Adam-stílus

Az angol klasszicizmus egyik legkiemelkedőbb alakja Robert Adam (1728-1792) építész volt. Építész családból származott, öccsével (James) közösen dolgozott. Róla nevezték el az Adam-stílust, ami angolszász területeken a mai napig nagyon népszerű.
Adam munkássága megkezdése előtt négy évig utazgatott Európában, hogy megismerje más országok és kultúrák építészetét. Két évet töltött Rómában, ahol a klasszikus romokat tanulmányozta. Alkotásaiban az ókori görög, római és etruszk építészeti jegyeket és díszítő elemeket használta fel (medalion, váza, urna, szőlőinda, szfinx, griffmadár, stb.). Merített a francia XVI. Lajos stílusból is. Az Adam testvérek eleinte csak vidéki megrendeléseket kaptak, később azonban Londonban is számos munkára hívták meg őket, sőt a városrendezésben is részt vettek. Sikerüket sajátos dekorációs stílusuknak köszönhették. Nem csak az épületek külsejére, de a belső terekre is nagy figyelmet fordítottak: a mennyezetek és falak gondosan kidolgozott gipszvakolata és gazdag klasszikus díszítése még ma is csodálatot kelt. Ők tervezték meg a bekerülő bútorokat, szőnyegeket, világítótesteket, kandallókat, stb. is, megteremtve a belső tér összhangját az épülettel. Felhasználták az újonnan kifejlesztett festékeket és ezzel különleges színpalettákat hoztak létre: borsózöld, égszínkék, lila, élénk rózsaszín, terrakotta, lime. Jellemző volt a stílusra a festett díszítőelemek használata is, mint például virágfüzérek és szalagok.
Legismertebb munkáik közé tartoznak: Edinburgh University Old College, Kedleston Hall, Kenwood House, Luton Hoo, Paxton House, Syon House, stb. Terveiket könyv formában is kiadták. A stílus a késő viktoriánus korban ismét népszerűvé vált, újjáéledt.
Ez a minden ízében klasszikus stílus eleganciát kölcsönöz, ugyanakkor nem megfelelően használva zsúfolttá is teszi a teret. Már meglévő otthonokban nagy szakértelmet kíván az alkalmazása, ezért kérje lakberendező segítségét a megvalósításhoz.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük