Arhívum | augusztus 2021

Paszpartu

Egy kép keretezésekor az esetek többségében szükséges a kép és a keret elválasztása egymástól a tökéletes látvány érdekében. Erre szolgál a paszpartu, ami vastag kartonból készül, színével kiegészíti vagy épp kiemeli magát a képet. Mivel ilyen esetekben a kép (nyomat, rézkarc, fotó, akvarell stb.) és a paszpartu is papír alapú, üveggel védik a kész munkát a külső hatásoktól.
Akkor is van lehetőség az elválasztásra, ha olyan képről van szó, melyhez sosem tesznek paszpartut és üveget, például olajfestmény vagy dombormű. A kép és a keret között ekkor úgynevezett alátétet használnak. Ez a kerethez képest keskeny, festett vagy valamilyen textillel fedett fa keret. Lenvászonnal borított alátéteket már évszázadok óta használnak olajfestményekhez.

Facebook

Batthyány Kastélyszálló

A zalacsányi Batthyány Kastélyszálló a vendég szemével (2021)

Facebook

Saját munka 36.

Pályázatra terveztem: tengerparti stílusú fürdőszoba

Facebook

Augusztus 20. alkalmából

Piros-fehér-zöld enteriőr ötletek augusztus 20-a alkalmából

Facebook

Angin

Az angin egy olyan pamut vagy lenvászon textil, mely nagyon sűrű szövésű (néha zsávolyszövéssel), ezért tartós. Eredetileg matracok és párnák behúzására használták, hogy a toll ne tudja átszúrni a felső huzatot, ágyneműt. Általában csíkos mintázatú, természetesen nyers színű alapon visszafogott színekkel (szürke, kék, barna, ritkábban piros vagy sárga). Ma már nem csak ipari szövet, hanem kedvelt lakberendezési textilfajta is. Előszeretettel használják például bútorszövetnek, díszpárna huzatként, függönynek vagy asztalterítőként.

Facebook

Ház színek

A kommersz és unalmas bézs-fehér-szürke helyett vállaljunk be egy merész színt házunk falának festésekor

Facebook

Bőr fajták

Minőségi bőr fajták, melyeket szívesen használnak kárpitanyagnak is:

Nubuk: a borjú vagy marha nyersbőr külső felületét felcsiszolják, így apró bolyhok alakulnak ki, ettől lesz nagyon puha tapintású. Jól ellenáll a kopásnak, tisztítani azonban nem könnyű.

Szattyán: szömörcével cserzett, megfestett, magas minőségű bak- vagy kecskebőr

Lakkbőr: a bőrt a kikészítés után bevonják egy lakkréteggel, melynek köszönhetően az magas fényű, viszonylag kemény és vízálló felületű lesz

Facebook

Medence szín

A medence belső burkolatának megfelelő kiválasztásával azt is meghatározhatjuk, milyen lesz majd a víz színe a tele engedett medencében

Facebook