Bogyója élénkpiros, ami az ember számára mérgező.
Fehér hóbogyó (Symphoricarpos albus): lombhullató bokor. Levelei oválisak, különböző méretűek. Termése fürtökben helyezkedik el. Minden puha, fehér bogyóban két mag van.
Közönséges fagyal (Ligustrum vulgare): levelével díszítő cserje. Hosszúkás levelei a tél közepe felé hullanak csak le. Termése fénylő kékesfekete, fürtökben helyezkedik el.
Fehér fagyöngy (Viscum album): fákon élő, félélősködő, örökzöld növény. Levele zöldessárga, tojásdad alakú. Fehér termése álbogyó, mely enyhén áttetsző és ragadós.
Közönséges tűztövis (Pyracantha coccinea): örökzöld, tövises cserje. Levele fényes, lándzsás, ép szélű. Termése piros (van narancssárga és sárga változata is) és a bogyók nagy csomókban helyezkednek el.
A fentieken kívül számos más bogyós ágat is felhasználhatunk a díszítéshez (kínai lilabogyó, tiszafa, csipkebogyó stb.). A lakás meleg levegőjének köszönhetően ezek hamar kiszáradhatnak, de általában még ekkor is megtartják színüket.
Kérje lakberendező segítségét otthonának szezonális dekorálásához is.