Arhívum | április 2017

Színpárok 24.

Színpárok: zöld-rózsaszín

Facebook

Tapétázott szekrény

Tapétázzuk ki az unalmas szekrények belsejét, hogy egyedi bútordarabokká váljanak

Facebook

Chesterfield ülőbútorok

A Chesterfield ülőbútorok nagy múltra tekintenek vissza. Elsőként Lord Philip Stanhope, Chesterfield 4. grófja készíttetett magának ilyen egyedi szófát és foteleket a 18. században. Innen kapta a nevét is. Célja az volt, hogy a férfiak teljes kényelemben tudjanak elhelyezkedni anélkül, hogy ruházatukat összegyűrnék.
A kanapé legfőbb jellemzői: egyenes vonalú, alacsony háttámla, bőr kárpit, gombos mély tűzések, henger formájú karfa, díszszegecselés. Az eredeti Chesterfield termékeket még ma is kézzel készítik. A váz keményfa, általában bükk, melyet körültekintően szárítanak, kezelnek, eltávolítják az esetleges hibákat, hogy minél tartósabb legyen a kész bútor. A kárpitozáshoz csak kiváló minőségű, valódi bőrt használnak, melyet befestenek. A bőr idővel és a használat során csak nemesedik. A rugókat egyenként, kézzel rögzítik a helyükre. Mindegyik önállóan tud mozogni, ez biztosítja a kényelmet és a forma megtartását. A párnázathoz hab és rost keverékét használják, mely tűzbiztos. Bevizsgálják a hab szakítószilárdságát, sűrűség-eloszlását, súlyvesztését és tartósságát. A varrások eltakarásához a szegecseket egyenként, kézzel ütik be, ahogy a gombokat is kézzel varrják fel.
A Chesterfield ülőbútor mindig státusz szimbólum volt. Formáját sok gyártó leutánozta. Ma már nem csak bőr, de textil és bársony kárpittal is kapható. A tradicionális barna, vörös, sötétzöld és fekete színek mellett már szinte minden színben gyártják. Számos stílushoz jól illik, nem csak férfias enteriőrökben állja meg a helyét.
A Chesterfield név egyet jelent az eleganciával, kényelemmel, stílusossággal. Kérje lakberendező segítségét az Ön otthonába illő darab kiválasztásához.

Facebook

Francia vidék

A francia vidéki élet szerelmeseinek

Facebook

Piros a hálóban

Mivel a piros nagyon intenzív, stimuláló szín, a hálószobában úgy használjuk, hogy az ágyban fekve már ne lássunk rá, ne zavarja a pihenést

Facebook

Húsvéti dekor

Saját kezűleg elkészíthető húsvéti dekorációs ötletek

Facebook

Húsvéti díszcsomagolás

A nagyobb húsvéti csokoládé tojások, csoki nyulak és csibék a hagyományos húsvéti kosárba kerülnek, mely a „megtalálása” után is lehet például asztalközép, vagy dísz a komódon, függetlenül attól, hogy egy-egy csokoládét már megkóstoltak. Az apróbb csoki tojások, drazsék, cukorkák általában kevésbé dekoratív zacskóban kaphatók, mely a felbontás után nem zárható vissza. Kreatív ötletekkel ezekből is dekorációt varázsolhatunk.
Válasszunk ki egy húsvéti mintás textilt. Egyszerű téglalap formájú darabból varrjunk kicsi zsákot, melynek száját össze lehet húzni egy belevarrt szalaggal. Hasonlóan egy tornazsákhoz. Ha csak egyszínű anyagunk van, filccel, vagy textilfestékkel rajzoljunk rá például egy nyulat. A nylon zacskóból öntsük át a cukorkákat ebbe. Sokkal könnyebben kezelhető és plusz meglepetés lesz, hogy vajon milyen édességet tartalmaz.
Egy menetes tetejű befőttes üveg tökéletes erre a célra. Fessük be egy alkalomhoz illő színnel, a tetejét pedig vonjuk be textillel. Dekorálhatjuk úgy is, hogy ragasztunk rá vattából nyúlfarkat, a tetőre pedig kartonból kivágott füleket.
Narancssárga vastagabb papírból készítsünk tölcséreket – egyszerűen tekerjük fel őket. A tetején megmaradó hosszabb részt hajtsuk vissza, mintha fedél lenne. Ezt a részt szúrjuk át és húzzunk keresztül a lyukon zöld krepp papírból, vagy vastag fonalból vágott szálakat, majd csomózzuk meg. Megtöltés után ragasszuk le a fedelet. Egész répakosarat összeállíthatunk belőle, melyben egy csoki nyuszi trónolhat.
Egyszerű barna papírzacskót összehajtott állapotban a nyílásánál vágjunk ki középen úgy, hogy íves V betűt formázzon a vágás. Megtöltés után közvetlenül a vágás alatt kössük össze egy szép szalaggal. Egyik oldalára ragasszunk vattából farkat. Máris kész a nyúl formájú tasak.
Eldobható fehér műanyag pohárra rajzoljunk filccel szemeket. Alá ragasszunk két, textilből kivágott kört, közéjük pedig kis rózsaszín vatta pamacsot. Filccel rajzoljuk meg a bajuszt a nyúl fej kiegészítéseként. A kartonból, vagy filcből kivágott füleket erősítsük a pohár pereméhez. Miután megtöltöttük édességgel zárjuk le egy éppen bele illő, felfordított befőttes üveg fedővel.
További ötletekhez kérje lakberendezője segítségét.

Facebook

Tavaszi részletek

A tavasz a részletekben rejlik

Facebook

Bár otthon

Otthoni bár – nem csak szeszes italoknak

Facebook

Tervdokumentáció

Ha valaki lakberendezőt keres az interneten, számos weboldalt, referenciát végignéz. Legtöbb helyen még azt is megtalálja, pontosan mit kap majd a pénzéért: konzultáció, tervdokumentáció, boltlátogatás, látványterv, stb. Ezek nagy része egyértelmű. Azonban sok ember számára a tervdokumentáció egyes elemei (ha egyáltalán van részletes lista) nem mondanak túl sokat. Hasznos információ lehet ezeket nagy vonalakban megismerni.
Alaprajz: amennyiben nincs hivatalos alaprajz, a lakberendező felméri az ingatlant és készít egy méretezett alaprajzot. Ezen szerepelnek többek között a helyiségek méretei, nyílászárók méretei és elhelyezkedésük, belmagasság, falvastagságok, esetleges szintkülönbségek, tájolás. Méretarány 1:50 (lakás) vagy 1:100 (nagyobb családi ház).
Bontási-építési terv: ez egyben, vagy külön-külön is szerepelhet, a tervektől függően. Általában két külön szín jeleníti meg a változtatásokat. A terv tartalmazza az eredeti alaprajzhoz képest történő falbontásokat és szerkezet/fal építéseket, beméretezve. Méretarány 1:50.
Burkolatterv: padlóburkolatok esetén színes alaprajzként megjelenő terv, falburkolat esetén pedig falnézet. Tartalmazza a burkolat típusát, méreteit, eltolást, kiosztást, fuga méretet és színt, távolság méretezést (ha szükséges). Méretarány padlóburkolatnál 1:50, falburkolatnál 1:20.
Berendezési terv: az ingatlan teljes, tervezett berendezéssel ellátott színes alaprajza. Mértezés nincs, szükség szerinti magyarázó szöveg lehetséges. Méretarány 1:50.
Világítási terv: az alaprajzon megjelenített terv, mely magában foglalja a lámpatestek, dugaljak, kapcsolók, elektromos kiállások méretezett helyét (beleértve a kötési magasságot is). Az ehhez kapcsolódó bútorok szintén megjelenítésre kerülnek. Méretarány 1:50.
Egyedi bútorterv: az egyedileg elkészítendő bútor elöl- és oldalnézeti képe (ha kell, több oldalról is), mely tartalmazza az összes méretet. Szükség esetén feltüntetésre kerülhet még az anyaga, fogantyúk adatai, vasalatok típusa és a beépítési adatok is. Méretarány 1:20.
Konszignáció: részletes, táblázatos formátumú lista a betervezett és beszerzendő termékekről (bútorok, burkolatok, textilek, dísztárgyak, lámpák, stb.). Tartalmazza azok pontos megnevezését, méretét, színét, anyagát, mennyiségét, (szükség esetén) fényképét és a gyártót/beszállítót.
Bátran kérjen a lakberendezőtől pontosítást, részletezést, ha a leírásban, vagy a kapott árajánlatban van olyan rész, amit nem ért. Hiszen a jó szakmai kapcsolat egyik alapja a megfelelő kommunikáció.

Facebook