Arhívum | december 2015

Festékpaletta 3.

A természet alkotta színpaletták

Facebook

Dress code

Év vége felé több olyan meghívást is kaphatunk rendezvényekre és partikra, melyek meghívójában szerepel valamilyen öltözködési utasítás, az úgynevezett dress code. Ez az angol nevével jelöli az adott rendezvényen való megjelenés szabályait. Alább lássuk a legfontosabbakat.
White Tie: Uraknak fekete frakk, speciális anyagú, kemény mellrészes, állógalléros fehér inggel, fehér mellény, kézzel kötött fehér csokornyakkendő, fehér nadrágtartó és fekete lakkcipő. Hölgyeknek nagyestélyi, általában könyékig érő kesztyűvel kiegészítve.
Black Tie: Uraknak fekete szmoking (a zakó zsebében fehér zsebkendővel), dupla mandzsettás fehér ing díszgombokkal, kézzel kötött fekete csokornyakkendő, fekete spanyolöv és fekete borjúbőr vagy lakkcipő. Hölgyeknek hosszú estélyi ruha kesztyű nélkül, esetleg stólával.
Formal: Uraknak elegáns sötét öltöny inggel és visszafogott nyakkendővel, mely 18:00 előtt is elfogadott. Hölgyeknek 18:00 előtt elegáns ruha nem fényes anyagból, 18:00 után koktélruha.
Semi-Formal: Uraknak 18:00 előtt öltöny, ezt követően sötét öltöny és nyakkendő. Hölgyeknek  18:00 előtt elegáns ruha, utána koktélruha.
Informal: Uraknak ing, nyakkendő, nadrág és annak színével nem feltétlenül egyező zakó. Hölgyeknek elegánsabb ruha.
Business Formal: Urak esetében egyenlő a semi-formal megjelenéssel. Hölgyeknek elegáns, de nem kivágott viselet.
Casual: Mindkét nemnek hétköznapi viselet, de a sportos ruházat kizárásával. Ne viseljenek farmert, vagy sportcipőt.
Smart Casual: Bármi viselhető, de itt is kerülendő a farmer és a sportcipő. Uraknak szövetnadrág lazább inggel, esetleg pulóverrel kiegészítve. Hölgyeknek elegáns nadrág blúzzal az ajánlott viselet.
Ha bizonytalan a megfelelő öltözet kiválasztásában, kérje stílustanácsadó segítségét.

Facebook

Régi képeslapok 6.

Karácsony régi képeslapokon

Facebook

Ajándék csomagolás

Sokak számára a karácsonyi készülődés egyik utolsó lépése az ajándékok becsomagolása. Ugyanolyan gondosan és szépen szeretnénk ezt is megtenni, mint ahogyan otthonunkat is feldíszítettük. Íme néhány klasszikus stílusú, mégsem sablonos csomagolási ötlet.
A leggyorsabb, de mégis mutatós csomagolási mód a díszdobozok és díszzacskók használata. Sokféle méretű, mintájú, stílusú akad köztük. A doboz lehet fém, vagy kartonpapírból készült. Plusz díszítésként átköthetjük egy szép masnival is. Zacskó esetén ügyeljünk annak minőségére, nehogy kiszakadjon az ajándék súlyától.
Rusztikus, vagy vintage karácsonyi dekorhoz jól illik a sima barna csomagolópapír, merített papírok, újságpapír, vagy kottalapok felhasználása csomagoló anyagként. Az egyszínűeket díszíthetjük saját kezűleg festéssel, matricákkal, nyomdatechnikával is, de minta nélkül, önmagukban is tökéletesen mutatnak. Dobjuk fel például egy szép szalag, egyedi kártya, fenyőág és termések hozzáadásával.
A havas táj benti megjelenéseként csomagoljuk az ajándékokat vékony vatelinbe. A puha anyag könnyen felhasználható bármilyen alakú és méretű ajándékhoz. A természetes hatás megtartásához sima fehér szalaggal, csipkével, vagy rafiával kössük át.
Ötletes megoldás a maradék tapéták és textilek felhasználása csomagoló anyagként. Változatos mintákat és színeket adnak a karácsonyi hangulathoz. Egységesíthetjük a látványt azzal, ha mindet azonos színű és szélességű szalaggal kötjük át, valamint a névkártyák is megegyezőek.
Amennyiben teljesen az otthonunk dekorációjához szeretnénk igazodni, válasszunk olyan díszpapírt, ami színben illeszkedik a karácsonyfa díszítéséhez. Az összes ajándékot ebbe csomagoljuk, a szalag színe is egyezzen az egyik kiegészítő színnel az enteriőrben és így helyezzük el őket a fa alatt.
Még időben kérje stílustanácsadó segítségét az ajándékcsomagolás kellékeinek kiválasztásához, hogy tökéletes legyen a karácsonyi dekoráció összhangja.

Facebook

Asztalközép 3.

Karácsonyi asztalközép ötletek

Facebook

Saját munka 6.

Régebbi munkám: Garzonlakás+terasz berendezési terv (áttervezéssel) – 25+16 nm
További képek: https://classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/27-referencia09

Facebook

Hegyi kunyhó stílus

Hamarosan itt a síszezon, sokan utaznak a környező hegyekbe, hogy élvezzék a tél nyújtotta örömöket és sportolási lehetőségeket. A szállodák mellett népszerűek a bérelhető hegyi házikók is. Mindkét esetben jellegzetes hangulat és beltéri design fogad minket.
A felhasznált anyagok közül a fa és a terméskövek a leginkább meghatározóak. A fenyődeszkák és gerendák erősen csomós mintáját a lakkozás és pácolás még inkább kiemeli. Más fafajta esetén az erezettel tudunk játszani és látványos hatást elérni. A kőből rakott kandalló, vagy egy ily módon díszített főfal megadja az alaphangulatot. Színei a szürkétől a barnáig terjedő skálán mozognak. Vegyíthetjük is ezt a két végletet, így sokkal természetesebb és színesebb lehet a végeredmény.
A térnek a kárpitozott ülőbútorok adják meg a melegséget. A fával borított falak, gerendás tetőszerkezet és a hatalmas ablakok mellett kell ez a lágyság. A színpaletta általában meleg. A textilek legyenek vastagabbak, de puhák. Az egyszínű mellett a kockás minta is nagyon jól illeszkedik a hegyi kunyhó stílushoz. A díszpárnák és takarók kézműves jellegű mintája egy kis csavart visz az összhatásba. A szőrméből készült pléd és kisebb szőnyeg is a melegség érzetét kelti. A nagy bőrfotel a kandalló mellett kiváló olvasókuckó lesz. (Bioethanolos kandalló bármilyen típusú lakásba/házba elhelyezhető.) A konyhában/étkezőben a fa asztal köré tegyünk jellegzetes alpesi szív-támlás fa székeket, ha vidékiesebb hangulatra vágyunk. Elegánsabb megjelenéshez válasszunk inkább kárpitozott székeket. A terméskövet felhasználhatjuk a fürdőszoba burkolásához is.
Dekorációs elemnek kiváló az agancsokból készült csillár és falikarok, mű-trófeák, tájképek, gyertyák, kötött holmik, antik szerszámok és sílécek. Használjuk a stílusra jellemző színeket: barnák, meleg szürkék, meleg fehérek, meggypiros, sötétebb zöldek, bézs, sötétkék, krémszín. A patchwork ágytakaró és az otthoni papucs az ágy lábánál hívogató látvány lesz.
Kérje lakberendező segítségét, hogy ne csak a síutak alkalmával élvezhesse egy hegyi kunyhó hangulatát, hanem akár egész évben, a saját otthonában is.

Facebook

Formális kertek

Tradicionális kertek a levegőből: szimmetria és elegancia

Facebook

Színpárok 10.

Színpárok: barna-rózsaszín

Facebook

Adam-stílus

Az angol klasszicizmus egyik legkiemelkedőbb alakja Robert Adam (1728-1792) építész volt. Építész családból származott, öccsével (James) közösen dolgozott. Róla nevezték el az Adam-stílust, ami angolszász területeken a mai napig nagyon népszerű.
Adam munkássága megkezdése előtt négy évig utazgatott Európában, hogy megismerje más országok és kultúrák építészetét. Két évet töltött Rómában, ahol a klasszikus romokat tanulmányozta. Alkotásaiban az ókori görög, római és etruszk építészeti jegyeket és díszítő elemeket használta fel (medalion, váza, urna, szőlőinda, szfinx, griffmadár, stb.). Merített a francia XVI. Lajos stílusból is. Az Adam testvérek eleinte csak vidéki megrendeléseket kaptak, később azonban Londonban is számos munkára hívták meg őket, sőt a városrendezésben is részt vettek. Sikerüket sajátos dekorációs stílusuknak köszönhették. Nem csak az épületek külsejére, de a belső terekre is nagy figyelmet fordítottak: a mennyezetek és falak gondosan kidolgozott gipszvakolata és gazdag klasszikus díszítése még ma is csodálatot kelt. Ők tervezték meg a bekerülő bútorokat, szőnyegeket, világítótesteket, kandallókat, stb. is, megteremtve a belső tér összhangját az épülettel. Felhasználták az újonnan kifejlesztett festékeket és ezzel különleges színpalettákat hoztak létre: borsózöld, égszínkék, lila, élénk rózsaszín, terrakotta, lime. Jellemző volt a stílusra a festett díszítőelemek használata is, mint például virágfüzérek és szalagok.
Legismertebb munkáik közé tartoznak: Edinburgh University Old College, Kedleston Hall, Kenwood House, Luton Hoo, Paxton House, Syon House, stb. Terveiket könyv formában is kiadták. A stílus a késő viktoriánus korban ismét népszerűvé vált, újjáéledt.
Ez a minden ízében klasszikus stílus eleganciát kölcsönöz, ugyanakkor nem megfelelően használva zsúfolttá is teszi a teret. Már meglévő otthonokban nagy szakértelmet kíván az alkalmazása, ezért kérje lakberendező segítségét a megvalósításhoz.

Facebook